Bardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka sosu sojowego(...)łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy: umyte, obrane i pokrojone warzywa na bulion. Czekamy ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą soki. Między czasie myjemy brokuła, cukinię, pomidora i kroimy na mniejsze części. Po upływie 15 minut wrzucamy brokuła, pomidora
Truskawkowa Fiestawymieszać i natrzeć mięso.Odstawić do lodówki na 4 a nawet na 12 godzin.Następnie upiec na grillu. Macerata Grillowa to znakomicie skomponowana mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw. Przygotowana macerata zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu nada wyszukanego smaku i aromatu oraz niezwykłej kruchości naszym daniom mięsnym przygotowywanym na ruszcie czy patelni. Macerowanie to świetny sposób(...)nadanie żywności kruchości i delikatności. Proces ten stosuje się również w celu aromatyzacji mięsa, warzyw czy też owoców. Wymaga niewiele czasu, a może sprawić, że przygotowywana przez nas żywność stanie się niezwykle smaczna. Z łaciny, „maceratus” znaczy „zmiękczyć”. Termin ten jest używany w wielu zawodach, chemii, medycynie, chociaż jest to również jedna z technik gotowania. W kuchni, maceracja zazwyczaj również
Moje domowe kucharzeniezdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka) Składniki na 3 osoby: 2 piersi z kurczaka 2 woreczki ryżu dzikiego 1 słoik sosu tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię 2 łyżki oleju(...)gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 15 minut). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po ok. 10 minutach na patelnię dodajemy mieszankę warzyw mrożonych i całość smażymy przez ok. 15 minut - aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy sos tajskie zielone curry i całość trzymamy na ogniu ok. 10 minut. Gotowe! Sosy w słoikach
Emcia Pichciurlopie marzyłam już o własnej kuchni. Mając dość frytek w towarzystwie kotletów i zestawu surówek, przygotowałam makaron z kurczakiem i warzywami na pomidorowo. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 płaska łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)łyżki koncentratu pomidorowego łyża słodkiej papryki łyża włoskich ziół (do pizzy) cukier, sól i pieprz Warzywa i mięso umyć. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka. Cukinię pokroić w grube plastry, a paprykę na dość duże kawałki, dodać do mięsa i chwilę smażyć na bardzo małym ogniu. Pod koniec dodać obrany i pokrojony
Czerwień i błękitsmarowano pieczywo. Obecnie do przygotowanie raclette wykorzystujemy specjalne grile elektryczne wyposażone w pokryte teflonem patelenki, wsuwane pod płytę grila. Na patelenkach roztapiamy ser, natomiast na płycie możemy opiekać mięso, warzywa, chleb czy inne dodatki. J est to wyjątkowa atrakcja kulinarna. Idealnie sprawdza się na imprezę czy wspólną rodzinną kolację, ponieważ nie ma jak integracja przy wspólnym jedzeniu. Jeśli chcemy(...)około 150-200 g sera raclette na osobę ( ostatnio można go było zakupić w Biedronce w okazyjnej cenie, gdyż jest to ser drogi) · warzywa: pomidorki koktajlowe, pieczarki, papryka, cukinia, bakłażan · bagietka czosnkowa · około 40-50 g na osobę szynki, ja używam surowych
Mania Gotowaniaprosto z Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny(...)nacinając je delikatnie nożem. Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku, z użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Warzywa odstawić do lekkiego wystygnięcia i obrać ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt
Mania GotowaniaKolejna odsłona sosu Romesco. Sos jest idealnym wyborem w sezonie letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Makaron z kurczakiem w sosie Romesco Składniki: około 250 g makaronu świderki lub penne 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii około 50 g parmezanu(...)lodówki. Przygotowujemy sos. Papryki, pomidory, czosnek pieczemy w piekarniku, z użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna się przypalić (powinna zrobić się czarna w niektórych miejscach). Ja swoje warzywa opiekałam około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Warzywa odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i obieramy ze skórki. Ja osobiście nie obierałam
Mania Gotowaniajeżeli lubicie kukurydzę w sałatce, to dajcie pół puszki groszku i pół puszki kukurydzy) pieprz (duużo) 4 ogórki kiszone 3 ziemniaki 1 jabłko 1 mała cebula Wykonanie: 1. Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw do ostygnięcia. 2. Ugotuj jajka na twardo (Do gotującej się i osolonej wody włóż jajka(...)gotuj przez około 10 minut). Zimne jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. 3. Ugotowane warzywa obierz ze skórek i pokrój w dość drobną kostkę. 4. Do dużej miski przełóż groszek, pokrojone warzywa i jajka, pokrojone w kostkę ogórki, jabłko i cebulę. 5. Zmieszaj warzywa z dwiema łyżkami musztardy i majonezem (majonezu lub jogurtu tyle
Przepisy Aleksandrydanie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią(...)Pieczarki kroimy w półplasterki lub drobniej. Na rozgrzanym oleju smażymy najpierw cebulkę, a gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki i paprykę. Po chwili dodajemy również czosnek, dymkę i szczypiorek. Gdy warzywa zmiękną, przekładamy je do miseczki. Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem naprawdę odrobinę i smażymy na nim kiełbasę. Kiedy jest już równomiernie usmażona, z powrotem dokładamy warzywa, a także koncentrat pomidorowy
Ratunku obiadrozpalonej kuchence. Jeść też jakby trochę mniej się chce. Na pewno odeszła ochota na ciężkie, gęste, pikantne i gorące. Już wcześniej pisałam, że największym dobrodziejstwem obecnej pory roku są warzywa i owoce. Do tej pory jeszcze mi się chciało wykorzystywać je do gotowania i pieczenia, ale teraz zarządzam strajk. Najlepsze jedzenie na taki upał? Zielone, surowe i ekspresowe :) Taka jest(...)moja dzisiejsza propozycja. Kusi kolorem i lekkością sezonowych warzyw w towarzystwie aromatycznego kurczaka. Uwodzi aromatem oliwy z oliwek z cytrusową nutką, która całości nadaje ciekawego charakteru. Po prostu zestaw idealny. Jest to obiad z cyklu w mniej niż pół godziny, a jednocześnie porcja zdrowia na talerzu. Nie ma w nim zbędnych zapychaczy, a przy tym syci i satysfakcjonuje. Coś
Ratunku obiadoliwek; 1 ugotowane żółtko; 1 łyżka ryżowej kaszki błyskawicznej - u mnie: kleik ryżowy; 100 g cielęciny. Mięsko dzielimy na kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Obrane, umyte, pokrojone warzywa również gotujemy. Warzywa, mięso, oliwę, kleik łączymy i miksujemy. Dodajemy utarte żółtko. Jeśli jest zbyt gęste możemy dodać troszkę wywaru z warzyw. Porada z książki: "Jeśli dziecko jest przyzwyczajone(...)rosołków mięsnych, nie ma potrzeby gotowania warzyw i mięsa osobno
MiksturownikZupa rybna z pstrąga. Składniki dla 4 - 6 osób: 3 pstrągi; 2 marchewki; pietruszka; kawałek selera; biała część pora; liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; kilka ziaren pieprzu; sól. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy 1,5 l zimnej wody. Wsypujemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Pstrągi filetujemy. Głowy, kręgosłupy(...)ogony płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się warzyw. Gotujemy 10 - 15 min. Zupę przecedzamy na gęstym sicie lub przez gazę. Filety pstrąga delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na odrobinie oliwy na patelni. Kroimy w paski. Ugotowane warzywa tniemy "w plasterki". Ja swoją zupę podałam z makaronem ryżowym, choć na wigilię miałam zamiar podać ją z pierożkami
Miksturownikzjedliśmy na kolację jako smarowidło do kanapek, dodając kiszonego ogórka i marynowana paprykę. I było naprawdę bardzo dobre! Przy stosowaniu I fazy MM pastę można używać jako dip do warzyw lub po zmniejszeniu ilości oleju jako smarowidło do kanapek:) „Sukces to jest droga od upadku do upadku bez utraty entuzjazmu” autor (?) Komentarze Gość: wegetacja.blogspot.com, bop181.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/01/23(...)kanapce ..beeee sowa_nie_sowa 2012/02/12 10:29:06 Basia , te pasty rzeczywiście będą fajne na wiosnę i latem, gdy będzie je można wykorzystać jako dipy lub smarowidła do warzyw:) basia3005 2012/02/15 22:48:52 jesli chodzi tylko o MM to trzeba zmniejszyc ilosc oleju, w przypadku jak uzywamy pasty do chleba . W przypadku jako dip do warzyw
Zdrowa Kuchnia Sowytemu ktoś powiedział, że będę się zachwycać takim daniem, to pewnie bardzo bym się głośno śmiała;) Dzisiaj się nie śmieję, tylko zajadam z wielkim smakiem! Kasza, soczewica i chrupiące warzywa - kompozycja idealna:) Tutaj wersja bez ziemniaków, ale robiłam też z ich niewielkim dodatkiem, jak również z kaszą gryczaną zamiast pęczaku. Składniki: kasza jęczmienna (pęczak) soczewica brązowa/zielona pietruszka marchewka seler(...)czym garnek zapakowałam w koc i trzymałam tak do czasu przygotowania reszty dania. Kasza całkowicie wchłonęła wodę i była cały czas ciepła. Pozostało mi teraz przygotować warzywa do tego zestawu. Rozgrzałam łyżkę oliwy w rondelku i wrzuciłam pokrojoną w półsłupki pietruszkę i niewielki kawałek marchewki (sł), a po chwili dorzuciłam seler (jego było najwięcej, bo najbardziej lubię) i półplasterki pora
Zdrowa Kuchnia SowyWymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach. SOS: 1 szkl. przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty(...)łyżki śmietany przyprawa uniwersalna Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pietruszką Zapiekanka bardzo smaczna - polecam. Naczynie TERMISIL znowu ułatwiło mi pracę w kuchni. Świetne do zapiekanek ! Tym razem użyłam go bez pokrywy, żeby zapiekanka się ładnie zrumieniła. Zapraszam na stronę producenta tutaj
kolorowotorcikowo