warzywa - 14856 przepisów (strona:97/991)

Pieczony łosoś na warzywach w marynacie 196

razem dosyć banalny przepis na łososia na banalnych warzywach sezonowych. Natomiast smak jak zapewniam jest nie banalny. Przygotowanie całości zaczynamy od pokrojenia w bardzo drobną kostkę naszych warzyw. Ja wybrałem ogórka zielonego, pomidora, paprykę i szczypiorek. Gdy wszystkie warzywa mamy już ładnie posiekane zalewamy je odrobiną białego wina. Całość odstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki się połączyły. Naszego łososia

Full Smaku
Salatka ze swiezych warzyw z wiejskim serkiem  362

Salatka ze swiezych warzyw z wiejskim serkiem  H e j k a l u d z i e : ) Czasami tak sobie mysle, ze kurcze jestem czesto leniwa i chyba najwyzszy czas to zmienic. Czy i wy tez tak macie ,ze zamiast wymyslec cos fajnego na kolacje po prostu wlasnie z lenistwa robicie po prostu zwykle kanapki ??? Takie typowe kanapki(...)jajka ugotowane na twardo -sol,pieprz S P O S O B P R Z Y G O T O W A N I A : Jaja gotujemy na twardo , warzywa myjemy i osuszamy . Jajka  i warzywa kroimy w drobna kostke , koperek i szczypiorek drobno siekamy. Do posiekanych skladnikow dodajemy serek wiejski , doprawiamy sola i pieprzem .  Ot i cala

PychaDania
ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM 167

plaży..Coraz częściej zaczynamy sięgać po lekkie dania, pełne witamin, takie które zadbaja o naszą sylwetkę. Coraz popularniejsze stały się zdrowe zielone koktajle przygotowywane ze świeżych owoców i warzyw. Ja dzisiaj zapraszam na przepyszny koktajl szpinakowy, który pokocha każdy miłosnik tego warzywa w swoim jadłospisie. Zachęcam do wypróbowania i delektowania się tym zdrowym napojem. Dlaczego warto pić koktajl ze szpinaku(...)smaku. Pyszny koktajl zrobimy z dodatkiem do szpinaku jabłka i ogórka, albo także z dodatkiem jabłka i buraka- dzięki czemu koktajl będzie lekko słodki dzięki zawartości właśnie tego warzywa

Z Majeczką w kuchni
Zielona, wiosenna zupa 189

Zupy to nasze dobro narodowe :) a ja jestem wierną ich fanką! Dlatego dzisiaj prosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa

Taste Of My Day
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą 190

świeżego szpinaku ¾ szklanki  kukurydzy ¼ łyżeczki imbiru  sól  /do smaku czerwony pieprz w ziarenkach  /do dekoracji  ok. 150 g  zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati  Wykonanie: -Warzywa  dokładnie  umyć i obrać. -Ziemniaki , koper  i seler pokroić w kostkę, por  w krążki . -W garnku na zupę rozgrzać oliwę . -Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę(...)poddusić. -Wlać gorący  bulion i gotować do miękkości  warzyw. -Pod koniec gotowania  dodać pokrojony szpinak i kukurydzę, doprawić do smaku. -Makaron ugotować  w  osolonej wodzie , przecedzić i dodać do  zupy. -Gęstość zupy  uregulować bulionem lub gorącą wodą w/g własnego gustu. -Gorącą  zupę przelać do miseczek i udekorować czerwonym pieprzem

Zakamarki mojej kuchni
Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i łososiem 208

jest w nich tyyyle zdrowia! Dlatego dzisiaj przygotowałam takową sałatkę. Wykorzystałam do niej niezastąpioną kaszę jaglaną (o niezwykłych właściwościach leczniczych), wędzonego łososia, jajko na twardo, no i oczywiście mnóstwo warzyw - sałatę lodową, rzodkiewki, ogórek, marchew i szczypiorek. Na koniec skropiłam sokiem z cytryny, posypałam szczypiorkiem, nasionami słonecznika i polałam dressingiem jogurtowo-miodowym, a tak właściwie to...  jogurtem wymieszanym(...)tego przepisu ) - kilka kawałków łososia wędzonego na zimno  - jajko ugotowane na twardo - odrobina soku z cytryny - łyżka jogurtu i musztardy na sos  - nasiona słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ogórek (u mnie ze skórką, ale można obrać jeśli ktoś lubi) pokroić w półplasterki, a rzodkiewkę -w cieniutkie plasterki. Marchew obrać przy pomocy obieraczki, tak aby otrzymać

Kuchnia Ellie
Zapiekanka warzywna. 94

użyłam purpurowej, 600 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka rozmarynu, 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą, chilli, sól, cukier, oliwa lub inny tłuszcz - ja użyłam tłuszcz z gęsi Warzywa umyć, obrać. Kartofle ugotować al dente, odcedzić, odparować. Pokroić w kawałki wielkości około 2x2 cm. Pozostałe warzywa pokroić w kawałki podobnej wielkości. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu dodając sól(...)cukier. Dodać posiekany czosnek i rozmaryn, chwilę poddusić. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Po kolei podsmażyć wszystkie warzywa i przekładać do formy do zapiekania. Doprawić solą, pieprzem z kolendrą, chilli. Wlać około 100 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Zapiekankę można posypać tartym serem i zapiec.   zastawa

królestwo garów
Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i warzywami 193

jogurtu naturalnego - jajko - kilka plastrów żółtego sera (może być tarty) - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Warzywa dokładnie umyć. Marchew, cebulę i 3/4 cukinii pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Resztę cukinii pokroić w cienkie plasterki i odstawić, by pod koniec wyłożyć nimi wierzch zapiekanki. Na oleju(...)podsmażyć warzywa, doprawić i podlać 1/2 szklanki wody. Dusić na dużym ogniu aż lekko zmiękną. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jogurt rozbełtać z jajkiem, musztardą i kremowym serkiem. W dużej misce wymieszać kolejno : ryż, warzywa, tuńczyk i kukurydzę. Połączyć całość z jogurtem. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć najpierw plasterki cukinii, a potem żółty ser. Piec bez przykrycia przez

Kuchnia Ellie
Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :) 192

Jest połączeniem tradycyjnego, polskiego dania z odrobiną nowoczesności, jednak efekt zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Składniki: kilka marchwi (ok 1 - 2 szt na osobę, w zależności od wielkości warzywa) seler i ziemniaki w proporcji 1:1 3 ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz  smalec(...)stopniach do miękkości. Seler oraz ziemniaki obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w jednym garnku, do którego dodajemy mleko oraz śmietankę, a resztę dopełniamy wodą do pokrycia warzyw. Po ugotowaniu miksujemy na gładkie pure. Dla smaku proponuje dodać odrobinę masła śmietankowego i jeśli będzie potrzeba sól i pieprz. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem

Taste Of My Day
SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I JARMUŻEM 203

Jarmuż jest warzywem, w którym w ostatnim czasie totalnie się zakochałam ( co zresztą zobaczycie na blogu ;) ). Zjadam go jako dodatek do obiadu , w sałatkach , a ostatnio nawet w postaci pesto ( tak, tak przepis na pesto z jarmużu też będzie ). W związku z porządną dawką witamin na weekend jaką dostarczyła mi firma Świeże Zioła ( http://swiezeziola.pl/ / FB ) , którą pokazywałam(...)rolę dla naszego organizmu. Jak we wszystkim zachować należy jednak umiar, ponieważ spożywany z nadmiernych ilościach spowalnia wchłanianie jodu. Odpowiednio przyrządzony z całą pewnością zachwyci nawet tych, którzy za warzywami nie przepadają. Dziś mam dla Was przepis na przepyszny makaron z jarmużem i soczystym kurczakiem marynowanym na ostro. Dodatkiem do niego jest fantastyczny dressing. Danie lekkie, a zarazem niezwykle sycące

Ostra na Słodko
Warzywna frittata z makaronem 245

Frittata to świetny pomysł na szybki i pożywny obiad z wykorzystaniem lodówkowych resztek - pozostałości warzyw, serów czy wędlin. Doskonale będzie się komponować także ugotowany wcześniej makaron, kasza czy nawet ziemniaki. Kolejną z zalet tej potrawy jest to, że można dowolnie eksperymentować z użytymi dodatkami-za każdym razem wychodzi nieco inaczej.  Moja dzisiejsza, bardzo kolorowa propozycja zawiera w sobie makaron(...)mnóstwo rozmaitych warzyw, tj. cebulę, paprykę, pomidory, brokuły, natkę pietruszki, a nawet kukurydzę. :) Składniki (na ok. 2-3 porcje) : - 5-6 jajek - 100 g dowolnego drobnego makaronu (przed ugotowaniem) - kilka różyczek brokuła - 1/2 czerwonej papryki - 2 pomidory - cebula - 2 łyżki kukurydzy konserwowej słodkiej - 2 łyżki koncentratu/ketchupu - odrobina oleju do smażenia - garść startego żółtego sera - przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra - natka

Kuchnia Ellie
Polędwiczki wieprzowe z frytkami z batata z parowaru 190

Batata czyli słodkiego ziemniaka kupiłem już chwilę temu i czekał sobie na odpowiedni moment, żeby go użyć :) Jako, że to dość duże warzywo, zrobiłem z niego zarówno obiad, jak i kolacje :)  Mięso na dzisiejszy obiad miało być inne, ale ostatnio nie mam szczęścia do kupowania mięs. I po tylko jednym dniu spędzonym w lodówce i jeszcze bardzo długim terminie

Parowar Faceta
Najlepszy pasztet wielkanocny 1396

sobie z nim nawet niezaawansowane w przygotowywaniu pasztetów osoby. Lubicie domowy pasztet? Czy pieczecie pasztety na Wielkanoc? Ja proponuję Wam przygotować pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa i warzyw. Ten pasztet można podawać na co dzień, na uroczystą kolację, na wielkanocne śniadanie. Czemu na Wielkanoc? Bo pasztety wpisują się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego. Ja piekę pasztety dosyć(...)łyżeczkę soli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe, gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną wieprzowinę i znów gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa, gotujemy kolejne pół godziny. Mięso powinno być miękkie. Na ostatnie 15 minut dodajemy oczyszczoną z błon wątróbkę. Nic nie wyciągamy z garnka, wszystko razem studzimy (ja zostawiłam na całą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg pieczony z warzywami 173

oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą. W nacięcie na brzuchu wkładamy natkę pietruszki, kawałek cytryny i ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy na nie pstrągi, które polewamy sosem sojowym i białym winem. 5. Wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika (już bez przykrycia) i pieczemy w temperaturze 160°C przez 15 minut. Gotowego pstrąga podajemy na warzywach skropionego odrobiną soku

W kuchni Katie
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 236

woda ok 1,5 lita  śmietanę 18% 60 ml  mąka ok 2-3 łyżki do zagęszczenia plus pół szklanki wody do rozmieszczenia.   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Warzywa obieramy, myjemy kroimy wedle naszego uznania (cebule dajemy w całości obraną z pierwszych liści). Przyprawy, warzywa wrzucamy do zimnej wody i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nasze mielone. Doprawiamy(...)wedle naszego uznania, dodajemy jajka, kaszkę, bułkę tartą. Jeśli lubimy majeranek również możemy go dodać. Formujemy mniej więcej jednakowe kule i wrzucamy do naszego wywaru z warzyw. Zmniejszamy ogień i powoli sobie gotujemy ok 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koperek. Gdy klopsy już się ugotowały nasz sos zagęszczamy zawiesiną przygotowaną z mąki i wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania