warzywa - 14856 przepisów (strona:139/991)

Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 346

gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz(...)szklankami wody. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy, aż woda całkowicie wyparuje, a kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut. Z garnka wyławiamy mięso oraz warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Wywaru nie wylewamy. Również mięso z indyka oraz wątróbkę rozkładamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W maszynce

Kolizje Smaków
Jak zrobić gładki hummus 196

się okazuje jest prosta metoda na zrobienie gładkiego hummusu, wystarczy zastosować tajemniczy składnik. Znały go już nasze babcie i używały do gotowania warzyw strączkowych i przy robieniu pasty fasolowej. Wystarczy ciecierzycę ugotować z dodatkiem sody (niektórzy dodają ją także do moczenia), by znacznie skrócić czas przygotowań, a do miksowania dodać mocno schłodzony sok z cytryny lub wodę.  Humus jedzą(...)kumin, zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...). Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą można przechowywać do 5 dni w lodówce.  Czas przygotowania: 10 minut

SzczyptaSmaQ
Przekąska z królika - Antipasto di coniglio 197

octu, tak żeby całkowicie przykryła mięso i wstawić do  lodówki na 12 godz. Mięso warto obciążyć talerzem, aby cały czas było zakryte wodą. Po 12 godzinach wodę odlać. Warzywa obrać pokroić na spore kawałki. Do garnka odpowiedniej wielkości włożyć kawałki królika, warzywa, przyprawy  i zioła ( czosnek, natkę pietruszki, listki laurowe, lekko rozgniecione  ziarenka czarnego pieprzu,  jałowiec(...)rozmaryn, tymianek i szałwię)  Zalać wodą, tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa.  Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień  i gotować na minimalnym ogniu aż mięso będzie całkowicie miękkie - ok. 90 minut.   Posolić do smaku pod koniec gotowania.  Mięso zostawić w wywarze do ostygnięcia. Przestudzonego królika wyjąć,  oddzielić i wyrzucić kości, mięso podzielić na podobnej

Stare Gary
Kuchnia hiszpańska 106

m.in. dania z ryb, ośmiornic i wodorostów.  Hiszpania ma także ciepły klimat. Latem utrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza, co sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Kraj słynie z produkcji wina i oliwek, które Hiszpanie namiętnie wzbogacają rozmaitymi farszami, np. serem, cytrynami i anchovis. Warunki klimatyczne(...)patats) i krem kataloński. Jednak każdy z regionów może poszczycić się własnymi, spotykanymi tylko na danym obszarze specjałami.  W Hiszpani królują targi na których można kupić świeże owoce, warzywa, mięso, czy owoce moża prosto od producentów, hodowców, rybaków. Najsławniejszą halę targową La Boqueria znajdziemy w Barcelonie. Znaleźć tu można wszelkie możliwe kulinarne składniki. Są tu warzywa, owoce, tysiące gatunków

Pyry na Gaz
SAŁATKA Z BROKUŁÓW 158

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Witam !!!!      Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z brokułem. Bardzo lubię to warzywo i dlatego często gości  w Mojej kuchni. Jadłam już wiele różnych sałatek z brokułów, a tym razem postanowiłam troszeczkę urozmaicić jedną z moich ulubionych sałatek brokułowych.      Zapraszam serdecznie !!!! SKŁADNIKI(...)koniec co siedzi w BROKUŁACH   Brokuły to cenne źródło witaminy C – zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Warzywo to zawiera również sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Roślina ta bogata jest także w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca

Zdrowo i kolorowo
K... klopsy z purée ziemniaczanym, brokułami&kalafiorami 229

wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa. Jak jeszcze ja mam czasem takie dni, kiedy jedyne co bym zjadła to warzywa, to Naczelny, mężczyzna z krwi i kości, inaczej byłby nienajedzony. I niestety znów zapomniałam, że jest piątek i że mięsa powinno się unikać. Ale cóż, za późno! Dziś iście polski, niedzielny obiad. Smak domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym. I zamiast(...)olej na patelni. Smażymy z dwóch stron, aż do uzyskania złotego koloru.  Zazwyczaj po smażeniu ostrożnie kładę je na papierowy ręcznik kuchenny i szybko odsączam z nadmiaru tłuszczu. Warzywa : Brokuły i kalafiora gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zazwyczaj wrzucam je do zimnej, osolonej wody ze szczyptą bazylii. Gdy woda zaczyna wrzeć, czekam ok. 7 minut. Preferuję chrupiące warzywa

Kitchens Alphabet
Warzywa pieczone w słodko-kwaśnej marynacie 181

Choć jestem stworzeniem mięsożernym, to nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez warzyw. Nawet z nich można szybko przygotować proste, ale zdrowe, pełne witamin danie. Składniki: 1 marchewka 1/2 młodej cukinii po pół czerwonej i zielonej papryki 1 pietruszka 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz do smaku 2-3 ząbki czosnku(...)natka pietruszki i ziarenka sezamu do posypania Warzywa umyć, marchew i selera obrać ze skóry. Warzywa pokroić w słupki, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, keczupem, octem balsamicznym i sosem sojowym, doprawić pieprzem i w razie potrzeby posolić. ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut w 200 o C. Podawać z ugotowanym ryżem i posypane natką

Czerwień i błękit
Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru 221

Znakomity, intensywny w smaku, rosół. Ponieważ mój wolnowar ma pojemność 3.5 l, po włożeniu mięsa i warzyw nie zostaje zbyt wiele miejsca na płyn. Ale  dzięki  temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty  rosół, tylko  z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję(...)ziarenek pieprzu  3 goździki 2-3 liście laurowe 3 gałązki natki pietruszki lubczyk, o ile mamy liście selera - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.  Mięso umyć, warzywa obrać, umyć, z cebuli zdjąć zewnętrzne łupiny, przekroić na pół i opalić nad ogniem.  Umieść mięso, warzywa, opieczoną nad ogniem cebulę,  czosnek, i pozostałe przyprawy w misie wolnowaru

Stare Gary
Makaron z warzywami i kurczakiem 169

Cześć Kochani, Dziś chcę Wam zaprezentować fajną opcję na makaron z warzywami:) składniki 2 piersi z kurczaka ok 10 różyczek brokuła 1 papryka 1 pomidor 6 kostek mrożonego szpinaku 100 g sera niebieskiego (oczywiście nie musicie go dodawać) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 2 jajka garść koperku zioła prowansalskie kurkuma sól, pieprz oliwa makaron pełnoziarnisty Piersi marynujemy w kurkumie(...)dorzucamy szpinak. Brokuła rozmrażamy, różyczki rozdrabniamy na mniejsze kawałki.  Jajka, jogurt, koperek oraz szpinak razem mieszamy.  Wszystkie składniki wrzucamy na patelnie i dusimy do momentu zmięknięcia warzyw .  Na koniec dodajemy ser i przyprawiamy. Nakładamy porcje makaronu na to warzywa i gotowe! Smacznego! Przepraszam , ale niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia już nałożonego dania. Buziaki

Cukier&Puder
Surówka z selera w majonezie 701

marchewka mała - 1 szt sól i pierz majonez - 2 łyżki sok z cytryny - do smaku PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i selera obrać, opłukać.  Jabłka obrać, zetrzeć w makaronik, razem z warzywami, lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.  Ja starłam warzywa i jabłka w maszynie do tarcia warzyw.  Majonez wymieszać z solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, dodać

Kuchnia Danusi
Tarta z dynią 167

temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia. W tzw. międzyczasie na patelni obsmażamy mięso. Warzywa myjemy, kroimy w cząstki, a następnie obsmażamy na łyżce oleju, by zmiękły i pozbyły się części wody, dzięki czemu tarta szybciej się upiecze i nie wytrąci się woda z warzyw(...)miseczce mieszamy śmietanę, jajka oraz przyprawy na jednolitą masę. Na cieście wykładamy warzywa oraz mięso. Całość zalewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Dla urozmaicenia możemy dołożyć kilka kawałków serka topionego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok godzinę. Smacznego

Taste Of My Day
Puree z ziemniaków i groszku 143

Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodać groszek. Mleko podgrzać warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodac mleko, masło , skórke z cytryny i mietę. Doprawić solą i sokiem z cytryny Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Ziemniaki obrać i pokroić(...)Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodać groszek. Mleko podgrzać warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodac mleko, masło , skórke z cytryny i mietę. Doprawić solą i sokiem z cytryny Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Ziemniaki obrać i pokroić

Zofiana
Sałatka inaczej, czyli warzywa w sosie jogurtowym 377

Dziś wpis z przepisem na sałatkę dla leniwych ;), czyli nie za dużo krojenia i żadnego mieszania. Dla innych to sałatka, dla innych nie. Ważne, że są warzywa (witaminy) , no i trochę tłuszczyku (sos), aby te witaminy rozpuścić :) Moja wersja nie zamyka możliwości modyfikowania tego przepisu, b o można użyć innych warzyw, sos zrobić np.z curry, a warzywa podać na ciepło

Zofiana
Owsiano - żołędziowe pancakes z sosem porowo - marchewkowym :) 129

dodatku mąki żołędziowej . U mnie były podstawą do obiadu, razem z sosem porowo - marchewkowym :) Ale można je jeść na inne różne sposoby, np. z serkiem i łososiem, wędliną czy warzywami. Składniki na ok. 3 porcje obiadowe Pancakes owsiano - żołędziowe: - 100 g mąki owsianej - 15 g mąki żołędziowej - 1 jajko - pół płaskiej łyżeczki sody/proszku do pieczenia - 2 łyżeczki oleju z awokado(...)piersi z kurczaka - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir (wg uznania) Do zagęszczenia: - 15 g mąki owsianej (czubata łyżka) - 30 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki zimnej wody Warzywa kroimy w talarki. Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy warzywa, gotujemy ok. 15 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś oraz przyprawy i gotujemy 10 minut. Po upływie czasu nasz wywar

Zdrowie na języku :P
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 146

Dzięki BARMAR miałam okazję zrobić jedną z najlepszych pizz do tej pory :) Idealnie cienkie ciacho, lekko chrupiące pod dużą warstwą pysznych, aromatycznych warzyw :) Warzywa Barmar sprawiają, że nie musisz długo siedzieć w kuchni, a smak i tak jest nieporównywalnie pyszny! Podsumowując, łatwo, prosto, szybko, pysznie, smacznie, aromatycznie, zdrowo! Polecam :) Papryka i pieczarki, które użyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością(...)pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam jedynie odczekać kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g) - szczypta

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania