warzywa - 14856 przepisów (strona:91/991)

Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i papryką w sosie pomidorowym 492

urlopie marzyłam już o własnej kuchni. Mając dość frytek w towarzystwie kotletów i zestawu surówek,  przygotowałam makaron z kurczakiem i warzywami na pomidorowo. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 płaska łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)łyżki koncentratu pomidorowego łyża słodkiej papryki łyża włoskich ziół (do pizzy) cukier, sól i pieprz Warzywa i mięso umyć. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka. Cukinię pokroić w grube plastry, a paprykę na dość duże kawałki, dodać do mięsa i chwilę smażyć na bardzo małym ogniu. Pod koniec dodać obrany i pokrojony

Czerwień i błękit
Raclette czyli sposób na udaną imprezę lub pyszny obiad 229

smarowano pieczywo. Obecnie do przygotowanie raclette wykorzystujemy specjalne grile elektryczne wyposażone w pokryte teflonem patelenki, wsuwane pod płytę grila. Na patelenkach roztapiamy ser, natomiast na płycie możemy opiekać mięso, warzywa, chleb czy inne dodatki. J est to wyjątkowa atrakcja kulinarna. Idealnie sprawdza się na imprezę czy wspólną rodzinną kolację, ponieważ nie ma jak integracja przy wspólnym jedzeniu.   Jeśli chcemy(...)około 150-200 g sera raclette na osobę ( ostatnio można go było zakupić w Biedronce w okazyjnej cenie, gdyż jest to ser drogi) ·        warzywa: pomidorki koktajlowe, pieczarki, papryka, cukinia, bakłażan ·        bagietka czosnkowa ·        około 40-50 g na osobę szynki, ja używam surowych

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 215

prosto z  Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny(...)nacinając je delikatnie nożem.  Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku, z użyciem funkcji grilla.    Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni.     Orzechy uprażyć na suchej patelni.  Warzywa odstawić do lekkiego wystygnięcia i obrać ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt

Mania Gotowania
Makaron z kurczakiem w sosie Romesco 382

Kolejna odsłona sosu Romesco. Sos jest idealnym wyborem  w sezonie letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Makaron z kurczakiem w sosie Romesco Składniki: około 250 g makaronu świderki lub penne 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii około 50 g parmezanu(...)lodówki. Przygotowujemy sos. Papryki, pomidory, czosnek pieczemy w piekarniku, z użyciem funkcji grilla.  Skórka papryki powinna się przypalić (powinna zrobić się czarna w niektórych miejscach). Ja swoje warzywa opiekałam około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.   Orzechy uprażyć na suchej patelni.  Warzywa odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i obieramy ze skórki. Ja osobiście nie obierałam

Mania Gotowania
TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA 365

jeżeli lubicie kukurydzę w sałatce, to dajcie pół puszki groszku i pół puszki kukurydzy) pieprz (duużo) 4 ogórki kiszone 3 ziemniaki 1 jabłko 1 mała cebula Wykonanie: 1. Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw do  ostygnięcia.  2. Ugotuj jajka na twardo (Do gotującej się i osolonej wody włóż jajka(...)gotuj przez około 10 minut). Zimne jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.  3. Ugotowane warzywa obierz ze skórek i pokrój w dość drobną kostkę.  4. Do dużej miski przełóż groszek, pokrojone warzywa i jajka, pokrojone w kostkę ogórki, jabłko i cebulę.  5. Zmieszaj warzywa z dwiema łyżkami musztardy i majonezem (majonezu lub jogurtu tyle

Przepisy Aleksandry
Nieco inne pierogi 237

danie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią(...)Pieczarki kroimy w półplasterki lub drobniej. Na rozgrzanym oleju smażymy najpierw cebulkę, a gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki i paprykę. Po chwili dodajemy również czosnek, dymkę i szczypiorek. Gdy warzywa zmiękną, przekładamy je do miseczki. Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem naprawdę odrobinę i smażymy na nim kiełbasę. Kiedy jest już równomiernie usmażona, z powrotem dokładamy warzywa, a także koncentrat pomidorowy

Ratunku obiad
Kurczak na sałacie, czyli obiad w upalny dzień 785

rozpalonej kuchence. Jeść też jakby trochę mniej się chce. Na pewno odeszła ochota na ciężkie, gęste, pikantne i gorące. Już wcześniej pisałam, że największym dobrodziejstwem obecnej pory roku są warzywa i owoce. Do tej pory jeszcze mi się chciało wykorzystywać je do gotowania i pieczenia, ale teraz zarządzam strajk. Najlepsze jedzenie na taki upał? Zielone, surowe i ekspresowe :) Taka jest(...)moja dzisiejsza propozycja. Kusi kolorem i lekkością sezonowych warzyw w towarzystwie aromatycznego kurczaka. Uwodzi aromatem oliwy z oliwek z cytrusową nutką, która całości nadaje ciekawego charakteru. Po prostu zestaw idealny. Jest to obiad z cyklu w mniej niż pół godziny, a jednocześnie porcja zdrowia na talerzu. Nie ma w nim zbędnych zapychaczy, a przy tym syci i satysfakcjonuje. Coś

Ratunku obiad
Kalafiorek dla malucha i książka: "Kuchnia dla dzieci" 251

oliwek; 1 ugotowane żółtko; 1 łyżka ryżowej kaszki błyskawicznej - u mnie: kleik ryżowy; 100 g cielęciny. Mięsko dzielimy na kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Obrane, umyte, pokrojone warzywa również gotujemy. Warzywa, mięso, oliwę, kleik łączymy i miksujemy. Dodajemy utarte żółtko. Jeśli jest zbyt gęste możemy dodać troszkę wywaru z warzyw. Porada z książki: "Jeśli dziecko jest przyzwyczajone(...)rosołków mięsnych, nie ma potrzeby gotowania warzyw i mięsa osobno

Miksturownik
Zupa rybna z pstrąga. 276

Zupa rybna z pstrąga. Składniki dla 4 - 6 osób: 3 pstrągi; 2 marchewki; pietruszka; kawałek selera; biała część pora; liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; kilka ziaren pieprzu; sól. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy 1,5 l zimnej wody. Wsypujemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Pstrągi filetujemy. Głowy, kręgosłupy(...)ogony płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się warzyw. Gotujemy 10 - 15 min. Zupę przecedzamy na gęstym sicie lub przez gazę. Filety pstrąga delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na odrobinie oliwy na patelni. Kroimy w paski. Ugotowane warzywa tniemy "w plasterki". Ja swoją zupę podałam z makaronem ryżowym, choć na wigilię miałam zamiar podać ją z pierożkami

Miksturownik
Smalec/pasta z białej fasoli 176

zjedliśmy na kolację jako smarowidło do kanapek, dodając kiszonego ogórka i marynowana paprykę. I było naprawdę bardzo dobre! Przy stosowaniu I fazy MM pastę można używać jako dip do warzyw lub po  zmniejszeniu ilości oleju jako smarowidło do kanapek:) „Sukces to jest droga od upadku do upadku bez utraty entuzjazmu” autor (?) Komentarze Gość: wegetacja.blogspot.com, bop181.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/01/23(...)kanapce ..beeee sowa_nie_sowa 2012/02/12 10:29:06 Basia , te pasty rzeczywiście będą fajne na wiosnę i latem, gdy będzie je można wykorzystać jako dipy lub smarowidła do warzyw:) basia3005 2012/02/15 22:48:52 jesli chodzi tylko o MM to trzeba zmniejszyc ilosc oleju, w przypadku jak uzywamy pasty do chleba . W przypadku jako dip do warzyw

Zdrowa Kuchnia Sowy
Danie idealne - proste, pyszne, zdrowe i lekkie:) 203

temu ktoś powiedział, że będę się zachwycać takim daniem, to pewnie bardzo bym się głośno śmiała;) Dzisiaj się nie śmieję, tylko zajadam z wielkim smakiem! Kasza, soczewica i chrupiące warzywa - kompozycja idealna:) Tutaj wersja bez ziemniaków, ale robiłam też z ich niewielkim dodatkiem, jak również z kaszą gryczaną zamiast pęczaku. Składniki: kasza jęczmienna (pęczak) soczewica brązowa/zielona pietruszka marchewka seler(...)czym garnek zapakowałam w koc i trzymałam tak do czasu przygotowania reszty dania. Kasza całkowicie wchłonęła wodę i była cały czas ciepła. Pozostało mi teraz przygotować warzywa do tego zestawu. Rozgrzałam łyżkę oliwy w rondelku i wrzuciłam pokrojoną w półsłupki pietruszkę i niewielki kawałek marchewki (sł), a po chwili dorzuciłam seler (jego było najwięcej, bo najbardziej lubię) i półplasterki pora

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 213

Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach. SOS: 1 szkl. przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty(...)łyżki śmietany przyprawa uniwersalna Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pietruszką Zapiekanka bardzo smaczna - polecam. Naczynie TERMISIL znowu ułatwiło mi pracę w kuchni. Świetne do zapiekanek ! Tym razem użyłam go bez pokrywy, żeby zapiekanka się ładnie zrumieniła. Zapraszam na stronę producenta  tutaj

kolorowotorcikowo
Sznycle z kalarepy i selera 250

Propozycja dla tych warzywo-żernych, aczkolwiek i nosem kręcącym, na słowo "warzywo" także polecam ! Sznycle z kalarepy i selera, w chrupiącej panierce to doskonała propozycja na szybki obiad. Wystarczy kilkanaście minut, by go przygotować. Składniki: 1 kalapepa 1 seler 2 jajka 1/3 szkl. mąki 3/4 szkl. płatków owsianych ( mogą być zarówno górskie jak i błyskawiczne ) sól pieprz kolorowy, np KAMIS(...)olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Warzywa obrać ze skóry, pokroić na plastry grubości około 1,5 centymetra. W garnku zagotować wodę, posolić. Plastry selera i kalarepy obgotować przez 3-4 minuty. Nie rozgotować ! Obgotowane warzywa ostudzić, przyprawić pieprzem kolorowym, ewentualnie dosolić. Przygotować 3 miseczki lub 3 głębokie talerze. W jednym rozmącić jajka, do dwóch kolejnych wsypać mąkę oraz płatki owsiane

kolorowotorcikowo
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 202

lekkie i apetyczne dania. Tym wpisem mam nadzieję rozpocząć cylk takich właśnie dań. Kasze idelanie sprawdzają się jako baza do świeżych, letnich  sałatek i doskonale smakują z sezonowymi warzywami. Na pierwszą letnią sałatkę wybrałam mój ulubiony pęczak i młodziutki bób. Miało być sycąco ale i lekko. Wy możecie dodać grilowaną cukinię, pomidorki, kukurydzę, rybę lub ulubiony ser. Na koniec(...)opatulona kasza spęcznieje i stanie się sypka. Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez ok 8 minut. Odcedzamy, czekamy, aż lekko przestygnie i obieramy z zewnętrznej łuski.  Pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę, a oliwki w krążki. Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy. Do  miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę

Mia Cucina Sofieta
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 205

Piekarnik rozgrzewamy do 190*C (termoobieg). W tym czasie buraki obieramy, przekrajamy na ćwiartki, każdą ćwiartkę nakłuwamy widelcem. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i również nakłuwamy powierzchnię w kilku miejscach. Warzywa owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 35 minut aż staną się dość miękkie. Po ok. 25 minutach obrane ząbki czosnku również zawijamy w folię aluminiową i wkładamy(...)piekarnika na 15 minut. Kolejno warzywa studzimy, a następnie obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy na drobniejsze części.  Upieczone i ostudzone warzywa dodajemy do czystego wywaru warzywnego (czosnek o konsystencji pasty należy również dodać) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Papryczkę chili kroimy na bardzo drobno, kolendrę rozdrabniamy moździerzem, a natkę pietruszki siekamy. Pozbywamy się szypułek z truskawek

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania