samej golonki też wyjdzie)Sposób przygotowania:1. Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy i odszumowujemy.2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, troszkę soli, pieprz w ziarenkach, obrane warzywa w całości i gotujemy do miękkości.2. Wyjmujemy mięso i warzywa.3. Mięso z golonki oddzielamy od kości i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też obrane ząbki czosnku(...)Marchew i pietruszkę też możemy zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do wywaru.4. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem.5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia.6. Podajemy z pieczywem, skropione sokiem z cytryny lub octem.Smacznego
Kuchnia domowa Anikoperek1 cebula sól, pieprzziele angielskie, liść laurowyolej do podsmażenia pieczarekSposób przygotowania:1. Umyte skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy.2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki i cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru.3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni(...)puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną zieleninkę.Smacznego
Kuchnia domowa Anikiszonej kapusty4-5 ziemniaków1 marchewka1 duża cebula1 mały seler 1 duża laska kiełbasyliść laurowyziele angielskiesól, pieprz2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki kminkuSposób przygotowania:1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę posiekać.3. Kiełbasę pokroić w półplasterki.4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie(...)Gotować, aż warzywa będą miękkie.5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować.7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Smacznego
Kuchnia domowa AniPRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka
Kuchnia domowa Anipraskę czosnek. Jeśli dolewaliście samą wodę, musicie dodać też nieco soli. Zupę dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 30 min, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.5. WYKOŃCZENIE (3 min) Z garnka wyławiamy liście laurowe oraz ziele angielskie. My lubimy kiedy zupa ma konsystencję kremu z kawałkami warzyw, dlatego przez chwilę „ugniatamy” zupę widelcem(...)tłuczkiem do ziemniaków, aby warzywa jeszcze bardziej się rozpadły. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiona solą oraz pieprzem. Jeśli zupa wyszła Wam za gęsta, dodajcie jeszcze nieco bulionu, wody lub płynnej śmietany i chwilkę podgotujcie. PODANIEZupę podajemy z pokrojoną w kostkę, podsmażoną szynką lub boczkiem, co świetnie kontrastuje z jej warzywnym smakiem i kremową strukturą
Nerds Kitchenpół łyżeczki z każdej i 6 łyżek oliwy czym z kolei maceruję całą karkówkę w woreczku. Zostawiam ją przynajmniej na ok 2h.W między czasie oczyszczam i kroję warzywa w nie za małe kawałki i wszystkie razem z masłem i wodą dodaję do woreczka z karkówką. Zawiązuję i na formie do zapiekania piekę w 170-180oC przez(...)jeszcze na ok 30 minut wkładam do pieca.Po upieczeniu karkówkę kładę na desce i przyciskam drugą, ma to na celu utrzymanie zbitej formy ułatwiającej krojenie w plastry.Pozostałe warzywa z powstałym sokiem przelewam do garnka i na piecu zamieniam blenderem w gotowy sos chwilkę gotując. Ps.: Te 2 ziemniaki w śród warzyw powinny idealnie zagęścić sos bez użycia dodatkowej
Mechanik w kuchniłyżeczki mielonego ziela angielskiegoodrobinę gałki muszkatołowejkilka suszonych pomidorówsól, pieprzłyżeczka majeranku1 jajko2 łyżki otrębów owsianychSoczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy
ladykitchenpieprzczerwony ocet winnyjogurt naturalnybukiet ziół:1 łodyga selera naciowegopęczek tymiankupęczek natki pietruszkiliść laurowy1/2 poraprzygotowaniepokrojone marchewki, seler naciowy i cebulę poddusić bez rumienienia na tłuszczu przez ok 10 min. aby warzywa zmiękły. Zioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw dorzucić soczewicę , zalać bulionem, wrzucić pokrojone ziemniaki i związany bukiet warzyw. Gotować ok 45 min, mieszając od czasu
Stare Garyst.C. Kości włożyć do wysokiej brytfanki, tak aby leżały w jednej warstwie, piec ok 40 min, co jakiś czas obracając, aż całe zbrązowieją .Do drugiej brytfanki nalać oliwę, dodać warzywa i dokładnie wymieszać aby otoczyły sie tłuszczem. Wstawić do piekarnika i piec 40 - 50 min aż się zrumienią i zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika, kości przełożyć do dużego garnka(...)Wlać do niej litr wody doprowadzić do wrzenia i zebrać dokładnie powstały na dnie, w trakcie pieczenia, osad. Przelać zawartość brytfanny do garnka z kośćmi. Po wyjęciu z piekarnika warzyw , dołożyć je do garnka z kośćmi. Brytfankę postawić na ogniu, zalać litrem wody i zagotować. Zebrać z dna osad i przelać do garnka. Dolać do garnka tyle wody żeby
Stare Garyzwłaszcza gdy poza kurzyną do zupy trafił jakiś niezły kawał wołowiny. Takie pierogi to naprawdę dobry pomysł na przerobienie gotowanego mięcha. Ważne aby dodać dużo usmażonej cebuli i trochę warzyw z rosołu, co sprawi, że farsz nie będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna dla mnie - maszynka do makaronu. Dzięki niej odpada żmudne(...)składniki (ok 70 szt)ciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarszok 450 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie była to wołowina)4 średnie cebule5 - 6 ząbków czosnkugotowane warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka)pęczek natki pietruszkisólpieprzostra paprykaoliwa i masło do smażeniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest
Stare GaryDawno żadne danie tak nam nie smakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się
Stare Garyliść laurowy+ strzępki z kopru, pietruszki naci i innych ziół -według uznaniałyżeczka zwykłej soliłyżka stołowa Magi3 l wodyprzygotowanieGolonki myjemy. Gotujemy 3 litry wody do której wrzucamy przyprawy, posiekane warzywa i czosnek. Gotujemy około pół godziny. Studzimy i dokładamy sól peklową, łyżeczkę soli + Magi. W naczyniu odpowiedniej wielkości układamy mięso i zalewamy przygotowanym wywarem z warzywami(...)Podczas peklowania należy mięso przewracać co 2 dni, tak by płyn peklujący docierał do wszystkich jego zakamarków. Do peklowania najlepiej nadają się naczynia kamionkowe lub szklane.Uwagi: Czosnku i warzyw dałam więcej niż przewidywał przepis. Sądzę, że najważniejsze to nie przekroczyć ilości soli peklującej, reszta według naszych upodobań
Stare Garygodziny.Po tym czasie serek odwinąć z gazy i przełożyć do miski. Serwatkę możemy użyć np do zupy, lub zrobienia domowego serka ricotta. Przed samym podaniem wymieszać serek z warzywami i przyprawami, polać oliwą. Jeśli chcemy dodać inne warzywa , użyć maksymalnie 1/2 szklanki (ok 75 g ), posiekanych warzyw łącznie. To również doskonały dodatek do kanapek. Smacznego
Stare Garyłodyg selera naciowego, przycięte, obrane i drobno posiekane600 g ryżu do risotto250 ml wermutu lub białego wytrawnego winaNa risotto2 pęczki szparagów, zdrewniałe końce odcięte700 ml bulionu z warzyw lub z kurczaka50 g masła1 mała garść parmezanu, startego, oraz kawałek do przybrania1 pęczek świeżej mięty, liście oderwane i drobno posiekaneskórka i sok z 2 cytrynsól morskaświeżo zmielony(...)szykować bazę do risotto.Etap 1: Doprowadzić bulion do wrzenia. Oliwę wlać do innego dużego garnka, dodać cebulę i seler i smażyć delikatnie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż ani warzywa nie przywarły do dna garnka.Szybko wlać wermut lub wino
Stare GaryPyszna, pierwsza wiosenna zupa z młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż nie lubię jak jej słodki smak dominuje w zupie. Można dodać śmietanę, można zamiast śmietany dać jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam(...)białych szparagów1 l bulionułyżeczka masła1/4 szklanki śmietanykoperek, natka pietruszki do podania.przygotowanieSzparagom obcinamy zdrewniałe końce, obieramy, obcinamy główki, odkładamy na bok a łodygi kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki (fasolkę kroimy na 2, 3 części). Wszystkie warzywa ( oprócz szparagowych główek) zalewamy bulionem, i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. 5 minut
Stare Gary