warzywa - 14856 przepisów (strona:103/991)

Barszcz grzybowy 165

zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć (1/2 litra powinno wystarczyć). Odstawiamy na ok. 6-8 godzin. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte, obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw, w razie potrzeby uzupełniając wodę do poziomu 2,5 litra. Gdy warzywa są już miękkie wyławiamy je łyżką cedzakową

MyCookBook.pl
Ryba po grecku 2036

minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wody, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 warzyw, ułożyć połowę ryb, przykryć kolejną częścią warzyw. Wyłożyć resztę ryb oraz resztę warzyw. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Jajecznica z marynowanymi warzywami i parówkami 181

zestawy" z jajkami. Ale:) każdy pomysł się liczy. Więc na moim blogu zawitała także i popularna jajecznica. Klasycznie z cebulką i na masełku (taką lubimy najbardziej), ale z marynowanymi warzywami, tj. konserwowymi ogórkami i papryką. Może ktoś z Was nie jadł i mu zasmakuje?! :) Prawdę mówiąc można powiedzieć, że wyszła (wiadomowp;) jajecznica lub warzywa z jajkami:) Składniki: 4 jajka(...)miękkie i lekko zarumione dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulkę, chwilę smaż aż cebulka się zeszkli; w miseczce wymieszaj jaja z solą i świeżo zmielonym pieprzem; na patelnię wrzuć marynowane warzywa, chwilę przesmaż do połączenia składników i dodaj jaja; można jeszcze posypać szczypiorem - ja akurat nie miałam; smacznego śniadania

Zasmakuj Kuchni
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI + KONKURS!!! 326

hiszpańskich smaków nie udało mi się dokładnie odtworzyć, ale mam dla Was przepis równie pyszny, jak ten hiszpański. Połączenie delikatnego ryżu gotowanego w bulionie z szafranem, świeżych krewetek i warzyw tworzy fantastyczną całość, która w ten chłodny dzień przeniesie nas na gorące hiszpańskie plaże! Taka Paella z owocami morza jest świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie! Każdy(...)indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku Paelli, jak i risotto, gulaszu czy też ulubionej zupy pomidorowej. Nie zawiera konserwantów, dlatego może być używany

Ostra na Słodko
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 191

gałązek pietruszki olej do smażenia sól oraz do podania: kilka ćwiartek limonki/cytryny i daktyle   Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i wsypujemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Dolewamy pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodać soczewice(...)cytryna lub limonką i z daktylami do pogrzyzania. Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać i dodać wszystkie przyprawy. Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać

Dzieje kuchennej Wiewióry
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 240

temat wpływu żywności na nasz organizm i zasad dobrze zbilansowanej diety.  Część druga "ABC zdrowego roślinnego gotowania" to obszerne kompendium wiedzy na temat tego, co warto jeść (które warzywa, owoce, kasze, strączki itp.), jak robić zakupy, by nie marnować żywności, jak ją przechowywać i przygotowywać.   Znajdziecie tu naprawdę przydatne i sprytne rozwiązania! Główna- trzecia część - to przepisy podzielone(...)pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik buraczany!). Wszystkie potrawy  "Kolorowej kuchni roślinnej

Moje Kuchenne Rewelacje
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 192

Jednogarnkowe danie z kaszą gryczaną w roli głównej. Z dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne.  Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka.  Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać(...)ogniu, na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy szklimy cebulkę (4 minuty). Dodajemy startą dynię, czosnek i jarmuż. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez około 7 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby podlewamy 2-3 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, suszonym oregano, kurkumą, pieprzem i chili.  Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę i dokładnie mieszamy

cool and minty
Stek z tuńczyka z glazurowanymi warzywami na świeżym tymianku 196

ViolaPassion Składniki: Steki z Tuńczyka około 1.5 centymetra grubości sok z połowy limonki pieprz,sól cytrynowa oliwa najlepiej smakowa z dodatkiem chilli Do warzyw:świeży tymianek masło , miód dowolna kompozycja warzyw Sposób: Tuńczyka marynujemy solą, pieprzem, kilkoma łyżkami oliwy i sokiem z limonki. W zależności od stopnia wysmażenia Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy(...)oliwie około 3 min z każdej strony. Żeby był całkiem usmażony 5 min z każdej strony wystarczy Warzywa glazurujemy na maśle z dodatkiem kilka łodyg  tymianku Definicja GLAZUROWANIA Smacznego ViolaPassion

Viola cooks with passion
Zdrowe smoothies – dodaj sobie mocy na zimę 156

Amica IN BTK 5011 . Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia dzienną dawkę witaminy C? To witamina szczególnie potrzebna zimą, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na przeziębienia, a także spożywamy mniej warzyw i owoców, niż robimy to zwykle latem. Wzmacniające smoothie z pomarańczą i marchewką nie tylko zadba o dostarczenie organizmowi potrzebnej witaminy C, ale także, dzięki dodatkowi cennych przypraw: imbiru(...)kurkumy, będzie działało na organizm przeciwzapalnie. Kurkuma i imbir mają silne, naturalne właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Działają podobnie do antybiotyków. Beta karoten zawarty w pomarańczowych owocach i warzywach korzystnie działa na naszą skórę i oczy, tak więc to smoothie wpływa nie tylko zapobiegawczo przed przeziębieniami, ale także pomaga zadbać o urodę. Smoothie pomarańcza & marchewka: 4 pomarańcze 1 surowa, obrana

Poezja smaku
Sałatka nicejska z tuńczykiem 168

obowiązkowa dla miłośnika kuchni francuskiej. Sałatka nicejska z tuńczykiem jest sztandarową potrawą reprezentującą południe Francji i doczekała się wielu wariantów. W podstawowym przepisie na sałatkę nicejską znajdziecie jedynie surowe warzywa, nawet bez sałaty, jedynie z odrobiną rukoli, a składniki rozkłada się na talerzu natartym czosnkiem. Nie wykorzystuje się także sosu winegret, a jedynie parę kropli oliwi, sól i parę kropli(...)octu. Jednak ta wersja sałatki nicejskiej jest obecnie mało popularna. Najbardziej popularna obecnie wersja opiera się na sałacie, surowych warzywach, z dodatkiem fasolki szparagowej i gotowanych ziemniaków (my zdecydowanie wolimy bez ziemniaków). Natomiast to, co bezwzględnie powinno się znaleźć w sałatce nicejskiej to pomidory, tuńczyk (najlepiej świeży, zgrillowany, ale w razie konieczności można także wykorzystać tuńczyka z puszki, ale tylko

Pociąg Do Kuchni
Caponata z owocami morza 268

odmówimy sobie jednak przyjemności dodania również przepisu na caponatę z od razu dodanymi owocami morza – stanowi ona bowiem wartość samą w sobie. Co dokładnie dodamy do niej obok warzyw zależy natomiast od indywidualnych upodobań – ale wystarczą najprostsze i najłatwiej dostępne składniki, jak krewetki, krążki z kalmara, takie lub inne ośmiornice czy też mule. Ważne jednak, aby nie były to pierwsze(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-215 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-215 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Najpierw podsmażamy bakłażana... ...a następnie cebulę, czosnek i seler Dodajemy resztę warzyw i dusimy Owoce morza dodajemy na koniec Caponata z owocami morza Post Caponata z owocami morza pojawił się

Kulinarna Pokusa
Kapuśniak z prażokami 168

kiszonej kapusty 1 marchewka sol, pieprz Okrasa: 250-300g boczku Prażoki : 500g ziemniaków 3 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Wywar : Kości włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa, przyprawy, przykryć i zagotować, następnie gotować na jak najmniejszym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą ugotowane wszystkie je wyłowić, w wywarze zostawić tylko mięso (kości

Codzienne Gotowanie
Krem z białych warzyw 134

Taką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna.  Składniki:  100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli  80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła(...)mleka (3,5 % tłuszczu) 250 g bulionu 1,2 łyżeczki rozmarynu  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: warzywa pokroić na mniejsze kawałki i w garnku podsmażyć na maśle. Dodać mleko, bulion,  rozmaryn i dusić pod przykryciem ok 20-30 minut na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Doprawić do smaku i wszystko zmiksować na gładką masę

Niezły Młynek
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 175

obniżonej zawartości tłuszczu. Oprócz białek wolno nam spożywać także tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, orzechy, produkty sojowe, oleje roślinne, oliwki, słonecznik, nawet lekki majonez), a także zdecydowaną większość warzyw. Produktami absolutnie zakazanymi są m.in.: pieczywo (poza pieczywem chrupkim w niewielkiej ilości, o czym niżej), makarony, ryż, kasza, chipsy, chrupki, krakersy, paluszki, musli, owoce i soki, oczywiście czekolada i napoje słodzone(...)także takie warzywa, jak ziemniaki, buraki, marchew, dynia czy rośliny strączkowe. Jednym z głównych założeń diety jest spożywanie posiłków w odstępach nie większych niż 5 godzin . Oznacza to, że musimy zjeść coś zaraz po wstaniu z łóżka (załóżmy, że ok. 7:00), następnie po upływie nie więcej niż 5 godzin (czyli przed 12:00), potem przed 17:00, przed

Proste-przepisy.pl
Rosół drobiowy 187

tyle płynu, ile zostało wlane przed rozpoczęciem gotowania, wtedy rosół będzie odpowiednio esencjonalny. Następnie dodać sól i lubczyk, gotować jeszcze co najmniej godzinę. Z ugotowanego rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, a sam rosół przecedzić przez sitko. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi warzywami i cząstkami kurczaka z rosołu. Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i zieleniną już w talerzu. Z mięsa(...)kurczaka i warzyw wyjętych z rosołu, po zmieleniu w maszynce można przygotować pulpety i podawać je do rosołku. Uwaga! Promocja 10% na produkty #Ambition dla czytelników mego bloga (rabat obowiązuje

Kuchcik gotuje