warzywa - 14856 przepisów (strona:118/991)

Warstwowa zapiekanka makaronowa 160

moim stole bardzo często, więc warto z Wami podzielić się przepisem. :) Składniki: Zapiekanka: 50g makaronu z pszenicy durum lub pełnoziarnistego  25g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego  100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku) 1/4 bakłażana 1/2 małego batata 2 plastry sera żółtego light  przyprawa gyros sól suszona bazylia oliwa z oliwek Sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego(...)gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso mielone na odrobinie oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawę gyros. Na oddzielnej patelni dusimy mrożone warzywa z przyprawą gyros. Bakłażana i batata dokładnie myjemy. Batata obieramy i kroimy w plastry, a bakłażana w średnią kostkę. W miseczce bakłażana solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy suszoną

Truskawkowa Fiesta
Zupa pieczarkowa Prezydentowej 166

zioło do grzybów) nieco gęstej kwaśniej śmietany do smaku i dekoracji natka pietruszki 1. Bulion z zielem, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzam do wrzenia, wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa, cukier, łyżkę masła. Przykrywam, gotuję na niewielkim ogniu do miękkości. 2. Z umytych dokładnie pieczarek wybieram 10-12 małych (jak widać na zdjęciu, miałam malutkie pieczarki, jeśli mamy większe, należy(...)przekroić je na ćwiartki) podsmażam na złoto na maśle z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, podsmażone wrzucam do bulionu z warzywami.  3. Pozostałe pieczarki ścieram na tarce, wrzucam na tę samą patelnię, podsmażam na kolejnej łyżce masła, również z pieprzem, przykrywam, duszę ok. 7-10 minut do wytworzenia się soku. Po tym czasie solę, mieszam, wlewam śmietankę, doprowadzam

Kuchnia Prezydentowej
Jamajska zupa dyniowa 161

zupę z dyni tyle przepisów, ile osób lubiących i zupy, i dynie. Mam także swój, dzięki któremu polubiłam to warzywo kilka lat temu i na pewno zamieszczę go przy najbliższej okazji - wszak sezon dyniowy dopiero się zaczyna! Poniższy przepis to wynik poszukiwań receptury na jakąś inną, ciekawszą zupę dyniową niż robiłam dotychczas. A przepis znalazłam na stronie dyni . ;) Dodatkowo zamiast(...)kawałki dyni układamy skórką do dołu pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C) 1 duża cebula 2 duże pomidory 2 łyżki masła 250 ml bulionu warzywnego (użyłam warzyw do wywaru - marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, a potem zmiksowałam z dynią) 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka papryki w proszku 2 łyżki wiórków

Kuchnia Prezydentowej
Kimchi Stir - Fry 181

Przepyszny koreański prażony ryż z kapustą kimchi i warzywami. Obowiązkowo obsypany prażonymi jasnymi i czarnymi ziarnami sezamu. Prawdziwa feeria smaków w jednej potrawie, niezwykle prostej w przygotowaniu,  trzeba tylko wcześniej zrobić pastę-bazę i mieć gotowe kimchi. Przepis na kimchi podawałam TUTAJ , a pastę możecie zrobić sami z poniższego przepisu lub kupić w sklepie azjatyckim gotowy fix. Obowiązkowa pozycja(...)woku uprażyć ziarna jasnego sezamu, uprażone przełożyć do małej miseczki. 3. rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć na dużym ogniu, wrzucić kurczaka, smażyć krótko do lekkiego zrumienienia, dorzucić warzywa, podsmażyć minutę, dorzucić kimchi, również podsmażyć cały czas mieszając. 4. Dodać pastę, mieszając rozprowadzić na warzywach i mięsie, smażyć 2-3 minuty. 5. Dodać ryż, smażyć mieszając jeszcze kilka minut.  UWAGA

Kuchnia Prezydentowej
Pulao kardamonowe 162

bardzo proste danie idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkiego curry. Ja zrobiłam je do klasycznego chicken tikka masala. Jest delikatnie korzenne, z nutką słodyczy z warzyw i aromatem ryżu basmati. A kardamon wspaniale wpisał się w smak chicken tikka masala. Post z tą potrawą będzie następny, a powiem Wam, że to było coś fantastycznego! :) Składniki: 1 filiżanka ryżu basmati(...)kawałek laski cynamonu, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 1 gwiazdka anyżu łyżka masła 2 łyżki suszonej marchewki i białych warzyw (pietruszki, selera, pasternaka) 1 płaska łyżeczka suszonych nasion kolendry 5-6 ziaren kardamonu sól, czarny pieprz do smaku   1. Ryż dokładnie przepłukuję kilka razy, aż do klarownej wody i  gotuję z całymi przyprawami (cynamon, anyż, liść laurowy

Kuchnia Prezydentowej
Tosty z wędzoną rybą na pierzynce z dyni 181

zostawiliśmy otwarte okno, warstwa drobnego lodu pokrywała prawie pół podłogi. Zima idzie... :) Skłdniki: 5-6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego masło do posmarowania chleba i 1 łyżka do podsmażenia warzyw wędzonej sielawy lub innej ryby (ale sielawa ma mięso wyjątkowo smaczne i zwarte) 1 mozzarella 125 g 120g dyni (ja miałam dynię piżmową - butternut) 2 duże łyżki serka wiejskiego, dokładnie odsączonego(...)minut.  5. Posypać pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem. wlać wino, przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić ok. 3 minut. Odkryć pokrywkę, odparować resztę płynu i wyłożyć warzywa do miski, schłodzić lekko. 6. Do warzyw dodać odsączony serek, drobno posiekaną papryczkę, zieloną cebulkę, doprawić pieprzem i solą, ewentualnie jeszcze odrobiną pieprzu ziołowego. Mozzarellę pokroić na bardzo cienkie plastry

Kuchnia Prezydentowej
Zapiekanka wiejska 227

Pozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki(...)ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190°C. 2. Boczek zesmażyć na chrupko na średnim ogniu, dodać kiełbaskę, zrumienić z każdej strony, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić, przełożyć do warzyw. Dodać zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać. 3. Formę żaroodporną posmarować masłem, przełożyć ziemniaki i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut na wyższej półce piekarnika. 4. Roztrzepać jajko, dolać śmietanę

Kuchnia Prezydentowej
Meksykańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą 156

kuchni ponad rok temu i można powiedzieć, że na stałe już wpisała się do mojego kanonu posiłkowego. Bardzo lubię robić ją w lecie; jest lekko kwaskowa, pikantna, zachwycająca świeżością warzyw, a z drugiej strony bardzo treściwa i jako jednodaniowy obiad zupełnie wystarczająca w jakiś upalny dzień. Miłośnicy kuchni meksykańskiej będą z pewnością nieco zaskoczeni lekkością tej zupy, ale na pewno(...)Musicie spróbować!           Zupę znalazłam w książeczce pt.: "Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki

Kuchnia Prezydentowej
Barszcz czerwony tradycyjny 148

pieprz czarny i sól do smaku kwaśna śmietana i zielona pietruszka jako dodatki (opcjonalnie) 1. Buraki ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Cebulę i pora siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (marchew i ziemniaki można w grubszą). W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i por na złoto, dokładamy resztę warzyw i całe przyprawy, mieszając podsmażamy(...)Kiedy się zezłocą, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw. Dodajemy starte buraki, wszystkie zioła, zagotowujemy, doprawiamy solą i  cukrem. Gotujemy 3 minuty.  3. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany i ocet, przeciskamy czosnek przez praskę bezpośrednio do zupy (jeśli ktoś nie przepada za silnym zapachem czosnku, może rozkroić czosnek na połówki i wrzucić

Kuchnia Prezydentowej
Spaghetti z prażonymi warzywami 143

Troszkę inny sos do makaronu. Prażone, a  następnie duszone w sosie pomidorowym warzywa, które pozostają lekko chrupkie i pełne smaku. Proste i jednocześnie wyjątkowe danie, które można przygotować w niespełna 40 minut. Można podać z makaronem o dowolnym kształcie, najsmaczniejsze jednak, moim zdaniem, z jakimś drobnym lub cienkim, jak np. spaghetti. Składniki: 300 g makaronu spaghetti lub innego drobnego(...)sokiem 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki siekanej natki pietruszki 150 g sera mozzarella starty parmezan (do posypania) 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. 2.  Rozgrzewamy mocno patelnię o grubym

Kuchnia Prezydentowej
Cukinia grillowana z fetą 173

maju, w dodatku za moment majówka, czyli dłuższy weekend -  oto moja propozycja dla Was na posiłek pod majowym niebem. Koniec z mięchem na grill, niech władzę obejmą warzywa! I ser... :) Taką cukinię wypatrzyłam w książce kucharskiej o potrawach z grilla, której notabene nie kupiłam (kupiłam wtedy "Kuchnię Francuską"), ale zdążyłam przejrzeć. Przepis jest mój, pomysł "zmałpowany" ze zdjęcia(...)nada się do tego dania, ponieważ jest zbyt miękki) płatki chili sól pieprz  oregano 1. Cukinię ostrożnie ponacinać ostrym nożem wzdłuż, na wylot, od ogonka do szczytu warzywa, pozostawiając na każdym końcu ok. 2 - 1,5 cm odstępu. Nacięcia powinny być w odległości ok. 5 mm od siebie. 2. W dużym garnku zagotować sporo wody, osolić, do wrzącej wrzucić

Kuchnia Prezydentowej
Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami 138

Lekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)garnka.  Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie

VioletoweKucharzenie
Dorsz po japońsku 236

większość z Was – ja znalazłam przepis kilka lat temu w internecie, później robiłam już wszystko „na oko”, stąd brak źródła. Miękka ryba w delikatnym cieście, chrupiące warzywa i super marynato-sos. Znika ze stołu błyskawicznie. I nie wiem co napisać więcej, więc po prostu pójdę robić zdjęcia ciastu ;-)   Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem(...)nadmiar tłuszczu. Ogórki pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na oleju. Składniki marynaty zagotować. W naczyniu (najlepiej szklanym, przezroczystym) układać kolejno warstwami rybę, warzywa, rybę, warzywa, aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec wszystko zalać marynatą. Odstawić na kilka godzin

wcinaj to
Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami 223

naprawdę wiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki:  300g mięsa mielonego, por,  cukinia,  marchewka,  1/2 bakłażana,  czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych,  jajko,  łyżka(...)tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek (około 10minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10 minut

Z miłości do słodkości
Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami 237

Efektowny dodatek do mięs lub samodzielne, warzywne danie. "Temperówkę" dzięki której mogę robić cukiniowe spaghetti bardzo polubiłam. Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale też zachęcają do jedzenia swoim wyglądem. I ile przy tym zabawy! Polecam! składniki 500 g  - pęczek - zielonych szparagów 1 cukinia - u mnie żółta 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek papryka(...)płatkach starty parmezan - opcjonalnie przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając szparagi za zdrewniały koniec , przy pomocy obieraczki do warzyw,pociąć szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, Rozpoczynać cięcie za zdrewniałą częścią. Główki zostawić w całości, końcówki wyrzucić. Cukinię pociąć w cienkie paski, przypominające spaghetti - najwygodniej zrobić to przy pomocy specjalnej "temperówki " do warzyw. Na patelni rozgrzać oliwę

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania