minut przyrządził nam przepyszne danie. Oto przepis: Składniki (dla dwójki padniętych młodych ludzi): 1 torebka białego ryżu (my zużyliśmy pozostałości z poprzedniego obiadu dzięki czemu było szybciej) garść mrożonych warzyw typu mieszanka chińska 4 zamarynowane kotlety schabowe (przepis we wpisie z dnia 6 czerwca 2013 ) 1 łyżka masła czosnkowego 1/2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego Tao-Tao Przygotowanie: Warzywa przysmażamy przez(...)chwilę na maśle czosnkowym. Masełko - też mężowej produkcji... ... a na masełku warzywa Dodajemy ugotowany na sypko ryż i skrapiamy sosem sojowym. ... ryzio ... na patelni ląduje ... i chlup go sosikiem sojowym Smażymy wszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu). Też niezbyt długo, żeby nie wysuszać mięsa. ... mięsko się smaży Podajemy
Kuchnia po mojemubaryłkowatości". Po prostu ładnie rośnie. Syn je 5 posiłków dziennie - dwa mniejsze i trzy główne. Przynajmniej w teorii tak ładnie to wygląda ;) Ostatnio mamy dwa problemy: drugie śniadania i warzywa. Warzywa rozwiązują surówki takie jak ta poniżej . A drugie śniadanie? Do tej pory starczały kolorowe kanapeczki z warzywami pocięte w kostkę. Znikały w mig. A teraz? Pluje, zostawia, wyjada wędlinkę
Kuchnia po mojemuKilka dni temu opisywałam krupnik na wołowinie - pożywną zupę na zimne dni. Dziś przedstawię jej nieco inną wersję. Lżejszą lecz równie smaczną i wartościową, wzbogaconą o ulubione warzywa. Opcja doskonała na każdy dzień w roku - zimny, ciepły, deszczowy czy słoneczny. Składniki (na średni garnek): 1/2 szyi indyczej woda 1 marchew 1 mała pietruszka 1/4 selera 5-6 plasterków pora(...)smaku 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z szyi indyka. Po usunięciu szumowiny dodajemy ziele, listek oraz pora. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę siekamy w paski. Wrzucamy na 10 minut przed wyłączeniem zupy. Fasolkę należy wrzucić chwilę wcześniej by miała
Kuchnia po mojemuZupa też ważna część obiadu. Choć często pomijana i lekceważona w domowych jadłospisach stanowi łatwy sposób wzbogacania diety o warzywa. Szczególnie jeśli w domu mamy małego smyka warto je przygotowywać. Jedną z najprostszych kompozycji jest jarzynówka. Przyrządzana w każdym domu na kilka sposobów. U mnie na co najmniej dwa. Tu przedstawię ten bardziej lubiany a zarazem zdrowszy wariant. Najlepiej smakuje(...)mięsie indyczym gotujemy wywar, który doprawiamy solą pieprzem, listkiem laurowym, porem i vegetą. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania. Wrzucamy starte na tarce o grubych oczkach warzywa. Gotujemy kilka - kilkanaście minut na wolnym ogniu. Tyla wystarczy by warzywa zmiękły. Można teraz przygotować zacierki: w małej miseczce za pomocą palców zacieramy mąkę dodając po trochu wody. Powstałe
Kuchnia po mojemujeśli nie mamy wiele czasu na gotowanie lub gdy nam brakuje pomysłu co przygotować na obiad. Poniżej podaje przepis na podstawową wersje tej zupy ale zachęcam do wykorzystywania różnych warzyw dostępnych sezonowo. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar 3 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy łyżeczka kozieradki 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 4 łyżki(...)przypalamy na blaszce lub nad gazem. Gotować co najmniej 40 minut. Jeśli wykorzystujemy mięso to możemy gotować dłużej aż zmięknie. Odcedzić wywar od mięsa/kości i przypraw. 2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Dodać warzywa do wywaru. Jeśli używaliśmy kawałek mięsa do ugotowania wywaru możemy również go włożyć do dalszego gotowania. 4. Gotować około 15 minut
Mama Gotujewersja żuru jest również gęsta i bogata w składniki a różni się tym, że zupa jest gotowana na wywarze z warzyw ugotowanym na wodzie spod boczku i kiełbasy. Ciężko mi powiedzieć która wersja jest smaczniejsza, mnie smakują obie. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 2 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 3 cebule 500 g ziemniaków(...)Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić. Wodę spod boczku zagotować dodać marchewkę, pietruszkę, sele, opaloną cebulę liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez około 30 minut aż warzywa zmiękną. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i kiełbasę, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż całość się zarumieni. Do mięsa
Mama Gotujeząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 200 g chrzanu w słoiczku Wykonanie: Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować, wrzucić do niej boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 30 minut. Mięso wyjąć z wywaru i wystudzić, wywar zostawić do gotowania(...)pokroić w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące, ściągnąć go z patelni pozostawiając tłuszcz. Warzywa bez ziemniaków podsmażyć na tłuszczu spod boczku, przełożyć do garnka z wywarem w którym parzył się boczek, dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować przez około
Mama GotujePierwszy raz zrobiłam to danie gdy zostały mi ugotowane warzywa z wywaru, który wykorzystywałam do ugotowania czegoś innego. okazało się, że jest to bardzo fajny pomysł na obiad, a przy okazji wykorzystuje produkty, które prawdopodobnie bym wyrzuciła. Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 seler 1 szklanka ryżu 1 szklanka fasoli 2 jajka3 - 4 łyżki mąki sól pieprz czubrica(...)suszone liście kolendry Wykonanie: Warzywa, fasolę i ryż ugotować, przełożyć do dużego naczynia i zemleć tłuczkiem do ziemniaków., Dodać przyprawy i wszystko wymieszać. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić nba sztywną pianę. Żółtka i mąkę dodać do warzyw i wszystko wymieszać. Dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze
Mama Gotujeroku przegapiłam sezon na konfitury. Mamy już listopad więc ilość warzyw do przetworzenia jest ograniczona do warzyw korzeniowych, dyni, żurawiny i buraków. Wybrałam warzywa korzeniowe a konkretnie marchewkę. Poniżej przepis na konfiturę na bazie marchwi. Konfitura wyszła bardzo dobra, lekko kwaśna. Składniki: 5 marchewek (ok. 1 kg) 4 małe jabłka (ok. 400g) 2 pomarańcze 3 duże cytryny 3 nieduże banany
Mama Gotujewyszło 11 krokietów z dużą ilością mięsa. Krokiety wyszły rewelacyjne. Składniki: naleśniki 1,5 kg ugotowanego mięsa (z kaczki, perliczki, indyka i wołowiny) 1,5 szklanki rosołu 2 cebule warzywa z rosołu (pietruszka, seler i odrobina marchewki) sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Cebulę, mięso i warzywa zmielić. Do mięsa z warzywami dodać rosół, doprawić
Mama Gotujeziarna ziela angielskiego tymianek lubczyk Wykonanie: Z głów ryb usunąć oczy i skrzela, ryby umyć. Ości i głowy przełożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, ostrą paprykę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać wodą tak, żeby lekko przykrywała ryby. Całość doprowadzić do wrzenia. Dodać resztę przypraw i gotować na małym ogniu 3 godziny. Wywar(...)odcedzić od ryby i warzyw, z głów ryb i ości obrać mięso ryby. Warzywa, czosnek i mięso ryby przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki lub z grzankami
Mama Gotujejedna z moich ulubionych sałatek. Nie tylko dlatego, że w jej skład wchodzą warzywa,które bardzo lubię, ale również dlatego, że robi się ją bardzo szybko. W przepisie w składnikach podałam kiełki soi lub seler w puszce, ale według mnie lepsza jest z kiełkami soi. Składniki: 1 puszka kiełków soi lub selera 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy(...)łyżeczka musztardy majonez sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa z puszek odcedzić na durszlaku i przełożyć do miski. Do warzyw dodać majonez, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać
Mama Gotujedałam czerwoną lepsza żółta) 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek- 2 ząbki, kolendra, kminek, Latin american, papryczka chilli pół opakowania kaszy kuskus Myjemy warzywa. Na początku należy pokroić cukinie i oprószyć solą- by się spociła. W tym czasie kroimy warzywa w kostkę. Cebulkę zeszklić na oliwie. Opłukać cukinię i również pokroić w kosteczkę. Warzywa
MarciochaKucharzytaka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pietruszka 2 łyżki śmietany Pokroić obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, , kalafiora podzielić na drobne różyczki(...)Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.. Po ok. 10 minutach dodać seler, por i kalafiora. Gotować do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
MarciochaKucharzyMoje ulubione święto :) Dzień Pikantnych Potraw Zupa Azjatycka SKŁADNIKI: 1 liść prasowanych glonów 1,5 l buliony warzywnego mieszanka warzyw chińskich kilkanaście krewetek 2 filety rybne sos sojowy 2 ząbki czosnku papryczka chili przyprawa curry sól, pieprz, kolendra, szczypiorek Sparzyć krewetki i mrożona rybę. Mrożone warzywa chińskie wraz z czosnkiem i papryczką chili podsmażyć na patelni. Do gotującego się bulionu(...)dołożyć warzywa. Doprawić do smaku sosem sojowym i innymi przyprawami. Na ostatnie 2 minuty dorzucić krewetki, rybę i pokrojone w paseczki glony. Zupkę podawać oprószoną szczypiorkiem. Smacznego
MarciochaKucharzy