jest to, że nie ma umownej granicy. Nie ma wieku określonego, ale do żołądków w sosie koperkowym dorastać nie trzeba tak długo. SKŁADNIKI: - żołądki z indyka, 1 kg, - tacka warzyw (marchew 3-4, pietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, SOS: - 1-2 pęczki koperku(...)śmietana 18%, kubek - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz czarny i/lub kolorowy - świeżo mielony, - wywar z gotowania żołądków, pół szklanki. WYKONANIE: Żołądki - dokładnie myjemy, oczyszczamy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przypraw (wyżej wymienione). Gdy są prawie miękkie dorzucamy warzywa. Gotujemy około 30 minut. My gotujemy w szybkowarze, więc skracamy czas gotowania o 15 minut. Żołądki wyławiamy/odcedzamy, kroimy
Wypisz Wymalujodpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam lodówkę i znalazłam tam dwa litrowe słoiki wywaru mięsnego, pół słoja kapusty kiszonej, kawałek kiełbasy, boczku i trochę warzyw. I powiem szczerze wyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek wędzony 15 dkg. - marchewka, pietruszka, kawałek selera(...)majeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach zupka była gotowa. Podałam z ziemniakami i pokrojoną kiełbasą z boczkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródWykonanie. Oczyszczone żołądki, udka i skrzydełka wkładam do dużego garnka, zalewam wodą, solę i gotuje na wolnym ogniu ok.pół godziny.Po tym czasie do gotującego się mięsa dodaję obrane warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Całość gotuję na wolnym ogniu jak rosół, do chwili kiedy mięso, żołądki i warzywa będą miękkie. Wywar przecedzam do drugiego garnka, udka obieram ze skóry(...)mniejsze podłużne kawałki, żołądki kroję w średnie paseczki, marchewkę w plasterki, seler w kostkę. Cebulę, pietruszkę,czosnek,listek i ziele wyrzucam lub co nieco zjadam :) Pokrojone mięso i warzywa wkładam do przecedzonego wywaru, zagotowuję, gorący doprawiam roztartym majerankiem, papryką mieloną i dwoma łyżkami przyprawy do flaków. W rondelku przygotowuję zasmażkę : roztapiam łyżkę masła,dodaję do niej łyżkę mąki, rozprowadzam
Kuchnia z widokiem na ogródBardzo często przygotowuję karkówkę, jednakże obowiązkowo musi być w towarzystwie warzyw. Zamknięta cebulową skorupką tworzy ciekawy smak. 500 g karkówki 4 marchewki 300 g pieczarek 2 cebule Przyprawa do karkówki Sól Pieprz Olej do podsmażenia Karkówkę myjemy i kroimy na 2 cm plastry. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w pół plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy(...)średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, następnie blendujemy na gładki krem. Marchewkę mieszamy z pieczarkami, wykładamy połowę na blaszce. Na warzywach układamy plastry mięsa, przykrywamy resztą warzyw. Wierzch smarujemy cebulowym kremem. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Całość pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 80 minut. Smacznego
VioletoweKucharzeniedanie nie wymaga zbyt wielu przypraw ponieważ smaku nadaje różnorodność warzyw, od ostrej czerwonej papryki po słodką kukurydzę z puszki. Znakomity obiad! 500 g wątróbki drobiowej Przyprawa do mięsa 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 285 g kukurydzy (1 puszka) 6 dużych pieczarek 1 marchew 6 ziemniaków 2 cebule Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 szklanka wody(...)mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju w garnku. Po 5 minutach dodajemy wątróbkę, podsmażamy. Czerwoną oraz żółtą paprykę, pieczarki, obraną marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa wraz z kukurydzą z puszki dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy oraz podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw (około 30 minut na mniejszym ogniu). Podałam z ryżem
VioletoweKucharzenielubi soczystych skrzydełek pieczonych z warzywami? Przygotowując taki obiad w łatwy sposób można przemycić warzywa nawet dla tych, którzy ich nie lubią- szczególnie dla dzieci. 1 kg skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka 2 duże ziemniaki 1 czerwona papryka Zalewa: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki keczupu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru(...)Skrzydełka dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę lub plastry ( w zależności od upodobania). Paprykę kroimy w kosteczkę. W dużym żaroodpornym naczyniu układamy skrzydełka oraz warzywa. Przygotowujemy zalewę- mieszamy wodę, keczup i przyprawy. Zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem około 45-50 minut w 190*C. Około 10 minut przed końcem odkrywamy i przypiekamy wierzch
VioletoweKucharzeniePożywna i syta sałatka z kurczakiem, warzywami i serem feta. Całość dopełnia keczupowo-majonezowy sos. Oczywiście dla dbających o linię bez sosu. 1 brokuł 200 g fasolki szparagowej zielonej 500 g kurczaka Przyprawa do gyrosa 2 pomidory 1 ogórek 150 g sera feta Olej do smażenia Sos: 4 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Brokuł kroimy na mniejsze(...)różyczki. Fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora oraz ser feta kroimy w kosteczkę, ogórka w pół plastry. Wszystkie warzywa, kurczaka oraz ser feta mieszamy ze sobą, polewamy sosem z keczupu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku
VioletoweKucharzenieZnakomita ryba w połączeniu z pikantną marynatą z limonką, bukiet warzyw i ryż z czerwoną fasolą sprawiają, że danie jest naprawdę idealne. Dobra marynata to podstawa wszystkiego. Kto ma dziś ochotę na taką rybkę? 500 g pstrąga łososiowego Marynata: 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego czosnku 0,5 łyżeczki białego pieprzu 0,5 łyżeczki oregano(...)łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki 2 łyżki oleju Dodatkowo: 250 g warzyw na patelnię Hortex 100 g ryżu 50 g czerwonej fasoli Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową
VioletoweKucharzeniezupy cebulowej 1 opakowanie zupy borowikowej 50 ml śmietany 12% 200 ml wody Filet z piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy poziomo na cieńsze plastry. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Warzywa myjemy. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach, paprykę kroimy w kostkę a pieczarki w plastry. Wszystko mieszamy. Filety obsmażamy na rozgrzanej patelni. W naczyniu żaroodpornym układamy 1 porcję warzyw(...)obsmażone filety z kurczaka i przykrywamy resztą warzyw. Zupy mieszamy z 50 ml śmietany i 200 ml wody. Zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem około 35-40 minut
VioletoweKucharzeniecałym świecie. Zielone, niedojrzałe nasiona wykorzystywane są do produkcji mrożonek i konserw, natomiast żółte i dojrzałe nasiona poddawane są procesowi suszenia (wykorzystujemy je m.in. do grochówki ). Groszek to warzywo strączkowe, które dostarcza sporo pełnowartościowego białka (6,8 g w 100 g produktu). Weganie i wegetarianie szczególnie powinni pamiętać o różnorodnym udziale nasion roślin strączkowych w ich diecie. Groszek(...)ziarenek pieprzu jogurt naturalny (do podania) groszek ptysiowy (do podania) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Włoszczyznę myjemy, ziemniaka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy warzywa, opieczoną cebulę, obrany czosnek, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Zalewamy całość około 1,5 litra wody. Doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy cebulę i liście laurowe, dodajemy zielony
W kuchni Katiepół-miękko. Gotową wyjąc z rondla i pokroić na grube plastry. Upieczone buraki ostrożnie odwinąć z folii i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Warzywa wrzucić do głębokiej formy lub naczynia żaroodpornego. Ricottę nakładać porcjami na warzywa, następnie całość opruszyć solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotować ciasto: Jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą(...)masę. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą (1 łyżeczka) i łyżeczką tymianku, przelać do niej masę jajeczną i ubić mikserem na gładkie ciasto. Tak przygotowane wylać na warzywa. Clafutis wstawić do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie wilgotny, zostawić w piekarniku na kolejne 5 minut. Ten pomysł był absolutnie
W poszukiwaniu inspiracjitopiony śmietankowy- 4 szt. * koncentrat pomidorowy- 1 czubata łyżka * suszona papryczka chili- po 1,5 łyżeczki * sól, pieprz, koperek- do smaku * olej do smażenia Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz bataty i zagotować. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju i przełożyć do do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat
Kraina Miodem PłynącaZielonego pasztetu nie robiłam nigdy wcześniej i to błąd, bo jest niesamowity, zarówno jeśli chodzi o konsystencję jak i smak. Wilgotny i aromatyczny. Jeśli lubicie połączanie warzyw i mięsa w pasztecie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sami będziecie zaskoczeni jak łatwo przyrządzić domowy pasztet :) Możecie go modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy. Przepis zmodyfikowałam z książki "Kuchnia polska bez pszenicy(...)górką) lubczyku 1 łyżeczka (z górką) majeranku 1 łyżeczka (z górką) tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki morskiej (lub więcej) Dodatkowo: sól do ugotowania warzyw masło Brokuły (różyczki) gotować w lekko osolonej wodzie przez parę minut (nie rozgotować). Następnie odcedzić i przelać zimą wodą. Marchewki obrać, pokroić w grube plastry i gotować parę minut
Delicious Titbitsszybko przywrzeć) po 2-3 min. dolać wino, nadal podgrzewać, po całkowitym rozpuszczeniu sera, dodajemy śmietankę i przyprawiamy ciągle mieszając. SOS HOLENDERSKI: Nie tylko do gorących, również do zimnych warzyw. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie nie zrażajcie się sos wart jest nawet kilku prób- jest pyszny! 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz WYKONANIE(...)pora 1 średnia cebula śmietanka 18% słodka 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobinę vegety WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw, masło rozpuszczamy, wkładamy grzybki i drobno posiekaną cebulę, warzywa kroimy bardzo drobno, dodajemy do sosu, przyprawiamy, smażymy podlewając wywarem z grzybów kolejne 1/2 h, dodajemy śmietankę wymieszaną
Kuchnia Beatyczosnek. Smażymy je przez 2 minuty aż cebula zmięknie. Najpierw dodajemy marchewkę i smażymy przez 2 minut, a potem ogórka i też smażymy przez 2 minuty, aż wszystkie warzywa będą usmażone, ale nadal chrupkie. Skropić warzywa sokiem z cytryny, posypać sezamem, wymieszać i podsmażyć przez 2-3 minuty do podgrzania. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz kładziemy makaron(...)potem wykładamy warzywa i posypujemy serem. Gotowe! ***** First, we have to prepare all the ingredients of the food. We wash cucumber thoroughly, dry and grate into longitudinal strips. Similarly we do in the case of carrot. We wash carrot, peel and grate into longitudinal strips. We peel the onion and garlic and we cut them into small pieces
Projekty ze smakiem