warzywa - 14856 przepisów (strona:86/991)

FIT: pieczony kurczak z brokułem&kalafiorem&fetą i ryżem! 1281

roku. Czas powrócić do normalności i dlatego tym wszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą.Składniki:2 x pierś z kurczaka1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior)1/2 opakowania sera FETAgarść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia)1 woreczek brązowego ryżupieprz, sól, pietruszka(...)lodówki.Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zajmie to ok. 30 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180'C, kurczaka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok. 16-18 minut. Warzywa wrzucamy do zimnej, lekko osolonej wody. Od momentu wrzenia gotujemy ok. 6-8 minut, aby nie zrobiło się z nich purée.Kurczaka i ryż przekładamy na talerz. Odcedzone warzywa posypujemy

Kitchens Alphabet
Warzywa w roli głównej 203

czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGemistaBriami, pieczone warzywaPlacki z cukinii i fetySaksuka, gulasz z TurcjiGulasz z bobu z szynką SerranoPaella z warzywamiZiemniaki z zielonym sosemPilaw ze szparagami i bobemMarchewka duszona w oliwieFasulye pilaki, TurcjaLasagne wegetariańskaKalafiorowe gratinParmigiana z patisonówGigantes

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet z patelni bardzo warzywny 170

śniadanie obowiązkowo jajka! A jeśli mam chwil kilka to decyduję się na omlet. Koniecznie bez szynki ale z dużą ilością warzyw. Składniki daję na oko. Ale dla Was postarałam się być bardziej precyzyjna ;) Miłego dnia, pełnego energii! :)Składniki na 1 omlet:3 duże jajka1/3 szklanki mleka1 łyżka masła + 1 łyżka oleju1/3 cukiniikawałek czerwonej papryki1/4 pora1 dojrzały pomidor2 szalotkiszczypiorekkawałek tartego parmezanusól(...)pieprzPor kroimy w krążki, paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej rozgrzewamy tłuszcz. W garnuszku energicznie mieszamy jajka z mlekiem i z parmezanem. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. Następnie dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na sałatki 1078

brokułowa z surimi Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą Sałatka grecka Sałatka gyrosSałatka gyros z sosem czosnkowymSałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka jarzynowa z pieczarkami Sałatka makaronowa z warzywami i wędlinąSałatka pieczarkowa Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka ryżowa z kurczakiem Sałatka szynkowa siostry Anastazji Sałatka śledziowa z buraczkamiSałatka śledziowa z jabłkiem Sałatka śledziowa z pieczarkamiSałatka śledziowa z zielonym(...)szynką i papryką konserwowąSałatka z szynką i papryką konserwową II  Sałatka z tortelliniSałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodowąSałatka z twarożkiem, warzywami i szynką    Sałatka z wędzonym łososiem i pomidoramiSałatka żółta

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z dzika 220

osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso ze wszystkich stron.  Do garnka z grubym dnem wlać wino, zagotować, dołożyć obsmażone mięso. Na patelnię po dziku włożyć warzywa i chwilę obsmażać  - niech się lekko zrumienią. Dołożyć do dzika. Patelnię na której smażyliśmy mięso i warzywa, postawić na gazie, i wlać do niej  kieliszek wina, zeskrobać(...)solą i pieprzem, dusić pod przykryciem ok 1 - 2 godzin (zależy od mięsa, trzeba sprawdzać czy już miękkie) .  Kiedy dzik jest już miękki, odcedzamy z garnka mięso i warzywa, odkładamy do miski , a do  pozostałego w garnku wywaru dodajemy gałązki rozmarynu i posiekany czosnek. Redukujemy sos na niewielkim ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, wyławiamy rozmaryn, dodajemy masło i posiekaną

Stare Gary
Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków 205

Bardzo smaczna i pożywna sałatka. Moją zrobiłam wyjątkowo szybko, gdyż wszystkie składniki były ugotowane wcześniej - obiadowe resztki z poprzedniego dnia. Proporcje warzyw zależą tak na prawdę od tego, co nam zostało  :) Polecam!składniki200 g ugotowanych młodych ziemniaków150 g ugotowanego, obranego bobu150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowejKilka główek szparagowych (opcjonalnie)1 młoda cebulasos100 g jogurtu naturalnego3-4 łyżki oliwy1 łyżka(...)koperku, posiekanego1 łyżka szczypiorku, posiekanego2 ząbki czosnku, posiekaneparę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosusól, pieprzprzygotowanieJeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób zostawiamy w całości. Cebulę pokroić e pólkrążki. Wszystkie warzywa włożyć do miski

Stare Gary
Rosół drobiowo wołowy 361

Dobry rosół wymaga czasu. Trzeba go gotować długo, na małym ogniu. Ma tylko pyrkać. Potrzebuje dobrego mięsa i dużo warzyw. Mimo iż rosoły gotuję od zawsze, z przykrością stwierdzam, że nie jestem w stanie odtworzyć rosołu z czasu mojego dzieciństwa i młodości. I nie, nie urodziłam się na wsi,  nie kupowaliśmy wiejskich(...)przypominam sobie aby gotowanie rosołu było wielkim wydarzeniem. Po prostu był smaczny, intensywny. Coś się zmieniło. Może to już nie te kuraki, może nie te warzywa, ale to już nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą.składnikiok 1300 g   kurczaka wiejskiegook 800 g wołowiny z kością

Stare Gary
Zupa ryżowa z dorszem 124

Bardzo smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy.Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler(...)kurkumą oraz papryczką chili.Posypać koprem.Smacznego!* w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić na samej wodzie (z wymienionymi warzywami, oczywiście), ale warzywa z ryżem gotowane dodatkowo na bulionie są bardziej aromatyczne, przez co zupa jest smaczniejsza

Kraina Miodem Płynąca
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 134

się z Wami przepisem na wyśmienity sos grzybowy z sekretnym składnikiem, który nadaje delikatnej słodyczy i bardzo ciekawego smaku, a jest to... suszona śliwka.Sos przygotowywany jest na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego można użyć(...)śmietana 12%- 3-4 łyżki* ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy, sól, pieprzGrzyby w garnku zalać 750 ml wrzącej wody i odstawić na około 30 minut.W tym czasie obrać warzywa oraz posiekać cebulę i zeszklić ją na oleju.Garnek z grzybami wstawić na palnik, dodać warzywa, podsmażoną cebulę, oraz listek laurowy i ziele- gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.2

Kraina Miodem Płynąca
Moja rybka nie tylko świąteczna 453

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku(...)lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy koncentrat lekko rozrobiony w wodzie mieszamy. Gorące warzywa

NA MOIM TALERZU
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 235

jest pozbawiony skory lepiej upiec go w piekarniku,poniewaz trudno wowczas  obrocic rybe na patelni.Moja ryba rozsypywala sie niestety przy odwracaniu.Dodatkiem do dzisiejszego dania jest brokul.To jest niesamowite warzywo ze wzgledu na ilosc witamin,mineralow,a przede wszystkim cennych przeciwutleniaczy.Brokul to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw,zapobiegajacych wielu groznym chorobom,w tym nowotworom i chorobom serca.BROKUL (Brassica oleracea(...)zwany tez zielonym kalafiorem lub kapusta szparagowa jest krewniakiem kalafiora.Jest niskokaloryczny.Dostepny caly rokW rankingu warzyw jest na I miejscu pod wzgledem mocy przeciwdzialaniu rakowi.Aktywne skladniki przeciwrakowe to: sulforafan,beta-karoten,izofiocyjaniny,indol-karbinol i chlorofil.Brokuly sa dobrym zrodlem mineralow,takich jak: potas,wapn,zelazo,fosfor,mangan,magnez,selen,miedz i siarka oraz witamin

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 106

umyc,poporcjowac, osuszyc,spryskac sokiem z cytryny.posolic,odstawic.Warzywa umyc,obrac i zetrzec na tarce o duzych oczkach.Pora pokroic w polkrazki.Cebule pokroic i podsmazyc na oleju.Gdy sie zezloci dodac starte warzywa i podsmazyc calosc kilka minut razem.Warzywa podlac szklanka wody ,dodac  listek  laurowy i ziarenka ziela angielskiego ,dusic do miekkosci okolo 10 minut.Dodac reszte przypraw:sol,cukier, ocet(...)koncentrat pomidorowy.W miedzyczasie rybe  obtoczyc w jajku,bulce tartej i usmazyc z obu stron na zloty kolor.Ulozyc w sosie i podgrzac razem,by ryba przeszla smakiem warzyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidor w roli głownej-zdrowotne właściwosci pomidora 123

Pomidor zwyczyjny (Lycopersicon esculentumMill.) nalezy do gatunku roslin z rodziny psiankowatych.Pochodzi z Ameryki Poludniowej i srodkowej.Do Europy dotarl w 1492 roku za sprawa Krzysztofa Kolumba.Chociaz pomidory wlasciwie sa warzywem calorocznym,to teraz na przelomie lata i jesieni sa najsamaczniejsze,bo dojrzewaly w sloncu ,a nie w szklarni.Teraz jest czas ,by rozkoszowac sie ich smakiem,najlepszy czas na ich przetwarzanie(...)zrobienie wlasnych zimowych zapasow.Coz takiego zawiera to niewielkie warzywo i dlaczego warto je spozywac kazdego dnia?Bo nie tylko dla niepowtarzalnego smaku powinnismy jesc pomidory.Sa one cenione przede wszystkim z powodu zawartego w nich likopenu,ktory ma silne dzialanie przeciwnowotworowe,zapobiega zawalom serca i chorobom krazenia,a takze obniza poziom cholesterolu we krwi.Ten cenny antyoksydant nadaje wlasnie pomidorom czerwony kolor.Co

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prezenty.....ksiazka Tima Mälzera "Greenbox" 89

nich, ksiazka Tima Mälzera "GREENBOX".Juz sam tytul jest zachecajacy.Ksiazka zostala oprawiona w gruba okladke i wyposazona w dwie,jakze praktyczne kolorowe wstazeczki-zakladki.A zawartosc ksiazki?Chrupiace warzywa,pachnace ziola i aromatyczne przyprawy graja glowna role w potrawach przygotowanychn przez Tima Mälzera.Inspirujaca jest ogromna roznorodnosc i sezonowosc w jego bogatej ,pelnej warzyw kuchni.Swoimi zielonymi przepisami autor urozmaica(...)tylko przepisy na codzienne dania ale przedstawia rowniez zaskakujaca i wyrafinowana kuchnie,ktora uczyni szczesliwymi takze wszystkich nie jedzacych miesa,bo to kuchnia ,w ktorej niczego nie brakuje:swiezych warzyw,salatek,owocow,aromatycznych ziol i przypraw,chrupiacych panierek,mieszanek przyprawowych,intensywnych past ziolowych i aromatycznych sosow.Czytam,przegladam i juz mam ochote przygotowac i wyprobowac pierwsze przepisy. Przepisy sa proste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalafiora i kalarepy 146

Pyszna letnia zupa z mlodej kalarepki i kalafiora,lekka i dietetyczna.Dwa skladniki,niewiele pracy,a efekt smakowy znakomity.Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjatkowo aromatyczna.Kremowa konsystencje zupy przelamuja chrupiace grzanki,a smak podkreslaja listki cytrynowej miety.Prosto,smacznie i szybko.Skladniki na 4 porcje:1-2 kalarepki1/2 kalafiora1  zabek czosnku1 cebula0,75-1 l bulionu warzywnego2 kromki pieczywa2 galazki miety(...)zupeobrac kalarepke i pokroic w dzua kostkeobrac klafior z wierzchnich lisci i wyciac rozyczki z polowy kalafioradorzucic do garnka kalarepke z rozyczkami kalafiora i podsmazyc razem przez kilka minutzalac warzywa bulionem warzywnym i gotowac 15-20 minut ,az warzywa beda miekkie miedzyczasie przygotowac grzanki.2 kromki pieczywa pokroic w kostke i przyrumienic na patelnimiekkie warzywa zmiksowac na gladki krem.Dosmaczyc sola

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!