Składniki (jeden duży omlet): 2 jajka 1 łyżka otrębów żytnich firmy Kupiec 1 łyżka mleka spora garść mrożonki "Zupa jarzynowa" lub jakaś inna sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Warzywa gotujemy na parze lub bezpośrednio w wodzie, aż będą miękkie czekamy aż wystygną a następnie kroimy większe warzywa (kalafiora, brukselkę) w plastry jajka, otręby, mleko, sól, pieprz miksujemy(...)największych obrotach około minuty wylewamy omlet na rozgrzaną, dużą, teflonową patelnie od razu wykładamy warzywa smażymy na małym ogniu (ale szerokim palniku) pod przykryciem przewracamy na drugą stronę jak brzegi omletu zaczną odchodzić SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSzybki prosty pyszny, obiad, na dziś i jutro ;) Składniki (na około 2 porcje)/całość około 1275 kcal/: paczka włoskiej mieszanki warzyw (450g) 100g makaronu niskowęlowodanowego 400g piersi z kurczaka 200g koncentratu pomidorowego 200g serka wiejskiego jajko sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy solą i pieprzem rozgrzewamy teflonową patelnię, wrzucamy kurczaka, smażymy(...)każdej ze stron, aż się zbrązowi i wysmaży dodajemy mieszankę warzyw, przyprawę dołączoną do opakowania (smażymy pod przykryciem) raz po raz mieszając, aż się rozmrozi na koniec dodajemy koncentrat, mieszamy makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do warzyw i kurczaka dodajemy makaron, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy tak przygotowany mix przekładamy do żaroodpornego naczynia serek blendujemy z jajkiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćktóry podpowiedział dwa główne rozwiązania: po angielsku i po cygańsku. Szczególnie przypadło mi do gustu drugie rozwiązanie. Cygańska receptura okazała się fantastyczna! Kotlet był niesamowicie wilgotny i aromatyczny, a warzywa które przeszły jego aromatem ... istne niebo w gębie. W przyszłości dorzucę jeszcze ziemniaczki i będzie to jednogarnkowy obiad, mięso, warzywa i ziemniaki w jednym - mało pracy, jedno źródło energii - same(...)cebulę pokroić w paski. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połówki marchewki, pietruszki, pora i cebuli na to ułożyć kotlety, a na kotlety ułożyć drugą warstwę warzyw. Na wierzchu rozsmarować majonez, lub porobić kleksy i posypać Vegetą - około 2 płaskich łyżeczek. Na samym wierzchu opcjonalnie można ułożyć ćwiartki ziemniaczków oprószonych lekko sola
Jadło i czytadłoGęsta, kremowa, w smaku ciekawa, wyjątkowa. Charakterystyczne przyprawy jakie do warzyw dodałam, które ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny. Córka moja była zachwycona, i powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona. Składniki: 100 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 3 małe, młode ziemniaki, 1 biała cebula, ½ świeżego kalafiora, 2 średnie młode marchewki, 1 łyżka masła klarownego(...)Dolewamy 50 ml wody z dodatkiem gałki muszkatołowej, curry, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 4 min. W wysokim rondelku zagotowujemy 600 ml wody, dodajemy do niej duszone warzywa, ziemniaki i kalafior. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 25 min.). Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dodajemy śmietanki i ponownie
Moniki SmakołykiWiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo(...)paprykowa Sałatka szwedzka Mizeria na zimę Warzywa w marynatach / zalewach Buraczki w zalewie octowej (całe) Botwinka pasteryzowana Fasolka szparagowa do słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe) II Ogórki korniszone z miodem Ogórki kiszone Ogórki kiszone z chilli Ogórki małosolne Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka konserwowa Papryka konserwowa z miodem Warzywa na słodko Dżem
Kuchnia domowa AniWitajcie :) Ostatnio dostałam paczuszkę od Makaronów Polskich - http://www.makarony.pl/ Jednym z makaronów był Makaron orkiszowy . Pyszny i zdrowy , postanowiłam go przygotować z warzywami . Smakował wyśmienicie i szybko znikał z talerzy(...)pokroić w pół talarki Cebule obrać i pokroić w piórka. Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę lub w pół talarki. W dużym rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić wszystkie warzywa , dodać przyprawy . Dusić pod przykryciem aż zmiękną , nie mogą się jednak rozpadać mają być leciutko twardawe. Warzywa wymieszać z makaronem , przyprawić do smaku , podawać na ciepło. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania
Sama słodycz i szczypta chiliakłażan, oberżyna, gruszka miłości- to tylko niektóre z określeń fioletowego warzywa o sprężystej skórce i charakterystycznym w smaku miąższu. I choć wydaje nam się, że jest warzywem, to z botanicznego punktu widzenia to 100% owoc, a nawet więcej- jagoda. Ojczyzną bakłażana są Indie. Dzięki Maurom, którzy przez Bliski Wschód zawędrowali do Hiszpanii, stał się także znany Europejczykom. Jednak początkowo bakłażan(...)ugotowane, a następnie wysuszone i zmielone ziarna pszenicy. Są to dwaj główni bohaterowie przygotowanego dania. Wyjątkowego smaku, aromatu i pikanterii nadaje tu chermoula - wyrazista północnoafrykańska marynata do ryb i warzyw. Bakłażan w chermouli z przepisu Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi polany zimnym jogurtem ze słodko-słoną sałatką z bulguru to wspaniała, zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam! Składniki: 1 bakłażan
Smakowity Blog KulinarnyBardzo syte i smaczne danie obiadowe. Soczysty kurczak i apetyczne warzywa zatopione w jajecznej masie. Palce lizać! 300 g filetu z kurczaka 3 łyżki oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka curry 1 cebula 10 pieczarek 1/2 pora (biała część) 40 g makaronu kolanka Sól Pieprz 3 jajka + 0,5 łyżeczki soli Filet kroimy w kosteczkę, marynujemy ok .20 minut(...)bazylią oraz curry. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki oraz pora w plasterki. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone warzywa, wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dokładamy makaron. Jajka roztrzepujemy, solimy. Zalewamy nimi kurczaka z warzywami, lekko odgarniamy boki, żeby jajka się ścięły. Posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi
VioletoweKucharzenieZaczyna się powoli sezon na świeże polskie warzywa. Według mnie jednym z niedocenianych warzyw tego okresu jest młoda kapusta. Najczęściej używamy jej do surówek i sałatek, a zapominamy, że można ją wykorzystać także jako główny składnik dania obiadowego. Dania z woka charakteryzują się tym, że smaży się na nich w bardzo wysokiej temperaturze i dość krótko, tak, żeby składniki zachowały(...)swoją świeżość i pełnię smaku. Czy można znaleźć lepszy sposób przygotowania warzyw
Milion SmakówZapraszam dzisiaj na pyszną kaszę z warzywami i karkówkę z piekarnika . Do marynaty mięsa użyłam przypraw firmy RAFEX -- http://rafex.eu/ . Dostępnych w sklepie internetowym. Składniki : 1 kg karkówki 1 łyżka Przyprawy warzywnej firmy Rafex - http://rafex.eu/ 2 łyżki Przyprawy do grilla Piątnica - http://rafex.eu/ 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka ziół(...)pół talarki. Marchew obrać umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę obrać i pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać około 6 łyżek dobrej oliwy , wrzucić wszystkie warzywa , i przyprawy, dusić aż wszystko zmięknie. Warzywa wymieszać z kaszą , przyprawić jeszcze do smaku pieprzem lub vegetą. Na końcu dodać szczypiorek i jeszcze raz wymieszać. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotować go wcześniej, bo jest naprawdę pyszne! Ryż po hiszpańsku przypomina słynną paellę, ale jest łatwiejszy w przygotowaniu i nie zawiera owoców morza. To danie jednogarnkowe – lekkie, pełne warzyw i smaku. Ryż z kurczakiem po hiszpańsku (dla 4-ech osób): 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka 400 gram okrągłego ryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może(...)kostki) 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego) szczypta szafranu sól morska i świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paski (nie za długie). Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwo było zdjąć z nich skórę. Pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki
Poezja smakuRisotto z kurczakiem i warzywami Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja na pełnowartościowy, smaczny oraz pożywny obiad dla Twojej mamy ! Składniki: (4 porcje) - ryż Arborio (200 g) - 1 szklanka - bulion drobiowy - 2 szklanki - cebula - 1 sztuka - pierś z kurczaka - 2 sztuki - brokuł - 1 sztuka - pomidor - 2 sztuki - papryka(...)praskę czosnek, pieprz i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Pierś z kurczaka przyprawić, pokroić w kostkę, grillować na patelni, a następnie dodać ją do ryżu z warzywami. Całość posypać startym serem Mozzarella, dokładnie wymieszać. Smacznego
Fit-aminakawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy, dodajemy estragon, szczyptę soli i sok z cytryny. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości. Papryki kroimy w paski. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w paski (solimy). Grillujemy rybę (polewając z każdej strony masłem estragonowym) i warzywa, przewracając kilkukrotnie przez kilkanaście minut. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeskładników dobrej jakości oraz dużą staranność wykonania. Gdybyśmy zalali to wszystko roztworem kostki, popełnilibyśmy wręcz kulinarną zbrodnię i zniweczyli własną pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion z mięsa i warzyw. Mięsem ze zdjęcia jest wołowina (powinna to być najlepiej chuda rosołowa), ale można użyć też np. nogi z kurczaka, skrzydeł i szyjek z kaczki, albo szyi z indyka(...)się wprawy). Nie wolno dopuścić do zagotowania się wody z szumowinami, gdyż nie da się ich już w prosty sposób usunąć i zostaną one w wywarze. Wrzucamy do garnka warzywa oraz przyprawy, w tym resztę soli i zwiększamy nieco ogień. Bulion powinien gotować się dość powoli pod częściowym przykryciem od 1,5 do 2,5 godziny, zależnie od twardości mięsa
Kulinarna Pokusaminut. Na dno brytfanny układamy podsmażone kawałki kurczaka i zasypujemy oliwkami. Następnie układamy naprzemiennie pomidory, paprykę i szynkę, posypując je mieloną papryką oraz resztą soli. Kurczaka z warzywami i szynką dusimy w brytfannie pod przykryciem, powoli na małym ogniu przez 90 minut. Co jakiś czas potrząsamy lekko zawartością brytfanny, aby składniki się wymieszały. Mięso z warzywami podajemy z białym ryżem(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-46 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-46 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i szynka Zaczynamy od obsmażenia mięsa Na dnie brytfanny umieszczamy mięso i oliwki Następnie na przemian pomidory, paprykę i szynkę Gotowe danie Post Kurczak po andaluzyjsku pojawił się poraz pierwszy
Kulinarna Pokusa