patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Obrany i drobno posiekany czosnek delikatnie zarumieniamy. Po chwili dorzucamy fasolkę, cebulę i marchewkę. Całość podlewamy dodatkowo wodą i czekamy, aż warzywa zmiękną. 3. Bazylię i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy je do naszych duszących się na patelni warzyw i całość posypujemy przyprawami. 4. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy na patelnię płatki kukurydziane
Bananowe PoleAnety i Jacka - najlepszy Wykonanie: Cukinie obieramy i wydrążamy pestki. Dopiero po tej "operacji" mamy otrzymać 3 kg cukinii. Cebule obieramy z łupek, a papryki myjemy. Wszystkie te warzywa ścieramy na tarce, a najlepiej używamy robota kuchennego. Wszystko przekładamy do garnka i mieszamy z solą. Odstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 24 godziny. Na następny dzień gotujemy warzywa(...)uzyskania papki około godzinę mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły. Następnie dodajemy cukier i ocet - gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - gotujemy kolejne 20 minut. Zestawiamy z gazu i studzimy, a potem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Po zmiksowaniu nalewamy do słoików, butelek itp., zakręcamy
Pyza i SurówkaQuestadillas, czyli tortille nadziewane warzywami, kurczakiem i serem, to kolejne z moich niezawodnych imprezowych dań. Można je przygotować w domu o każdej porze roku lub latem na grillu - i właśnie tak smakują najlepiej. Najbardziej wypasiona wersja zawiera kawałeczki kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę, kolendrę i czerwoną fasolkę oraz ser cheddar, który nam to pięknie połączy. Można także dodać(...)plasterki cukinii. W najprostszej wersji wystarczy kurczak, papryka, cebula i ulubiony żółty ser. Ja jednak lubię z jak największą ilością warzyw. Przypieczone na grillu lub grillowej patelni chrupiące tortille podaję najczęściej z jogurtem, salsą pomidorową z kolendrą lub ajwarem. Idealny jest do nich grecki sos tzatziki. Składniki (na6-8 porcji): 6-8 tortilli (wrapów) - idealnie
Kulinarne Inspiracjesałatki. Dlatego powstanie nowy dział w którym sukcesywnie będziemy dodawać nasze sprawdzone przepisy na sałatki. Lubimy te z majonezem ale jeszcze bardziej smakują nam te prawdziwie wiosenne z sezonowymi warzywami i sosem winegret. Przedstawiamy przepyszną sałatkę z pomidorami i ogórkami (prosto z działki od rodziców). Może dlatego smakowała wyśmienicie. Warzywa nie pryskane, bez chemii... samo zdrowie. Tym razem sałatka(...)łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny -sól i pieprz Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Słonecznik prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta. Przygotowujemy
Pan i Pani Smith w kuchnisuszona natka pietruszki - 150g pieczarek - 200g fasolki szparagowej - 100g makaronu (u mnie nitka) Przygotowanie: Wkładam kurczaka do garnka, zagotowuję i zbieram pianę. Przyprawiam solą, pieprzem, imbirem, i czosnkiem. Czyszczę warzywa, ale cebulę nie obieram, tylko myję. Do zupy dodaję marchewki pokrojone w słupki, pietruszki, seler, natkę pietruszki oraz cebulę. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem aż kurczak i warzywa będą(...)przez sitko. Z kurczaka usuwam skórę i kości. Kroję na kawałki i wrzucam z powrotem do zupy. Na talerz nakładam makaron, zalewam go zupą, dodaje kawałki mięsa i dodaję warzywa. Dodatkowo posypuję odrobiną natki pietruszki. (źródło przepisu: "Kuchnia węgierska" Wydaw. Edipresse Polska S.A. +modyfikacje
Kuchnia co dniamarchew, groszek, kukurydza w zalewie (gotowa mieszanka) - 1 jajko na twardo - 1 średni ogórek kwaszony - jogurt naturalny - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz dodatki: - natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Wyszorowane warzywa gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam, studzę i obieram. Następnie przeciskam przez specjalną krajarkę do warzyw. To samo robię z jajkiem. Do miski dodaję pokrojony drobno ogórek oraz odcedzone(...)zalewy warzywa. Łączę składniki majonezem i jogurtem. Doprawiam solą oraz pieprzem. Przekładam sałatkę do małych miseczek i dekoruję natką pietruszki
Kuchnia co dniamiałam pojęcia, że wpisze się na stałe w moje menu. Jest świetna na obiad, i doskonała na kolację. Bez węglowodanów same warzywa i białko. Chude nie smażone białko. Jest ona zgodna z kuchnią pięciu przemian. Znajdziecie w niej słodki, kwaśny, słony, pikantny smak. Składniki: opakowanie kiełków fasoli mung 1 piers(...)wrzuć na wrzątek na 3 minuty. Odcedź. Pozostaw do ostygnięcia na durszlaku :). 3. Pomidor i ogórek pokrój na zapałki. 4. Kiełki i pokrojone warzywa wrzuć do misy, zalej sosem z podanych składników. Wymieszaj. 4. Ugotowana pierś pokrój pod kątem na plastry. 6. Rozłóż na talerzu do serwowania warzywa, obok ułóż
AZgotuj!ryżowego szczypta papryki chili Przygotowanie: 1. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i w jednym czasie włóż pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienia się w sos. Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i paprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się. 2. Opłucz
AZgotuj!łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób dressing i schowaj do lodówki. Kiedy warzywa będą ugotowane pokrój w ćwiartki ziemniaczki i jajka, a buraczki w plasterki cieniutkie. Do ciepłych warzyw dodaj pokrojoną rzodkiewkę również w plasterki. Dodaj pokrojone(...)kostkę ogórki kwaszone. Teraz kiedy warzywa nieco przestygły dodaj roszponkę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na misę na liście sałaty, na wierz ułóż ćwiartki jajka. Przepyszna sałatka, która zdążyła zniknąć zanim ostygła
AZgotuj!Cafe. Pyszna kawa i sok z czerwonych sycylijskich pomarańczy. Wnętrze tak piękne, że nie chce się wychodzić. I muzyka jazzowa. Po drodze znaleźliśmy sklepik z warzywami. Cicoria do asparago - nazwę znam dzięki Pani Renacie z bloga: www.kalejdoskoprenaty.blogspot.com(...)owoce, chrupiące. To warzywo przypomina cykorię i pewnie nią jest. Kupiliśmy 2 sztuki . Uwaga cena za kg 15 euro! Cytryna bez konserwantów. Zapach do dziś czuję z nozdrzach. Przyjemny. Zbawienne dla wątroby karczochy. Ślinka mi na to coś cieknie - niestety nie mam pojęcia jak się owo warzywo nazywa. Broccoli Targowisko ryb. A przy
AZgotuj!płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki sól ok 1,5 łyżeczki pieprz Obieramy warzywa i kroimy w plasterki, dość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony(...)czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rybę, mieszamy, dodajemy natkę i wylewamy do talerzy
AZgotuj!kremowego serka topionego - 2 łyżki masła - 2 kostki rosołowe drobiowe - łyżeczka suszonej bazylii - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na maśle. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Przygotowujemy bulion. (około 1 litr wody) Do wywaru dodajemy warzywa, cebulę z czosnkiem i gotujemy do miękkości. Dodajemy pokrojony koperek(...)Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i chwilkę razem wszystko gotujemy. Około 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wszystko razem miksujemy. Zupę możemy podać z płatkami migdałowymi, grzankami albo prażoną cebulą
Pan i Pani Smith w kuchniUwielbiam zupy! Mogę je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację Dokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam(...)Scroll down for recipe in English Łatwa zupa z curry i warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
karmelowyporadzę, że tak lubię warzywa ? Przede wszystkim dobrze się czuję po takich posiłkach. Dodatkowo bardzo mi smakują, więc co zrobić ;) Pyszna 'sałatka', dynia rządzi dalej. Obowiązków niestety coraz więcej... Jakoś trzeba się zmotywować, to może później nie będzie źle ;) Składniki (2 porcje): - 2 podłużne buraki - 2 ziemniaki - 1 cebula - 300 g dyni - 2 marchewki - oliwki czarne - garść sezamu - garść pokrojonej(...)rzepakowy (kilka łyżek) Buraki, ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż 2 razy przemieszać warzywa w naczyniu
Corner With Recipespozytywne działanie na nasz organizm (podskórna produkcja witaminy D), jednak zbyt częsta i długa prowadzi do przedwczesnego starzenia się komórek i zmian nowotworowych. Różnorodna dieta bogata w kolorowe warzywa i owoce zapewnia dawkę substancji antyoksydacyjnych, które mają działanie ochronne i prozdrowotne. Szczególne znaczenie mają to właśnie karotenoidy, które wymiatają wolne rodniki i chronią przed nowotworami, a ta zupa zawiera(...)pomidorów 3 średnie marchewki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 szklanki gorącej wody 1 łyżka suszonych warzyw sól i pieprz do smaku Do podania: roślinna śmietanka (ryżowa, migdałowa, sojowa) i natka pietruszki Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Papryki umyj, przekrój na pół i wyrzuć gniazda nasienne. Przełóż
Roślinna - blog wegański