Fasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka garam masali - 100g ugotowanej fasolki adzuki - ¼ łyżeczki kuminu(...)sekundach dodać pomidory i trochę wody, zagotować - Wsypać pozostałe przyprawy, dodać kalafiora, marchewkę i pieczarki - Dusić przez 5 minut pod przykryciem - Dodać brokuła, dusić przez kolejne 5 minut - Do warzyw dodać fasolkę adzuki, dusić całość przez 2 minuty - Kaszę skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz - Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać i wyłożyć obok kaszy. Gotowe:) Tutaj inna wersja
Wegańska kuchnia orientalnaBrązowy ryż ze szpinakiem, oliwkami i cukinią Danie niesamowicie proste, a naprawdę smaczne. Trzeba jedynie zadbać o jakość warzyw- nie używać tych z marketu, a z ryneczku. Wtedy warzywa mają tak pyszny smak, że nie trzeba ich przyprawiać. Wystarczy ugotować ryż, poddusić warzywa i kolacja gotowa J Składniki: - 100g ryżu naturalnego
Wegańska kuchnia orientalnahigh carb low fat vegan diet (wysokowęglowodanowa dieta wegańska). W tym sposobie żywienia przeważają węglowodany, powinno ich być ok. 80% (wg spożytych kalorii). Węgle te pochodzą z owoców, ryżu, warzyw i kasz. Zalecane jest unikanie glutenu, gdyż działo on niekorzystnie nawet na organizmy osób nie uczulonych na ten składnik. Gluten jest więc po prostu trucizną dla nas. Z diety należy(...)jakiś 4 lat, i wcale za nim nie tęsknię. Białka natomiast powinny stanowić 5- 10% przyjętych kalorii, przy czym winny być pochodzenia w pełni naturalnego: ze zbóż, owoców, warzyw, orzechów itd. Skoncentrowane odżywki białkowe z soi, konopi, ryżu czy grochu nie należą do naturalnych produktów, gdyby ktoś miał wątpliwości;) Spożywając odpowiednią liczbę kalorii pochodzących z naturalnej żywności nie jest możliwe
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą Dzisiaj przepis na zdrową sałatkę z kaszy i surowych warzyw, przyprawioną w marokańskim stylu;) Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy(...)łyżka kukurydzy z puszki - natka pietruszki - łyżka rodzynek Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na bok - Warzywa posiekać w plasterki - Kaszę przełożyć do miseczki i ostudzić, np. na parapecie za oknem;) - Dodać warzywa, odsączone rodzynki, sok z cytryny i przyprawy - Całość wymieszać. Gotowe :) A tak wygląda efekt
Wegańska kuchnia orientalnaMakaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini Składniki: - 100g makaronu ryżowego - ½ łyżeczki curry - ½ kostki tofu - ½ łyżeczki(...)sojowy - 2 łyżki mrożonego groszku - kawałek białej części pora - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - Warzywa umyć i posiekać: paprykę w paski, marchewkę, pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch
Wegańska kuchnia orientalnasól - 1 mała marchewka - kawałek czerwonej papryki - 1 cebula dymka - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać - Na odrobinie oliwy podsmażyć chili, cebulę i czosnek - Po chwili dodać wodę, dusić przez minutę - Dodać pozostałe warzywa oraz curry i sól - Dusić pod przykryciem przez(...)minut; po tym czasie sprawdzić, czy są już miękkie, i ewentualnie dogotować parę minut - Gotowe warzywa wymieszać z kaszą i przełożyć na talerz - Całość skropić łyżeczką dobrej oliwy. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnapokrojoną w cienkie półksiężyce marchew; gdy marchewka zacznie mięknąć, dorzucić stare na dużych oczkach seler i pietruszkę. Podsmażać kilka minut do wymieszania aromatów. Do garnka z mięsem wrzucić podsmażone warzywa. Dołożyć zielone opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne i szczyptę imbiru oraz kmin rzymski. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę(...)winem. Kapustę można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak
Pociąg Do KuchniTabbouleh libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami. Jest to odmiana arabskiej, dokładnie libańskiej, sałatki z warzyw z kaszą kuskus. Jednak zamiast kaszy kuskus można też użyć komosy ryżowej (quinoa), bulgur lub naszej kaszy jaglanej. Do tego świeże warzywa, a przede wszystkim świeże zioła – mięta, bazylia, pietruszka; dużo pomidorów, trochę cebuli i czosnku, czasem papryka. Wszystko podlane sokiem(...)szklanki), zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć gaz i gotować komosę ryżową jeszcze 10 minut. Wyłączyć, zostawić pod przykryciem na 5 minut (woda się wchłonie), zamieszać i wystudzić. Do miski wrzucić warzywa i zioła. Dodać wystudzoną quinoę. Polać oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną. Można posypać serem feta. Jak wspomniałam, tabbouleh libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami
Pociąg Do Kuchniwykorzystaniem. Doczekał się on światła dziennego. Muszę przyznać, że mnie te naleśniki uzależniły i bardzo mi smakują. Ja swoje zrobiłam w wersji z kukurydzą jednak można dodać inne warzywa lub je pominąć. Naleśniki są bezglutenowe, próbowałam zrobić ten przepis z mąką jaglaną jednak naleśniki wyszły suche i kruszyły się. Kolejna próba i ostateczna wersja z mąką owsianą to strzał(...)odstawić ciasto na min. 30 minut. Ciasto początkowo jest rzadkie jednak gęstnieje. Patelnie do naleśników nagrzać i nakładać nieduże porcje. Smażyć około 2 minuty z każdej strony. Jeśli dodacie warzyw do ciasta najlepiej nakładać nieduże porcje. Ciasto pod wpływem warzyw się może rozpadać. SMACZNEGO
apetytnapieczeniegastronomii. Zimą natomiast zajmują się zbiorem oliwek, tłoczeniem oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet tak prozaiczna rzecz jak grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko(...)Każdy gość tawerny dostaje na początek dzbaneczek zimnej wody serwowany przez wnuczkę Katarinę oraz koszyczek z pieczywem oraz talerzyk ze świeżymi warzywami i kawałkiem sera feta. Wszystko oprószone oregano i tymiankiem zerwanymi ze zbocza gór. Potem przychodzi czas na przystawki i dania główne z karty. W menu nie ma deserów (w większości tawern, w restauracjach desery raczej się pojawiają
W kuchni KatieSezon na cukinię trwa, więc możemy w domu przy niewielkim wysiłku stworzyć wiele pysznych dań z tego właśnie warzywa. Proponuję dzisiaj aby cukinię zamienić w delikatny krem, który z pewnością szybko zniknie z Waszych talerzy. Skła dniki: 2 duże cukinie 3 ziemniaki 3 marchewki u dko z kurczaka ząbek czosnku 2-3 łyżki śmietany grzanki ziele angielskie ( 3 ziarnka(...)oraz zielem angielskim. Cukinię, obrane ziemniaki i oczyszczona marchewkę pokroić w kostkę i dołączyć do gotującego się mięsa. Gotować po d przykryciem z niewielką ilością wo dy do miękkości warzyw. Wyjąć kurczaka, obrać ze skórki i o dłączyć mięso o d kości. Kurczaka połączyć z warzywami i zblen dować. Krem doprawić przyprawami do smaku oraz wyciśniętym czosnkiem. Zupę
ChilliJemypoziom ryżu. Gotujemy bez mieszania. Jeżeli ryż wchłonie wodę, a nie będzie jeszcze miękki, dolewamy trochę wody. Na koniec przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim i solą. Mieszamy. Myjemy warzywa i pieczarki. Kroimy (cebulę w paski, marchewkę i cukinie w połówki plastrów, natomiast pieczarki w plastry). Wszystko wrzucamy na patelnię. Do warzyw i pieczarek dosypujemy soczewice. zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem(...)soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas duszenia dodajemy przyprawy: sól i garam masala. Ryż wykładamy na talerz. Dodajemy sos z warzyw i soczewicy
Weganka gotujeczasie gotowania się ziemniaków przygotowujemy pozostałą część dania. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Smażymy w garnku na oliwie aż będą miękkie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Myjemy warzywa. Kapustę kroimy w paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie przy pomocy obieraczki zamieniamy w cienkie paski długości ok. 5 cm. Warzywa dodajemy(...)duszenia przyprawiamy pieprzem, solą, anyżem i sporą ilością kurkumy. Ścieramy na tarce odrobinę imbiru i dodajemy do potrawy. Kiedy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i wykładamy na talerze. Dodajemy warzywa
Weganka gotujepotem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez. FARSZ Cukinie, paprykę myjemy, osuszam, marchew obieramy. Aby uzyskać cienkie i równe plastry tnę warzywa na szatkownicy do kapusty (jeśli jest już końcówka warzywa, nakładam ręcznik bawełniany kuchenny i przesuwam w ten sposób po tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem) Marchew blanszuję(...)nakładamy mąkę i rozprowadzam całość zimnym mlekiem, tworząc jednolitą masę. Doprawiamy przyprawami oraz tymiankiem wedle uznania. Na podpieczony spód nakładamy sos beszamelowy, na to układamy nasze warzywa według naszej fantazji. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i podpiekamy ok 5 minut
Basia w kuchniDzisiaj przedstawię prosty sos, który jest podstawą w niejednej potrawie. Wykorzystywany jest do wszelkiego rodzaju zapiekanek, potraw z warzyw i mięsa, stanowi bazę dań tego typu i zwiększa ich walory smakowe. Składniki: 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki masła 3 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Na małym ogniu roztapiamy masło - mieszając drewnianą łyżką, aby się(...)typu Top Chef, Masterchef itp. 5. Niespodziewanie wpadają do ciebie goście masz 20 min na przygotowanie kolacji, co przygotujesz? Spaghetti carbonara 6. Ile potrzebujesz składników by zrobić krem z warzyw? Niewiele - wystarczą warzywa, bulion i przyprawy :) 7.Twoje menu na imprezę - zależy od rodzaju imprezy, nie ma jednego uniwersalnego menu :P 8. Czy gotujesz obiad tak żeby wykorzystać go na drugi
psgotujemy