też naród się podnieca i wysypu jakich przepisów możemy się spodziewać w tym roku. Niestety nie pozbędziemy się szału na topinambur, wężymord, brukiew, pasternak. Dlaczego niestety? Ano dlatego, że warzywa, korzenie zostały zepchnięte do modnego dodatku. Tym nieogarniętym blogerom uprzejmie przypominam, żeby nie robili ludziom wody z mózgu i zakodowali sobie, że skorzonera to to samo co wężymord. Mam tylko(...)cichą nadzieję, że z tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap
ladykitchenWstyd się przyznać, ale jakoś tak wyszło, że w moim domu nie gościła kalarepa i nie mam pojęcia dlaczego. Kiedyś kupiłam to warzywo, zrobiłam na próbę i... od razu się polubiliśmy :) Kalarepę można jeść na surowo, gotować, smażyć oraz piec . Łączyć z innymi warzywami lub mięsem albo jeść solo . Jej smak na surowo trochę przypominający kapustę (ale w lżejszej wersji(...)mogą z nią przesadzać osoby z kamicą nerkową SKŁADNIKI 3 kalarepy 2 ziemniaki 1 marchew chrzan słonecznik sól / 1-2 kostki rosołowe pieprz czarny / pieprz ziołowy śmietana WYKONANIE Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w średniej ilości wody z solą lub 1-2 kostkami rosołowymi. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do smaku pieprzu, trochę chrzanu (tyle, by chrzan był wyczuwalny
ZofianaBardzo dobrze smakuje również w jajecznicy lub zrobiona w cieście . SKŁADNIKI kilka kapeluszy kani kilka ziemniaków kilka buraków mała cukinia masło (do smażenia kani) olej (do pieczenia warzyw) sól mieszanka przypraw (u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków oraz czubryca) miód, rozmaryn i czosnek granulowany (do buraków) WYKONANIE Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie kładziemy każdy ziemniak na dużej(...)np.syropem z agawy), posypujemy solą czosnkiem i rozmarynem. Cukinie skrapiamy olejem i posypujemy np. przyprawą do ziemniaków. Włączamy piekarnik na 200 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia warzyw, kanie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na maśle, pod koniec posypując solą. Sugestia Jeśli chcemy, aby warzywa upiekły się
Zofianadawno nie jadłam zup krem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na zimne i ponure zimowe popołudnie. Składniki: 1/2 lub mały seler korzenny 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1,5-2 litry wody 1-2 pałki z kurczaka pieprz(...)jarzynka, ziele angielskie, liść laurowy Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Do garnka z wodą dodajemy umyte i oczyszczone pałki z kurczaka. Gotujemy ok. 10 minut, a następnie dodajemy warzywa. Jeżeli warzywa będą dosyć miękkie dodajemy pieprz, jarzynkę, ziele angielskie i gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Blindujemy
Truskawkowa FiestaKluczem do przygotowania smacznego wywaru warzywnego jest zastosowanie dużej ilości warzyw, ziół i przypraw. Warzywa, podsmażone tuż przed gotowaniem, uwalniają swoje cudowne aromaty, intensyfikując smak wywaru. Wywar warzywny. Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 40 min Otwieranie Garnka: Naturalne Porcji: 1 litr wywaru JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki(...)Przygotowanie rozgrzej tłuszcz w szybkowarze dodaj cebulę, por, czosnek i łodygi pietruszki, chwilkę podsmażaj dodaj seler naciowy, koper włoski i marchewkę, całość podsmażaj łącznie ok. 15 min (pilnuj, aby warzywa nie zbrązowiały) dolej białe wino i wodę dodaj pozostałe zioła i przyprawy zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu przecedź wywar przez sitko (warzyw nie wyrzucaj
Szybko Szybkowarziarenka ziela angielskiego 2 szklanki wody 1 łyżka masła klarowanego lub oleju Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, marchew na plasterki i selera naciowego na plasterki 0,5cm. Pokrojone warzywa wrzuć na rozpuszczone masło na patelnię i smaż mieszając około 5 minut. W garnku wlej wodę, dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz vegetę. Zagotuj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć(...)gorącej wody. Gotuj przez około 5 minut. Na patelnię do warzyw dodaj wysypany z torebek ryż. Przesmaż go 2 minuty mieszając, a następnie wlej bulion. Wymieszaj i gotuj mieszając co jakiś czas. Kiedy ryż z warzywami zacznie gęstnieć dopraw go solą, pieprzem, vegetą i curry do smaku. Groszek odsącz na sitku i dodaj na patelnię. Mięso wyjmij z wody
Anielska Kuchnia AniGulasz wołowy na piwie to danie jednogarnkowe, idealne na chłodne, zimowe dni. Nietypowym dodatkiem nadającym całego smaku daniu jest ciemne, gorzkie piwo, które w połączeniu ze słodkimi, zimowymi warzywami tworzy pyszny sos. Alkohol błyskawicznie odparowuje, więc nie obawiajcie się częstować kierowców i dzieci. Danie jest bardzo gęste, esencjonalne i rozgrzewające. Seler i kalarepa, dzięki długiemu duszeniu, nabierają niezwykle delikatnego smaku(...)gulaszu najlepiej sprawdzą się tańsze części wołowiny takie jak udziec (goleń), karkówka, łopatka czy pręga. Składniki na ok. 6-7 porcji.Gulasz wołowy na piwie (waga warzyw po obraniu):1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec)1 kg ziemniaków4 marchewki (ok. 400 g)2 kalarepy (ok. 400 g)2 średnie cebule1 mały seler (ok. 300 g)ok. 900 ml ciemnego
Poezja smakuprostotę. Proste nie zawsze musi znaczyć zwyczajne i nudne. Taki właśnie jest ten sos - niby zwykły, a jednak jakiś inny w smaku - wyszedł smaczny i delikatny z nutą warzyw i śmietany doprawiony ziołami. W końcu bez warzyw jak dla mnie nie ma obiadu :) Składniki na 2 porcje:30 dag piersi z kurczaka250 g mrożonych warzyw (u mnie z marchewką(...)brokułem)200 g śmietany 18 %Przyprawa włoska (u mnie Kamis)SólPieprzOlej do smażeniaPrzygotowanie:Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem.Smacznego,Anulla
Fabryka pomysłówKwiecień przywitał nas piękną, słoneczną pogodą. Oby takie dni zagościły już na stałe. Dzisiejsze bezchmurne niebo zachęciło mnie do przygotowania lekkiego, wiosennego obiadu. Przygotowałem kotlety z indyka połączonego z warzywami i koperkiem. Do tego świeża i chrupiąca surówka z białej i czerwonej rzodkiewki. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4-5 osób (10 kotletów)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI(...)mlekaświeży koperekczerwona papryka w proszkupieprz biały mielonysólolej do smażenia (rzepakowy)SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki:1 biała rzodkiew8 rzodkiewek czerwonych3/4 szklanki jogurtu naturalnegoszczypiorekpieprz biały mielonysólPRZYGOTOWANIE kotletów z indyka z warzywami:Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa
kulinarnyJamnie nie przekonała i postanowiłem przytrzymać ją w piecu. Ogólne wrażenie oceniam na plus. Mięso nie było suche, a co najważniejsze? Przeszło wspaniałym aromatem rozmarynu, oregano i świeżych warzyw. Było pysznie.Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kaczki3 marchewki1 seler3 pietruszki1 por3 średnie buraki1 łyżka świeżego rozmaryny1 łyżka świeżego oreganosólpieprzPRZYGOTOWANIE:Piersi kaczki(...)patelni skóra do dołu. Smażymy ok. 7 min, aż skórka się ładnie zarumieni. Następnie przekładamy na drugą stronę i jeszcze podsmażamy ok. 2-3 min.Podsmażoną kaczkę układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprze.Tak przygotowaną kaczkę z warzywami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 15 min.Ostatnie 5 min. pieczemy bez przykrycia. Smacznego
kulinarnyJakremowym sosie chrzanowym:W pierwszej kolejności wstawiamy bulion. Marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na średnie kawałki. Do garnka nalewamy wody ok. 1,5 litra. i wrzucamy warzywa, natkę pietruszki i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, a bulion nabierze aromatu warzyw i ziół. Na koniec wyławiamy warzywa i przecedzamy bulion.W między czasie zabieramy się za przygotowanie pulpetów
kulinarnyJasałata, zielony ogórek, majonezowy dresing. To nie jest majątek. Nie jest to też coś trudnego do przygotowania. Powiedziałabym, że to nawet pewien minimalizm, ale człowiek ma wrażenie, że je warzywa dobrej jakości i bardzo za to restaurację ceni. Może to są urojenia, ale mam wrażenie, że sałatkę leżącą od rana od świeżo pokrojonych warzyw rozróżnić można i że robi(...)pojawiło się na talerzu klienta. Na szczęście nie był to mój talerz, ale talerz na tyle mi bliski, że pokusiłam się o degustację. Były to naleśniki z mięsem i warzywami. Naleśniki, które wyglądały jak naleśniki. Nadzienie zgodnie z opisem z mięsem i warzywami. Mięso mielone, solidnie przyprawione curry i złagodzone śmietaną. Nie porwała mnie ta kompozycja, a i porcja była
W kuchni wieczoremsię wroga Brytyjczykom Francja. Otwarta, przebojowa trzydziestolatka, z uśmiechem pomalowanym karminową szminką i grzywką zalotnie opadającą na podkreślone czarną kreską oczy, sączy wino w kameralnych bistrach i wyszukuje najpiękniejsze warzywa na targu. Jej historia zdaje się dodawać otuchy i mówić "Wszystko jest możliwe","Realizujcie swoje marzenia". Poniżej zwiastun programu Rachel emitowanego przez BBC. LITTLE PARIS KITCHEN: COOKING WITH RACHEL KHOO(...)from Plum Pictures on Vimeo. Kiedy przeglądałam Małą paryską kuchnię po raz pierwszy, przypomniałam sobie o sławetnym ratatouille. Potrawce, która jest czystą pochwałą wspaniałości warzyw. Jędrne, kolorowe, soczyste, śmiejące się do nas z koszyków w sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej
W kuchni wieczoremyoghurt (dense)prażone pestki z dyni / roasted pumpkin seeds Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć i obrać. Dynię, marchew i cebulę kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę i podsmażamy wszystko przez 5 minut cały czas(...)mieszając. Potem zalewamy warzywa bulionem i gotujemy je przez 30 minut po przykryciem aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa są już gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i przyprawy (po 0,5 łyżeczki). Na koniec miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Podajemy zupę z łyżką jogurtu i pestkami z dyni. Smacznego! ***** Before we begin to cook soup, get ready vegetables
Projekty ze smakiemoczyszcza się m.in. z białka, co sprawia , że uzyskujemy czysty tłuszcz, który nadaje się do do przyrządzania różnorodnych ciekawych potraw.BLANSZOWANIEJest to czynność, która polega na obróbce termicznej doc delikatnych warzyw i owoców. Podczas tego procesu należy zanurzyć warzywa we wrzątku dosłownie na kilka sekund. następnie wyjąc i zalać zimną wodą. taki produkt zachowa wartości odżywcze i kalorie.TRANŻEROWANIETaką czynność wykonujemy(...)potraw. wcześniej skrapla się jej alkoholem, a w trakcie uroczystego podawania podpala. Możemy flambirować, np. szaszłyki, stek, omletCARVINGTo już bardziej skomplikowana sprawa, a dotyczy rzeźbienia w owocach i warzywach. To sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z dalekiego wschodu
W kuchennym oknie Ewy