Idąc za ciosem, przygotowałam kolejną pastę kanapkową. Znów jest prosto, z tym że teraz warzywa są pieczone - level wyżej:) Wyszło dość aromatycznie, jeśli chcecie możecie zamiast bazylii użyć innych świeżych ziół, np. oregano. Polecam do ciemnego pieczywa, w np. połączeniu z mozzarellą i pomidorem. Ewentualnie jako dip do warzyw. A i nie sugerujcie się dużą wartością kaloryczną - pasty jest(...)skórki, pokrój w plastry (ok. 1,5 cm szerokości). 3. Cukinii nie obieraj, pokrój podobnie 4. Wydrąż gniazda nasienne z papryki, następnie pokrój na kilka części. 5. Piecz warzywa i czosnek ok. 40 minut, kilka razy mieszając w trakcie. 6. Delikatnie obierz paprykę ze skórki. 7. Gdy wystygną, zblenduj z olejem i przyprawami. 8. Trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku
Powiedz dietom nieBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy 2 ząbki czosnku Cebulę, pomidory oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty
Bullioostatnio jak upiekłam kurczaka i nie chciało mi się na drugi dzień znów jeść go z ziemniakami i surówką. Więc zajrzałam do lodówki, potem do zamrażalnika i znalazłam warzywa na patelnię. Warzywa i kurczak pieczony czemu nie spróbować. Kurczaka piekłam poprzedniąego dnia w rękawie z cebulą i papryką wrzucone do rękawa. Na patelnie rzuciłam warzywa i zaczęłam podgrzewać, potem dodałam
Klaudynkowa kuchniawodę, dokładnie umyć, zalać świeżą wodą i moczyć przez kolejne 10 minut. Marchew, pietruszkę, seler i kiszone buraki pokroić w zapałkę przy pomocy noża lub specjalnego obieraka do warzyw, ziemniaki w kostkę, pora w talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone warzywa tym czas gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować
SzczyptaSmaQTymi skrzydełkami to Ameryki nie odkryłam, wiem :) Chciałam tylko je Wam pokazać, a dla chętnych napisałam co i jak zrobiłam. Tajemniczo tu brzmi ta Maszynka do spiralnego cięcia warzyw, być może, ale uwielbiam ją, bo dzięki niej mogę robić cuda :) Jak chcecie to zerknijcie sobie w link umieszczony w opisie wykonania ziemniaków, jednak to tylko dla chętnych. Jednak już dziś(...)pieczenia ściągnęłam folię aluminiową i piekłam do lekkiego spieczenia skórki. ZIEMNIAKI: sól majeranek 4 ząbki czosnku olej Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą i za pomocą maszynki do spiralnego cięcia warzyw pocięłam je na coś w stylu "spaghetti warzywnego". Ziemniaki przełożyłam do wysokiej teflonowej blachy posypałam solą, majerankiem, lekko polałam olejem i przemieszałam. Obrane ząbki czosnku zmiażdżyłam trzonkiem noża i powtykałam
Blondynka GotujeNudzą Wam się kanapki do pracy, szkoły, czy na wycieczkę? A gdyby tak zastąpić je rolkami z naleśników, chrupiących wiosennych warzyw i dobrej jakości wędliny? Taka forma drugiego śniadania na pewno spodoba się dzieciakom, ale idealnie sprawdzi się także jako przekąska do pracy, albo jako zawartość piknikowego koszyka. Składniki (6-8 sztuk): 2 jajka(...)masłowa do podania: jogurt naturalny z ulubionymi ziołami (czosnek, koperek, szczypiorek, rzeżucha itp.) Przygotowanie: Jajka, mąkę, sól i wodę wymieszać. Usmażyć 6-8 naleśników na patelni teflonowej. Warzywa umyć, rzodkiewkę (u mnie podłużna) przekroić wzdłuż na ćwiartki. Na każdym naleśniku ułożyć szynkę oraz warzywa - dymkę układamy w całości. Zawinąć w rolki i pokroić wedle uznania - albo w małe
Kulinarne Inspiracjeprzygotowywanie posiłku a jeść trzeba. Smaczne, sycące i aromatyczne. Nic dodać... nic ująć ;) Makaron ryżowy z mieszanką chińską Składniki: 100 g makaronu ryżowego, podwójna pierś z kurczaka, mieszanka chińska warzyw, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, przyprawa gyros, olej. Wykonanie: Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręczniczka. Filet kroimy(...)kosteczkę, dodajemy łyżkę sosu sojowego, solimy i smażymy. Kiedy kurczak jest już miękki doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą gyros. Mieszankę warzywną smażymy na niewielkiej ilości oliwy a kiedy warzywa są już miękkie dodajemy kawałki kurczaka. Na talerz nakładamy makaron ryżowy a na niego mieszankę warzyw z kurczakiem. Smacznego
paapilotkaarybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć głowę, ogon i płetwy, rybę posolić z zewnątrz i w środku i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa - marchewkę i selera w słupki, a cebulę i białą część pora w plastry. Ugotowane grzyby wyjąć łyżką cedzakową i przestudzić. Jeśli są duże, pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Wywar(...)rondlu roztopić 1 łyżkę masła klarowanego i na nie przełożyć rybę. Przykryć i na małym ogniu dusić 30 minut. W małym garnku roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Dodać pokrojone warzywa i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać grzyby, 1/2 szklanki wody, w której się gotowały, liście laurowe i ziele angielskie, paprykę i pieprz kajeński. Przykryć i na małym ogniu dusić
W SMAKrówne słupki o długości 5 cm i grubości 2mm). Cebulę pokroić w piórka (przeciąć wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż). Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej warzywa, wlać około 50 -100 ml wody i dusić do miękkości lub al dente (ja wolę gdy warzywa nie są zupełnie rozgotowane). Dodać pomidory, szczyptę cukru, zagotować. Doprawić do smaku sokiem(...)cytryny, solą, cukrem. Sos ma być słodko kwaśny. Można dodać razem z warzywami posiekane pepperoni, wówczas sos nabierze charakteru. Ułożyć rybę w naczyniu, obłożyć sosem. zastawa
królestwo garówłyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, kilka gałązek tymianku, kilka gałązek natki pietruszki, oliwa, Kości opłukać, osuszyć i ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na godzinę. Warzywa dokładnie umyć, pokroić w kawałki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą. Ja częściowo obrałam tylko selera, reszta warzyw nie musi być obrana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)minut. Do dużego garnka z grubym dno wlać na dno oliwę, włożyć kości, warzywa, zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować na najmniejszym ogniu około 10 - 12 godzin. Gdy w trakcie gotowania woda bardzo odparuje, uzupełnić zimną wodą, tak aby mniej więcej 3/4 kości było przykryte płynem. Wyjąć kości, przecedzić, odstawić do przestudzenia. Zdjąć tłuszcz (można dodać butelkę czerwonego wina
królestwo garówZupa jarzynowa , niejedno ma imię :) ale każda ma mnóstwo warzyw i przecudowny aromat i smak. Dlatego w domu naszą zupę nazywamy "wiosenną ". Dlaczego? Ponieważ najlepiej smakuje wiosną, ponieważ daje nam przedsmak pierwszych nowalijek, na które czekamy po długiej zimie, i chociaż przyrządzam ją z warzyw ubiegłorocznych ( marchew, pietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :) Polecam i zapraszam po przepis(...)ugotowaniu - udka przełożyć na talerz. Pokroić ziemniaki, pietruszkę i marchew w kosteczkę, dodać do bulionu kurczakowego. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i papryki. Warzywa gotujemy około 10-15 min. W międzyczasie płuczemy i kroimy na mniejsze części brokuły i kalafior. Dodajemy do garnka- gotujemy 5 minut. Szatkujemy kapustę i dodajemy na ostatnie 15 min gotowania
Smaki Edytysałatki z powodzeniem zastępują pełnowartościowy obiad a ciężkie majonezy i sosy jogurtowe można zastąpić lekkimi dresingami. Rozglądam się po blogach, śledzę przepisy i szukam inspiracji. Wszędzie alb pieczone warzywa, albo grillowane, albo mieszanina sałaty i czegoś. Czasem gdzieś przemknie przepis na sałatkę z tuńczykiem lub kurczakiem. Do tego klasyczny winegret, sosy majonezowe a w wersjach fit sosy jogurtowe. Bardzo mało(...)sałatka kojarzy się z majonezem a to już modne nie jest. Jednak jest kilka sposób na odczarowanie makaronu w sałatkach. Dziś sałatka z makaronu orkiszowego, z dużą ilością świeżych warzyw i dresingiem pomidorowo-ogórkowym. Potrzebujemy: makaron orkiszowy – 1 szklanka suchego ogórek dwa, dobrej jakości pomidory pęczek rzodkiewk awokado puszkę tuńczyka w sosie własnym ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej pęczek koperku pęczek
ladykitchenszklanki kaszy jęczmiennej, 3-4 ziemniaki, 2-3 marchewki, pietruszka, mały seler, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, łyżeczka wegety, sól, pieprz, woda, natka pietruszki. Wykonanie: Warzywa (oprócz ziemniaków) i udko obieramy ze skóry, myjemy i gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Z bulionu wyławiamy warzywa i mięso które po przestygnięciu kroimy na małe kawałeczki. Do bulionu(...)wrzucamy kaszę jęczmienną i gotujemy do miękkości (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym naczyniu. Kiedy kasza jest już miękka dodajemy wszystkie warzywa, mięso i przyprawy. Dla lepszego aromatu zupę posypujemy natką pietruszki. Smacznego
paapilotkaaprzychodzą ciepłe dni, a na miejscowym targu stragany zapełniają się młodymi warzywami zawsze nachodzi mnie ochota na botwinkę. Przygotowuję ją wedle przepisu mojej kochanej Babci Heni. I czasem udaje mi się taka pyszna jak ta w jej wykonaniu (skoro mój Teść ją chwali to po prostu musi być dobra). W ten piątek wybraliśmy się całą rodzinką na miejscowy targ(...)była pierwsza wyprawa mojego syna do królestwa warzyw. Najzwyczajniej w świecie wcięło go. Mnie zresztą też. Ostatni raz na targu byłam, kiedy Maksik jeszcze w brzuchu siedział... Pamiętam, nakupiłam wtedy jak głupia, a potem milion przystanków w drodze powrotnej, bo to już ósmy miesiąc był. Odzwyczaiłam się od tego zgiełku, starszych pań - natarczywych operatorek wózków zakupowych. W każdym razie było
Kuchnia po mojemusię skojarzyło i tak już zostało. Składniki (dla jednego, małego ale mocno żarłocznego smyka): 1/3 średniej marchewki 1/3 pietruszki groszek zielony papryka cebula (fasolka, brokuł i każde inne ulubione warzywo dziecka) garść makaronu pełnoziarnistego 1 jajko szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Umyte, obrane warzywa wrzucam na wrzątek kolejno - zaczynając od tych które się najdłużej gotują. Następnie wrzucam garść makaronu pełnoziarnistego(...)świderki, penne) Kiedy już warzywa i makaron są miękkie, ale nie rozgotowane odcedzam je i przerzucam na patelnię. Wbijam jajko, które troszkę solę i pieprzę do smaku. Mieszam jak jajecznicę i kiedy jajko się zetnie (ale nie wysuszy)... danie gotowe! Wiadomo, że każde dziecko lubi inne smaki, ale polecam wypróbować. Smacznego
Kuchnia po mojemu