warzywa - 14856 przepisów (strona:137/991)

WZMACNIAJĄCA ZUPA KREM prawie BEZ GOTOWANIA 191

godzin na wolnym ogniu warzywne wywary; jest to jednak jak najbardziej zupa wzmacniająca, zaraz zobaczycie dlaczego. Generalnie jest to zupa PRAWIE BEZ GOTOWANIA, połączenie ugotowanej soczewicy i zmiksowanych surowych warzyw oraz przypraw. Ciekawi?? A więc, w celu uzyskania 2 litrów zupy: - wstawiamy na ogień garnek z 1,5 L WODY, czekamy aż się zagotuje i wtedy - wsypujemy do wrzątku pół(...)wrzucić do wrzątku (soczewicę oczywiście, nie szklankę :D). I teraz, soczewica gotuje się w kurkumie, aż osiągnie fazę rozpadania (jakieś 15-20 minut) a my w tym czasie przygotowujemy warzywa do blendowania. U mnie były to dziś: - 2 średnie MARCHEWKI, ćwiartka SELERA, 1 cała CEBULA, 1 ogromny ząbek CZOSNKU (można dać więcej ale na noc nie polecam, bo trzeba potem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 192

PROSTU GO ZJEŚĆ?? No jasne, że LEPIEJ!! :D Mój kochany Mąż oczywiście zgodził się ze mną i to był początek końca kotletów wszelkiej maści w naszym domu. Jemy warzywa jako część obiadu w jak najmniej obrobionej postaci, tak, żeby wyciągnąć z nich jak najwięcej wartości odżywczych. Żadnych ugotowanych, pomielonych a potem usmażonych, dla mnie takie warzywa zaczęły jawić się jako(...)Kotlety, o których poniżej, zrobiłam raz i wyszły tak dobre, że z innymi nie kombinuję, jak mam już jakieś robić to tylko te - roboty mało, dobrych kotletów dużo, zmarnowanych warzyw zero a za to węglowodanowe bombki, po których nawet okruszki nie zostają... A robi się je tak: - szklankę kaszy gryczanej niepalonej oraz - szklankę soczewicy czerwonej przepłukujemy, wrzucamy RAZEM do jednego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Cannelloni z jarmużem 180

postanowiłam wykorzystać je również w innej potrawie.Myślałam o pierogach,na pewno byłyby pyszne,ale wybór padł na cannelloni,także jarmuż wylądował w tradycyjnym włoskim daniu.Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw tak przygotowany jak do bolognese,rurki makaronowe z jarmużowo-serowo-orzechowym nadzieniem,beszamel z oregano to istne bogactwo smaków.Zapraszam zatem na prawdziwą ucztę kuchni fusion i zachęcam do wypróbowania(...)garście orzechów włoskich 1 paczka makaronu cannelloni - 250 g- 21 rurek Wykonanie: obrać i pokroić w kostkę cebulę i czosnek .Poddusić na rozgrzanym maśle.W tzm czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki,pora pokroić w półkrązki.Dołożyć do cebuli z czosnkiem i poddusić razem.Zalać pomidorami z puszki,dodać przyprawy i dusić przynajmniej 15 minut,aż warzywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Restauracja Orient Express - opinia 171

dostępne. My z racji grouponu nie płaciliśmy, ale w nawiasach podam ceny z menu. Ja wybrałam: Fałszywą zupę z żółwia (13 zł) oraz Tradycyjne Tagine z wołowiny z dodatkiem warzyw, mięty i migdałów w miodzie proponowane z kaszą kus kus z dodatkiem rodzynek (37 zł). Mąż zdecydował się na: Tradycyjna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i świeżych ziół serwowana(...)krótkim oczekiwaniu otrzymaliśmy nasze zupy. Ale jak to z nami bywa, znów zamieniliśmy się po kilku łyżkach naczyniami. Fałszywa zupa z żółwia była całkiem smaczna, a ozorki i warzywa widoczne. Dość delikatna i uderzała raczej w słodsze tony. Za to zupa cebulowa, chociaż pełna "ciała" i zapachu świeżych ziół, nie miała dla mnie odpowiedniej mocy. Ja zdecydowanie bardziej podkręciłabym

Pasja Smaku
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 358

gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz(...)szklankami wody. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy, aż woda całkowicie wyparuje, a kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut. Z garnka wyławiamy mięso oraz warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Wywaru nie wylewamy. Również mięso z indyka oraz wątróbkę rozkładamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W maszynce

Kolizje Smaków
Jak zrobić gładki hummus 208

się okazuje jest prosta metoda na zrobienie gładkiego hummusu, wystarczy zastosować tajemniczy składnik. Znały go już nasze babcie i używały do gotowania warzyw strączkowych i przy robieniu pasty fasolowej. Wystarczy ciecierzycę ugotować z dodatkiem sody (niektórzy dodają ją także do moczenia), by znacznie skrócić czas przygotowań, a do miksowania dodać mocno schłodzony sok z cytryny lub wodę.  Humus jedzą(...)kumin, zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...). Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą można przechowywać do 5 dni w lodówce.  Czas przygotowania: 10 minut

SzczyptaSmaQ
Przekąska z królika - Antipasto di coniglio 209

octu, tak żeby całkowicie przykryła mięso i wstawić do  lodówki na 12 godz. Mięso warto obciążyć talerzem, aby cały czas było zakryte wodą. Po 12 godzinach wodę odlać. Warzywa obrać pokroić na spore kawałki. Do garnka odpowiedniej wielkości włożyć kawałki królika, warzywa, przyprawy  i zioła ( czosnek, natkę pietruszki, listki laurowe, lekko rozgniecione  ziarenka czarnego pieprzu,  jałowiec(...)rozmaryn, tymianek i szałwię)  Zalać wodą, tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa.  Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień  i gotować na minimalnym ogniu aż mięso będzie całkowicie miękkie - ok. 90 minut.   Posolić do smaku pod koniec gotowania.  Mięso zostawić w wywarze do ostygnięcia. Przestudzonego królika wyjąć,  oddzielić i wyrzucić kości, mięso podzielić na podobnej

Stare Gary
Kuchnia hiszpańska 118

m.in. dania z ryb, ośmiornic i wodorostów.  Hiszpania ma także ciepły klimat. Latem utrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza, co sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Kraj słynie z produkcji wina i oliwek, które Hiszpanie namiętnie wzbogacają rozmaitymi farszami, np. serem, cytrynami i anchovis. Warunki klimatyczne(...)patats) i krem kataloński. Jednak każdy z regionów może poszczycić się własnymi, spotykanymi tylko na danym obszarze specjałami.  W Hiszpani królują targi na których można kupić świeże owoce, warzywa, mięso, czy owoce moża prosto od producentów, hodowców, rybaków. Najsławniejszą halę targową La Boqueria znajdziemy w Barcelonie. Znaleźć tu można wszelkie możliwe kulinarne składniki. Są tu warzywa, owoce, tysiące gatunków

Pyry na Gaz
SAŁATKA Z BROKUŁÓW 166

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Witam !!!!      Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z brokułem. Bardzo lubię to warzywo i dlatego często gości  w Mojej kuchni. Jadłam już wiele różnych sałatek z brokułów, a tym razem postanowiłam troszeczkę urozmaicić jedną z moich ulubionych sałatek brokułowych.      Zapraszam serdecznie !!!! SKŁADNIKI(...)koniec co siedzi w BROKUŁACH   Brokuły to cenne źródło witaminy C – zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Warzywo to zawiera również sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Roślina ta bogata jest także w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca

Zdrowo i kolorowo
K... klopsy z purée ziemniaczanym, brokułami&kalafiorami 242

wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa. Jak jeszcze ja mam czasem takie dni, kiedy jedyne co bym zjadła to warzywa, to Naczelny, mężczyzna z krwi i kości, inaczej byłby nienajedzony. I niestety znów zapomniałam, że jest piątek i że mięsa powinno się unikać. Ale cóż, za późno! Dziś iście polski, niedzielny obiad. Smak domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym. I zamiast(...)olej na patelni. Smażymy z dwóch stron, aż do uzyskania złotego koloru.  Zazwyczaj po smażeniu ostrożnie kładę je na papierowy ręcznik kuchenny i szybko odsączam z nadmiaru tłuszczu. Warzywa : Brokuły i kalafiora gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zazwyczaj wrzucam je do zimnej, osolonej wody ze szczyptą bazylii. Gdy woda zaczyna wrzeć, czekam ok. 7 minut. Preferuję chrupiące warzywa

Kitchens Alphabet
Warzywa pieczone w słodko-kwaśnej marynacie 213

Choć jestem stworzeniem mięsożernym, to nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez warzyw. Nawet z nich można szybko przygotować proste, ale zdrowe, pełne witamin danie. Składniki: 1 marchewka 1/2 młodej cukinii po pół czerwonej i zielonej papryki 1 pietruszka 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz do smaku 2-3 ząbki czosnku(...)natka pietruszki i ziarenka sezamu do posypania Warzywa umyć, marchew i selera obrać ze skóry. Warzywa pokroić w słupki, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, keczupem, octem balsamicznym i sosem sojowym, doprawić pieprzem i w razie potrzeby posolić. ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut w 200 o C. Podawać z ugotowanym ryżem i posypane natką

Czerwień i błękit
Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru 231

Znakomity, intensywny w smaku, rosół. Ponieważ mój wolnowar ma pojemność 3.5 l, po włożeniu mięsa i warzyw nie zostaje zbyt wiele miejsca na płyn. Ale  dzięki  temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty  rosół, tylko  z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję(...)ziarenek pieprzu  3 goździki 2-3 liście laurowe 3 gałązki natki pietruszki lubczyk, o ile mamy liście selera - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.  Mięso umyć, warzywa obrać, umyć, z cebuli zdjąć zewnętrzne łupiny, przekroić na pół i opalić nad ogniem.  Umieść mięso, warzywa, opieczoną nad ogniem cebulę,  czosnek, i pozostałe przyprawy w misie wolnowaru

Stare Gary
Makaron z warzywami i kurczakiem 179

Cześć Kochani, Dziś chcę Wam zaprezentować fajną opcję na makaron z warzywami:) składniki 2 piersi z kurczaka ok 10 różyczek brokuła 1 papryka 1 pomidor 6 kostek mrożonego szpinaku 100 g sera niebieskiego (oczywiście nie musicie go dodawać) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 2 jajka garść koperku zioła prowansalskie kurkuma sól, pieprz oliwa makaron pełnoziarnisty Piersi marynujemy w kurkumie(...)dorzucamy szpinak. Brokuła rozmrażamy, różyczki rozdrabniamy na mniejsze kawałki.  Jajka, jogurt, koperek oraz szpinak razem mieszamy.  Wszystkie składniki wrzucamy na patelnie i dusimy do momentu zmięknięcia warzyw .  Na koniec dodajemy ser i przyprawiamy. Nakładamy porcje makaronu na to warzywa i gotowe! Smacznego! Przepraszam , ale niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia już nałożonego dania. Buziaki

Cukier&Puder
Surówka z selera w majonezie 709

marchewka mała - 1 szt sól i pierz majonez - 2 łyżki sok z cytryny - do smaku PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i selera obrać, opłukać.  Jabłka obrać, zetrzeć w makaronik, razem z warzywami, lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.  Ja starłam warzywa i jabłka w maszynie do tarcia warzyw.  Majonez wymieszać z solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, dodać

Kuchnia Danusi
Tarta z dynią 183

temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia. W tzw. międzyczasie na patelni obsmażamy mięso. Warzywa myjemy, kroimy w cząstki, a następnie obsmażamy na łyżce oleju, by zmiękły i pozbyły się części wody, dzięki czemu tarta szybciej się upiecze i nie wytrąci się woda z warzyw(...)miseczce mieszamy śmietanę, jajka oraz przyprawy na jednolitą masę. Na cieście wykładamy warzywa oraz mięso. Całość zalewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Dla urozmaicenia możemy dołożyć kilka kawałków serka topionego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok godzinę. Smacznego

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania