aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.Mus delikatnie mieszamy(...)odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią. Jeśli nam zostanie na drugi dzień trochę gazpacho, możemy wymieszać je z żelatyną i zrobić galaretki. Przepis na t danie w kolejnych postach. Gazpacho
Bon Appetit Małgorzatyaluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.Mus delikatnie mieszamy(...)odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki bulionu a kiedy spęcznieje należy ją podgrzać mieszając aż się rozpuści. (nie wolno jej zagotować). Gdy żelatyna lekko przestygnie wlać ją do gazpacho i dokładnie wymieszać. Gazpacho wlać do małych salaterek i schłodzić
Bon Appetit Małgorzatyszczypcie: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprzCukinię myjemy i kroimy cieńcie plastry obieraczką do warzyw. Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.W tym czasie w odrobinie kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy(...)kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego,sól i pieprz. Ryż podajemy z wieprzowiną i warzywami. Smacznego! chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii
Bon Appetit MałgorzatyMoże nie każdy wie ale można robić ciasta na słodko z warzywami. Są wtedy bardziej puszyste i wilgotne. Znane mi ciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią. Z jakich jeszcze warzyw robiliście ciasta? Składniki:2 szklanki startej marchewki1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być)4 jaja2 szklanki mąki tortowej, przesianej2
Bon Appetit Małgorzatyłyżka oleju Karpia nacinamy w dzwonka. Przyprawy tłuczemy w moździerzu, a następnie nacieramy nimi każde dzwonko ryby. Odstawiamy do lodówki na ok. 6- 8 godzin. Warzywa kroimy w talarki, podsmażamy na oleju. Przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na dnie układamy połowę warzyw, następnie rybę oraz pozostałe warzywa. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180°C. można zobaczyć
Bon Appetit Małgorzatymarchewek4 cebule2 pietruszki1 selersok z 1/2 cytryny5 łyżek koncentratu pomidorowegobulion (może być z kostki)natka pietruszkimąkacukier olejsól, pieprz3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać warzywa, koncentrat pomidorowy i pół łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele(...)minut. Doprawić do smaku.3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem z cytryny.4. Rybę wyłożyć na dno naczynia.5. Całość przykryć warzywami i posypać natką pietruszki. Smakuje na ciepło i na zimno.Smacznego
Kuchnia domowa Aniwypoczynek - po raz pierwszy z córeczką 700 km od domu... Mam nadzieję, że przetrwamy jakoś podróż...A zostawiam Was z szybką propozycją na obiad, takie mięsko świetnie smakuje z warzywami na patelnię. Do mięsa podajemy także sos tzatziki.Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa do gyrosa1 ząbek czosnkuolej do smażenia sos tzatzikimieszanka warzyw na patelnięSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, osuszamy(...)dodajemy do mięsa i mieszamy. Dodajemy przyprawę do gyrosa, starannie mieszamy, odkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.3. Na rozgrzany olej wykładamy mięso i smażymy.4. Mięso podajemy z warzywami z patelni i sosem tzatziki.Smacznego!!!A na wszelkie pytania odpowiem już po powrocie. Od bloga też należy mi się odpoczynek
Kuchnia domowa AniZapraszam na pyszną lekką zupkę z warzyw!Składniki:pół niedużej główki kapusty1 marchewka3 ziemniaki1 cebulapół pora1 puszka/karton krojonych pomidorówsól, pieprzprzyprawa do dań z kapustykmineksiekana zielona pietruszkasiekany koperek1 liść laurowyziele angielskieolejwoda Sposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew i pora w plasterki. 2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę i pora, chwilę(...)podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy też trochę soli i kminek i gotujemy całość do miękkości.5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory z kartonu lub puszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, przyprawą do dań z kapusty, dorzucamy siekaną zieleninkę: pietruszkę i koperek i chwilkę całość gotujemy.Smacznego
Kuchnia domowa Anisamej golonki też wyjdzie)Sposób przygotowania:1. Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy i odszumowujemy.2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, troszkę soli, pieprz w ziarenkach, obrane warzywa w całości i gotujemy do miękkości.2. Wyjmujemy mięso i warzywa.3. Mięso z golonki oddzielamy od kości i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też obrane ząbki czosnku(...)Marchew i pietruszkę też możemy zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do wywaru.4. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem.5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia.6. Podajemy z pieczywem, skropione sokiem z cytryny lub octem.Smacznego
Kuchnia domowa Anikoperek1 cebula sól, pieprzziele angielskie, liść laurowyolej do podsmażenia pieczarekSposób przygotowania:1. Umyte skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy.2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki i cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru.3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni(...)puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną zieleninkę.Smacznego
Kuchnia domowa Anikiszonej kapusty4-5 ziemniaków1 marchewka1 duża cebula1 mały seler 1 duża laska kiełbasyliść laurowyziele angielskiesól, pieprz2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki kminkuSposób przygotowania:1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę posiekać.3. Kiełbasę pokroić w półplasterki.4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie(...)Gotować, aż warzywa będą miękkie.5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować.7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Smacznego
Kuchnia domowa AniPRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka
Kuchnia domowa Anipraskę czosnek. Jeśli dolewaliście samą wodę, musicie dodać też nieco soli. Zupę dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 30 min, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.5. WYKOŃCZENIE (3 min) Z garnka wyławiamy liście laurowe oraz ziele angielskie. My lubimy kiedy zupa ma konsystencję kremu z kawałkami warzyw, dlatego przez chwilę „ugniatamy” zupę widelcem(...)tłuczkiem do ziemniaków, aby warzywa jeszcze bardziej się rozpadły. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiona solą oraz pieprzem. Jeśli zupa wyszła Wam za gęsta, dodajcie jeszcze nieco bulionu, wody lub płynnej śmietany i chwilkę podgotujcie. PODANIEZupę podajemy z pokrojoną w kostkę, podsmażoną szynką lub boczkiem, co świetnie kontrastuje z jej warzywnym smakiem i kremową strukturą
Nerds Kitchenpół łyżeczki z każdej i 6 łyżek oliwy czym z kolei maceruję całą karkówkę w woreczku. Zostawiam ją przynajmniej na ok 2h.W między czasie oczyszczam i kroję warzywa w nie za małe kawałki i wszystkie razem z masłem i wodą dodaję do woreczka z karkówką. Zawiązuję i na formie do zapiekania piekę w 170-180oC przez(...)jeszcze na ok 30 minut wkładam do pieca.Po upieczeniu karkówkę kładę na desce i przyciskam drugą, ma to na celu utrzymanie zbitej formy ułatwiającej krojenie w plastry.Pozostałe warzywa z powstałym sokiem przelewam do garnka i na piecu zamieniam blenderem w gotowy sos chwilkę gotując. Ps.: Te 2 ziemniaki w śród warzyw powinny idealnie zagęścić sos bez użycia dodatkowej
Mechanik w kuchni