warzywa - 14856 przepisów (strona:136/991)

Quinoa z warzywami 167

powstało to proste, ale jakże zdrowe i pełne aromatów danie. Lekkie,syte,kolorowe, co ważne- bardzo zdrowe. Składniki quinoa- komosa ryżowa u mnie ze sklepu Owocowy Raj bukiet 9 warzyw iglotex szczypta szafranu pieprz ziołowy i sól różowa himalajska olej rydzowy lub oliwa z oliwek dodatkowo u mnie por, czerwona kapusta,cukinia baby- bo lubię ulubione ziarenka Ziołowo(...)sitku. I delikatnie rozsmarowałam po dnie.  Wlałam wody tak aby całe ziarno pokryło się nią. Możesz rozpuścić w wodzie bulionetkę, jeśli lubisz. Wsypałam na wierzch mrożony bukiet 9 warzyw. Dokroiłam cukinię, pora,kapustę. Posoliłam lekko . Jeszcze kilka kropel oleju rydzowego i szczypta szafranu. Ciekawe czy Agata lubi szafran? Zamknęłam pokrywę i dusiłam około pół godziny. Po otwarciu pokrywy danie

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z białych warzyw z kalarepą i gruszką 196

Zimą w hipermarketach można kupić kalarepę. Długo nie zastanawiałam się, jak to wiosenno-letnie warzywo wykorzystam. Ugotowałam z jej dodatkiem kremową zupę z białych warzyw i... gruszki. A podałam z grzankami... Składniki: 1 duża kalarepa 1 miękka gruszka 3 kremowe ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 mała cebula  1/2 selera 3 łyżki posiekanej natki lub koperku łyżeczka świeżo(...)kminku sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół łyżeczki kminku i suszonego czosnku  Warzyw umyć, obrać (dodatkowo z gruszki wydrążyć gniazdo nasienne), pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, dodać zioła

Czerwień i błękit
Łosoś w Galarecie z Warzywami w wersji mini 274

Cóż, przyznam się, pozbyłam się sosu, a użyłam samego łososia o smaku koperkowym :) Wyszło smacznie. Ba! Nawet bardzo smacznie! Pracy było niewiele, cho ć  przyznam się, że układanie warzyw w galaretkach to dla mnie koszmar! Nie dlatego, że nie potrafię, bo to jest prosta sprawa, tylko ja jestem mało cierpliwa i dla mnie to trochę irytująca robota(...)przez gazę, aby pozby ć  się pływających przypraw. Doprawiłam pieprzem. Łososia z puszek wyłożyłam na talerz i usunęłam z mięsa sos. W przygotowanych silikonowych foremkach do muffinek poukładałam warzywa i zioła, łososia, a na koniec plasterek jajka na twardo. Żelatynę rozpuściłam w kilku łyżkach wody, do lekko ciepłego bulionu wlałam żelatynę i rozprowadziłam w bulionie. Foremki z warzywami

Blondynka Gotuje
Bukiet warzyw w cieście francuskim 329

miałam ochotę na coś zupełnie innego niż rutynowe "mięcho".  Otwieram lodówkę i co widzę? Brokuł, ciasto francuskie, papryka.. No dobra! W takim razie jest myśl!  Zawiniemy warzywa w ciasto francuskie... brzmi banalnie!  Ale smakuje genialnie!  To co? Czas na przepis? Bukiet warzyw w cieście francuskim ciasto francuskie (ja kupiłam gotowe) pół papryki czerwonej pół czerwonej

Kuchnia moimi oczami
Kurczak na sposób chiński z warzywami na ostro 165

Kolejna odsłona z typu "moja fascynacja kuchnią chińską" :) Kurczak z warzywami na ostro SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula pół czerwonej papryki garść grzybków mun 1 marchewka 2 ostre papryczki chili sos sojowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej KROK 1 Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Paprykę i papryczki chili oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić(...)dostatecznie wysoką temperaturę (gdy zaczyna się dymić jest już BARDZO rozgrzany :) ) Dodawać kolejno: 1. Kurczaka 2. Marchewkę i paprykę 3. Cebulę, grzybki, papryczki chili WAŻNE: Cały czas mieszając! Gdy warzywa zaczynają przywierać podlewamy je odrobiną gorącej wody Gdy zaobserwujemy, że mięso jest już usmażone, a warzywa stają się dosyć miękkie (co powinno nastąpić ok. 7 - 8 minutach) dodajemy sos sojowy

smacznieinatemat
Potrawka z kurczaka z marchewką i kalarepą 242

instrukcją na opakowaniu KROK 2: Marchewkę oraz kalarepę umyć, obrać i pokroić w kostkę Pokrojoną marchewkę oraz kalarepę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą lekko ponad wysokość warzyw. Gotować dopóki warzywa nie będą miękkie. W szklance rozrobić łyżkę mąki z około 100 - 150 ml wody. Dodać do warzyw, dokładnie wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu około 1 minuty

smacznieinatemat
Bitki wieprzowe z sosem z czerwonego wina 188

około 3 minut. Dodać sól oraz pieprz według uznania. KROK 4: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę Cebulę przekroić na pół i oddzielić ręcznie poszczególne warstwy Warzywa pokropić oliwą z oliwek, grillować na patelni grillowej około 10 min (warzywa powinny być lekko twarde) Przygotować sos: w około 1oo ml oliwy z oliwek rozprowadzić zioła prowansalskie (około(...)łyżki).  Warzywa polać sosem bezpośrednio na talerzach. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt

smacznieinatemat
Sałatka z ekologiczną komosą ryżową Symbio 199

powstawaniem nowotworów. A od siebie mogę dodać, że quinoa jest pyszna! Znawcy mówią, że ma lekko orzechowy smak, moim zdaniem jest on bardziej "sezamowy". Świetnie się komponuje z pieczonymi warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy :) Przepis dodaję(...)mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy olejem, posypujemy ulubionymi przyprawami i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 minut co jakiś czas mieszając warzywa, aż zmiękną i sie przyrumienią. W międzyczasie gotujemy komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, seler tniemy na drobne kawałki. Upieczone warzywa mieszamy z ugotowana komosą ryżową, dodajemy pokrojony seler naciowy

Zawsze głodna!
Fenkuł zapiekany w passacie z pomidorów 164

bulwy" wygląda niezbyt świeżo, należy ją obrać i wyrzucić. Tak przygotowane fenkuły należy pokroić na ćwiartki lub ósemki. Łodygi selera naciowego umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Tak przygotowane warzywa należy blanszować przez 8-10 minut w lekko osolonym wrzątku, po czym odcedzić i wyłożyć do żaroodpornego naczynia wraz z suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki. Passatę mieszamy z oregano, pieprzem(...)solą i równomiernie rozkładamy na warzywach. Na wierzch sypiemy starty parmezan i pod przykryciem wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia na dnie naczynia zbierze się nieco wody. Nie wylewaj jej, ale wymieszaj wszystko dokładnie. Dzięki temu przypieczona passata stanie się nieco rzadsza i dobrze pokryje warzywa. Gotowe fenkuły dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu

W SMAK
Sałatka z jarmużu ze śmietaną 241

Tego lata zrobiłem już makaron z jarmużem  i jarmuż zasmażany  (świetny dodatek do obiadu!), więc tym razem przyszedł czas na sałatkę z tego warzywa. Poza samym jarmużem znalazły się w niej słodkie jabłka, kwaśne kiszone ogórki i słone kapary, których smak dobrze komponuje się z tym warzywem. Sałatkę tę polecam jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielne(...)sokiem z cytryny, drobno posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Doprawić do smaku solą i pieprzem (z solą nie przesadzajcie, bo słone są kapary). Tak przygotowaną mieszaniną zalać pokrojone warzywa. Na wierzch sałatki wyłożyć pokruszone jajko na twardo. Przed podaniem schłodzić przez ok. 15 minut w lodówce

W SMAK
Maślane purée z dyni 131

Wszyscy znają purée z ziemniaków, ale nie każdy wie, że można je przygotować także z innych warzyw, w tym z dyni. Sekretem dobrego pur ée jest odparowanie nadmiaru wody, co w najprostszy sposób można zrobić na patelni. Do przygotowania mojego  purée użyłem dyni piżmowej. Ten gatunek pochodzi z  Ameryki Środkowej i nieco różni się smakiem od naszej dyni(...)miąższu) 4 ziemniaki 80 g masła sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić. Warzywa zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości (potrwa to ok. 20-30 minut). Wodę odlać, a warzywa zmiksować na gładką masę lub przetrzeć przez sito. Przełożyć na patelnię

W SMAK
Dietetyczne pierogi 345

zrobić z tymi składnikami, a jednocześnie zaserwować coś lżejszego przed zbliżającym się tłustym czwartkiem wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać znaleziony przepis na pierogi z mąki pszennej razowej oraz warzyw i mięsa właśnie z rosołu. Jest to pomysł na obiad dla osób, które bardzo dbają o linię i o to, żeby wszystkie składniki były zdrowe. Tak wyglądały przed ugotowaniem (pierwsza część(...)Składniki: - 250g mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania - 250ml wody - Sól Farsz: - udziec z rosołu - 150g warzyw z rosołu, bez marchewki - pieprz ziołowy, ostra papryka Wykonanie: Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso

dom-agi.pl
Flaki na rosole wołowym 122

włożyć składniki na rosół, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia, do miękkości mięsa. Gotowy rosół przelać przez sito do innego garnka. Pozostałe warzywa i mięso można wykorzystać w innym celu. Flaczki płuczemy letnią wodą, przelewamy wrzątkiem i znów płuczemy letnią wodą. Tak przygotowane flaki dodać do rosołu. Warzywa pokroić w zapałkę, cebulę(...)kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę, lekko posolić i zeszklić. Dorzucić pozostałe warzywa, przesmażyć do miękkości i dodać do flaczków. Zupę doprawić (bez majeranku) i gotować, aż flaki będą miękkie, można dolać gorącej wody. Przed podaniem doprawić majerankiem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 216

gotowych potraw, które tam przygotowywano…i chyba najbardziej zaskoczyły mnie tzw. potajes y platos de cuchara , czyli coś w rodzaju gęstych zup czy gulaszy mięsnych lub rybnych, z warzywami i często z roślinami strączkowymi. Nie miałam pojęcia o istnieniu tego typu dań w hiszpańskiej kuchni i to właśnie one bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Gulasz z makrelą, przepis na blogu(...)też marcepany i croissanty oraz o tym, że rzadko, który Hiszpan pije sangrię. Z: Za co lubisz hiszpańską kuchnię? A: Za różnorodność. Za to, że tak wiele w niej warzyw, owoców i roślin strączkowych oraz ryb i owoców morza.  Z: A jaka jest Twoja ulubiona hiszpańska potrawa? A: Zimą bardzo lubię potaje de lentejas , czyli taką gęstą zupę

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzybowe risotto z szafranem i kurczakiem pod krewatkami. 148

czasu śledzi mojego bloga. Niesamowite, nie? Dziękuję za ten podarunek, a oto przepis z wykorzystaniem tych krewetek dedykowany specjalnie Pani Znajomej-Nieznajomej. Nie do uwierzenia... Czego użyłem? Wywar z warzyw: -marchew, seler -pietruszka -ziele angielskie -dwa liście laurowe -por, część zielona -pieprz czarny kilka ziaren -ząbek czosnku -kawałek cukinii -cebula przepalona -sól Wszystkie obrane warzywa zalewamy 1,5l wody(...)odparuje płyn dodajemy grzyby z wywarem. Mieszamy i zostawiamy, by znów płyn wsiąknął i odparował. Dodajemy tymianek i pokrojonego kurczaka. W kolejnym etapie wlewamy chochle naszego wywaru z warzyw. Mieszamy i znów odczekujemy momentu, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy do chwili, aż ryż będzie "na ząb". W ostatnim etapie ściągamy ryż z ognia dodajemy masło, parmezan i małą szczyptę szafranu

BaRepas

Proponowane wyszukiwania