warzywa - 14856 przepisów (strona:107/991)

Przepiórki na trzy sposoby 202

odrobinie masła i dodajecie do puree. Na pozostałym – smażycie śliwki. Wykładacie puree na talerz, a na nim kładziecie śliwki i przepiórkę. Przepiórka z ziołami, masłem i pieczonymi warzywami 1 przepiórka 100 g masła por młody seler z nacią korzeń pietruszki z nacią szczypior 4 listki laurowe tymianek, rozmaryn pieprz i sól Oddzielacie delikatnie palcem skórę przepiórki od mięsa. Rozsmarowujecie(...)masłem z wierzchu i wstawiacie do pieca rozgrzanego do 190 stopni na 5 minut. Zmniejszacie temperaturę do 160 stopni i pieczecie kolejne 10-12 minut. Potem wkładacie do pieca warzywa, polewacie je wytopionym z przepiórki masłem i pieczecie jeszcze ok. 8 minut. Wykładacie wszystko na talerz, rozwiązujecie przepiórkę i podajecie. Przepiórka flambirowana miodową wódką krupnik z topinamburem i rozmarynem

GRUBY WAŁEK
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem 157

kostkę. Kawałki kurczaka smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką.  2. Cebulę i ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w półplasterki. Przygotowane warzywa łączę  z mieszanką sałat. Oprószam solą i pieprzem. 3. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni. Na każdy placek kładę porcję warzyw oraz porcję kurczaka. Całość polewam sosem czosnkowym i sosem(...)Kielecki czosnkowy i sos Kielecki curry, które otrzymałam do testowania od firmy  WSP SPOŁEM . Sosy mają idealną kremową konsystencję oraz wspaniały smak. Doskonale współgrały z mięsem i warzywami.  Produkty warte polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy  WSP SPOŁEM

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wegańska polenta z warzywami 154

podałam z tym, co udało mi się znaleźć w kuchni– pozostałą z gotowania lecza cukinią, pieczarkami, żurawiną i orzechami. Wszystkie elementy idealnie się dopełniają – gładka, słodka polenta z chrupiącymi warzywami – a całe danie jest pyszne i lekkie.  Składniki na 2 porcje: 250 g małych pieczarek 1 mała cukinia 1 łyżka oliwy 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki orzechów laskowych(...)cytryny  świeżo zmielona gałka muszkatołowa Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plastry, a cukinię przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa i podsmażaj je na średnim ogniu przez około 5 minut, następnie dorzuć suszoną żurawinę oraz orzechy i smaż dalej 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw

Roślinna - blog wegański
Pieczony kurczak z warzywami - przepis 209

nazwę "kurczaka", wiem wtedy, że mięso będzie zjedzone. Dlatego dbam o to, aby zaopatrzyć się w zdrowy drób. Wystarczająco innej chemii jest już dookoła. Kurczak świetnie komponuję się z warzywami, one nadają mu lekkości w smaku, aromatu, koloru. Już nie raz pisałam, że uwielbiam kolorowe dania, a jeśli mogę, to połączyć ze zdrowym smakiem, cóż więcej pozostaje. Gotować i zajadać(...)świeży tymianek 4-6 gałązek  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Podudzia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oliwą. Wszytko, razem zmieszamy, odstawiamy. Paprykę, pomidory myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w ćwiartki. Cebule, paprykę, pomidory, rozgnieciony czosnek układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Na to doprawione podudzia kurczaka, tymianek oraz szałwie. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy

Basia w kuchni
flaki w wołowym bulionie 156

zagęszcza całość tworząc danie gęstym i zawiesistym ( tym przepisem zajmiemy się innym razem). Kolejną metodą, jest gotowanie flaków w wołowym wywarze, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw i aromatyczne przyprawy. I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem masła i  korzennych przypraw. Oczywiście  przepisów na flaki, jest o wiele(...)nią drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę.  Całość smażymy przez 2-3 minuty, na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa. Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc jeszcze przez 5-7 minut. Usmażone warzywa dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion.   Teraz flaki doprawiamy majerankiem

Miód i pieprz
Warzywne babeczki 217

Warzywne babeczki lub warzywne muffinki to pomysł na przygotowanie szybkiego i nietypowego śniadania na niedzielny poranek z warzywami i jajkiem. Propozycja warzyw to miks tego co miałam akurat w lodówce, tak więc każdy może przygotować warzywne babeczki z własnym składem warzyw. Do babeczek dodałam wędlinę dla moich mięsożernych chłopaków i ser żółty – jesteśmy jego wielkimi wielbicielami. […] The post

Magiczny Garnek
Dorsz w porach i marchewce 202

porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać(...)połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać

Bullio
Polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym - azjatycki fast food 208

Kurczak czy polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym ze świeżymi warzywami i ryżem to nasz ulubiony sposób na azjatycki fast food! Pyszne w smaku i pożywne danie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (2-4 porcje) ok. 300 g polędwiczki wieprzowej, garść jarmużu, 1 awokado, 2-3 marchewki, 1 mała czerwona cebulka, 1/2 ogórka lub 2-3 małe, czarny sezam, 1 łyżka sosu rybnego(...)zacznie się rumienić dodajemy sos rybny i sojowy, następnie sos sriracha, a na koniec sos ostrygowy. Przesmażamy jeszcze z pół minuty. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Warzywa myjemy i kroimy - ogórki najcieniej , marchewkę w julienne, jarmuż dzielimy na małe kawałki, itd. Do miseczki wykładamy ryż, na wierzch wykładamy wszystkie warzywa i mięso, całość posypujemy czarnym sezamem, kiełkami

Plate of Joy
Flaki 166

godzinę w zimnej wodzie. Wypłukać i włożyć do garnka. Zagotować i gotować przez chwilę. Następnie odcedzić i nastawić jeszcze raz. Do flaków wrzucić umyte udko,pokrojone w większe kawałki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż flaki będą miękkie. Następnie wyjąć udko i warzywa, udko obrać ze skóry i kości, warzywa pokroić w kostkę i wrzucić razem z mięsem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ W MLECZKU KOKOSOWYM 162

Danie pyszne i łatwe w wykonaniu. Kurczak i warzywa gotowane w mleczku kokosowym nie wymagają długiego gotowania. Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje. Składniki: pierś z kurczaka bakłażan cukinia curry w proszku kawałek świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki pasty curry cebula 2-3 łyżki sosu sojowego szklanka bulionu puszka mleczka kokosowego sól,pieprz czarny słodka czerwona papryka(...)Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie na patelni. Bakłażana umyłam,pokroiłam na cząstki. Opruszyłam solą. Dodałam go do cebuli. Cukinię również pokroiłam i podsmażyłam z bakłażanem i cebulą. Warzywa przełożyłam na talerz. Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka. Po około 8-10 minutach dodałam do niego warzywa. Podlałam wszystko bulionem drobiowym. Chwilę poddusiłam i wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam

potrawyregionalne
SURÓWKA Z CYKORII 174

Cykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach.   Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia. Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal. Można ją chrupać jako dodatek do kanapek. Wzmacnia odporność organizmu,  chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami,  usprawnia metabolizm,  zmniejsza wchłanianie(...)tłuszczów , poprawia trawienie, obniża cholesterol, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry,  pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy.   Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu  by nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów.  Wcale nie musi być gorzka. W poniższej surówce nie wyczuje się goryczy. Połączenie jej ze słodkim jabłkiem, polanej sosem

potrawyregionalne
Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem 225

Przygotowanie Cebulę kroję w piórka i podsmażam na łyżce oleju. Gdy zarumieni się, dodaję obraną włoszczyznę, sos sojowy i zalewam wodą (ok 1,5 litra). Gotuję bulion aż warzywa zmiękną. Nastawiam piekarnik bez termoobiegu na 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Myję dynię i kroję ją na pół aby wybrać miąższ*. Kroję na mniejsze kawałki i piekę do miękkości przez(...)godzinę. Po ostygnięciu obieram ze skórki i robię puree za pomocą blendera. Po ugotowaniu bulionu wyjmuję z niego warzywa i blenderuję na gładką masę. Wszystkie warzywa (razem z dynią) dodaję do bulionu i przyprawiam. Pozwalam, aby zupa przeszła smakiem (choć i tak najlepsza jest na następny dzień i na koniec dodaję groszek

VegUlka
Akademia CookUp - Wieprzowina 228

niby wiemy, że to i to jest do zrobienia, ale z taką gracją zaprasza nas do pracy, że po pierwszych kilkunastu minutach mamy już obrane, umyte i pokrojone wszystkie warzywa, które będą nam potrzebne. Natka pietruszki już posiekana, czosnek drobno pokrojony, a cebulka wypełnia całą miseczkę. I kiedy wszystko mamy przygotowane, możemy zabrać się do dalszej pracy. Łukasz informuje(...)będziemy robili - oj będzie pysznie - będzie pieczona szynka z puree z topinamburu i sosem miodowo-winnym, stir-fry z bekonem, tofu, warzywami sezonowymi i makaronem sojowym, amerykańskie żeberka BBQ oraz coś co z pewnością zabierzemy ze sobą do domu - suszona wędlina ze schabu! Zabieramy się do pracy - topinambur trafia do garnka i gotuje się na puree. Przygotowujemy przyprawy do natarcia

Plate of Joy
wiejski kociołek z klopsikami 181

Gulasz warzywny z klopsikami to pożywne danie. Podane z ziemniakami wystarczy za cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki kukurydzy(...)łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i kukurydzę oraz przecier pomidorowy. Dusić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania