którzy nie lubią szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie jedliśmy ich tak zupełnie gołych. Zawinęłam w nie ugotowane, wołowe mięso z rosołu z dodatkiem warzyw. Nie tylko wykorzystałam gotowaną wołowinę, która bywa wiórowata, ale zrobiłam pyszny, pożywny obiad i domownicy zjedli go bardzo chętnie. Takie naleśniki możecie nadziać czym tylko chcecie. Może to być inne(...)gotowane mięso albo jakieś surowe, przesmażone z warzywami. Farsz może być z samych warzyw albo grzybowo ryżowy jak w krokietach . Mam nadzieję, że zrobicie swoją wersję zielonych naleśników i będą Wam smakowały tak samo jak nam. Ktoś pewnie zaraz powie, że można usmażyć zwykłe, jasne naleśniki, ale czy z takimi kolorowymi danie nie wygląda o niebo lepiej?! ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzamyjemy, kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie plasterki. Posiekaną cukinię i cebulę wsypujemy na dużą patelnię. Wlewamy olej, solimy, stawiamy na średni ogień i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem i solą , oraz dajemy pokrojony pomidor w plasterki. Z pomidora zdejmujemy skórkę przed krojeniem. Gotową sałatkę podajemy do obiadu(...)Możemy do tej sałatki pokroić w kostkę lub plasterki 10-15 dkg kiełbasy. Dodajemy ją na początku do warzyw i smażymy ją razem z warzywami. Zamiast cukinii możemy dać patisony. Z robiłem ją dzisiaj na obiad, była pyszna ! Polecam ! Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneteż w inny sposób. Oto mój przepis na zupę krem z cukinii. Zupa krem z cukinii z grzankami Składniki: 1 średni por 3 małe cukinie 2 łyżki oliwy warzywa na bulion: marchewka, mały seler z nacią, pietruszka z natką, 2 ziemniaki 500 ml wody przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Zupa krem(...)Zaczynamy od bulionu warzywnego. Dokładnie myjemy marchewkę, seler, pietruszkę, natkę z pietruszki i ½ natki selera. Przekrawamy na połowę i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, kroimy i dorzucamy do pozostałych warzyw. Zalewamy ½ litra wody i dodajemy 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Zupa krem z cukinii Z ugotowanego bulionu wyciągamy
Pyza i SurówkaMięso kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą dolewamy wodę (około 2 litry), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do gulaszu, tymianek, łyżeczkę papryki słodkiej i gotujemy około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa(...)gotujemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy mąkę rozrobiona w śmietanie i zagęszczamy nią zupę. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem lub przyprawą do gulaszu. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe
Rozpustne gotowanieSzpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw, w dodatku jest bardzo zdrowy, dlatego staram się go często używać. Robię z nim zapiekanki, farsze do pierogów lub naleśników, dorzucam do sałaty i do zup. Synek jest przyzwyczajony, że szpinak (lub jarmuż) prawie zawsze w zupie pływa, więc zjada go ochoczo, co oczywiście bardzo mnie cieszy :) Nigdy go nie gotuję, po prostu(...)sól pieprz śmietana słodka 2-3 garście umytego szpinaku W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej obrane i pokrojone marchewki, cebulę, por, seler i pietruszkę. Gdy warzywa już intensywnie pachną i są zarumienione,wlewamy wywar wraz z mięsem, dodajemy lubczyk, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, trochę soli i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy obranego i pokrojonego
Rozpustne gotowaniebył bardzo bardzo pyszny obiad :) Uwielbiam quinoę, a w towarzystwie warzyw komponuje się wyśmienicie! Takie obiadki to bardzo prosta sprawa - dorzucasz do rondelka/patelni wszystko co masz w lodówce, wszystko co pozostało przygotowując inne danie :) A najlepsze we wszystkim jest to, że za każdym razem powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :) Składniki (4 porcje(...)arganowego Przygotowanie: Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę. Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą. Ugotuj razem z soczewicą w 1,5 szklance wody
Zdrowie na języku :Pnaszej kuchni królują tego lata kasze i warzywa. Przedstawiam Wam dzisiejszy obiad. Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami - papryką, cukinią, bobem i kukurydzą w sosie pomidorowym... Kiszona kapusta, której użyłam była tak miękka, że nie musiałam jej gotować. Widocznie została ukiszona bardzo młoda. Poza sezonem placuszki można podać z dowolnym sosem gulaszowym(...)ziołami i kminkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Smażyć na niewielkiej ilości oleju okrągłe placuszki z obu stron na rumiano. Wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym z warzywami. Można udekorować gałązką natką pietruszki
Czerwień i błękitMimo upałów trzeba coś jeść . Dzisiaj będzie schab zapiekany w sosie z warzywami . Większość czasu schab spędzi w piekarniku więc umknę przed gorącem , będzie pysznie . Składniki na schab duszony: schab 12 plastrów ( 1,20 kg) 3 łyżki przyprawy Kebabczeta ( Mieszanka przypraw do kiełbas i wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych) sól prowansalska do natarcia(...)kroimy w plastry . Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę. Paprykę myjemy , wycinamy ziarenka i kroimy w paseczki. Cukinie myjemy i kroimy w paseczki Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę . Warzywa wkładamy do naczynia z wodą i keczupem . Schab smażymy na patelni z obu stron po parę minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego z warzywami . Pieczemy koło 1.1/2 godz Podajemy
Różowa kuchniaUwielbiam pichcić i zmienić wszystko co spotkam na swojej drodze . Chodzi o gotowanie pieczenie czy smażenie , żeby było jasne :) Na dzisiaj przygotowałam warzywa oraz włoszczyznę z kostki- dziwnie brzmi ?? No to dopiero zobaczycie jaka dziwna botwinka będzie :) Składniki : 5 pęczków botwinki ( miałam centralnie z pola jeszcze nie urosła jak widać więc,aż 5 pęczków potrzebowałam(...)marchewka 1 szt ( starta na tarce) włoszczyzna kostka 4 łyżki ( marchew , pasternak, seler ,por) Agnex 2-3 łyżki oleju rzepakowego ( będę smażyła na nim warzywa) Dodatkowo: liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól i pieprz biały do smaku śmietana 18% 200 g jaja 4 szt Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę koło
Różowa kuchniainnego sera tego typu 1 opakowanie makaronu (u mnie kokardki) Wykonanie: W miseczce mieszamy mascarpone, śmietanę, zioła i odrobinę soli. Odstawiamy na czas gotowania się makaronu i smażenia warzyw. Czosnek obieramy ze skórki drobno siekamy. Cukinie płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy na nim czosnek, następnie dodajemy paski(...)Cukinia powinna zostać lekko twarda, czyli al dente. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Makaron odcedzamy i od razu mieszamy z sosem śmietanowym, dodajemy warzywa, mieszamy i przekładamy na talerze, posypujemy startym serem
Kulinarne przygody GatityKiedy już zaczniesz salsować, trudno będzie Ci przestać. Salsa to przystawka o meksykańskich korzeniach podawana na zimno w formie drobno pokrojonych świeżych warzyw lub owoców z dodatkiem przypraw. Jest pyszna i orzeźwiająca, i choć nigdy nie przepadałam za liśćmi sałaty, to miseczka salsy stanowi atrakcyjny dodatek świeżych warzyw do obiadu, a szczególnie nadaje się do poniższych kotlecików. Już wcześniej pisałam(...)również pokrój je w drobną kosteczkę. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i za pomocą łyżeczki wyłuskaj gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę i dorzuć do miski z pozostałymi warzywami. Salsę dopraw teraz posiekaną kolendrą, solą, pieprzem, octem i oliwą. Ostrożnie zamieszaj i odstaw do przegryzienia na minimum 20 minut. Aby przygotować kotleciki, tofu przełóż do miski i rozgnieć widelcem
Roślinna - blog wegańskisuszonych grzybków. Poniższa zupa smakuje idealnie w chłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki jak i łopatki wieprzowej. Składniki: 2 l wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg karkówki(...)dużych oczkach. Cebulę obrać, przekroić na pół i opalić. Seler obrać. Do mięsa dodać cebulę, seler i por. Gotować kilka minut. Gdy będą lekko miękkie to dodać starte warzywa, odsączone ziemniaki i przepłukaną kaszę jęczmienną. Całość przemieszać, przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa i kasza będą miękkie - garnek zdjąć z gazu. Przed samym podaniem zupę
UgotowaćSałatka którą przedstawiamy pochodzi z książki „Kipi kasza” - bardzo fajny i łatwy przepis. Dzięki warzywom sałatka jest bardzo lekka i świeża Polecamy Składniki: - 3/4 szklanki białek quinoa (ok. 120 g) - 75 g makaronu ryżowego nitki - 2 ogórki gruntowe - 1 pęczek rzodkiewki - 1 pęczek koperku - 2 łyżki oliwy - pieprz, sól Składniki dla 4 osób. Najpierw gotujemy quinoe. Kaszę przelewamy(...)Wrzucamy go na osolony wrzątek i gotujemy ok 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą żeby nam się nie skleił. Podczas gdy kasza i makaron nam stygną zajmujemy się warzywami. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i tniemy na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy ze sobą, dodajemy do nich
Kuchenne Wariacjekońcówką krojącą na plasterki), 3. Marchewkę, cebulę, paprykę i kukurydzę wymieszać w misce i osolić. 2/3 tej mieszanki rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułożyć mięso, przykryć resztą warzyw. Całość posmarować dość grubą warstwą majonezu (wytopi się z niego sosik, w którym będą się dusić warzywa, wbrew pozorom całość nie wychodzi wcale tłusta). 4. Piec pod przykryciem(...)godziny w 190*C - w zależności od grubości mięsa i pokrojonych warzyw, najlepiej sprawdzać czy wszystko jest już miękkie. P tym czasie wyłączyć grzanie, posypać serem i zostawić tak na conajmniej 15 minut* *Uwaga: mięso to im dłużej stoi tym jest smaczniejsze, najlepsze było na drugi dzień (wówczas można nie sypac go serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu) Inne
Kto ugości moich gości?