warzywa - 14856 przepisów (strona:88/991)

Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 159

modnie, wziął kawałek i poszedł knuć do działu nabiałowego. Ja już nie miałam siły uczestniczyć w dramacie szopingowym. Polazłam na ryby. Konkretnie wędzone. Dziś sałatka z wędzonego pstrąga i warzyw. W sumie powinnam jakieś wypasione nazwy trzaskać, żeby moje gotowanie wyglądało profesjonalnie, modnie oraz nosiło znamiona cholernie skomplikowanego i wymagającego lat doświadczeń oraz laboratorium godnego NASA. Ano spróbujmy: Przed Państwem(...)zestaw aromatycznie doprawionych warzyw julienne, w towarzystwie wędzonego w zimnym dymie pstrąga z hodowli ekologicznej, podany z olejem z nutą gorczycy i musztardy, otoczony płatkami wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony

ladykitchen
Sałatka jarzynowa 149

ziemniaki -2 szt ogórki kwaszone -3 szt jabłka kwaśne -2 szt kukurydza -1 puszka sól i pieprz musztarda kielecka -1 łyżka  majonez -3 łyżki jajka -5 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć włożyć do rondla, osolić, zalać wodą, ugotować do miękkości. Następnie wyjąc warzywa, ostudzić, obrać. Warzywa ugotowane pokroić w drobną kostkę Jajka ugotować we wrzącej i osolonej wodzie na twardo(...)Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i razem z cebulą, jajkami, ogórkami pokroić w kostkę. Przełożyć składniki do garnka, dodać ugotowane i pokrojone warzywa, musztardę, kukurydzę, sól i pieprz, wymieszać Sałatkę wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Warzywna zupa z soczewicą 202

Dzisiaj przepis na pożywną zupę warzywną z soczewicą, czyli warzywo strączkowe, mało popularne w tradycyjnej kuchni, ale warte uwagi! Soczewica zawiera błonnik, łatwo przyswajalne biało oraz dużo witamin (B1, B2, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również niskokaloryczna (szklanka ugotowanej soczewicy ma 230kcal). Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki cebula soczewica, ok 8 łyżek bulion(...)bulionetka papryka liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, maggi) opcjonalnie 1/4 szklanki mleka do zabielenia Przygotowanie: Warzywa obieramy, kroimy - ziemniaki w kostkę, marchew i cebulę w plasterki. Jeśli nie macie gotowego bulionu, można go zastąpić bulionetką lub kostką rosołową, którą wkładamy do garnka. Wsypujemy warzywa, soczewicę oraz liść i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą ok 3 - 5 cm ponad

Taste Of My Day
Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 383

warzywnego opakowanie krewetek ok 250 g mleko kokosowe, 1 puszka kilka pieczarek, ok 4-5 szt. limonka 2 papryczki chilli szczypior czosnek łyżka masła kukurydza mini kolby, 4 szt. warzywa z bulionu: 1 lub 2 marchwie, mała pietruszka, kawałek pora opcjonalnie: kiełki fasoli mung, po łyżce kukurydzy i zielonego groszku z puszki Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy wg preferencji, ja kroiłam(...)plastry: Warzywa z bulionu: Pieczarki: Kukurydzę w kolbach: Chilli: Szczypior: Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z limonki oraz wyciskamy z niej sok. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę z papryczkami. Następnie dodajemy krewetki. Po kilku minutach na patelnie wrzucamy pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż puszczą wodę i zmiękną. Dodajemy warzywa z wywaru, kolby

Taste Of My Day
Warzywa glazurowane podane na rukoli z fetą 172

Warzywa glazurowane to przyjemna alternatywa i urozmaicenie dla znanych wszystkim smaków. Można je jeść samodzielnie, lub jako dodatek do dań głównych. Mile zaskakują, wypróbujcie koniecznie :) Składniki: małe buraki marchew, kilka sztuk pietruszka, kilka sztuk ser feta rukola cukier ocet balsamiczny Wykonanie: Buraki przyrządzamy tak jak TU  :) Obrane warzywa przekładamy do garnka, delikatnie podlewany je wodą, maksymalnie na wysokość(...)momentu rozpuszczenia się kryształków, połączenia wszystkich składników i pokrycia buraków powstałą glazurą. Marchew  pietruszkę obieramy, kroimy w słupki i przekładamy na patelnię. Ponieważ w odróżnieniu od buraków, warzywa te są surowe, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem do momentu, gdy będą lekko twarde. Wówczas postępujemy podobnie jak wcześniej, czyli dbamy, by w naczyniu znajdowała się odrobina wody, dodajemy

Taste Of My Day
kotlet z piersi z warzywami na parze... 161

główka, pierś z kurczaka 1 podwójna, jajko 1 sztuka, panierka do kurczaka Prymat 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, bułka tarta 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki obrane młode warzywa: marchew, kapusta, kalafior, ziemniaki, czosnek - wszystko włożyć do parowara - dodałam też połowę piersi do parowara dla męża będzie na dietę - parowar ustawiłam na 40 minut - dla mnie warzywa tak ugotowane(...)złocisto tartą bułkę wsypać na suchą patelnię i z 1 minutę podgrzewać, wlać olej rzepakowy i chwilę zrumienić - tak przygotowana tarta bułka nie wchłonie za dużo tłuszczu - bułką polać warzywa kotlet podać z warzywami, obiad jest syty i smaczny............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w sosie orzechowym 393

wiem, że wszystko będzie mi smakować. Tak mam z orzechami, grzybami czy pomidorami. Tym razem główną rolę grają orzeszki arachidowe w postaci masła orzechowego w aksamitnym sosie z dodatkiem warzyw. To nie może nie smakować, a wręcz przeciwnie danie plasuje się w czołówce moich ulubionych :) Składniki na 4 porcje: 500 g piersi z kurczaka 450 g warzyw mrożonych ( u mnie(...)ziemniaczanej Sól Pieprz 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 85 g pędów bambusa po odsączeniu 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać warzywa, smażyć do miękkości. Posolić, popieprzyć i doprawić sosem sojowym.  Orzechy zblendować na papkę (uproszczone masło orzechowe). Dodać do warzyw i mięsa. Wymieszać. Zalać bulionem. Dusić chwilę do przejścia smaków

Fabryka pomysłów
ZG... Zgrana paczka, czyli szybki makaron, warzywa i kurczak 375

jaki kształt cieszył się największą popularnością? ;) W makaronach jak i sałatkach uwielbiam fakt, że można je dowolnie konfigurować! Makarony są też idealnym rozwiązaniem podczas "opróżniania" lodówki ;) Ja wyciągnęłam wszystkie warzywa i zaczęłam czarować. Tak więc zapraszam Was dziś na pyszny makaron z kurczakiem, warzywami i nutką Azji :) Składniki: 1 x opakowanie razowego makaronu spaghetti 2 x pierś z kurczaka(...)kostkę, dodajemy łyżkę oliwy i łyżeczkę sosu sojowego, pokrojony czosnek, szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej, mieszamy i zostawiamy na 10-15min. 3. Na patelni na oliwie podsmażamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy (ja dodałam bazylię, curry, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu), a gdy zmiękną, smażymy kurczaka. 4. Ugotowany makaron wrzucamy do naszej patelni, mieszamy z warzywami i kurczakiem, posypujemy

Kitchens Alphabet
K... Kurczak z porem i papryką! 1504

gościł na naszym stole. Postanowiłam to nadrobić i tak oto powstało danie na grillowanego kurczaka z porem, papryką i pieczonymi ziemniakami, na które przepis już niedługo :) Por to warzywo dość kontrowersyjne. Przez długi czas miałam przed nim obawy, ale uduszony i miękki naprawdę smakuje fantastycznie! Cieszę się, że przekonałam do niego moją siostrę, tatę oraz Lubego :)  Zapraszam na dzisiejszy(...)papryka, czosnek), pieczemy przez 20min. w temp. 200'C. W garnku rozgrzewamy 1 dużą łyżkę masła i wrzucamy pokrojony por z papryką. Posypujemy solą i pieprzem i czekamy, aż warzywa zmiękną. Można dodać 2 łyżki wody, aby pomóc warzywom :) Po ok. 10-15min. dodajemy serek i łyżeczkę jogurtu. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Pilnujemy, by się nie przypaliło! Na rozgrzaną

Kitchens Alphabet
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 204

przepis opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać(...)komosą ryżową a nawet kuskusem. Pisząc informacje o płaskurce, korzystałam z tej i tej strony, oraz z książki Kocham Toskanię Gulii Scarpaleggia.  Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą zainspirowałam się tym przepisem na 4-6 porcji czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 3 buraki 2 duże marchewki 1/4 małej dyni, np. hokkaido 1 łyżka oliwy  sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Dynia Hokkaido-pieczona-faszerowana 210

nagrzanego piekarnika,  piec 20 minut w temperaturze 190 oC. W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz. Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek. Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć.  Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko(...)przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko. Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy. Dynia Hokkaido, jest smaczna i nie wymaga obierania ze skórki. Skórka zmięknie podczas pieczenia

Kulinarny karnet Christophera
Fląderka po bretońsku. 196

śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów i seler pokroić na plasterki. Szalotki pokroić w kosteczkę. Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie . Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej(...)formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego

Kulinarny karnet Christophera
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 308

kale - or trendy. Jarmuż to warzywo o dużej wartości odżywczej, niedoceniane i mało  u nas popularne. Tymczasem jarmuż jest kultowym warzywem zwolenników zdrowej diety, wielbionym przez wegetarian i wegan na całym świecie. Jarmuż jest seniorem rodziny kapustnych, do której należy nasza poczciwa kapusta, Pak-choi, tasoi, brokuł czy mizuna. Ta piękna karbowana roślina zielona, ale i kolorowa jest ozdobą(...)ogrodów  i talerza. Entuzjaści jarmużu jednym tchem wyliczają zalety tego warzywa: taka sama zawartość wapnia co w mleku , mnóstwo witaminy K, witaminy A, witaminy C, beta-karotenu, luteiny, bogate źródło żelaza ,ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne ,a  wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy działa odmładzająco na nasz organizm. Trzeba przyznać, że to robi wrażenie. Jarmuż powinien pojawiać się w naszej

Kulinarny karnet Christophera
Barszcz ukraiński dla alergika 192

bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka      około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek(...)sól Przygotowanie: Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, liść laurowy, czosnek, dodatkowo można jeszcze dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak. Zalać wodą tak, aby przykryć warzywa

głodny alergik
Szaszłyki wegańskie, wersja II (dieta Dr. Dąbrowskiej) 194

mogłam się cieszyć szaszłykami nawet na tak restrykcyjnej diecie :) Składniki: kabaczek kilka niedużych cebul białych lub czerwonych papryka kalafior można dołożyć też pomidorki koktajlowe lub inne dozwolone warzywa przyprawa do grilla (bez glutaminianu,itp.) odrobina wody Kabaczka kroimy w grube plastry, papryki w kawałki, cebulę w ćwiartki, kalafiora dzielimy na różyczki. Nabijamy warzywa po kolei na patyczki(...)szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. pół godzinki. Można pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, żeby warzywa nabrały większej chrupkości. Podawać z sosem pomidorowym . Smacznego

chwile dla mnie

Proponowane wyszukiwania