warzywa - 14856 przepisów (strona:117/991)

Spaghetti z prażonymi warzywami 157

Troszkę inny sos do makaronu. Prażone, a  następnie duszone w sosie pomidorowym warzywa, które pozostają lekko chrupkie i pełne smaku. Proste i jednocześnie wyjątkowe danie, które można przygotować w niespełna 40 minut. Można podać z makaronem o dowolnym kształcie, najsmaczniejsze jednak, moim zdaniem, z jakimś drobnym lub cienkim, jak np. spaghetti. Składniki: 300 g makaronu spaghetti lub innego drobnego(...)sokiem 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki siekanej natki pietruszki 150 g sera mozzarella starty parmezan (do posypania) 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. 2.  Rozgrzewamy mocno patelnię o grubym

Kuchnia Prezydentowej
Cukinia grillowana z fetą 185

maju, w dodatku za moment majówka, czyli dłuższy weekend -  oto moja propozycja dla Was na posiłek pod majowym niebem. Koniec z mięchem na grill, niech władzę obejmą warzywa! I ser... :) Taką cukinię wypatrzyłam w książce kucharskiej o potrawach z grilla, której notabene nie kupiłam (kupiłam wtedy "Kuchnię Francuską"), ale zdążyłam przejrzeć. Przepis jest mój, pomysł "zmałpowany" ze zdjęcia(...)nada się do tego dania, ponieważ jest zbyt miękki) płatki chili sól pieprz  oregano 1. Cukinię ostrożnie ponacinać ostrym nożem wzdłuż, na wylot, od ogonka do szczytu warzywa, pozostawiając na każdym końcu ok. 2 - 1,5 cm odstępu. Nacięcia powinny być w odległości ok. 5 mm od siebie. 2. W dużym garnku zagotować sporo wody, osolić, do wrzącej wrzucić

Kuchnia Prezydentowej
Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami 150

Lekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)garnka.  Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie

VioletoweKucharzenie
Dorsz po japońsku 248

większość z Was – ja znalazłam przepis kilka lat temu w internecie, później robiłam już wszystko „na oko”, stąd brak źródła. Miękka ryba w delikatnym cieście, chrupiące warzywa i super marynato-sos. Znika ze stołu błyskawicznie. I nie wiem co napisać więcej, więc po prostu pójdę robić zdjęcia ciastu ;-)   Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem(...)nadmiar tłuszczu. Ogórki pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na oleju. Składniki marynaty zagotować. W naczyniu (najlepiej szklanym, przezroczystym) układać kolejno warstwami rybę, warzywa, rybę, warzywa, aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec wszystko zalać marynatą. Odstawić na kilka godzin

wcinaj to
Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami 238

naprawdę wiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki:  300g mięsa mielonego, por,  cukinia,  marchewka,  1/2 bakłażana,  czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych,  jajko,  łyżka(...)tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek (około 10minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10 minut

Z miłości do słodkości
Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami 250

Efektowny dodatek do mięs lub samodzielne, warzywne danie. "Temperówkę" dzięki której mogę robić cukiniowe spaghetti bardzo polubiłam. Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale też zachęcają do jedzenia swoim wyglądem. I ile przy tym zabawy! Polecam! składniki 500 g  - pęczek - zielonych szparagów 1 cukinia - u mnie żółta 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek papryka(...)płatkach starty parmezan - opcjonalnie przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając szparagi za zdrewniały koniec , przy pomocy obieraczki do warzyw,pociąć szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, Rozpoczynać cięcie za zdrewniałą częścią. Główki zostawić w całości, końcówki wyrzucić. Cukinię pociąć w cienkie paski, przypominające spaghetti - najwygodniej zrobić to przy pomocy specjalnej "temperówki " do warzyw. Na patelni rozgrzać oliwę

Stare Gary
Krem z brokułów 142

drobiowego, 1 szt. świeżego brokuła, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, 2 ziemniaki, 1 łyżka śmietany, Składniki na grzanki: chleb tostowy lub zwykły, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, oliwa. Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.   Brokuła myjemy i   dzielimy na mniejsze różyczki . Wszystkie warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy   do miękkości.   Jak już warzywa będą

Passion of Cooking
Karkówka z warzywami 163

Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby karkówki. Można ją przygotować na tysiąc sposobów. Ostatnio jadłam karkówkę przyrządzaną razem z warzywami w takim specjalnym garnku. Pycha. Bardzo mi to smakowało. Niestety nie posiadam takiego garnka, więc postanowiłam zrobić to danie w piekarniku. Wyszło pysznie. A do tego jest tak proste.   Zresztą przekonajcie się sami;-) Składnik: 0,7 kg karkówki(...)godziny. Jeżeli jest możliwość karkówkę można zostawić na noc w lodówce. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, marchew w talarki. Cebule natomiast w pióra. Posypujemy wszystkimi przyprawami. Wkładamy warzywa do rękawa do pieczenia. Na warzywa układamy plastry karkówki. Zawiązujemy rękaw, wkładamy go do naczynia żaroodpornego. Pieczemy   70 min w 180 stopniach

Passion of Cooking
ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI 208

minut aby dynia nam zmiękła. W większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem. Gotową, upieczoną dynię miksujemy i łączymy(...)warzywami oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze przyprawiamy i nalewamy do miseczek. Na wierzch zupy sypiemy pestki dyni i kładziemy po kilka kawałków fety. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo 212

porcje i mam 2 obiady i ekstra zupę na bulionie:) Warto podczas codziennych zakupów dokonywać przemyślanych wyborów. Polecam! Scroll down for recipe in English Lekki kurczak pieczony z warzywami i chorizo (4 porcje) Składniki: 1 średnia cebula, obrana pokrojona w ósemki 1 średnia czerwona cebula, obrana pokrojona w ósemki 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na ćwiartki 8 nieobranych(...)solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka i natrzyj solą i pieprzem. Wyjmij naczynie z warzywami z piekarnika i wymieszaj z chorizo. Na wierzch wyłóż kurczaka i posyp całość papryką i oregano. Dopraw odrobiną soli i włóż do piekarnika na 20 minut. Ponownie wyjmij naczynie

karmelowy
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej 187

Tołpygę kupiłam zupełnie przypadkiem, ot po prostu trafiła się promocja w markecie. Upiekłam ją ze sporą ilością warzyw, i nieskromnie powiem, że była naprawdę smaczna  J Składniki: 50 dag świeżego filetu z tołpygi bez skóry 45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1/2 młodej cukinii (10 dag) 1/3 dużej czerwonej papryki (10 dag) 1 pomidor olej do skropienia warzyw(...)Piekarnik rozgrzałam do 180 ° C z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, wyłożyłam do niego fasolkę szparagową, cukinię i paprykę. Skropiłam olejem, oprószyłam solą, posypałam bazylią i oregano. Na warzywach ułożyłam dzwonka ryby. Na każdym kawałku położyłam po dwa plasterki pomidora, oprószyłam bazylią i oregano. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej (matowa strona na zewnątrz) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi porosołowe mięsno-warzywne 337

wszystkie resztki - nie mylić z odpadkami! - i tak też było w przypadku tych pierogów. Przeziębienie mojego ukochanego "powtwora" zaowocowało ugotowaniem rosołu, a nie dojedzone z niego resztki mięsa i warzyw wykorzystałam do przygotowania farszu na pierogi. Dorzuciłam jeszcze kawałek brokuła, na którego nikt nie miał już ochoty, ostatnią gałązkę koperku i usmażoną cebulkę, porządnie doprawiłam do smaku i proszę(...)mnie poznańska szczypta soli 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: około 1,5 szklanki drobno posiekanego mięsa drobiowego z rosołu – u mnie z indyczego skrzydła i uda kurczaka resztki warzyw z rosołu: 2 czubate łyżki posiekanego selera 1 czubata łyżka posiekanej marchewki 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki oraz: około 3 łyżek posiekanego ugotowanego al dente brokuła – najlepiej łodygi łyżeczka posiekanego koperku

Kuchenne zapiski Edyty
Ciecierzyca z warzywami, czyli danie bardzo jednogarnkowe 176

papryka w proszku suszona bazylia suszone oregano cukier Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchew obrałam. Marchew, papryki i cukinie opłukałam, osuszyłam. Z papryk wykroiłam gniazda nasienne i usunęłam białe włókna. Warzywa pokroiłam: cebulę i cukinie w pół plasterki, marchewkę z ćwierć plasterki, paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zrobiła się(...)dołożyłam czosnek, czerwoną i zieloną paprykę, a po kolejnych kilku minutach smażenia – cukinię i osączoną z zalewy ciecierzycę. Przez cały czas smażenia dość często mieszałam zawartość rondla pilnując, żeby warzywa się nie przypaliły.  Na końcu dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, cukrem, bazylią i  oregano, i dusiłam jeszcze

Kuchenne zapiski Edyty
wegańska rozgrzewająca potrawka pomidorowa 201

WEGAŃSKA POTRAWKA POMIDOROWA przepis autorski // 1-2 porcje ~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :)) ~3 średnie pieczarki ~150g cukinii ~100g papryki (użyłam czerwonej) ~200g passaty pomidorowej ~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia , kozieradka mielona , nasi goreng , pieprz ziołowy, sól, asafetyda , kmin rzymski , harrisa(...)pietruszki do podania Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Zupa z kapusty pekińskiej 133

ciężkim europejskim żarciu, tylko bardzo przyjemnie nasyceni. A moją zupkę chciałem zrobić troszeczkę inaczej, bo na kościach. Nigdy dotąd nie robiłem zupy na kościach. Zawsze tylko na samych warzywach lub po prostu na kostce rosołowej. A teraz zapragnąłem inaczej i nabyłem tzw. kość karkową. Znaczy się jak mniemam wołową. Zatem oto lista rzeczy przydatnych: kość karkowa (około(...)łyżką tę pianę zgarniać. Im dokładniej wygarniemy ten szum tym zupa będzie smaczniejsza. W sumie to jest najbardziej żmudna część tej zupy. Po wygotowaniu kości wyciągamy je i wrzucamy warzywa, czyli pokrojoną w talarki cebulę, pokrojone w plasterki ziemniaki, również w plasterki pokrojoną marchew, zgnieciony bokiem noża czosnek, papryczkę chili, pietruszkę, selera, pokrojonego w plastry pora, dwa liście laurowe, parę

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania