selera i pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody suszone grzybyObrac warzywa i ziemniaki,namoczone grzyby pokroic w paseczki.Ugotowac na twardo jajka ( 8 minut jesli wstawisz do zimnej wody).Do garnka wlac wode i ugotowac warzywa z ziemniakami pokrojonymi w gruba kostke.Dolozyc(...)gotowania grzybki i dolac wode z moczenia grzybow.Gdy warzywa sa miekkie ( mozna je usunac,ziemniaki pozostawic) wlac szklanke zakwasu zurkowego.Przed wlaniem zakwasu zamieszac cala zawartosc sloika,zeby nie zlewac tylko wierzchniej warstwy.W ten sposob maka sie dokladnie wymiesza i pieknie zagesci zurek.Dodac z zakwasu listek laurowy,zabek czosnku i ziela angielskie.Kielbase pokroic w plasterki i dodac do zurku.Zagotowac.Na koniec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szparagi to idealne warzywo do promocji zdrowia,okazuja sie bowiem prawadziwa skarbnica dobroczynnych skladnikow.Wiecej o ich wlasciwosciach zdrowotnych przeczytasz tutaj:klik.Po raz pierwszy udalo mi sie upolowac fioletowe szparagi.Musze przyznac,ze posrod innych warzyw wygladaly zjawiskowo.Fioletowe szparagi sa odmiana bardzo rzadko spotykana w handlu,gdyz po prostu trudniej je wyhodowac.Kolor szparagow zalezy bowiem od stopnia naslonecznienia warzywa podczas wzrastania.Gdy jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną.Zblendować na gładki krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam)zrumienić pestki dynii na patelni(...)paseczkirozlać zupę do miseczek,przybrać podprażonymi pestkami dynii,marchewką i olejem z dynii .Smacznego! CZY ZNASZ SKORZONERĘ ? SKORZONERA (wężymord,czarny korzeń,szparag zimowy) Schwarzwurzel to stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo z pewnością zasługuje na kilka minut uwagi.Jeśli jesteś ciekawy co zawierają czarne korzonki przeczytaj notkę.Korzeń skorzonery zawiera duże ilości białka dlatego dorównuje wartościom odżywczym grochu lub fasoli.Zawiera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyłożyć na blachę i skropić olejem rzepakowym. Lekko posolić, posypać tymiankiem i odrobinę rozmarynem (u mnie 2 gałązki świeżego). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż warzywa będą miękkie. U mnie wszystkie upiekły się w jednym czasie, ale jeśli wykorzystujemy inny rodzaj dyni to najlepiej sprawdzać i wyjmować z piekarnika już upieczone warzywa a zostawiać te, które(...)jeszcze muszą się dopiec. Po upieczeniu dobrze jest z papryki ściągnąć skórkę. 3. Upieczone warzywa -bez czosnku- połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i pokruszoną fetą. Dodać pomidorki. Polać ulubionym sosem. U mnie mieszanka oleju sezamowego, miodu i octu balsamicznego.Smacznego Post Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plszalotkę w piórka, a czosnek posiekać.Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodać curry i smażyć jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Warzywa zdjąć z patelni i odstawić.Następnie na tej samej patelni usmażyć kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać warzywa oraz śmietanę. Doprawić cynamonem i dusić około
Świat Domowej Kuchniminut. Czas gotowania jest bardzo istotny... jeżeli przedłuży się ten czas kalmary zrobią się bardzo gumowate. Ugotowane tuszki pokroić w plasterki o grubości około 7 mm.Następnie obrać wszystkie warzywa. Marchewkę i pietruszkę utrzeć na tarce z grubymi oczkami - a cebulę pokroić w półkrążki. Przygotować rondel z wysokim brzegiem. Rozgrzać i wlać do niego olej. Przełożyć do rondla wszystkie warzywa(...)pieprz, paprykę i cukier. Gotować razem pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Gotować kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas.Pod koniec gotowania, do warzyw dodać wcześniej ugotowane kalmary i ponownie dokładnie wymieszać.Przed podaniem najlepiej danie zdjąć z ognia, przykryć przykrywką i odstawić jeszcze na około ½ godziny, żeby wszystko sobą wzajemnie przesiąkło. Smacznego
Świat Domowej Kuchnidzisiaj mam przyjemność zaprezentować. Przepis na tą ciekawą zupę znalazłam na blogu pokochajgotowanie.Warzywa obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, natomiast marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, zalać bulionem i gotować całość do miękkości warzyw.Pod koniec dodać ugotowaną kaszę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielić śmietaną. Gotową zupę podawać
Świat Domowej Kuchnibardzo cienkie plasterki. Dorzucić do kiełbasy. Smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W tym czasie umyć paprykę i pieczarki, a cukinie obrać ze skórki. Warzywa pokroić na kostkę.Przygotować duży garnek z grubym dnem. Przełożyć do niego podsmażoną kiełbasę z cebulą i marchewką, a następnie dodać resztę warzyw. Zalać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem(...)mieszając co jakiś czas) do momentu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodać pomidory z puszki. Dusić kolejne 20 minut. Dodać ketchup i przyprawy. Dusić kolejne 20 minut. Na koniec dodać śmietanę dla zagęszczenia potrawy. Smacznego.Im dłużej leczo postoi, tym jest lepsze - pod warunkiem, że zostanie coś do odstawienia na później
Świat Domowej KuchniPRZYRZĄDZENIA:Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny.Pory oczyszczamy , kroimy wzdłuż na 2 części , a następnie wszystko w piórka.Cebulę drobno siekamy.Na patelni roztapiamy masło , dodajemy warzywa , oprószamy solą i przesmażamy kilka minut.Rybę układamy na folii aluminiowej , pokrywamy podsmażonymi warzywami , zamykamy.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika.Czas pieczenia zależy od wielkości ryb ( ok. 25-30 minut(...)Przed końcem pieczenia ryby odwijamy z folii , by warzywa mogły się troszkę przypiec.Podajemy gorące!Smacznego
Ostra na Słodkowiększe – ja sama nie mogłam sobie poradzić z dokończeniem każdego z dań.T. również ;)No i zaczęliśmy ucztowanie!Na przystawkę :* Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami* Smażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa(...)dobrze wiem , że ma on wielu zwolenników i Ci właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec , świeży szczypiorek … – z przyjemnością spróbowałam!Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami.Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.A potem pierożki!Domowe
Ostra na Słodkotych , co kluchami wolą się obżerać ;)Postaram się to zmienić , bo jak wiecie można z niego wyczarować przeróżne wspaniałe dania!I dziś mam dla Was przepis na roladki schabowe.Faszerowane warzywami są fantastycznym pomysłem na obiad.Podane ze smażonymi pieczarkami na masełku i ziemniakami z koperkiem zachwycą domowników!Polecam! SKŁADNIKI :( 2 porcje )* schab ( plastry ) – 2 szt* marchew – 2 szt* pietruszka(...)sól , pieprz , papryka* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Schab oczyszczamy , rozbijamy na dość cienki kotlet.Oprószamy solą , pieprzem i papryką.Marchew , pietruszkę i pora obieramy , kroimy julienne ( zapałki / słupki ).Wszystkie warzywa mieszamy razem i dosłownie 2 minutki podsmażamy na odrobinie oleju.Porcję warzyw układamy na schabie i delikatnie zwijamy w roladkę.Zapinamy wykałaczką lub zawijamy nicią.W garnku rozgrzewamy olej , dodajemy
Ostra na Słodkoabsolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________Zdecydowaliśmy się na :PRZYSTAWKA:JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznymCONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflowąDANIA GŁÓWNE :JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami i tagliatelle warzywnymCONRAD: Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem(...)musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!Wątróbka: niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie doprawiona … na świeżym szpinaku z fantastycznym sosem!Pycha! Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.Również polecamy!Po chwili dania główne.Zrobiłam WOW, gdyż przyznaję bez bicia spodziewałam się
Ostra na Słodkougotowanego mięsa odlewamy rosół i moczymy w nim bułki. Gdy bułki namokną odciskamy je lekko z wywaru, zmielimy je później razem z mięsem i warzywami. Mięso i warzywa odstawiamy do ostudzenia, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie je blendujemy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Osobiście(...)blenduję mięso i warzywa małymi porcjami w blenderze. Jeśli użyjecie maszynki do mielenia wszystko musicie przez nią przepuścić dwa razy, żeby pasztet miał dobrą konsystencję.Gdy wszystkie składniki będą już zmielone wkładamy je do dużej miski, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.Gotową masę przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki słoniny
Kulinarne przygody GatityCayenne,sól i świeżo mielony pieprz do smaku.Sos:½ czerwonej cebuli,1 łyżka oliwy,sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy.Dodatki:Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.Przygotowanie:Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, w rondlu zagotować składniki marynaty, polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie
SzczyptaSmaQprzyprawiania zamiast pieprzu (nie wskazane dla kobiet w ciąży). Enzymy zawarte w miąższu to tzw. "przyśpieszacze", mięso zamarynowane z papają będzie bardziej miękkie i soczyste. Natomiast owoce i warzywa w sałatkach z dodatkiem papai szybko stracą jędrność, dlatego powinny być spożywane zaraz po przygotowaniu. Dojrzała papaja to znakomity probiotyk, przyśpieszający odbudowę flory bakteryjnej po kuracjach antybiotykowych, co może być(...)pomocne w okresie jesienno-zimowych przeziębień. Papaja dobrze komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, owocami i jogurtem. Sprawdzi się też w przetworach, konfiturach, dżemach, sokach i kompotach.Najprostszy sposób na zjedzenie papai to obrać owoc ze skórki, wydrążyć łyżką nasiona, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i/lub miodem lub przygotować ekspresową, pyszną sałatkę z cukinii
SzczyptaSmaQ