warzywa - 14856 przepisów (strona:133/991)

Coś dla niemowlaka: Zupka pomidorowa z kluseczkami jajecznymi 167

średniej pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/3 średniej papryki dla smaku szczypta bazylii i majeranku 1 małe jajko 1 łyżka mąki owsianej " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Warzywa kroimy w większą kostkę i gotujemy w wodzie (wody lejemy ok 1 cm nad warzywa). Jajko mieszamy z mąką. Dodajemy powoli do zupy (robimy lane kluski) Jak warzywa będą już miękkie dodajemy

CoolinarniePL
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 179

Ostatnio mamy często chęć na ziemniaczane wariacje, to chyba wynik zimowej aury i średniej dostępności dużej ilości warzyw. Inspiracją tego dania była kuchnia z nad morza czarnego, dlatego też używaliśmy do niej  przyprawy z tamtego regionu. Skupiliśmy się na najbardziej znanymi czyli bułgarskiej czubricy i gruzińskiej chameli suneli. Świetne połączenie, które dało niesamowity efekt smakowy. Bałkany i Kaukaz(...)niesamowite rejony, które szczycą się niezwykle smaczną kuchnią i co najważniejsze, mnóstwem wspaniałych warzyw, o których na północy możemy tylko pomarzyć. Pomidory czy papryka z tamtych rejonów to wręcz marzenie każdego wegetarianina :) Wspaniałe łąki pokryte mnóstwem ziół. Hmmm można się rozmarzyć. A'propos marzeń to wyprawa do Gruzji jest jednym z takich marzeń. Zawsze chcieliśmy tam polecieć i zwiedzić

vegetanie
Sałatka z podsuszanym białym serem 196

sałatki wykorzystaliśmy różne gatunki sałaty, trochę warzyw i przygotowany przez nas podsuszany biały ser. Efekt jest zadziwiający.     Składniki: -sałaty: lodowa, karbowana, cykoria endywia, cykoria radicchio -roszponka -szczypiorek -koperek -ogórek -pomidor -papryka -podsuszany biały ser -olej -sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sałaty rozdrabniamy, ogórek, pomidor, paprykę i szczypiorek kroimy dowolnie. Siekamy na drobno koperek. Pokrojone warzywa dodajemy(...)sałaty. Kilka plastrów sera kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Dodajemy sól i cukier do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem, mieszamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa krem z groszku i brokułów 120

mała cebulka   sezam   jogurt Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody. Por oczyść i pokrój w cienkie talarki(...)Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody. Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki , obrane i pokrojone

W kuchennej krainie
Pomidorówka 107

kostki rosołowe 1 słoiczek przecieru 2 woreczki ryżu 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Zagotować ok 1,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie, dodać słoiczek przecieru i wymieszać. Blenderem miksuję warzywa, by zupa była gęstsza. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Ugotować ryż, można podać również z grzankami

pink envelope
Sos korzenny, Heniek 146

goździków kilka łyżek wina czerwonego (lub więcej) 1 łyżka startej skórki z cytryny sól, pieprz sok z cytryny do smaku 1 mała paczka rodzynek Pokrój pora w plasterki. Pozostałe warzywa drobno posiekaj (np. blenderem) i/lub zetrzyj na tarce. Rozgrzej masło na dużej i szerokiej patelni, wrzuć warzywa i chwilę podsmaż. Następnie zalej bulionem, dodaj chleb, ziele angielskie, liście laurowe, goździki(...)wino, skórkę z cytryny i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli potrzeba, dodaj wody). Gdy warzywa już trochę zmiękły, dodaj rodzynki i duś jeszcze chwilę.   Troje sprzedawców samochodów zostaje wystawionych na próbę uczciwości i lojalności. Czy ich kolega po fachu, Heniek, jest złodziejem i mordercą? Czarna komedia oparta na prawdziwych wydarzeniach - Heniek

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone warzywa z kuskusem i Drapacz chmur 133

powiedział, że w zimie nie może być kolorowo na talerzu? Zapraszam do spróbowania bardzo szybkiego w przygotowaniu, sycącego i pełnego witamin dania! Zapewniam, że w takim wydaniu każdy polubi warzywa (możesz użyć jakich tylko chcesz). Danie najlepiej smakuje z sosem, np. czosnkowym. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)marchewki 1 żółta papryka* 1 czerwona papryka* sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione) oliwa * Użyłam marynowanych papryk i włożyłam je do piekarnika 15 minut później niż resztę warzyw. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Qlinarnie i Qlinarnie
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 233

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Pokrój warzywa. Cebulę zrumień na oleju, a następnie wraz z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i suszonym grzybem dodaj do warzyw. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą

Qlinarnie i Qlinarnie
Warzywna potrawka i w Saigonie 184

Takie danie jednogarnkowe jadłam w Budapeszcie. Do tego pieczone ćwiartki ziemniaków – niebo w gębie! P.S. (dodano 26-05-2014) Można też ugotować marchew na parze, warzywa oddzielnie podsmażyć i gotowe danie polać oliwą. Jest wtedy o wiele smaczniejsze, choć bardziej kaloryczne. Składniki: 1 czerwona lub biała cebula kilka łyżek oleju 2 marchewki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan(...)pomidory lub 1 puszka pokrojonych pomidorów zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła) sól, pieprz 1 opakowanie fety Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej olej. Podsmaż cebulę. Dodaj marchew, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj cukinię i bakłażana i znów duś kilkanaście minut (do miękkości i gdy woda wyparuje). Pod koniec gotowania dodaj pomidory

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa soczewicowo-imbirowa, Shang Hai 180

wody 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 3 obrane ziemniaki sól, pieprz 1-2 cytryny Pokrój pora w talarki, a czosnek i imbir drobno posiekaj. Rozgrzej olej lub masło. Podsmaż warzywa i imbir. Następnie wlej wodę, dodaj soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut powinno wystarczyć). Dokładnie zblenduj/zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Przelej zupę do miseczek(...)azjatyckiej restauracji Shang Hai . Jedzenie dało się zjeść, choć przesolone i niezbyt apetycznie podane. W menu chyba z 60 pozycji - niedobry znak... Z opcji wegetariańskich, makaron rozmaitości z warzywami (to szaro-bure na zdjęciu) lub bukiet warzyw z ryżem/makaronem sojowym, o tofu można pomarzyć... Bardzo niskie ceny, co też wydaje mi się podejrzane; za obiad na zdjęciu zapłaciłam

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa warzywna z koprem włoskim 212

konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku.  Podana z dodatkiem pieczywa stanowi  pożywny, wartościowy posiłek.  Uwielbiam koper włoski    pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go  maksymalnie.  Surowy , gotowany , zapiekany …………/  zobacz  /zawsze smakuje wybornie, ale należy  zwracać  uwagę   na to ,by wybierać(...)kopru włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek ½ cebuli ok.1 litr bulionu warzywnego ostra papryka /do smaku sól i pieprz /do smaku świeży  koperek lub majeranek /do dekoracji Wykonanie: -Warzywa obrać, umyć . -Kapustę poszatkować, marchew pokroić  w plastry, ziemniaki w kostkę, koper  w plastry. -Do garnka wrzucić  marchew, ziemniaki, seler i kapustę. -Zalać bulionem i gotować

Zakamarki mojej kuchni
Wspaniały kurczak z ananasem i curry 258

kurczaka i ziół prowansalskich -torebka brązowego ryżu -pietruszka -sól i pieprz Przygotowanie:   1.Kurczaka kroimy z drobną kostkę, przyprawiamy 3 łyżkami curry i podsmażamy na odrobinie oliwy. 2. Warzywa kroimy z drobną kostkę. Ananasa odsączamy zachowując syrop zawarty w puszce. 3. Do smażącego się kurczaka dodajemy warzywa, podlewamy odrobiną wody i dusimy wszystko. 4. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy

Zdrowo kolorowo lifestylowo
Faszerowane bakłażany FIT 199

Pewnie też czasem zastanawiacie się, co zrobić z zalegającymi w lodówce warzywami. Najczęściej przychodzącym do głowy rozwiązaniem jest zapiekanka. Ja proponuję odstępstwo od tradycyjnej formy i zapieczenie warzyw w łódeczkach z bakłażana. Jeśli nie macie go akurat na stanie, możecie z powodzeniem zrobić to samo z papryką czy cukinią. Takie danie świetnie nadaje się na kolację. Możecie je też podać(...)bakłażan się piecze, zrobić farsz. Miąższ bakłażana, paprykę, pomidorki oraz pora bardzo drobno pokroić. Podsmażyć   2-3 minuty na niewielkiej ilości oleju, następnie chwilę poddusić pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie.  5. Zdjąć z ognia, wymieszać z pokrojoną mozzarellą (bierzemy tylko połowę, resztę sera zostawiamy do zapieczenia). Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i   pieprz.  6. Nadziać

Powiedz dietom nie
Kurczak w warzywach ze słodką śmietanką 128

Uwielbiam kurczaka w warzywach a jeszcze bardziej polubiłam go gdy dodałam dużą  ilości śmietanki 30%, wprowadziła ona w potrawę słodką i łagodną nutę. 2 piersi z kurczaka 1 marchew 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 2 bulionetki Knorra do duszonego kurczaka 1 szklanka śmietany 30% 3 łyżki masła Marchewkę obrać i pokroić(...)plasterki, cukinie w kostkę, paprykę w paski, a cebulkę poszatkować. 2 łyżki masła rozpuścić dodać marchew i dusić około 10 minut, następnie dodać pozostałe warzywa i dalej dusić do ich miękkości. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać bulionetki  i usmażyć na 1 łyżce masła, następnie dodać do warzyw, zalać śmietaną i dusić na małym ogniu

Jadło i czytadło
Zielony krem z pieczarkami i camembert 158

obieram y, myjemy i kroimy w kostkę. Umyte brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku zagotowujemy 1 litr wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, dodajemy ziemniaki, groszek i brokuły. Warzywa gotujemy do miękkości.  (Kilka różyczek brokuł gotujemy oddzielnie w lekko osolonej wodzie, pod koniec dodajemy 50 g groszku). Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy za pomocą blendera(...)podsmażamy na nim pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki. Pod koniec delikatnie oprószamy solą. Zielony krem podajemy z podsmażonymi pieczarkami, brokułami, groszkiem, a całość posypujemy startym serem camembert. Rada: Warzywa które będzie się dodawać jako dodatek do zupy krem mają być al dente.   Smacznego

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania