warzywa - 14856 przepisów (strona:135/991)

Kociołek z soczewicą 150

Jedno z moich ulubionych dań. Warzywa i mięsko z wolnowara w dowolnych konfiguracjach. Dzisiaj użyłam wieprzowiny, czerwonej soczewicy i warzyw: marchewki, ziemniaków i papryki. Polecam, jeśli dysponujecie wolnowarem. Kociołek z soczewicą Drukuj przepis Składniki 0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki(...)gulasz. Przyprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jak będzie już lekko obsmażone, dodać przyprawę do grilla i jeszcze obsmażyć. Odstawić na chwilę. Krok 2 Warzywa pokroić na większe kawałki. Układać wszystko warstwowo w wolnowarze, przyprawiając solą i pieprzem. Poszczególne warstwy posypywać soczewicą. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zalać trochę wodą, choć nie jest

CoolinarniePL
Domowy pasztet 130

ziele, listek laurowy i goździki.Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę  i gotować jeszcze 30 minut. Po tym czasie mięso i warzywa przełożyć do dużej miski i pozostawić do ostygnięcia.Wody z gotowania mięsa i warzyw na tym etapie nie wylewamy.Mięso i warzywa przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek , pieprz, sól i szklankę

Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa z pieczarkami i brukselką 151

ostygnięcia.Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ja używam do krojenia takiego okrągłego sitka. Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i również przepuszczamy przez sitko, dodajemy do miski z warzywami. Cebulę  kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do warzyw. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do miseczki , dodajemy olej, ocet, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Odstawiamy(...)się przemacerują z sosem. Brukselkę gotujemy al dente, studzimy. Połowę kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki , resztę przekrawamy na pół i pozostawiamy do wyłożenia na talerzu. Do pokrojonych warzyw i jajek dodajemy pieczarki, które trzeba jeszcze drobno pokroić....część w plasterkach zostawić do dekoracji.  Na koniec dodajemy majonez, musztardę, śmietanę , sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Sałatkę  wykładamy

Gosia gotuje
Wielkanocna sałatka jarzynowa 196

Narodzenie   sałatka jarzynowa  na moim blogu. Tym razem korzystałam z  tego przepisu , dodając od siebie jedynie seler. Sałatka wyszła bardzo smaczna i zdecydowanie bardziej polecam przygotowanie warzyw na parze niż gotowanie ich w mundurkach w wodzie. Maja bardziej wyrazisty smak, a groszek ma oprócz tego niesamowity kolor. Składniki : 4 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki 1 mały seler(...)Ziemniaki, marchewkę i selera obrałam i ugotowałam na parze razem z mrożonym groszkiem. Ostudziłam i pokroiłam w kosteczkę. Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam obrałam, pokroiłam i dodałam do warzyw. Jabłko i ogórki obrałam i drobno pokroiłam. Z ogórków odcisnęłam trochę soku, żeby nie zmienił konsystencji majonezu. Przełożyłam do miski  z warzywami. Cebule pokroiłam najdrobniej jak to możliwe

Gosia gotuje
Placki z cukini z sosem czosnkowo-paprykowym 200

Cukinia , to moje ulubione warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest  na nią wiele prostych i szybkich przepisów : tradycyjne leczo, zapiekana z mięsem lub warzywami, kotleciki panierowane w jajku i bułce z dodatkiem sera żółtego czy pyszna jajecznica po włosku. Ja dzisiaj proponuję placuszki  z sosem wielowarzywnym(...)rozgrzanej patelni. Ja lubię , kiedy placuszki są rumiane. Sos to połączenie wszystkiego tego co wymieniłam w przepisie...paprykę ścieram na tarce o dużych oczkach, czosnek wyciskam przez praskę, resztę warzyw drobniutko kroję. Dodaję jogurt, majonez i przyprawy. Można podawać...Smacznego

Gosia gotuje
Zawijasy z cukini z łososiem i mozzarellą 192

wielbicieli cukini, takich jak ja, proponuję prostą i szybką przekąskę bez zapiekania. Warzywo jest jędrne, ale bardzo mięciutkie, więc idealnie się zawija, efektownie wygląda i równie dobrze smakuje. Składniki: 2 małe cukinie sól i pieprz 1 łyżka suszonego tymianku  1 łyżka masła olej Farsz: 250 g sera mozzarella 1 łyżeczka kaparów 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę  pieprz(...)smaku 100 g łososia wędzonego świeży koperek Sposób przygotowania: Cukinie umyć, odkroić z obu stron końcówki i za pomocą nożyka do obierania warzyw pokroić ją w cienkie plastry...pierwszy i ostatni z uwagi na skórę nie będzie nam potrzebny. Na duzej patelni rozgrzać olej, dodać łyżkę masłai ułożyć obok siebie paski cukini. Posypać przyprawami i dusić z obu stron

Gosia gotuje
tortilla z kurczakiem 323

sposób. Podgrzewanie ma sprawić że będzie bardziej elastyczna. Smarujemy placuszek majonezem, śmietaną, jogurtem lub jeśli posiadamy to gotowym sosem czosnkowym, ketchupem lub innym lubiany przez nas. Opłukane i pokrojone warzywa układamy warstwami na tortilli, na koniec dodając kurczaka. Posypujemy przyprawami. Można dodatkowo od wierzchu polać sosem choć radziłbym z nim nie przesadzać bo gdy warzywa puszczą trochę soku może się(...)nią folią aluminiową, a następnie jeśli chcemy to zapiekamy ją w grillu elektrycznym lub w piekarniku. Polecam przygotowywanie tego dania zwłaszcza w lecie gdy mamy tanie i smaczne warzywa. *Na podanym zdjęciu jest trochę za dużo składników i musiałem wyjeść trochę pomidora żeby dało się ją zamknąć. Koszt

Tanie przepisy studenckie
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z puszki 214

Odnoszę wrażenie, że burak jest nieco zapomnianym warzywem a szkoda, bo zawiera w sobie dużo witamin oraz mikro i makroelementów. By uzyskać w zupie taki smak i aromat z buraków jakiego oczekuję, musiałabym ugotować ich ze 2 kilogramy. ;-) Dlatego ratuję się świeżym sokiem Marwit buraczano-jabłkowym, który idealnie podkreśla smak zupy, w tym przypadku barszczu ukraińskiego. Nie wszyscy zdają sobie(...)starte na dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa. 5. Przed podaniem możemy posypać zupę majerankiem

Szefowa kuchni
Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku :) 141

zaserwujemy Wam coś ze słonecznych rejonów świata. Najbardziej spodobał nam się pomysł na meksykańskie burrito w wersji wegetariańskiej.  Co Wy na to ? Zapewniamy, że wyszło wyśmienite :) Burrito z warzywami i salsą oraz paprykowym hummusem (4 osoby) Składniki na farsz: 8 naleśników (zrobionych z mąki kukurydzianej i pszennej pół na pół i dodatkiem ziół) 1 duża czerwona papryka 8 połówek(...)jednej strony były mocniej przysmażone i na tą stronę układamy nasze nadzienie. Tak więc na mocniej przesmażoną stronę naleśnika kładziemy kolejno sałatę, pomidory, fasolę, kukurydzę, cebulę i ostrą papryczkę. Warzywa posypujemy ziołami i pieprzem cayenne, ale bez przesady, bo cayenne jest ostry. Na sam koniec posypujemy startym żółtym serem i zawijamy naleśniki podobnie jak gołąbki. Kładziemy na suchą patelnię

vegetanie
Ryż z warzywami, szybko i smacznie. 169

podróży lub po odwiedzinach rodziny :P Zatem bierzmy się do pracy. A jutro przygotujemy coś fajnego i wymagającego więcej pracy, abyśmy nie stracili weny twórczej :)   Ryż z warzywami (4 osoby) Składniki : 2 woreczki ryżu parboiled 1 opakowanie mieszanki (brokuł, kalafior, marchewka) 1 łodyga selera naciowego 4 pieczarki 1 papryczka chili pieprz, tymianek, sos sojowy, przyprawa 5 smaków Ryż gotujemy(...)łyżeczki kurkumy, trzymamy ryż w modzie jeszcze ok. 3-4 minuty, aby nabrał żółtego koloru. W tym samym czasie w głębokiej patelni zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej mrożone warzywa. Gotujemy aż będą kruche. Teraz kroimy drobno seler i pieczarki, i podsmażamy na oliwie. W tym czasie warzywa na pewno już się ugotowały, więc odcedzamy wodę i przelewamy oliwą

vegetanie
Chińskie kluski z warzywami :) Obiad w 15 min. 179

minutach. Wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać parę minut. Do tego mieszanka chińska mrożona. My ich używamy bo są naprawdę dobre. Nie ma w nich chemii czy jakiś dodatków. Czyste warzywa i tyle :) No to do pracy. Na rozgrzana oliwę z oliwek wrzucamy warzywa i przesmażamy aż lekko zmiękną i wtedy podlewamy nieco woda. Zagotowujemy i dodajemy przyprawę 5 smaków, tymianek(...)oraz cayenne. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy makaron i skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Mieszamy dokładnie, aby makaron nabrał brązowego koloru.  Doprawiamy jeszcze zwykłym sosem sojowym i pieprzem. na talerzu posypujemy szczypiorkiem. Potrawa gotowa :) Nie minęło więcej niż 15 min. Mamy nadzieje, że zapamiętacie ten przepis i wykorzystacie w krytycznej sytuacji. Sorry, że dzisiaj tak krótko. PAPA

vegetanie
Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą. 160

Wasz wybór, ponieważ nie każdy lubi ostre potrawy. Teraz czas na soczewicę i czerwoną fasolę. Wysypujemy z puszek na sito i dobrze płuczemy z zalewy. Dodajemy do warzyw razem z przeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusimy. Ostatni składnik to ziemniaki. Powinny być nieco twarde. Obieramy je ze skórek, kroimy w grube plastry i od razu dodajemy do warzyw na patelnię(...)Mieszamy, skrapiamy sosem sojowym i dusimy chwilę pod przykryciem, aby ziemniaki doszły z warzywami. To potrwa raptem 5 min. i danie jest gotowe :) Możemy oczywiście to danie przygotować z surowych składników, jednak wtedy musicie namoczyć fasolę dzień wcześniej i przygotowanie oczywiście będzie nieco dłuższe. W tym wypadku dobrze jest gotować ziemniaki razem z fasolą i soczewicą kontrolując poziom wody

vegetanie
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 199

najważniejsze to niezwykły smak i zapach wspaniałych przypraw, który będzie rozchodził się po całym domu. Zapraszamy do wypróbowania, a poniżej przepis.   Biryani wegetariańskie z ryżem basmati i warzywami  (4-5 osób) Składniki: 350 g ryżu basmati 1 duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe(...)prawie gotowy groszek i soczewicę. Odcedzamy i dodajemy do papryki. Ziemniaki powinny być już również ugotowane, więc kroimy je w kostkę, wcześniej obierając ze skórek i dodajemy do reszty warzyw na patelni. Dusimy jeszcze chwilę i na koniec dodajemy pieprz, ostrą paprykę i posiekaną świeżą kolendrę. Powinno mocno zgęstnieć. Teraz na suchej małej patelni przesmażamy posiekane orzechy z pestkami dyni

vegetanie
Zupa cebulowa z grzankami z pampuchów 118

kostkę, a 1/3 w piórka. Pora dzielimy na dwie części i część zieloną zostawiamy w całości, a białą kroimy w kostkę. Marchewkę, czosnek i selera również drobno kroimy. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy dwie kostki bulionu, majeranek, pieprz, ostrą paprykę i sos sojowy do smaku. Gotujemy warzywa, aż zmiękną i wtedy lekko blendujemy zupę(...)rozdrobnić warzywa. Wyciągamy z zupy jedynie zieloną część pora. Teraz dodajemy resztę cebuli i gotujemy, aż zmięknie. Doprawiamy jeszcze, jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Teraz zupę przelewamy do miseczek i ścieramy żółty ser. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Podajemy z grzankami z pampuchów, czyli pampuchy kroimy na 4 kromeczki

vegetanie
Zupka jarzynowa z ryżem dla niemowlaka 224

Zamiast zagęszczać zupkę kleikiem ryżowym wolę dodać do warzyw ryżu podczas gotowania.W końcu kleik ryżowy to nic innego jak mąka ryżowa, czyli zmielony na gładko ryż. Składniki: 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 ziemniak 1 łyżka prawdziwego masła / oleju / oliwy 1-2 łyżki ryżu woda Sposób wykonania: 1. Umyte warzywa obrać, pokroić w kawałki, zalać wodą 2 cm powyżej warzyw. Gotować

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania