hiszpańskich smaków nie udało mi się dokładnie odtworzyć, ale mam dla Was przepis równie pyszny, jak ten hiszpański. Połączenie delikatnego ryżu gotowanego w bulionie z szafranem, świeżych krewetek i warzyw tworzy fantastyczną całość, która w ten chłodny dzień przeniesie nas na gorące hiszpańskie plaże! Taka Paella z owocami morza jest świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie! Każdy(...)indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku Paelli, jak i risotto, gulaszu czy też ulubionej zupy pomidorowej. Nie zawiera konserwantów, dlatego może być używany
Ostra na Słodkogałązek pietruszki olej do smażenia sól oraz do podania: kilka ćwiartek limonki/cytryny i daktyle Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i wsypujemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Dolewamy pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodać soczewice(...)cytryna lub limonką i z daktylami do pogrzyzania. Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać i dodać wszystkie przyprawy. Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać
Dzieje kuchennej Wiewiórytemat wpływu żywności na nasz organizm i zasad dobrze zbilansowanej diety. Część druga "ABC zdrowego roślinnego gotowania" to obszerne kompendium wiedzy na temat tego, co warto jeść (które warzywa, owoce, kasze, strączki itp.), jak robić zakupy, by nie marnować żywności, jak ją przechowywać i przygotowywać. Znajdziecie tu naprawdę przydatne i sprytne rozwiązania! Główna- trzecia część - to przepisy podzielone(...)pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik buraczany!). Wszystkie potrawy "Kolorowej kuchni roślinnej
Moje Kuchenne RewelacjeJednogarnkowe danie z kaszą gryczaną w roli głównej. Z dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne. Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka. Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać(...)ogniu, na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy szklimy cebulkę (4 minuty). Dodajemy startą dynię, czosnek i jarmuż. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez około 7 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby podlewamy 2-3 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, suszonym oregano, kurkumą, pieprzem i chili. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę i dokładnie mieszamy
cool and mintyViolaPassion Składniki: Steki z Tuńczyka około 1.5 centymetra grubości sok z połowy limonki pieprz,sól cytrynowa oliwa najlepiej smakowa z dodatkiem chilli Do warzyw:świeży tymianek masło , miód dowolna kompozycja warzyw Sposób: Tuńczyka marynujemy solą, pieprzem, kilkoma łyżkami oliwy i sokiem z limonki. W zależności od stopnia wysmażenia Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy(...)oliwie około 3 min z każdej strony. Żeby był całkiem usmażony 5 min z każdej strony wystarczy Warzywa glazurujemy na maśle z dodatkiem kilka łodyg tymianku Definicja GLAZUROWANIA Smacznego ViolaPassion
Viola cooks with passionAmica IN BTK 5011 . Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia dzienną dawkę witaminy C? To witamina szczególnie potrzebna zimą, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na przeziębienia, a także spożywamy mniej warzyw i owoców, niż robimy to zwykle latem. Wzmacniające smoothie z pomarańczą i marchewką nie tylko zadba o dostarczenie organizmowi potrzebnej witaminy C, ale także, dzięki dodatkowi cennych przypraw: imbiru(...)kurkumy, będzie działało na organizm przeciwzapalnie. Kurkuma i imbir mają silne, naturalne właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Działają podobnie do antybiotyków. Beta karoten zawarty w pomarańczowych owocach i warzywach korzystnie działa na naszą skórę i oczy, tak więc to smoothie wpływa nie tylko zapobiegawczo przed przeziębieniami, ale także pomaga zadbać o urodę. Smoothie pomarańcza & marchewka: 4 pomarańcze 1 surowa, obrana
Poezja smakuobowiązkowa dla miłośnika kuchni francuskiej. Sałatka nicejska z tuńczykiem jest sztandarową potrawą reprezentującą południe Francji i doczekała się wielu wariantów. W podstawowym przepisie na sałatkę nicejską znajdziecie jedynie surowe warzywa, nawet bez sałaty, jedynie z odrobiną rukoli, a składniki rozkłada się na talerzu natartym czosnkiem. Nie wykorzystuje się także sosu winegret, a jedynie parę kropli oliwi, sól i parę kropli(...)octu. Jednak ta wersja sałatki nicejskiej jest obecnie mało popularna. Najbardziej popularna obecnie wersja opiera się na sałacie, surowych warzywach, z dodatkiem fasolki szparagowej i gotowanych ziemniaków (my zdecydowanie wolimy bez ziemniaków). Natomiast to, co bezwzględnie powinno się znaleźć w sałatce nicejskiej to pomidory, tuńczyk (najlepiej świeży, zgrillowany, ale w razie konieczności można także wykorzystać tuńczyka z puszki, ale tylko
Pociąg Do Kuchniodmówimy sobie jednak przyjemności dodania również przepisu na caponatę z od razu dodanymi owocami morza – stanowi ona bowiem wartość samą w sobie. Co dokładnie dodamy do niej obok warzyw zależy natomiast od indywidualnych upodobań – ale wystarczą najprostsze i najłatwiej dostępne składniki, jak krewetki, krążki z kalmara, takie lub inne ośmiornice czy też mule. Ważne jednak, aby nie były to pierwsze(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-215 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-215 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Najpierw podsmażamy bakłażana... ...a następnie cebulę, czosnek i seler Dodajemy resztę warzyw i dusimy Owoce morza dodajemy na koniec Caponata z owocami morza Post Caponata z owocami morza pojawił się
Kulinarna Pokusakiszonej kapusty 1 marchewka sol, pieprz Okrasa: 250-300g boczku Prażoki : 500g ziemniaków 3 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Wywar : Kości włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa, przyprawy, przykryć i zagotować, następnie gotować na jak najmniejszym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą ugotowane wszystkie je wyłowić, w wywarze zostawić tylko mięso (kości
Codzienne GotowanieTaką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna. Składniki: 100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli 80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła(...)mleka (3,5 % tłuszczu) 250 g bulionu 1,2 łyżeczki rozmarynu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: warzywa pokroić na mniejsze kawałki i w garnku podsmażyć na maśle. Dodać mleko, bulion, rozmaryn i dusić pod przykryciem ok 20-30 minut na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Doprawić do smaku i wszystko zmiksować na gładką masę
Niezły Młynekobniżonej zawartości tłuszczu. Oprócz białek wolno nam spożywać także tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, orzechy, produkty sojowe, oleje roślinne, oliwki, słonecznik, nawet lekki majonez), a także zdecydowaną większość warzyw. Produktami absolutnie zakazanymi są m.in.: pieczywo (poza pieczywem chrupkim w niewielkiej ilości, o czym niżej), makarony, ryż, kasza, chipsy, chrupki, krakersy, paluszki, musli, owoce i soki, oczywiście czekolada i napoje słodzone(...)także takie warzywa, jak ziemniaki, buraki, marchew, dynia czy rośliny strączkowe. Jednym z głównych założeń diety jest spożywanie posiłków w odstępach nie większych niż 5 godzin . Oznacza to, że musimy zjeść coś zaraz po wstaniu z łóżka (załóżmy, że ok. 7:00), następnie po upływie nie więcej niż 5 godzin (czyli przed 12:00), potem przed 17:00, przed
Proste-przepisy.pltyle płynu, ile zostało wlane przed rozpoczęciem gotowania, wtedy rosół będzie odpowiednio esencjonalny. Następnie dodać sól i lubczyk, gotować jeszcze co najmniej godzinę. Z ugotowanego rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, a sam rosół przecedzić przez sitko. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi warzywami i cząstkami kurczaka z rosołu. Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i zieleniną już w talerzu. Z mięsa(...)kurczaka i warzyw wyjętych z rosołu, po zmieleniu w maszynce można przygotować pulpety i podawać je do rosołku. Uwaga! Promocja 10% na produkty #Ambition dla czytelników mego bloga (rabat obowiązuje
Kuchcik gotujeuczelni na zimno. Teraz też często do nich wracam. Gdy chcę zrobić coś szybkiego lub nie mam lepszego pomysłu na posiłek do pracy, gotuję makron, dorzucam do niego warzywa i kawałek sera. Sałatki na bazie makaronu, choć w bogatszej wersji, goszczą również systematycznie na moim imprezowym stole. Poniższe sałatki makaronowe zaplanowałam jako posiłek do pracy, można je więc łatwo(...)szybko przygotować wieczorem dnia poprzedniego. Bazują na łatwo dostępnych składnikach, są sycące i zawierają dużo warzyw - są więc odpowiednie dla osób szukających pomysłów na proste, zdrowe posiłki. Jeżeli tylko możecie, starajcie się używać do sałatek makaronów pełnoziarnistych lub razowych. Salaki dzięki nim będą zdrowsze i na dłużej zapewnią sytość. Dawniej makarony razowe mnie odstraszały, lecz teraz się do nich przekonuję
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka płatków chili sól pieprz oliwa z oliwek Cebulę i seler naciowy drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmażyć warzywa, dodać starty na drobnych oczkach czosnek. Do warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut(...)czasie dodać sól do smaku i ewentualnie doprawić pieprzem, jeśli sos tego wymaga. Gotować bez przykrycia jeszcze przez 10 minut. Cukinię pokroić wzdłuż na paski przy pomocy obieraczki do warzyw - powstaną nam makaronowe wstążki. Trzeba gotować je na parze przez ok. 5 minut. Podawać cukiniowy makaron z sosem bolońskim. Sos boloński tradycyjnie podaje się z makaronem tagliatelle, ale moim zdaniem
Kulinarne InspiracjeFaszerowane warzywa uwielbiam w każdej postaci, dlatego na blogu było już kilka ich wersji. A oto kolejna, nieco różniąca się od poprzednich, choć może wyglądająca jak zwyczajne faszerowane bakłażany. Jednak muszę przyznać, że farsz wyszedł niezwykle aromatyczny – a to dzięki kilku dodatkom więcej niż zazwyczaj, między innymi warto zaopatrzyć się w koncentrat grzybowy – zintensyfikowany grzybowy aromat, który przeniknął każde ziarenko(...)zielonych oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów (w oliwie) 2 łyżeczki koncentratu grzybowego 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano Tabasco lub chili do smaku sól 2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku Sos pomidorowy: 3 duże pomidory 4 pomidory suszone (w oliwie) 1 łyżka oliwy sól 1 łyżeczka syropu klonowego Tabasco Opcjonalnie do podania: pomidorki koktajlowe, podsmażone plastry pieczarek, świeże
Roślinna - blog wegański