warzywa - 14856 przepisów (strona:98/991)

penne z warzywami 317

pomidorów suszonych w oleju olej z pomidorów suszonych bazylia zioła prowansalskie sól parmezan PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów – najlepiej tyle, by pokrył dno. Przygotować warzywa. Marchewki pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Gdy marchewka będzie miała złoty kolor dodać drobno poszatkowaną cebulę. Resztę warzyw przerobić na większą kostkę i kolejno dokładać: papryki(...)pomidory. W osolonej wodzie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, do wody można dodać kilka łyżek oleju, wtedy makaron nie będzie się sklejał. Makaron wyłożyć na talerze, dodać warzywa i przyozdobić parmezanem i opcjonalnie świeża bazylią. PORCJE

zabawa smakiem
Mix frytek z dyni, buraczków i topinambura z sosem serowo-czosnkowym 133

sól, pieprz   Topinambura i buraczka obrać ze skórki i pokroić w słupki, dynie bez obierania z skórki również pokroić w słupki. Buraczki pieką się nieco dłużej niż pozostałe warzywa, więc słupki powinny być nieco mniejsze aby wszystkie warzywa upiekły się równomiernie. Do oleju dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła, sól i pieprz, polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Frytki pieczemy w piekarniku

Jadło i czytadło
MAKARON Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM W ŚMIETANOWYM SOSIE 321

baaardzo głodna.Nie mam czasu stać przy kuchni, moje danie jest więc kilkuminutowe i pyszne! Składniki: 2 garście makaronu świderki pełne ziarno Makarony Polskie  opakowanie mieszanki bukiet 9 warzyw mrożonej Iglotex 1/2 szklanki bulionu  1,5 szklanki śmietany 30 %  2 serki topione naturalne trójkąciki  sól,pieprz  Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, osączamy. Na patelnię wrzucamy(...)warzywa, przesmażamy, dolewamy bulion, dusimy ok 10 minut. Dodajemy makaron, doprawiamy sola i pieprzm do smaku. Dolewamy smietankę i wrzucamy serki. Mieszamy żeby nie przywarło do patelni. Śmietana zgęstnieje tworząc fajny sosik.  Do wykonanie dania użyłam mrożonych warzyw  IGLOTEX. Zapraszam na stronę firmy gdzie znajdziecie cały asortyment , wszystkie produkty.  Do przygotowania dania użyłam makaronu razowego MAKARONY POLSKIE

Z Majeczką w kuchni
Glazurowane warzywa w miodzie, chili z rozmarynem. 255

sezonie warzywa glazurowane przygotowuję  często są fajnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Ponieważ trochę zatęskniłam za ich smakiem postanowiłam przygotować je z mrożonki- wyszły super, więc po co czekać niemal do lata. SKŁADNIKI: mrożonka warzywna wg. gustu 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka miodu (użyłam rzepakowy-taki miałam) 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz chili do smaku WYKONANIE: zamrożone(...)warzywa włożyć na suchą patelnię, podgrzewać do wyparowania wody, dodać masło, pocięte igiełki rozmarynu, smażymy 3-4 min.od czasu do czasu mieszając, wlewamy ocet, miód, czekamy aż warzywa się zeszklą wówczas doprawiamy do smaku i gotowe

Kuchnia Beaty
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 512

zwiększoną ilością związków chemicznych, których powinniśmy unikać. Prostszym i tańszym sposobem na zdrowe jedzenie fit na wiosnę może być wyhodowanie własnej zieleniny na parapecie i jedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii(...)łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut.   W międzyczasie podsmażyć

SzczyptaSmaQ
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 214

gałązek 1 cytryna olej dyniowy Semco Wykonanie: Pstrągi skrobiemy, dobrze nacieramy solą i pieprzem wew i zew.Do środka każdej ryby wkładamy po plastrze cytryny. Wkładamy też po gałązce rozmarynu. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek. Podgotowujemy ok 10 minut. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania(...)oleistej  (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi.  Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani

Z Majeczką w kuchni
PIECZONE PODUDZIE Z INDYKA 216

drobiu, żeby nie znudziły nam się te smaki.Dziś bedzie indyk, szybki do przyrządzenia, idealny na niedzielny obiad.   Składniki: 2 podudzia indyka opakowanie miszanki warzywnej mrożonej bukiet 9 warzyw Iglotex mieszanka PIEKŁO NIEBO z Ziarenkowa olej lniany  Wykonanie: Podudzia, myjemy obsuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem , odkładamy  na min 2 godz do lodówki. Po tym czasie skrapiamy(...)wczesniej wymieszanych przyprawach i pestkach. Na blachę  wykładamy podudzia. zapiekamy ok 45 minut, po tym czasie obkładamy  odmrożona mieszanka warzywną, zapiekamy jeszce ok 25 minut, mieszajac warzywa aby sie nie przypaliły Do przygotowania dania użyłam mieszanki mrożonej bukier 9 warzyw Iglotex. W skład wchodzi  marchew, brokuł, cebula, pietruszka, fasola szparagowa, groch zielony, papryka czerwona, kukurydza, seler. Zapraszam

Z Majeczką w kuchni
Poniedziałkowy "fit" - wyrazista surówka 132

być zdrowo i lekko ale może być też kolorowo :) Co powiecie na wyrazistą w swym smaku surówkę na bazie pora w towarzystwie innych warzyw?  Surówka z pora marchewki i papryki SKŁADNIKI: około 10-14 cm białej części pora 1 marchewka 1/2 niewielkiej papryki sól ziołowa sok z 1/3 cytryny liście sałaty lodowej 1-2 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa(...)myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Paprykę kroimy w niewielką kostkę bądź paski. Pora kroimy w  cieniutkie krążki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i skrapiamy cytryną - mieszamy.  Surówkę podajemy w towarzystwie poszarpanej sałaty lodowej Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - krem marchewkowy z kurczakiem 135

średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki 100  g filetu z kurczaka imbir  sól kawałek pora  grzanki razowe   Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka i przykrywamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie miksujemy. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do zmiksowanych warzyw. Doprawiamy solą. Wstawiamy na ogień

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szisza kebab z warzywami 140

Będąc na wakacjach podano nam kiedyś szisze - kebab z warzywami w formie szaszłykowej, bardzo nam się ten pomysł spodobał i od tego czasu wykorzystujemy go w naszym domu. Zapraszamy na obiad który został przygotowany w piekarniku :)  Szisza kebab z warzywami  SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe)  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka oregano  przyprawa(...)grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja szisz kebaba bez warzyw również świetnie się przedstawia :)  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym 158

marchewka ½ pietruszki por – kawałek 350 g tartych buraków  150 ml soku z buraków sól, pieprz ¾ cytryna groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka  PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę.  Udko  z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy.  Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy(...)tarte buraki razem z sokiem oraz  sok wyciśnięty z cytryny.   Całość gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Zupę wraz z warzywami i kurczakiem przekładamy do malaksera i miksujemy do rozdrobnienia warzywek (nie za długo!).  Podajemy barszczyk z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krem pomidorowy z prażonymi migdałami i camembert 181

rodzinę na niedzielne popołudnie, zebrałam same komplementy dzięki niemu, a dziś dzielę się nim z Wami. Krem pomidorowy z prażonymi migdałami i camembert SKŁADNIKI: 500 ml bulionu drobiowego z warzywami 1 puszka pomidorów sól i pieprz do smaku 3/4 łyżki mąki + 50 ml wody ser camembert do podania 4 łyżki płatków migdałowych mięta do dekoracji    PRZYGOTOWANIE: Do malaksera(...)przekładamy pomidory i je miksujemy, dolewamy bulion z warzywami i ponownie miksujemy do rozdrobnienia warzyw. Całość przelewamy do rondla, zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem do smaku.  W kubeczku roztrzepujemy w wodzie mąkę.  Mąką zagęszczamy delikatnie nasz krem ,zagotowujemy. Wyłączamy grzanie.  Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.  Ser camembert kroimy w drobną kostkę.  Na talerze nalewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa botwinkowa z jajkiem 138

pieprz  łyżeczka cukru  sól  3 jajka  świeży koperek   PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Obieramy buraczki z botwinki i kroimy w kosteczkę, a liście i łodygi(...)umyciu kroimy na drobne kawałki. Botwinkę dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy trochę gorącej zupy, dokładnie mieszamy i całość wlewamy do garnka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i nakładamy na talerze. Dodajemy pokrojone, ugotowane jajko i posypujemy koperkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Potrawka warzywna z kurczakiem 242

Warzywa i mięso z kurczaka jak najbardziej wpisują się w Naszą wizję poniedziałkowych "fitów", a już ich połączenie bez zbędnych tłustych dodatków z pewnością. Takie obiady mogłabym jeść codziennie, gdyż z warzywami i kurczakiem możemy tworzyć niezliczoną ilość kompozycji smakowych, które mi osobiście się chyba nigdy nie znudzą. Potrawka warzywna z kurczakiem SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 cukinia(...)Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażamy aby nie był surowy.  Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, z papryk usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przygotowane warzywa dodajemy na patelnię.      Dusimy ok 15 minut, a po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę, obrane pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy i dusimy jeszcze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tradycyjna sałatka jarzynowa 263

łyżki majonez sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy warzywa w mundurkach do miękkości.  Ugotowane warzywa obieramy warzywa i kroimy w kostkę.  Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.  Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę wraz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki