warzywa - 14856 przepisów (strona:110/991)

Zupa krem z kalafiora z chili, tymiankiem i koperkiem 196

smaku 4 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia 4 łyżki płatków jaglanych do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Marchew, pietruszkę, selera myjemy i obieramy. Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy czosnek, gałązki tymianku, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Doprawiamy lekko solą. Gotujemy wywar na małym ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie odcedzamy wywar(...)warzyw. Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy posiekany koperek, suszony tymianek oraz chili. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz obficie posypana płatkami jaglanymi. Smacznego

W kuchni Katie
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 137

następnie szklimy na nim pokrojoną w ćwiartki cebulę. Do cebuli dodajemy  selera, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, lubczyk i obraną marchew. Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.  Następnie wywar odlewamy do innego naczynia(...)najlepiej przez sito), dokładając do wywaru ugotowane mięso (warzywa odrzucamy). Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka postawionego na niewielkim palniku ( temperatura nie może być zbyt wysoka) i pozwalamy, aby wytopił się z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany ząbek czosnku i połowę majeranku, przesmażając całość. Do podsmażonej cebuli dodajemy  obrany seler pokrojony w słupki oraz

Miód i pieprz
Zupa gulaszowa węgierska 323

Budapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością mięsca – lekka (my smalec zastąpiliśmy oliwą i jest jej niewiele), z chudej wołowiny, pełna warzyw, papryki. Można się od niej uzależnić :) Składniki: ok. 0,5-0,7 mięsa wołowego (ja używam karku i pręgi) 1,5 – 2 l bulionu wołowego 2 marchwie 2 ziemniaki(...)przykrywamy i gotujemy aż mięso zacznie mięknąć (w zależności od użytego kawałka mięsa może to potrawać od 40 minut do nawet 1,5 godziny). W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa w kostkę. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodajemy przecier i wrzucamy warzywa – gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska – Gulyasleves – może być

Pociąg Do Kuchni
Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi 368

domu było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie! Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 40 gram rozpuszczonego masła(...)dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Pierogi z mięsem (25 sztuk): 1/2 porcji ciasta z przepisu powyżej mięso z dwóch udek i dwóch skrzydełek kurczaka ugotowanych w rosole białe warzywa z rosołu: 1 pietruszka, ćwierć selera + kilka suszonych grzybów, jeśli używamy do rosołu sól i pieprz 1 biała cebula szczypta kuminu 2 łyżki oleju do gotowania 1 łyżka masła

Mango Papaja
Legumi 159

zimową. Dzisiaj pada. Od wczoraj. Ale...fasolka fasolce nierówna. Porozmawiajmy o strączkowych. Niektóre z fasolowatych potrzebują całej nocy moczenia się, niektóre gotują się dłużej ,inne krócej. Najpierw należy wypłukać warzywa pod bieżącą wodą i usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Do moczenia stosować zawsze zimną wodę .Jeśli temperatura w pomieszczeniu jest dość wysoka, należy zmienić wodę do trzech razy nawet,aby uniknąć fermentacji.W(...)stwardnieje nam skórka i..pęknie.Ten sam efekt powodują kwaśne dodatki. Dlatego jeśli do legumi chcemy dodać sok z cytryny, ocet czy pomidora, robimy to zawsze pod koniec gotowania. Warzywa są ugotowane wtedy ,kiedy naciskając widelcem nie stawiają oporu przy rozgniataniu. Całe niełuskane ziarna gotują się ok. 5-6 godzin.A ciecierzyca (3-4 godziny)fasola (2-3 godziny), soczewica

Z Kuchni Do Kuchni
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 143

grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej...  SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy

Z Kuchni Do Kuchni
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 175

jako środek przeciw zaparciom. W XV w. dynia przypłynęła na statkach Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe olbrzymie warzywo. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach Europy. W Polsce szybko zaczęła podbijać serca(...)wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go ogrzewać. Może być stosowany również jako kosmetyk przy każdym typie skóry, ale szczególnie polecany

Ostra na Słodko
Tortilla fit! 187

Zdrowy i pożywny obiad poszukiwany? Tadammm! Już podaję! Przepyszne tortille pełne zdrowych i chrupiących warzyw podane z zieloną herbatą od Soti Natural. Herbata zaparzona z liści gyokuro, bez dodatku cukru, słodzików czy konserwantów. Przygotowana w taki sposób, że zawiera aż 340 mg antyoksydantów, działa orzeźwiająco na organizm, ponadto usprawnia metabolizm. Więcej info na www.sotinatural.pl SKŁADNIKI: - 2 szt tortilli - ogórek zielony(...)bazylia - oregano - pomidor malinowy - czerwona papryka - sos tatarski - czerwona cebula - pierś z kurczaka + przyprawa harissa - czarnuszka Gotowe tortille smarujemy sosem tatarskim, układamy pokrojone warzywa. Pierś z kurczaka grillujemy w przyprawach, lub smażymy na maśle z harissą.  Układamy kawałki gotowego mięsa na warzywach i rolujemy. To wszytko! Łatwo, zdrowo i przyjemnie! ;-))) Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni i na Instagram Smyk

SMYKWKUCHNI
Świat sosów - współpraca z firmą Folwark 182

niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. Idealne dopełnienie nie tylko najbardziej popularnej potrawy świata: kebab-gyros ale również tortilli i grillowanego mięsa. Remuladę duńską - gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. sos barbecue - klasyczny ciemny sos pomidorowy

Słodkie okruszki
Sajgonki - spring rolls 185

Azji. Różnica między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może(...)czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz papryki czerwonej i ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać paprykę i za chwilę ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić.  Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie (patrz przepis na opakowaniu), nakładać po łyżce farszu na brzeg papieru. Brzeg papieru założyć na farsz, zrolować

Kuchcik gotuje
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 128

Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego                     - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego                     - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła(...)kawałek papryczki chili Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut - Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski - Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać

Wegańska kuchnia orientalna
Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż 143

Duszone warzywa po włosku  + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego                      - kawałek suszonej papryki chili - 100g cukinii(...)sól himalajska - mały ziemniak - kawałek awokado - łyżka kukurydzy (polecam mrożoną) - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól i kurkumę - Warzywa umyć, posiekać - Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy pokroić ją w plastry; jeśli jest starsza (czyli duża i gruba;) należy pozbyć się gniazd nasiennych   - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić pora i posiekane chili, smażyć przez

Wegańska kuchnia orientalna
Fasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana 115

Fasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej                              - 1 łyżeczka garam masali - 100g ugotowanej fasolki adzuki        - ¼ łyżeczki kuminu(...)sekundach dodać pomidory i trochę wody, zagotować - Wsypać pozostałe przyprawy, dodać kalafiora, marchewkę i pieczarki - Dusić przez 5 minut pod przykryciem - Dodać brokuła, dusić przez kolejne 5 minut - Do warzyw dodać fasolkę adzuki, dusić całość przez 2 minuty - Kaszę skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz - Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać i wyłożyć obok kaszy. Gotowe:) Tutaj inna wersja

Wegańska kuchnia orientalna
Brązowy ryż ze szpinakiem, oliwkami i cukinią 122

Brązowy ryż ze szpinakiem, oliwkami i cukinią Danie niesamowicie proste, a naprawdę smaczne. Trzeba jedynie zadbać o jakość warzyw- nie używać tych z marketu, a z ryneczku. Wtedy warzywa mają tak pyszny smak, że nie trzeba ich przyprawiać. Wystarczy ugotować ryż, poddusić warzywa i kolacja gotowa J Składniki: - 100g ryżu naturalnego

Wegańska kuchnia orientalna