cebula100 g dowolnego koziego serasos3 łyżki jogurtu naturalnego4 łyżki oliwy2 łyżki majonezu3 ząbki czosnku, posiekaneparę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosusól, pieprzprzygotowanieJeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany, zostawiamy(...)całości. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.Wszystkie warzywa i boczek włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, posypać pokruszonym serem, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego
Stare Garyprzygotowania błyskawicznego krupniku. Wyszła smaczna zupa o bardzo wyrazistym smaku gęsiny. Bardzo polecam!składniki1 l bulionu z gęsi - przepis tutajwarzywa z gotowania bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw)(marchewka, pietruszka, seler)2 ziemniakigarść mięsa pieczonej gęsiszklanka ugotowanej kaszy pęczaknatka pietruszkiprzygotowanieOdcedzony bulion wlać do garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę , gotować aż zmiękną. Warzywa z bulionu pokroić
Stare GaryJako, że od kilku dni zajadamy się warzywami, to ku uciesze mojego P. tym razem na obiad przygotowałam mięso- miękki i aromatyczny schab duszony z kolorowymi warzywami.Ot, to tylko zwykły schab- ktoś może pomyśleć- ale dodatek warzyw, a w szczególności ogórka kiszonego- którego nie możecie pominąć- sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne :)Polecam!2-3 porcje:* schab- 6 plastrów* cebula
Kraina Miodem Płynącachwilę. Po tym czasie zalej wszystko wywarem mięsnym lub warzywnym, lub po prostu wodą, ale wtedy dopraw bardziej do smaku. Gotuj na małym ogniu przez jakieś 20 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie. Zblenduj wszystko, posmakuj i dopraw jeżeli jest taka potrzeba i to wszystko.Ja podałam z warzywami z wywaru i prażonym słonecznikiem oraz niewielką ilością koperku. SMACZNEGO.CMOK
Pasje Jolkinudne.Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku,a od razu nabierze charakteru i ciekawego smaku ,równocześnie podwyższając jego wartości odżywcze i zdrowotne.PASTRNAK wraca do łask z innymi zapomnianymi warzywami,a jest to bardzo odżywcze warzywo.Przewyższa wartościami odżywczymi marchew i brukiew.Posiada tyle witaminy C co pomidory i jest 3 razy bardziej odżywcze niz marchew.Odznacza się silnym,przyjemnym aromatem i korzenno(...)także właściwości lecznicze.Przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych,bo działa oczyszczająco na nerki i pęcherz moczowy.Obniża ciśnienie.Działa uspokajająco.Dzięki sporej ilości błonnika usprawnia pracę jelit.Niegdyś warzywo bardzo powszechne,całkowicie zostało wyparte przez ziemniaka i pietruszkę.W Niemczech jest bardzo popularne,bardziej niż pietruszka i leży na wszystkich stoiskach z warzywami.Dostępne w każdym większym markecie.Sama
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zaledwie kilku skladnikow,niewiele pracy,a efekt imponujacy.Marchewka- smaczne i zdrowe warzywo w polaczeniu z mlekiem kokosowym i sokiem z pomaranczy tworzy bardzo egzotyczne trio.Zupa jest niezwykle aromatyczna,a dzieki dodatkowi mleka kokosowego aksamitnie gladka.Przygotowanie jak kazdej zupy krem-expresowe.Skladniki na 4 porcje:500 g marchewek2 cm swiezego imbiru1 cebula1 zabek czosnku3 lyzki masla ghee1 lyzeczka kurkumy250 ml wywaru z warzyw400(...)minut,az marchew zmieknie.Dodac sok wycisniety z pomaranczy i ewentualnie doprawic do smaku sola.Rozlac do mieczek.Smacznego! Kilka slow o wartosciach odzywczych marchewki.A sa one imponujace.To pospolite wydawaloby sie warzywo leczy,odmladza,upieksza a nawet uszczesliwia.Korzen MARCHWI ZWYCZAJNEJ (Daucus carota L.) zawiera bardzo duzo karotenu -czyli prowitaminyA,potasu,sodu,wapnia,fosforu,siarki,magnezu,zelaza,manganu,miedzi,cynku,kobaltu i witamin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!takze zrodlo wielu pierwiastkow:magnezu,manganu,wapnia,potasu,zelaza,fosforu,cynku i selenu.Jedna filizanka ugotowanego szpinaku 180 g to 110 % dziennego zapotrzebowania na wit.K.A 100 g tego warzywa to az 3,3 mg zelaza i 48 mg wit.C.Zawiera takze kwas foliowy,omega-3 i szczawiowy.W szpinaku znajdziemy rowniez silne przeciwutleniacze:luteine w 100 g-9,5 mg,zeaksantyne w 100g(...)polaczeniu z wapnem tworzy nierozpuszczalne w organizmie szczawiany wapnia.A to prowadzi do kamicy szczawianowo-wapniowej lub fosforanowo-wapniowej.Naukowcy zidentyfikowali w szpinaku ponad 12 flawonoidow,ktore posiadaja wlasciwosci przeciwzapalne.Jest to warzywo wykazujace najsilniejsze wlasciwosci przeciwnowotworowe.Mrozony szpinak nie traci zadnych wartosci odzywczych.Lepiej jednak kupowac go z upraw ekologicznych,gdyz lubi kumulowac pestycydy.Skladniki na 10 nalesnikow:1 szklanka maki pszennej pelnoziarnistej1 szklanka mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żniejszym jednak składnikiem jest wit.B12-kobalamina występująca tylko w mięsie.Z ilością zjadanego mięsa nie należy jednak przesadzać,ponieważ ma ono właściwości zakwaszające nasz organizm.Dlatego dobrze jest łaczyć je z warzywami wybitnie zasadotwórczymi dla zrównoważenia np. z buraczkami.Składniki na 6 osób:2 krążki z giczy wołowej( 2 Beinscheiben) 800-900g2 l wody5-10 ziarenek pieprzu3-5 ziarenek ziela angielskiego1(...)Cebulę przekroić na pół,pozostawiajac jednak łuski.Łuski cebuli zawierają kwercytynę (flawonoid o dobroczynnym działaniu na naczynia krwionośne i rozrzedzającym krew).Przekrojoną częścią położyć na płycie,żeby się przypiekłaObrać warzywa i pokroić na mniejsze kawałki.W przestudzoną połówkę cebuli wbić 3 goździki.W połowie gotowania dodać wszystkie warzywa.Gdy warzywa i mięso będą miękkie rozlać rosół na ogrzane talerzePodawać z makaronem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Propozycja na przygotowanie pysznego obiadu ze schabem w roli głównej.Mięso upiekłam w rękawie foliowym.Jest to doskonały sposób na pieczenie nie tylko mięsa,ale także warzyw i ryb.Tak upieczony schab nigdy nie będzie suchy.Proste w przygotowaniu,wyśmienite mięso na swiąteczny stól i na niedzielny obiad, a także na przyjęcie znajomych lub przyjaciół.Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa(...)pieprzem.Gdy używasz ziół nie zapomnij posolić mięsa.Olejem smaruje tylko po to,by przyprawy lepiej sie trzymały Przyciać rękaw do potrzebnego wymiaru.Do rękawa włożyć mięso nadziane śliwkami,obrane warzywa,listki laurowe,ziele angielskie,gałazkę rozmarynu i podlać 150 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody (dalam wodę).Zawiaząć rękaw i ułożyć mięso na blaszce z piekarnika.Rękaw nie może być
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakujogurt lub smiatana i koperek -do przybrania na talerzuWykonanie: Buraczki obrac,pokroic w grube plastry,zalac 1,5 l wody i gotowac okolo 45 minut,az zmiekna.Obrac pozostale warzywa,pokroic w kostke ,zalac mala iloscia wody i gotowac w drugim,malym garnuszku do miekkosci.Do gotowania warzyw dodac ziele angielskie i listki laurowe i sol.Gdy buraki sa miekkie,wylowic(...)lyzka cedzakowa i ostudzic.Wywar z gotowania burakow to podstawa naszej zupy.Czesc burakow zetrzec na grubych oczkach tarki.Starte buraki wrzucic do wywaru .W nastepnej kolejnosci dodac ugotowane warzywa z przyprawami.Calosc podgrzac.Zanim sie calosc zagotuje dodac lyzke octu,zeby barszcz nie stracil koloru.Cebule pokroic w koste,podsmazyc na zloty kolor na masle ghee.Pod koniec smazenia dodac czosnek,a potem lyzke maki. Powstala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Egipcjanom przeszlo 2 tysiace lat temu i stanowila wielki przysmak faraonow.Do Europy trafila za sprawa starozytnych Rzymian,skad w XIII wieku wiedza o jej uprawie zostala rozprzestrzeniona na Niemcy.Obecnie warzywo to uprawiane jest niemal w kazdym regionie swiata,choc dziko rosnaca spotkac mozna jeszcze jedynie na terenie Chin.Rzodkiewka dostarcza wiekszosci witamin i skladnikow mineralnych.Jest dosc dobrym zrodle witaminy(...)wplywac na procesy krwiotworcze w organizmie,dlatego rzodkiewki polecane sa osobom cierpiacym na niedokrwistosc.O rzodkiewkach z racji ich niewielkiej kalorycznosci powinny pamietac osoby z nadwaga,stosujace diety odchudzajace.Charakterystyczny smak warzywa-olejek goryczkowy,zawiera siarke i dziala pobudzajaco na uklad trawienny.Rownoczesnie obniza nadmiar kwasow w zoladku,zapobiegajac niestrawnosci i likwidujac zgage,poniewaz jest zasadotworcza(+6).Rzodkiewka pobudza wydzielanie zolci oraz dziala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ogorek siewny (Cucumis sativus L.) to najstarsze warzywo,znane od 5 tysiecy lat pochodzace z Azji.Do dzis w dzikim stanie porasta zbocza Himalajow.Dzieki wyprawom morskim Krzysztofa Kolumba ogorek dotarl na kontynent amerykanski i do Europy.A krol Ludwik XIV jako pierwszy w historii zapoczatkowal hodowle szklarniowa ogorka.Dzis uprawiany jest na calym swiecie.Co znajdziesz w ogorku? Wartosc odzywcza ogorka jest niewielka(...)warzywa te cenione sa pod wzgledem dietetycznym,gdyz zawieraja duzo zwiazkow o charakterze zasadowym.Wplywa to korzystnie na proces trawienia przy jednoczesnym odkwaszaniu organizmu.Wartosc zywieniowa ogorka polega glownie na smaku i usprawnieniu procesu trawienia.Owoce ogorka zawieraja niewielkie ilosci witamin,glownie K (wzmacniajaca krzeplowosc krwi) i C oraz niewielkie ilosci mikroelementow:potasu,wapnia,zelaza,magnezu i fosforu.Pomagaja w usuwaniu wody z organizmu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wapn.magnez i zelazo.Lekka,w duzym procencie zlozona z wody jest idealna dla osob,ktore chca zrzucic zbedne kilogramy,bowiem 100 g cukinii to zaledwie 15-16 kcal.Cukinia to warzywo,ktore umozliwia "detoks" i ochrone przed szkodliwymi dla naszego zdrowia substancjami.Mozna ja jesc bez obawy o trucizny,jakimi nasiaka wiele produktow spozywczych.Cukinia nie kumuluje bowiem metali ciezkich i azotanow.Nie ma zatem(...)potrzeby kupowania jej z upraw ekologicznych.Ma zbawienny wplyw na trawienie,dzieki szczegolnym wlasciwosciom odkwaszajacym.Przywraca naturlna rownowage kwasowo-zasadowa w organizmie.Jest zatem znakomitym warzywem dla osob,ktore cierpia na nadkwasnosc i zgage,czy dolegliwosci refluksowe.Cukinie mozna smialo polecic osobom cierpiacym na cukrzyce.Warzywo ma niewiele weglowodanow i niski indeks glikemiczny ( nawet rozgotowana).Swietnie zageszcza potrawy,daje uczucie sytosci,a nie powoduje przy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!liscie selera naciowego jak i korzeniowego maja 5 razy wiecej cennego dla zdrowia magnezu i wapnia niz reszta warzywa.W selerze znajduja sie fantastyczne substancje czynne odpowiedzialne za zdrowotne wlasciwosci warzywa,czyli flawonoidy-furanokumaryny.Flawonoidy maja silne dzialanie przeciwzapalne,antyoksydacyjne,uszczelniajace naczynia krwionosne,rozkurczajace i moczopedne.Dzieki tym dwom substancjom seler jest niczym sklad apteczny zamkniety w guzowatej bulwie.A oto dzialanie selera:1-sprawdza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masle lub skladnik salatek.Wyjatkowa twardosc,czy raczej trwalosc czyni z niego doskonaly dodatek do zup.Nie rozpadnie sie podczas gotowania,zachowa swoj ksztalt i kolor. Mozna go dusic z roznymi warzywami:pomidorami,selerem,marchewka,pietruszka,cebula,czosnkiem i jablkami.Za kazdym razem jarzynka bedzie miala inny smak.Mozna z niego przyrzadzic jarskie kotlety,a takze bigos z boczkiem i kielbasa lub ugotowac pyszna(...)listek i ziele angielskie (choc niekoniecznie),najlepiej w sitku do przypraw.Zobacz tu:gadzet na przyprawy.Po okolo 10 minutach dolozyc obrane i pokrojone w gruba kostke ziemniaki.Gotowac nastepne 15 minut.Gdy warzywa beda miekkie zblendowac na gladki krem.Podawac z dodatkiem zielonego koperku i szczypta galki muszkatalowej.Mozna ozdobic kleksem jogurtu greckiego.Chipsy jarmuzowe swietnie smakuja do zupy,ale moga tez stanowi calkiem odrebne danie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!