warzywa - 14856 przepisów (strona:119/991)

ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI 196

minut aby dynia nam zmiękła. W większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem. Gotową, upieczoną dynię miksujemy i łączymy(...)warzywami oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze przyprawiamy i nalewamy do miseczek. Na wierzch zupy sypiemy pestki dyni i kładziemy po kilka kawałków fety. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo 198

porcje i mam 2 obiady i ekstra zupę na bulionie:) Warto podczas codziennych zakupów dokonywać przemyślanych wyborów. Polecam! Scroll down for recipe in English Lekki kurczak pieczony z warzywami i chorizo (4 porcje) Składniki: 1 średnia cebula, obrana pokrojona w ósemki 1 średnia czerwona cebula, obrana pokrojona w ósemki 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na ćwiartki 8 nieobranych(...)solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka i natrzyj solą i pieprzem. Wyjmij naczynie z warzywami z piekarnika i wymieszaj z chorizo. Na wierzch wyłóż kurczaka i posyp całość papryką i oregano. Dopraw odrobiną soli i włóż do piekarnika na 20 minut. Ponownie wyjmij naczynie

karmelowy
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej 178

Tołpygę kupiłam zupełnie przypadkiem, ot po prostu trafiła się promocja w markecie. Upiekłam ją ze sporą ilością warzyw, i nieskromnie powiem, że była naprawdę smaczna  J Składniki: 50 dag świeżego filetu z tołpygi bez skóry 45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1/2 młodej cukinii (10 dag) 1/3 dużej czerwonej papryki (10 dag) 1 pomidor olej do skropienia warzyw(...)Piekarnik rozgrzałam do 180 ° C z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, wyłożyłam do niego fasolkę szparagową, cukinię i paprykę. Skropiłam olejem, oprószyłam solą, posypałam bazylią i oregano. Na warzywach ułożyłam dzwonka ryby. Na każdym kawałku położyłam po dwa plasterki pomidora, oprószyłam bazylią i oregano. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej (matowa strona na zewnątrz) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi porosołowe mięsno-warzywne 326

wszystkie resztki - nie mylić z odpadkami! - i tak też było w przypadku tych pierogów. Przeziębienie mojego ukochanego "powtwora" zaowocowało ugotowaniem rosołu, a nie dojedzone z niego resztki mięsa i warzyw wykorzystałam do przygotowania farszu na pierogi. Dorzuciłam jeszcze kawałek brokuła, na którego nikt nie miał już ochoty, ostatnią gałązkę koperku i usmażoną cebulkę, porządnie doprawiłam do smaku i proszę(...)mnie poznańska szczypta soli 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: około 1,5 szklanki drobno posiekanego mięsa drobiowego z rosołu – u mnie z indyczego skrzydła i uda kurczaka resztki warzyw z rosołu: 2 czubate łyżki posiekanego selera 1 czubata łyżka posiekanej marchewki 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki oraz: około 3 łyżek posiekanego ugotowanego al dente brokuła – najlepiej łodygi łyżeczka posiekanego koperku

Kuchenne zapiski Edyty
Ciecierzyca z warzywami, czyli danie bardzo jednogarnkowe 165

papryka w proszku suszona bazylia suszone oregano cukier Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchew obrałam. Marchew, papryki i cukinie opłukałam, osuszyłam. Z papryk wykroiłam gniazda nasienne i usunęłam białe włókna. Warzywa pokroiłam: cebulę i cukinie w pół plasterki, marchewkę z ćwierć plasterki, paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zrobiła się(...)dołożyłam czosnek, czerwoną i zieloną paprykę, a po kolejnych kilku minutach smażenia – cukinię i osączoną z zalewy ciecierzycę. Przez cały czas smażenia dość często mieszałam zawartość rondla pilnując, żeby warzywa się nie przypaliły.  Na końcu dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, cukrem, bazylią i  oregano, i dusiłam jeszcze

Kuchenne zapiski Edyty
wegańska rozgrzewająca potrawka pomidorowa 191

WEGAŃSKA POTRAWKA POMIDOROWA przepis autorski // 1-2 porcje ~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :)) ~3 średnie pieczarki ~150g cukinii ~100g papryki (użyłam czerwonej) ~200g passaty pomidorowej ~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia , kozieradka mielona , nasi goreng , pieprz ziołowy, sól, asafetyda , kmin rzymski , harrisa(...)pietruszki do podania Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Zupa z kapusty pekińskiej 124

ciężkim europejskim żarciu, tylko bardzo przyjemnie nasyceni. A moją zupkę chciałem zrobić troszeczkę inaczej, bo na kościach. Nigdy dotąd nie robiłem zupy na kościach. Zawsze tylko na samych warzywach lub po prostu na kostce rosołowej. A teraz zapragnąłem inaczej i nabyłem tzw. kość karkową. Znaczy się jak mniemam wołową. Zatem oto lista rzeczy przydatnych: kość karkowa (około(...)łyżką tę pianę zgarniać. Im dokładniej wygarniemy ten szum tym zupa będzie smaczniejsza. W sumie to jest najbardziej żmudna część tej zupy. Po wygotowaniu kości wyciągamy je i wrzucamy warzywa, czyli pokrojoną w talarki cebulę, pokrojone w plasterki ziemniaki, również w plasterki pokrojoną marchew, zgnieciony bokiem noża czosnek, papryczkę chili, pietruszkę, selera, pokrojonego w plastry pora, dwa liście laurowe, parę

Marder&Marder Manufacture
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 150

słoikach. Wspiera nas w tym Dobra Kiełbasa , która dostarcza nam mieszanek przypraw. Przed nami jeszcze kilka mięsno-słoikowych przepisów, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić wyjątek i mamy dla was warzywa. A konkretnie pomidory. Madzia okazyjnie kupiła 7 kg. Ona to się w detal nie bawi. Jak już coś robi to z rozmachem :) Kupuje, a ja dźwigać muszę. A trzeba się było(...)sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza książka kucharska jaką mamy (sorry mistrzu Hamelmanie, twoja książka o chlebie już nie jest najlepsza). Książka zaczyna się od działu "Egzotyczne owoce i warzywa". Każdy owoc, każde warzywo jest szczegółowo opisane. Jak jeść, z czym jeść, jak podawać, itp. Wszystkie ważne informacje. A następnie przepis z wykorzystaniem danego owocu/warzywa. Kilkadziesiąt propozycji. Dalej jest "Wędzenie

Marder&Marder Manufacture
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 180

trzeba pilnować. Maszyna sama was poinformuje (sygnałem dźwiękowym), gdy obiad będzie gotowy. Programy automatyczne: "STEAM/COOK" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - przeznaczony jest do gotowania różnych produktów na parze: warzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu(...)dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu, parówek i innych półfabrykatów. "HOMEMADE BREAD" - przeznaczony jest do wypiekania domowego

Marder&Marder Manufacture
Okoń nilowy na makaronie z warzywami 116

Dzisiaj w poście propozycja  obiadowa jak w dobrej włoskiej restauracji-oryginalnie z dedykacją dla smakoszy....Pyszna ryba podana na delikatnym makaronie z warzywami, niebanalnie i smacznie. Zapraszam do eksperymentów....:) Składniki 80 dag fileta okonia nilowego 30 dag makaronu spaghetti 1 łyżka soku z cytryny 20 dag marchewki 20 dag cukinii 1 cebula 80 g pasty pesto bazyliowej 1 łyżka(...)następnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki cukinii i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku.  Makaron wrzucam na osolony wrzątek gotuję all dente tak jak w przepisie na opakowaniu,odcedzam i gorący mieszam ze śmietaną i dodaję do warzyw mieszam rozkładam

Wanilia i Kardamon
Przekąska -sałatka z mozzarellą i pokrzywą na sałacie 135

dzień Matki, okazji do świętowania będę miała  wiele, dziś deszczowo, miał być grill, nie było...ale co tam......nie ucieknie! Ta sałatka to niczym wiosenna eksplozja witamin- bukiet warzyw i sałata masłowa z dodatkiem niepozornego chwastu jakim jest pokrzywa, tworzą zdrową przekąskę na różne okazje.  Cud miód! Składniki: 1 główka sałaty masłowej 3 pomidory malinowe 1 ogórek wężowy(...)pęczek cienkiego szczypiorku Sos; 3 łyżki oliwy extra vergine 2 łyżki octu winnego jabłkowego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 2 łyżeczki cukru sól morska do smaku szczypta bazylii Sposób przygotowania: Warzywa myjemy obieramy.Mozzarellę osączamy z zalewy.  Młodą pokrzywę umieszczamy w durszlaku i przelewamy gorąca wodą , sparzamy, osączamy z nadmiaru wody. Sałatę rwiemy, resztę warzyw kroimy dowolnie wg uznania, układamy

Wanilia i Kardamon
Krem z warzyw z czosnkowymi grzankami 109

ludzi dysponującym znikomą ilością czasu. Nie wyklucza to faktu, że może być on smaczny i pożywny.  W tej zupie podoba mi się fakt, że można użyć praktycznie każdego warzywa, które jest pod ręką i które jest na naszej liście ulubionych :) U mnie dziś była ograniczona liczba składników, ale zachęcam do eksperymentowania :) U mnie w domu pojawia się dość często(...)Ziemniaki obrać, marchewkę i pietruszkę oskrobać. Pokroić w niewielkie kawałki i razem z brokułem włożyć do garnka i zalać wodą (bulionem). Gotować do miękkości, zalewając wywarem tak, aby przykryć warzywa. Bardzo smaczną opcja jest dodanie szpinaku do zupy. Gdy warzywa będą miękkie odlać nadmierną ilość płynu, doprawić i zblendować po lekkim przestudzeniu. Kromki chleba posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem

ChilliJemy
Leczo z cukinii w towarzystwie kurczaka :) 161

oknem skwar to na obiad najlepiej smakują lekkie dania :) Warzywem, które idealnie pasuje do letnich temperatur jest cukinia. U mnie mieszanka cukinii z warzywami i kurczakiem, które pozwoliłam sobie nazwać leczem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 średnie cukinie 2 czerwone papryki puszka pomidorów krojonych duża cebula pierś z kurczaka 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 szklanki bulionu bazylia, majeranek(...)papryka ostra lubczyk świeży  Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy razem z cebulą  solimy i podsmażamy lekko. Paprykę i cukinię kroimy w kosteczki. Wkładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy gałązkę lubczyyku. Gotujemy ok 5 minut pod przykryciem. Dodajemy pomidora z puszki i kurczaka z cebulą. Dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. Gotujemy

ChilliJemy
Zupa Meksykańska 175

garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym) oraz puszkę pomidorów. Wstawiamy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pomidory przed obraniem należy sparzyć i pokroić w kostkę. Dorzucić do warzyw w garnku, razem z pokrojoną drobno papryka oraz ziemniakami.Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok 5 minut i dokładamy do warzyw również podsmażone mięso z odparowaną wodą. Zalewamy resztą bulionu. Wszystkie składniki(...)gotujemy pod przykryciem ok 20 minut do odparowania wody. Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku. Gotujemy jeszcze do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy pietruszką i ewentualnie żółtym serem, jeżeli lubimy :) Pychota

ChilliJemy
Warzywna sałatka z makaronem ryżowym 449

półce z makaronami zawsze chomikuje opakowanie makaronu ryżowego. Zdarza mi się, że z lenistwa nie chce mi się gotować obiadu, a z racji tego, że są w niej i warzywa i mięso i makaron jest bardzo dobra opcja na lunch, czy lekki obiad. Polecam :) Składniki: 25dag makaronu ryżowego pół czerwonej papryki pół zielonego ogórka 2 pomidory puszka kukurydzy  cebula(...)sera 15dag polędwicy chudej 3 łyżki smietany 18% sól, pieprz bazylia Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie  z odrobina oleju. Odcedzamy i polewamy wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Warzywa myjemy.  Paprykę kroimy w drobne kawałki, a ogórek z pomidorem i cebulą w drobna kosteczkę. Wrzucamy do miseczki i łaczymy z odcedzona kukurydzą. Polędwice kroimy w paski i ponownie

ChilliJemy