Dzisiaj zapraszam na warzywną brytfannę ;) Warto wykorzystać ten przepis akurat teraz kiedy dostępne są młode ziemniaki, cukinia i kalarepa. Warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek, bądź być dodatkiem do mięsa czy ryby. Chrupkie warzywa w towarzystwie ziół: tymianku, rozmarynu i natki pietruszki smakują wyśmienicie. Gorąco polecam! Składniki: 500 g ziemniaków 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 kalarepa 3 cebulki dymki kilka(...)Odcedzić. 2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki. 3. Cebulę i czosnek przekroić na pół. 4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek. 5. Posypać świeżymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałą oliwę. Wymieszać. 6. Piec przez 30 minut w 180 stopniach. 7. Dodać pomidorki i oliwki
Moja Galeria SmakuDziś nietypowo podzielę się z Wami przepisem na pyszny i zdrowy obiad. Wygląda bardzo efektownie, jest pyszny, a do tego poza siekaniem warzyw robi się sam i nie zostawia zbyt wielu naczyń do zmywania. Niby to tylko kurczak i warzywa, ale w doborowym towarzystwie kaszy bulgur którą to postanowiłam ostatnio wprowadzić do swojego menu. Kasza ta powszechnie stosowana jest(...)mieszamy z olejem i nacieramy tą mieszanką kurczaka. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, jeśli nie ma takiej możliwości to przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem. Pomidory obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa siekamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z kaszą, wkładamy kurczaka i całość zalewamy wodą. Ja robiłam bez koncentratu, ale jak ktoś lubi żeby było bardziej pomidorowo to może
Cynamonowe szczęścieBardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie. 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa uniwersalna typu Vegeta Musztarda łagodna miodowa Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia 3 marchewki 1/2 czerwonej papryki 7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego(...)obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy
VioletoweKucharzeniecydrem ) marynata: sól i pieprz; czerwona słodka papryka; czosnek; ulubione zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, cząber, estragon, majeranek itp.; 3 łyżki oleju rzepakowego; łyżka sosu sojowego ewent. warzywa: ziemniaki, marchew, czosnek, cebula Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie kurczaka i zostawiamy na min 2 godziny ( lub najlepiej całą noc ) w lodówce. Im dłużej(...)butelkę, tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi kurczaka i ustawiamy w naczyniu do którego będą spływać soki. Do brytfanki możemy dodać pokrojone w dużą kostkę lub cząstki warzywa. Pieczemy kurczaka wg zasady: 1,5 kg - 1,5 godziny pieczenia. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty płyn. W trakcie pieczenia dodatkowo podlewamy kurczaka zostawionym piwem
Atlas Smakówczasem przygotowuje coś takiego ;) Mi smakuje bardzo :) Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Smacznego! Składniki: 2 torebki ryżu 3 jajka Sos sojowy 1 łyżeczka kurkumy Chińska mieszanka warzyw 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Podwójna pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sól i pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy (trzeba uważać, żeby(...)Pierś oczyścić i pokroić w kostkę. Obsypać przyprawą do kurczaka, podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na oddzielnej patelni dusić mieszankę warzyw, następnie dodać do niej podsmażonego kurczaka. Ugotowany ryż podsmażyć na patelni, na której smażyliśmy kurczaka. Na środku ryżu zrobić wolne miejsce, wlać tam troszeczkę oliwy i wbijamy jajka. Mieszać
The Sweet Damselkostkę ok. 1cm Paprykę i ogórka również kroimy w podobnej wielkości kostkę co pomidory Cebule obieramy i siekamy, cebula jest ostra więc śmiało może być dużo drobniej posiekana niż warzywa. Wszystkie posiekane już warzywa wkładamy do miseczki, dodajemy posiekane listki mięty, sól i ocet winny. Całość mieszamy. Wymieszane warzywa skrapiamy oliwą z oliwek. Gotujemy jajka, siekamy je na dość duże
KasiaiKrzysiu.plBułeczki są domowe, przez to są smaczniejsze i zdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane. Składniki: bułki 10 szt.: 20 g świeżych drożdży(...)Delikatnie spłaszczamy i tępą str. noża robimy wgłębienia w formie kratki. Na ruszcie układamy burgery i grillujemy ok. 5 min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą. Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu. Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję
Moniki SmakołykiDziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce. Mix sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy. Składniki: (na 4 słoiki 1l) 10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula 2 średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie(...)posiekać w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb. W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru
Pyry na Gaznowe zestawy obiadowe i kolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora(...)sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik na zimno z konfiturą rabarbarową * "Przyjemność jedzenia jest doznaniem doraźnym i odpowiadającym potrzebie, którą jedzenie zaspokaja. Rozkosze stołu są doznaniem przemyślanym, zależnym od miejsca, od rzeczy
SzczyptaSmaQużyciem tyle wspaniałych dań - np. kanapka z cukinią i pomidorkami , cukiniowy makaron z krewetkami , szybka tarta z cukinią , zupę pomidorową z rybą i cukinią , cukiniowy makaron z mozarellą i warzywami , wiosenne racuszki z cukinią i świeżymi ziołami czy pyszne risotto . Sałatka jest pyszna! Z różnymi teksturami - jest w niej miękka i pyszna cukinia, jędrna fasolka, chrupiąca marchewka, zdrowe ziarenka(...)pestki słonecznika i piniole Cukinię pokroić w średniej grubości plasterki i zgrillować na patelni grillowej - do zrumienienia z dwóch stron. Marchewkę obrać, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw z końcówką do krojenia julienne pokroić w podłużne cieniutkie pasy. Fasolkę oczyścić i odkroić końcówki - większe fasolki przekroić na połowę i gotować w wodzie przez ok. 7-10 minut
Plate of JoyChudnij po ciąży zdrowo i zgodnie z obowiązującymi trendami na lokalnych straganach. A jeśli jest zimno i źle wybierz na przykład warzywa mrożone - nadal są źródłem cennych składników. Potrzebujesz: 150 g świeżego dorsza 150 g fasolki szparagowej 100 g groszku cukrowego sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 ząbek czosnku Co robić(...)posolić, popieprzyć, posypać natką pietruszki i ułożyć plasterki czosnku. 3. Wstawić rybę do pieca na około 20 minut 4. Fasolkę umyć, poobcinać końce. 5. Groszek wyjąć ze strączków. 6. Warzywa wrzucić na osoloną, gotującą się wodę - najpierw fasolkę a po 8-10 minutach dodać groszek i gotować jeszcze kilka minut. 7. Warzywa odcedzić i podawać razem z rybą, którą można
Matka Żywicielkakońcu na 'moim' ryneczku pojawiły się kurki a wraz z nimi chęć na zupę- taką najprostszą: przygotowywaną na warzywnym wywarze (z resztą jak każda moja zupa), z dodatkiem warzyw, dużą ilością masła oraz kopru i podana z pełnoziarnistym makaronem. Warzywa zostały zmiksowane dzięki czemu zupa ma konsystencję lekkiego kremu, którego nie zabielałam śmietanką, ale mąż dostał 'kleksa' i ocenił zupę(...)razem podsmażyć (pojawi się płyn, który należy odparować, a po jego odparowaniu podsmażyć przez około 1 minutę, aż zaczną się lekko rumienić). W międzyczasie w warzywnym wywarze ugotować warzywa wraz z dodatkiem ziela i listków laurowych. Kiedy będą już miękkie, wyciągnąć listek oraz ziele, a resztę zmiksować. Dodać kurki z cebulą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty
Kraina Miodem Płynącaletnie upalne dni spożywanie gorących dań to nie lada wysiłek. Dlatego też dziś postawiliśmy na coś lekkiego - zimną przystawkę z bakłażana :) Bakłażan to niedoceniane przez Polaków warzywo (a właściwie to owoc, bo z botanicznego punktu widzenia bakłażan jest jagodą). Bakłażan dostarcza niewielu kalorii (100 g produktu to około 20 kcal), dlatego też powinien być wykorzystywany w kuchni przez osoby(...)stron i odstawiamy je do wystygnięcia. 4. Pozostałe plastry i “dupki” bakłażana, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni na niedużej ilości oleju smażymy pokrojone warzywa, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. 5. Gdy warzywa wystygną dodajemy do nich serek i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. 6. Ostudzone plastry
W kuchni KatieNazwa tego szwedzkiego dania oznacza „drobne kawałeczki (ziemniaków, warzyw i mięsa) na patelni”. Dziś łatwa w przygotowaniu wersja wegetariańska. Składniki – dowolne ilości warzyw (obranych i/lub drobno pokrojonych): zielona lub żółta fasolka ziemniaki brokuły bób cukinia marchewka pietruszka (lub pasternak) kilka łyżek oleju + ulubione zioła + sól i pieprz czerwona, żółta i zielona papryki cebula 2 ząbki czosnku Każde z warzyw, oprócz
Qlinarnie i Qlinarnieciepłe dni, jak dziś, nie mamy ochoty na ciężkie dania, ani zbyt długie stanie w kuchni, dlatego na blogu pojawia się letnia frittata z warzywami. Prosta i szybka do przygotowania. Do mojej frittaty wykorzystałam między innymi fasolkę szparagową i cukinię. Jajka ubiłam z serkiem śmietankowym, żeby nadać omletowi puszystości. Oczywiści do frittaty możemy na przykład dodać warzywa, które nam pozostały(...)niewykorzystane z poprzedniego dnia. Letnia frittata z warzywami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 garści fasolki szparagowej 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 4 jajka 2 łyżki serka śmietankowego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz płatki chili masło do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze przez
Kulinarne przygody Gatity