Skład: - 2 kostki rosołowe lub bulionetka - 1 marchewka - 0,5kg brokułów - ser żółty - mleko lub śmietana (opcjonalnie) - 1,5 cebuli - 3 ząbki czosnku - olej Przede wszystkim - myjemy wszystkie warzywa :) Gotujemy bulion z kostek rosołowych. W drugim garnku na oleju podsmażamy brokuły i cebulę, po 10 minutach smażenia dodajemy zagotowany wcześniej bulion. Dodajemy marchewkę pokrojoną na 3 części. Gotujemy(...)minut. Jak już warzywa trochę zmiękną wyciągamy je z garnka, wkładamy do blendera. Dodajemy 3 ząbki czosnku i miksujemy. Może być tak, że nie wszystkie warzywa uda się zmiksować na raz. Wtedy działamy "na raty" :) Wymiksowane brokuły, marchew i czosnek z powrotem dodajemy do bulionu. Do smaku można dodać żółty ser, śmietanę lub mleko. Zupka gotowa
upichconatych wszystkich, którzy preferują zupy na ostro przedstawiam "Salsę" Składniki: - 2 pałki z kurczaka - pół paczki warzyw na patelnię - puszka kukurydzy - puszka pomidorów - 3 małe papryczki chilli - woreczek kaszy jaglanej - 3 łyżki śmietany 18 volt - 1,5 łyżeczki pasty curry - przyprawy: kumin, ostra papryka, majeranek, kolendra Gotujemy pałki z kurczaka, po 15 minutach do wywaru dodajemy warzywa na patelnię(...)kolejnych 10 minutach wrzucamy papryczki chilli, pomidory oraz kukurydzę z puszki ( w obu przypadkach nie odsączamy sosu tylko wlewamy razem z warzywami z puszki), przyprawiamy wg uznania. Śmietanę oraz kaszę jaglaną możemy wrzucić do gara z zupą lub podawać bezpośrednio na talerz - jak kto lubi :) Smacznego
upichconatymianek, oregano, szczypiorek, koperek. Przyprawy miałkie oraz świeże zioła dodaję na jajko na około 30 sekund przed końcem smażenia. Z reguły przykrywam patelnię aby aromat zdominował jajko. - ze świeżymi warzywami Cebula, papryka, pomidor, seler naciowy, pieczarki. Nie przepadam za zbyt rozmiękczonymi warzywami sadzonymi z jajkiem dlatego warzywa kroję w paski lub talarki i dodaję na rozgrzaną patelnię po czym
upichconapieprz i Vegetę, mieszamy i wlewamy puszkę pomidorów. Dodajmy po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej. Dusimy całość około 20 minut. Następnie do całości dodajemy pokrojoną cukinię. Próbujemy międzyczasie warzywa i doprawiamy solą i pieprzem do odpowiedniej ilości dla siebie (warzywa wciągają sól i pieprz dlatego trzeba wszystko kontrolować). Po dodaniu cukinii dusimy całość około 30-40 minut. Próbujemy(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przygotowujemy warzywa do obrania i krojenia (cebulka w piórka, chilli drobno, papryki w paski i cukinia w niewielki kawałeczki) Podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka Do cebulki dodajemy pokrojone drobno chilli Dodajemy
Sprawdzone przepisy kulinarnechleba żytniego na zakwasie 2 plastry żółtego sera np. gouda, choć osobiście polecam parmezan chili, sól, pieprz sok z 1/2 limonki Pomidora kroimy na pół, paprykę zostawiamy w kawałku. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i wkładamy kromki pieczywa. Tuż(...)kawałki a pieczywo w kostkę. Botwinę, sałatę i rzodkiewki myjemy. Rzodkiewki kroimy w pół bądź w ćwiartki. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy solą. Marynujemy 10 minut. Marynowane warzywa układamy na talerzu, następnie układamy pieczone warzywa. Całość posypujemy grzankami i drobno pokrojonym lub startym żółtym serem
Mango Papajałyżka mąki 1 łyżka cukru Kacze mięso zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości mięsa. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa. Następnie wyjmujemy miękkie mięso i warzywa i kroimy na małe kawałki. W tym czasie do zupy dodajemy śliwki. Do krwi dodajemy ocet i mąkę, mieszamy i wlewamy do rosołu, doprowadzając(...)zagotowania. Na samym końcu dodajemy pokrojone mięso i warzywa. Zupę podajemy z makaronem
Jadło i czytadłoCzas na grilla! Szaszłyki z warzywami i polędwicą wieprzową! SKŁADNIKI: - 1 czerwona papryka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 1 cebula - polędwica wieprzowa - oliwa z oliwek, miód, musztarda, chili w proszku W marynacie wymieszaj mięso. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia kroimy na grube plasterki polędwicę i warzywa (warzywa polej marynatą) . Nadziewamy na szpadki. Grillujemy! Smacznego! ;-) Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIziemniaki 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 1 łyżka masła klarowanego Do smaku sól pieprz gałka muszkatołowa Ale-raj cienkie plasterki boczku wędzonego płatki migdałów Ale-raj Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Nie trzeba się starać by pokroić równo bo będziemy miksować. Podgrzać w garnku masło klarowane dodać wszystkie pokrojone warzywa i mieszając podsmażać(...)średnim ogniu około 8-10 minut. Wlać bulion, mleko i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Podajemy na gorąco z płatkami migdałów i chipsami z boczku. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, zdjąć i na tej samej patelni zrumienić plasterki boczku wędzonego
Ala piecze i gotujeMoje nowe odkrycie to fenkuł. Podejście nr 1. Składniki: fenkuł seler pietruszka cebula jabłko kilka ząbków czosnku sól, pieprz, mieszanka wegańska suszonych warzyw (bulion), imbir, kardamon, pieprz (najlepiej biały) Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na gorącą oliwę. Smażymy około 3 minut, pilnujemy aby się nie zarumieniły. Seler kroimy w drobną kostkę, pietruszkę w półplasterki. Dodajemy do cebuli. Dusimy około(...)minut. Fenkuł kroimy w paski w dodajemy do pozostałych warzyw. Po kilku minutach zalewamy wodą (ja zawsze zalewam wrzątkiem- szybciej doprawiamy, dodajemy starte na tarce jabłko. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10-15 minut aż warzywa będą odpowiedniej miękkości. Zupę podałam z tostami z serem (wegańskim- wiadomo). Smacznego
greenscarftylu jesienno - zimowych miesiącach tęsknoty za świeżymi, wiosennymi warzywami teraz trzeba z nich korzystać ile się da! W kanapkach, sałatkach, obiadach, kolacjach, deserach,.... Na wszystko przyjdzie czas. Dzisiaj zapraszam na kolejną śniadaniowo - lunch'ową opcję - pyszny wiosenny omlet. Ze świeżym szpinakiem, z cukinią, szparagami i parmezanem. Zmasowany atak zielonych warzyw! Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, garstka(...)oliwa, masło, czosnek, sól, pieprz W małym garnuszku gotuje szparagi - w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczą dosłownie 4 minuty i szparagi będą gotowe :) Obieraczką do warzyw kroję cukinię na wstążki, które następnie przesmażam minutkę na patelni, na oliwie z dodatkiem małego zmiażdżonego ząbku czosnku. Cukinię ściągam z patelni, dodaję ociupinkę masła i wlewam roztrzepane jajka
Plate of Joyszybkie obiady, ale myślę, że czasami każdemu zależy na czymś szybkim i smacznym. Dzisiejsza propozycja właśnie taka jest! Soczysta pierś kurczaka oraz pyszna i super zdrowa sałatka z zielonych warzyw, pycha! Składniki: pojedyncza pierś kurczaka, masło klarowane, 2-3 gałązki świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii, 1/4 cytryny kilka zielonych szparagów, garść świeżych liści szpinaku, garść ugotowanego zielonego groszku(...)Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni. Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego
Plate of Joyzamrażalnika, kiedy przychodzi ochota na tartę w chwilę mam obiad albo deser gotowy. Do tarty możemy użyć dosłownie wszystkiego! Idealna do oczyszczania lodówki z resztek, zawsze znajdziemy albo warzywa, albo np. resztę z pieczonego kurczaka, takimi sposobami przynajmniej nie marnujemy żywności. Kruche ciasto - Michel Roux "Ciasta". Kruche ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, lekko zmiękczonego i pokrojonego(...)umyć i odłamać łykowate końcówki, jeżeli zależy nam na miękkich szparagach w tarcie polecam podgotować je dosłownie z minutkę, ja ten krok pominęłam. Szpinak należy umyć, cukinię obieraczką do warzyw pociąć wzdłuż na wstążeczki. Do miseczki wbić jajko, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano - całość należy dobrze wymieszać. Na spodzie tarty rozsmarowujemy trochę sosu śmietanowo
Plate of JoyZastanawiam się jakie produkty zawsze kupujecie?! Bez jakich rzeczy nie jesteście sobie wyobrazić cotygodniowych zakupów? U mnie zawsze, ale to zawsze w największej ilości są warzywa! Nie może zabraknąć cukinii, pomidorków, bakłażana, szpinaku, marchewki, pieczarek ... lista jest długa! Zawsze głupieje z zachwytu jak widzę stosy warzyw i owoców, chce mieć wszystko! Nie umiem koło nich przejść(...)oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny / ocet winny Szparagi, pomidorki i szpinak należy dokładnie umyć i osuszyć. Oczyszczone szparagi należy pociąć na wstążeczki za pomocą obieraczki do warzyw, włożyć do miseczki polać oliwą i skropić sokiem z cytryny bądź octem winnym. Bagietkę smarujemy ricottą, układamy wędzonego łososia, listki świeżego szpinaku, groszek, przepołowione pomidorki oraz wstążeczki szparagów. Doprawić
Plate of Joyciasto wyrabiało się samo! Parowar **** Tefal znowu spisał się wyśmienicie i już zastanawiamy się do czego możemy go wykorzystać przy dzisiejszym obiedzie! Do tej pory warzywa na parze gotowaliśmy w garnku ze specjalną nakładką, ale i tak trzeba było kontrolować, żeby warzywa się nie rozgotowały, a to za dużo ogień, a to za mały, a w przypadku tego(...)się gotować dodajemy pokrojony na pół groszek cukrowy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, na koniec gotowania wrzucamy kiełki fasoli mung. Bulion nalewamy do miseczek, dokładamy pierożki oraz warzywa z bulionu. Smacznego :) Ps. Farszu i ciasta wychodzi sporo (ok. 100 sztuk malutkich pierożków), ale polecamy część z nich zamrozić i można je zjeść przy innej okazji. Do przygotowania
Plate of Joynastępnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, aż sos odpowiednio zagęści się. Cukinia: Cukinie pokroić w plastry wzdłuż warzywa i zblanszować. Posiekać czosnek i na patelni ze świeżym masłem lekko ze smażyć. Dodać blanszowaną cukinie z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić solą. Ziemniaki(...)chilli i przyprawy. Wszystko w misce wymieszać i odstawić na kilka minut. Do marynaty dodać łososia, zanurzyć rybę w pełni w marynacie. Marynować kilka godzin w lodówce. Warzywa: Ogórek kroić na ćwiartki, a następnie wyciąć gniazda nasienne- pokroić w brunoise( kostka 1-2mm), tak samo postąpić z jabłkiem oraz selerem naciowym, którego na początku obierać należy
Plate of Joy