warzywa - 14856 przepisów (strona:126/991)

Wegański twarożek z warzywami 150

Wyobraź sobie delikatną, pachnącą wiosennymi warzywami pastę do kanapek. Jest łudząco podoba do twarogu, jednak jeżeli nigdy za nim nie przepadałaś, nie odwracaj wzroku. Ten wegański twaróg pozbawiony jest charakterystycznego kwaskowatego smaku zsiadłego krowiego mleka. W jego miejsce idealnie sprawdza się naturalne tofu - warto sięgnąć po to ekologiczne, dobrej jakości. Jego delikatny, orzechowy smak jest ledwie wyczuwalny i stanowi doskonałe(...)oraz śmietankę delikatnie zmiksuj za pomocą ręcznego blendera – masa nie ma być idealnie gładka, chodzi tylko o połączenie składników. Równie dobrze możesz rozgnieść tofu widelcem, dodając śmietankę.  Wszystkie warzywa pokrój w drobną kosteczkę, szczypior i koperek posiekaj. Do miski przełóż gotowy twarożek oraz wszystkie warzywa, zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Twaróg najlepiej smakuje po przegryzieniu przez

Roślinna - blog wegański
Łosoś w sosie sojowym z makaronem z cukinii i marchewki 139

soczysty łosoś zamarynowany w sosie sojowym i usmażony na niewielkiej ilości oliwy oraz czarny sezam dla kontrastu - smakowego i kolorystycznego. Jest pysznie i zdrowo, no i atrakcyjnie dla dzieci. Warzywa w takiej formie to czysta frajda!     Składniki na 2-4 porcje: 1 spora cukinia 2 marchewki 0,5 kg filetu z łososia 1-2 łyżki sosu sojowego(...)jasnego sezamu   Przygotowanie: Łososia pozbawić skóry i pokroić na 3 cm kostkę. Zalać sosem sojowym i odstawić na 20-30 minut.Marchew i cukinię pokroić wzdłuż obieraczką do warzyw (lub krajarką do sera). Gotować na parze 5-7 minut - powinny być al dente. Odstawić na bok. Łososia obsmażyć na oliwie z każdej strony, skropić sokiem z cytryny. Dodać

Kulinarne Inspiracje
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 392

ananasa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni. Wrzucić marchewkę i cebulę. Smażyć ok. 15 minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ananasa i podlać warzywa odrobiną wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Przygotować sos. W misce wymieszać  sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać(...)wlać do warzyw i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ryż podawać gotowym, gorącym sosem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Recenzja książki "Zielona kuchnia" 154

autorką jest blogerka Jessica Nadel . Książka ma 176 stron, miękką oprawę, napisana jest w prosty i przyjemny do czytania sposób. To zbiór ponad 100 przepisów na potrawy z zielonych warzyw. Autorka chce nas przekonać do zielonych warzyw i zachęcić do włączenia ich w swoje codzienne menu. pokazuje nam jak jeść zdrowo, smacznie i lekko, nie rezygnując przy tym ze słodyczy(...)kategorii: Smoothies i śniadania Zielone przystawki i małe przekąski Zielone zupy i sałatki Zielona dania główne Zielone ciasta i desery  Na samym początku znajduje się opis niektórych zielonych warzyw oraz nazwy kilku potraw z ich wykorzystaniem, które znajdziemy w książce. Dalej znajdziemy przykładowe jadłospisy na cały dzień z wykorzystaniem zieleniny. Na samym końcu książki znajduje się indeks, czyli alfabetyczny

Z miłości do słodkości
Domowa zupa fasolowa - smak dzieciństwa 170

SPOSÓB WYKONANIA :  Fasolę moczymy na noc we wodzie, skróci, to znacznie czas gotowania. Namoczoną fasolę, umyte mięso(kości) zalewamy wodą i gotujemy. Między czasie przygotowujemy nasze warzywa, kroimy w kostkę, gdy fasola już zaczyna być miękka dodajemy marchew, seler, pietruszkę,por po upływie ok. 15 minut dodajemy pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości. Ilość wody zależy, ile chcemy ugotować(...)naszej zupy, tak samo ilość warzyw zależy od naszych upodobań jej gęstości. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem (równie dobrze możemy użyć ulubionej przyprawy do zup) Gdy warzywa, fasola zmięknie doprawiamy ją odrobiną octu i cukru, tak, aby uzyskać jej charakterystyczny posmak słodko- kwaśny. Zupę zabielamy śmietaną i jest gotowa. Podajemy ją ze świeżym koperkiem lub pietruszką .  Tak gotowała moja

Basia w kuchni
Pizza na ryżowym spodzie - pyszna, bezglutenowa 155

Wylać masę do nasmarowanej olejem formy (bez dziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają mogłyby(...)się, że nic z niego nie będzie, ale nie martwcie się :) Ciasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem układamy warzywa i zapiekamy kolejne 15 minut, można przed końcem pieczenia położyć wegański ser lub rukolę. Wyciągamy ciasto z piekarnika, delikatnie wyjmujemy z blachy, kroimy na kawałki, układamy rukolę

Co na wege obiad?
Błyskawiczna zupa z soczewicy na wędzonce 192

mały pęczek natki pietruszki . Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Na oleju zeszklić pora, dodać warzywa i krótko przesmażyć. Soczewicę przepłukać i wsypać do warzyw. Wlać wodę i całość ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w mniejsze kawałki wędzonkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić(...)smaku solą i pieprzem. Można wędzonkę podsmażyć na samym początku i dopiero na tym poddusić warzywa. Moja jednak byłą bardzo chuda, więc dlatego postanowiłam dodać ja pod koniec gotowania. Taka zupa gotuje się błyskawicznie. Można ją śmiało przygotować "w ostatniej chwili". Jest syta, lecz nie jest tłusta. Polecam ją wielbicielom zup i dań jednogarnkowych...oraz zabieganym :) Kiedyś już pisałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową 197

jeszcze ok. 15 min. Ugotowaną zdejmujemy z ognia, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 min. Ugotowana komosa powinna być jędrna i chrupiącą. PRZYGOTOWANIE (indyk w pomidorach i warzywa) Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastery. Na patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i dorzucamy indyka oraz bardzo drobno posiekany imbir. Do usmażonego indyka dodajemy pomidory pelatii(...)doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Wszystko razem smażymy, aż pomidory się "rozpadną", a sos zgęstnieje. Oddzielnie przygotowujemy warzywa. Bakłażana, paprykę i cukinię kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oliwy. Warzywa powinny być aldente, chrupiące. Wszystkie składniki naszego dania wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego

kulinarnyJa
Kotleciki z soczewicy i warzyw 182

Pyszne, bezmięsne  kotleciki , do przygotowania których  wykorzystałam   czerwoną soczewicę i warzywa. Kotlety podane z  pieczywem i dowolną  sezonową surówką stanowią pełnowartościowe,  smaczne  danie obiadowe. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka ugotowanych na parze warzyw /użyłam mrożonej mieszanki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior,groszek/ 1 jajko ½ szklanki  zmielonych płatków owsianych(...)odcedzić i zmielić. -Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. -Dodać  zmieloną  soczewicę , jajko, płatki, otręby, mąkę ,przyprawy  i starannie wymieszać. -Pod koniec dodać jajko , ugotowane warzywa i ser. -Masę  ponownie wymieszać  i odstawić na 20-30 minut. -Masa powinna  zgęstnieć , ale jeśli jest nadal zbyt rzadka należy dodać  do niej  niewielką

Zakamarki mojej kuchni
Galaretka drobiowa naturalna - bez żelatyny z szybkowaru 388

aromatyczną galaretkę. Można go serwować również na gorąco. Smakuje wybornie w czystej postaci lub z dodatkami, np. z ugotowanym mięskiem ze skrzydełek i warzywami. Generalnie, galaretę przygotowuję na samych skrzydełkach drobiowych. Jednak od czasu do czasu zmniejszam ilość skrzydełek i zastępuje je nóżkami drobiowymi. Robię tak, kiedy mam ochotę schrupać kawałek mięska(...)zbierz wszystkie szumowiny (brudną pianę) łyżką lub drobnym sitkiem (za każdym razem opłukuj sitko w miseczce z zimną wodą) gdy woda będzie już czysta (bez szumowin), dodaj wszystkie warzywa i przyprawy zamknij szczelnie garnek i gotuj pod ciśnieniem zgodnie z przepisem po ugotowaniu przecedź wywar przy użyciu drobnego sitka lub durszlaka schłodź szybko wywar w następujący sposób: wlej

Szybko Szybkowar
Aromatyczna pasta z bakłażana, cukinii i papryki 140

Idąc za ciosem, przygotowałam kolejną pastę kanapkową. Znów jest prosto, z tym że teraz warzywa są pieczone - level wyżej:) Wyszło dość aromatycznie, jeśli chcecie możecie zamiast bazylii użyć innych świeżych ziół, np. oregano. Polecam do ciemnego pieczywa, w np. połączeniu z mozzarellą i pomidorem. Ewentualnie jako dip do warzyw. A i nie sugerujcie się dużą wartością kaloryczną - pasty jest(...)skórki, pokrój w plastry (ok. 1,5 cm szerokości). 3. Cukinii nie obieraj, pokrój podobnie 4. Wydrąż gniazda nasienne z papryki, następnie pokrój na kilka części. 5. Piecz warzywa i czosnek ok. 40 minut, kilka razy mieszając w trakcie. 6. Delikatnie obierz paprykę ze skórki. 7. Gdy wystygną, zblenduj z olejem i przyprawami. 8. Trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku

Powiedz dietom nie
Burrito 191

Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy 2 ząbki czosnku Cebulę, pomidory oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty

Bullio
Szybkie danie 177

ostatnio jak upiekłam kurczaka i nie chciało mi się na drugi dzień znów jeść go z ziemniakami i surówką. Więc zajrzałam do lodówki, potem do zamrażalnika i znalazłam warzywa na patelnię. Warzywa i kurczak pieczony czemu nie spróbować. Kurczaka piekłam poprzedniąego dnia w rękawie z cebulą i papryką wrzucone do rękawa. Na patelnie rzuciłam warzywa i zaczęłam podgrzewać, potem dodałam

Klaudynkowa kuchnia
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 208

wodę, dokładnie umyć, zalać świeżą wodą i moczyć przez kolejne 10 minut.  Marchew, pietruszkę, seler i kiszone buraki pokroić w zapałkę przy pomocy noża lub specjalnego obieraka do warzyw, ziemniaki w kostkę, pora w talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone warzywa tym czas gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować

SzczyptaSmaQ
Skrzydełka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki podane z Ziemniakami z Majerankiem 153

Tymi skrzydełkami to Ameryki nie odkryłam, wiem :) Chciałam tylko je Wam pokazać, a dla chętnych napisałam co i jak zrobiłam. Tajemniczo tu brzmi ta Maszynka do spiralnego cięcia warzyw, być może, ale uwielbiam ją, bo dzięki niej mogę robić cuda :) Jak chcecie to zerknijcie sobie w link umieszczony w opisie wykonania ziemniaków, jednak to tylko dla chętnych. Jednak już dziś(...)pieczenia ściągnęłam folię aluminiową i piekłam do lekkiego spieczenia skórki. ZIEMNIAKI: sól majeranek 4 ząbki czosnku olej Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą i za pomocą maszynki do spiralnego cięcia warzyw pocięłam je na coś w stylu "spaghetti warzywnego". Ziemniaki przełożyłam do wysokiej teflonowej blachy posypałam solą, majerankiem, lekko polałam olejem i przemieszałam. Obrane ząbki czosnku zmiażdżyłam trzonkiem noża i powtykałam

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania