warzywa - 14856 przepisów (strona:104/991)

Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 174

obniżonej zawartości tłuszczu. Oprócz białek wolno nam spożywać także tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, orzechy, produkty sojowe, oleje roślinne, oliwki, słonecznik, nawet lekki majonez), a także zdecydowaną większość warzyw. Produktami absolutnie zakazanymi są m.in.: pieczywo (poza pieczywem chrupkim w niewielkiej ilości, o czym niżej), makarony, ryż, kasza, chipsy, chrupki, krakersy, paluszki, musli, owoce i soki, oczywiście czekolada i napoje słodzone(...)także takie warzywa, jak ziemniaki, buraki, marchew, dynia czy rośliny strączkowe. Jednym z głównych założeń diety jest spożywanie posiłków w odstępach nie większych niż 5 godzin . Oznacza to, że musimy zjeść coś zaraz po wstaniu z łóżka (załóżmy, że ok. 7:00), następnie po upływie nie więcej niż 5 godzin (czyli przed 12:00), potem przed 17:00, przed

Proste-przepisy.pl
Rosół drobiowy 183

tyle płynu, ile zostało wlane przed rozpoczęciem gotowania, wtedy rosół będzie odpowiednio esencjonalny. Następnie dodać sól i lubczyk, gotować jeszcze co najmniej godzinę. Z ugotowanego rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, a sam rosół przecedzić przez sitko. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi warzywami i cząstkami kurczaka z rosołu. Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i zieleniną już w talerzu. Z mięsa(...)kurczaka i warzyw wyjętych z rosołu, po zmieleniu w maszynce można przygotować pulpety i podawać je do rosołku. Uwaga! Promocja 10% na produkty #Ambition dla czytelników mego bloga (rabat obowiązuje

Kuchcik gotuje
3 proste sałatki makaronowe do pracy 2575

uczelni na zimno. Teraz też często do nich wracam. Gdy chcę zrobić coś szybkiego lub nie mam lepszego pomysłu na posiłek do pracy, gotuję makron, dorzucam do niego warzywa i kawałek sera. Sałatki na bazie makaronu, choć w bogatszej wersji, goszczą również systematycznie na moim imprezowym stole. Poniższe sałatki makaronowe zaplanowałam jako posiłek do pracy, można je więc łatwo(...)szybko przygotować wieczorem dnia poprzedniego. Bazują na łatwo dostępnych składnikach, są sycące i zawierają dużo warzyw - są więc odpowiednie dla osób szukających pomysłów na proste, zdrowe posiłki. Jeżeli tylko możecie, starajcie się używać do sałatek makaronów pełnoziarnistych lub razowych. Salaki dzięki nim będą zdrowsze i na dłużej zapewnią sytość. Dawniej makarony razowe mnie odstraszały, lecz teraz się do nich przekonuję

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle z cukinii z sosem bolońskim 128

łyżeczka płatków chili sól pieprz oliwa z oliwek Cebulę i seler naciowy drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmażyć warzywa, dodać starty na drobnych oczkach czosnek. Do warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut(...)czasie dodać sól do smaku i ewentualnie doprawić pieprzem, jeśli sos tego wymaga. Gotować bez przykrycia jeszcze przez 10 minut. Cukinię pokroić wzdłuż na paski przy pomocy obieraczki do warzyw - powstaną nam makaronowe wstążki. Trzeba gotować je na parze przez ok. 5 minut. Podawać cukiniowy makaron z sosem bolońskim. Sos boloński tradycyjnie podaje się z makaronem tagliatelle, ale moim zdaniem

Kulinarne Inspiracje
Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym 147

Faszerowane warzywa uwielbiam w każdej postaci, dlatego na blogu było już kilka ich wersji. A oto kolejna, nieco różniąca się od poprzednich, choć może wyglądająca jak zwyczajne faszerowane bakłażany. Jednak muszę przyznać, że farsz wyszedł niezwykle aromatyczny – a to dzięki kilku dodatkom więcej niż zazwyczaj, między innymi warto zaopatrzyć się w koncentrat grzybowy – zintensyfikowany grzybowy aromat, który przeniknął każde ziarenko(...)zielonych oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów (w oliwie) 2 łyżeczki koncentratu grzybowego 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano Tabasco lub chili do smaku sól 2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku Sos pomidorowy: 3 duże pomidory 4 pomidory suszone (w oliwie) 1 łyżka oliwy sól 1 łyżeczka syropu klonowego Tabasco Opcjonalnie do podania: pomidorki koktajlowe, podsmażone plastry pieczarek, świeże

Roślinna - blog wegański
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 111

zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko(...)papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika.   Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie i przypieczone, przekładamy je do większego garnka z bulionem. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz i zagotowujemy. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie dajemy zupie

Cooking Monster
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 148

jedzeniu tylko i wyłącznie świeżych produktów to witarianizm. Jego odmianą jest liquidarianizm, czyli posiłki witariańskie w postaci soku. Frutarianizm jest odmianą wegetarianizmu polegająca na spożywaniu owoców i warzyw, które same spadły z drzewa. Istnieje także sprautarianizm. To sposób odżywiania oparty na jedzeniu przede wszystkim kiełków.  420 milionów wegetarian żyje na świecie. To prawie 7 proc. całej populacji(...)zlecenie LightBox zrealizował Instytut Badania Opinii Homo Homini, wynika, że wegetarianie to ponad milion Polaków. 1,6 proc. stosuje dietę laktoowowegetariańską. Ich jadłospis stanowią potrawy z nabiału, jajek, warzyw i owoców. Kolejne 1,6 proc. osób jest weganami i spożywa wyłącznie produkty roślinne. Prawie 4 proc. Polaków deklaruje, że sporadycznie je mięso i ryby. Dieta wegetariańska ma także wielu zwolenników

My Chcemy Jeść
Biała kiełbasa zapiekana z kapustą i ziemniakami 272

kapusty pekińskiej 1 szklanka rosołu przyprawa do pieczonych ziemniaków ok 2-3 łyżek oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy następnie kroimy w centymetrową kostkę. Kapustę drobno ciekamy, cebulę kroimy w piórka. Warzywa wrzucamy do miski i doprawiamy odrobiną oleju i przyprawą do pieczonych ziemniaków. Następnie warzywa przekładamy na blachę do pieczenia i podlewamy rosołem. Na warzywa wykładamy kiełbaski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 148

dynię wymieszać w misce z oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego pieca i piec przez ok. 50 minut lub do miękkości warzyw . 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz W międzyczasie ugotować komosę ryżową (kaszę quinoa): Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni(...)dużej miski. 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej) W innej misce wymieszać ocet ze szczyptą soli. Rzodkiewki i jabłko pokroić w bardzo cieniutkie plasterki – najlepiej na szatkownicy do warzyw (mandolinie). Wrzucić do octu. Dodać drobno pokrojone chilli. Wymieszać i wstawić do lodówki. 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 4 rzodkiewki 1 papryczka chilli sól morska Przygotować dressing paprykowy: Pomarańczę

Moja Delicja
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 213

Minimum składników – maksimum smaku. Ten czysty barszcz buraczany „robią” przyprawy. To moja sekretna kombinacja smaków i aromatów. Już pierwsze podniesienie pokrywki po zagotowaniu ściąga do kuchni wszystkich – „Hurra, barszczyk!” Warzywa obieramy i wszystkie kroimy – buraka jak na cienkie frytki (z francuskiego to krojenie nazywamy „batonnet”), marchew i pietruszkę drobniej – na zapałki („alumette”). Fasolę wyrzucamy z puszki na sito i płuczemy(...)całość pokrywką i na średnim ogniu gotujemy aż będą prawie miękkie – około 30 minut. Dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę, gotujemy razem do miękkości w dalszym ciągu pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie, do zupy wlewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier, dodajemy koncentrat barszczu (do smaku, może być i tak że wystarczy 6-7 łyżek, próbujcie). Próbujemy zupy, ewentualnie dosalamy

Karo in the Kitchen
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 161

zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko(...)papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika.   Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie i przypieczone, przekładamy je do większego garnka z bulionem. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz i zagotowujemy. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie dajemy zupie

Cooking Monster
Jesienna zupa jarzynowa 131

jest klasyczną zupą i nic tutaj nie wymyślę nowego. Jeśli chcecie wzbogacić jej smak, możecie dodać serek topiony, dzięki czemu będzie nieco cięższa. Ważna jest za to kolejność dodawania warzyw. Zaczynamy jak zwykle od tych, które gotują się najdłużej czyli marchewki i pietruszki. Potem idzie fasolka, po chwili brukselka, ziemniaki i całość wieńczymy kalafiorem, praktycznie w ostatnim momencie(...)mawia mój tata Chodzi o to, aby warzywa nam się nie rozgotowały. Tak sobie myślę, że następnym razem dodam do niej ryżu lub pęczak, żeby była treściwsza, wtedy w zupełności wystarczy za cały obiad. Jeśli zamiast bulionu/rosołu, używacie kostek rosołowych, to uwaga, warzywa po dodaniu kostek rosołowych, gotują się dłużej a i sama zupa nie wymaga już dosalania

Mieszam w Garnku
Dietetyczne spagetti z kabaczka z duszonymi pieczarkami jako lunch do pracy lub szkoły 163

Kabaczek może być znakomitą alternatywą dla makaronu spagetty. Do złudzenia go przypomina. Potrzebny jest do tego taki genialny nożyk ( tutaj w innym przepisie go pokazuję ), który kroi warzywa w długie cienkie nitki. Jeśli go nie masz, warto zadać sobie trud aby poszukać w sklepach lub kupić przez internet. Kabaczek jest delikatnym warzywem i nie trzeba go gotować. Przyjmie smak każdej(...)marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki jeśli małe przekroić tylko na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę z marchewką. Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowsze na wpół miękkie niż zupełnie miękkie, więc marchewka nie musi być miękka gdy dodamy pieczarki. Gdy cebulka się już zeszkliła dodać więc pieczarki i czosnek i wszystko razem podduszać

Sztuka gotowania w/g Samiry
100% domowy fit burger 180

się naprawdę modne! I nie mówię tu o obciekających tłuszczem bułach z dobrze nam znanych sieciówek, ale o prawdziwych burgerach - z dobrą, chrupką bułką, wysmażonym mięsem, całą gamą kolorowych warzyw i zwieńczającym wszystko aromatycznym sosem. Otwieranych jest coraz więcej lokali tego typu, ponieważ z jednej strony to nadal fast food, ale jednak całkiem zdrowy i przede wszystkim robiony własnoręcznie(...)mięsa mielonego 2 ząbki czosnku mała garść świeżych ziół (u mnie zielona pietruszka, mięta) łyżka ziół suszonych (u mnie mieszanka dalmatyńska) papryka słodka papryka ostra/chili pieprz sól ulubione warzywa (np. u mnie sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula) zdrowe jogurtowe dipy Przygotowanie: Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane zioła i według Twoich preferencji

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) 101

Piskorka ) Dodatkowo:   2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka olej do podsmażenia cebuli Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) oraz uprzednio posiekaną i podsmażoną cebulę. Całość gotować (około 30 minut) do miękkości warzyw. W międzyczasie ugotować białą kiełbasę oraz jajka. (Kiełbaski można również ugotować(...)warzywami . Czasami gotuję barszcz zaczynając o ugotowania kiełbasek właśnie z jarzynami. Tym razem wywar powstał z żeberek.)  Na koniec wlać zakwas (do smaku) i całość jeszcze chwilkę podgotować.  Następnie zupę zaprawić śmietaną i chrzanem.   Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania