Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem(...)kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą
Moja smaczna kuchniajeszcze chwilę od momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową rozkładając na talerz aby się nie posklejały. Barszcz: Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i dodajemy sok z cytryny i łyżkę cukru brzozowego lub erytrytolu. Zakwaszenie barszczu sprawi(...)wody w garnku. Po ok 1 h dodajemy do barszczu roztarty w rękach majeranek i przyprawiamy pozostałymi przyprawami (ziele angielskie, pieprz, listek laurowy). Gotujemy barszcz pod przykryciem do miękkości warzyw. Ugotowany barszcz można zestawić z ognia, odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia ( przez noc nabierze głębszego smaku). Barszcz przed podaniem przecedzamy przez sito, jeszcze raz doprawiając do smaku przyprawami
Przepysznik - BLW i nie tylkoumieszczeniu w butelce wybranych składników i zalaniu ich oliwą. Ale uwaga - ta metoda nie jest do końca bezpieczna z uwagi na Clostridium botulinum , bardzo groźną bakterię występującą na świeżych warzywach, owocach i ziołach, wytwarzającą toksynę botulinową zwaną jadem kiełbasianym . Jeżeli w oliwie umieścimy produkty zawierające wodę lub wilgoć, dostarczymy bakterii pożywki do rozwoju i nasz podarunek gwiazdkowy może stać się(...)aromatyzowania oliwy. Po więcej informacji na ten temat odsyłam Was do anglojęzycznych stron: The University of Maine , Olive Oil Source . Zasady bezpiecznego aromatyzowania oliwy: Używaj tylko zdrowych ziół i warzyw, bez śladów zepsucia czy dziwnych plam Idealnie suche składniki i butelka Bardzo ważne, aby zarówno butelka, jak i wszystkie składniki, które do niech włożymy były idealnie suche. Butelkę po wymyciu
Chilli Czosnek i Oliwaduszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie jak pieprz, papryczkę chilli, kolendrę, kmin rzymski, nasiona kopru włoskiego, a nawet suszone grzyby, warzywa i kwiaty. Warto zacząć od zastanowienia się, jakich zestawów przypraw my lub nasi bliscy używamy najczęściej i przygotować sobie właśnie takie mieszanki. Dzięki temu możecie znacznie usprawnić działania w kuchni. W naszym przypadku(...)bardzo fajne mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie
Chilli Czosnek i Oliwaosolonej wodzie, ostudzić. Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć(...)dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche). W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz doprawić solą i pieprzem. Makrelę wraz z ryżem przełożyć do pasty warzywnej, wymieszać. Smacznego! Przepis 'stary' (publikowany 1.11.2013 r.), ale został ulepszony- o nową recepturę i nowe zdjęcia
Kraina Miodem Płynącadużą ilością suszonych grzybów i warzy. Pycha!!! Uwielbiam!!! U nas pościmy w Wigilię więc zupa grzybowa zawsze jest zrobiona na bulionie warzywnym. Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, że nie każdy lubi warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać do czegoś innego. Zamiast klusek można ugotować
Passion of Cookingsmaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekłem przez 30 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyłem do miski i przykryłem pozostawiając na 10 minut. Następnie papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i obrałem ze skórek, cebulę i czosnek pozbawiłem łupinek, a miąższ bakłażana wydrążyłem przy pomocy łyżki(...)Wszystkie upieczone warzywa umieściłem w blenderze. Dodałem do nich 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy i 2 łyżki białego octu winnego. Łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu do uzyskania drobnego proszku i również dodałem do warzyw. Przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie całość zmiksowałem na gładką masę, którą przełożyłem do miseczki i włożyłem do lodówki
Wyprawy kulinarnewodą, więc nie tracą witamin i składników mineralnych. Potrawy gotowane na parze są szczególnie polecane osobom walczącym z nadwagą i cholesterolem, ponieważ nie wymagają dodawania tłuszczu i są lekkostrawne. Warzyw gotowanych na parze nie trzeba solić, bo para wydobywa zawarty w nich sód. Zachowują naturalną barwę, smak, kształt i co najważniejsze- wartości odżywcze. O tym, że jest to modna ostatnio(...)moolticooker. To idealny sprzęt dla zabieganych bo umożliwia przygotowanie kilku dań jednocześnie, więc pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy ugotowane na parze wcale nie muszą być mdłe i bez smaku. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować
Smakowity Blog Kulinarnymięsistości pomido rów kilka kropel Tabasco 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2/3 łyżeczki soli Fotorelacja z gotowania: Przygotować warzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/wyciąć gniazda nasienne. Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię(...)jeszcze przez minutę. Gdy się zez łoci, z powrotem wrzucić na pate lnię kiełbasę z szynką. Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić papryki, dolewając kilka łyżek soku pomidorowego i dusić pod przykryciem ok.5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywka się nie przypaliły. Dodać świeżego pomidora
Grunt to przepis!dobrze, bo to jedna z najbardziej wartościowych kasz, bogata w białko, witaminy z grupy B i sole mineralne. Dziś podaję Wam prosty przepis na odczarowanie kaszy gryczanej, z kolorowymi warzywami w curry. Pamiętajcie, że kasza palona (prażona) ma bardziej wyrazisty, charakterystyczny smak goryczki (co nie dla wszystkich jest zaletą), ale niepalona z kolei jest zdrowsza. Wybierajcie więc częściej niepaloną(...)szklanki wody ewentualnie natka pietruszki do posypania kilka kropli oleju/masło klarowane 1. Wypłucz kaszę, następnie gotuj ją pod przykryciem (nie rozgotuj, ponieważ będzie się jeszcze chwilę dusiła z warzywami). Kasza palona potrzebuje kilku minut, niepalona trochę więcej. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora natomiast w półksiężyce. Wrzuć je na patelnie z kilkoma kroplami oleju. Po chwili dodaj posiekany
Powiedz dietom nieskwarkami i czerwonym barszczem (lub rosołem). Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób, tj. ok. 40 średnich pierogów) 200g mięsa z rosołu (oczyszczonego z kości, skóry, itp.) 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu ciasto na pierogi gotowane(...)przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 minut czasami mieszając. Finalnie z grzybów powinna odparować niemal cała woda i pozostać jedynie masło. Mięso z rosołu i warzywa kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem – niekoniecznie jednak na idealnie gładką masę. Następnie blendujemy w ten sposób również uduszone grzyby. Zblendowane składniki oraz żółtko jajka łączymy starannie w jednolity
Kulinarna Pokusawycisnąć wszystkie smaki z czosnku i imbiru, po którym nie pozostaną nieprzyjemne nitki. Dynię pieczemy (dokładne wskazówki - tutaj ) i trzemy na tarce na grubych oczkach (lub szatkujemy w malakserze). Warzywa wrzucamy na patelnię zawierającą cebulę i mięso, dolewamy 2-3 szklanki wody (warzywa intensywnie "piją" wodę, więc aby otrzymać odpowiednią konsystencję, musimy dolewać trochę wody - w zależności od tego, jaki(...)małym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy po 2 łyżeczki słodkiej papryki, curry i kurkumy. Całość dusimy przez około 30 minut - aż mięso i warzywa będą odpowiednio miękkie. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy łyżeczkę przyprawy garam masala, która świetnie pasuje do dyni i podkreśla jej smak. Co nieco o tej niezwykle aromatycznej przyprawie możecie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pożywna i rozgrzewająca zupka pełna kawałków mięsa i warzyw. Zupka idealna na jesienny czy zimowy obiad. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami. składniki: 700 g mięsa wieprzowego, łopatka lub szynka 2,5 l wody 2 czerwone papryki 2 cebule 5 średnich obranych ziemniaków 250 g pieczarek 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra(...)międzyczasie paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Ziemniaki też pokroić w średnią kostkę. Gdy mięsko będzie prawie miękkie dodać pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować jeszcze aż warzywa i mięsko będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić jeszcze do smaku solą jeśli potrzeba
Monia miesza i gotujeorzechowa w smaku. Do wypieków cukierniczych i wytrawnych, w zastępstwie części mąki pszennej (najlepiej- do ciast kruchych i tłuszczowych, zamiast części mąki krupczatki). Przydatna jako panierka do mięsa czy warzyw, nadaje im głęboki smak. Przyjemny dodatek do krakersów i chleba razowego. Tłusta, ale zdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie(...)powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych – ciemniejsza, delikatnie gorzka, z większą zawartością błonnika. Mąka z tapioki – powstaje ze skrobi pozyskanej z bulw
Karo in the Kitchen