Wiosna, grill, warzywa ....;-) leciutko, delikatnie i smacznie. To jest to! Trudno sobie wyobrazić kuchnię śródziemnomorską bez bakłażana . Pochodzi z Indii a w Europie do niedawna warzywo to uważano za egzotyczne. Poza walorami smakowymi bakłażan ma również sporo zalet zdrowotnych. Świeży owoc zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2 % cukrów. Zawiera
potrawyregionalneNastępnie dodałam plastry cebuli. Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Następnie odlałam sok,który puściły warzywa. Składniki zalewy wymieszałam w misce. olej, ocet, cukier, wegetę, koncentrat pomidorowy, dodałam pieprz i wymieszałam. Wlałam ją do ogórków i wymieszałam. Przełożyłam wszystkie wymieszane z przyprawami warzywa do dużego
potrawyregionalnewiększość warzyw przyszedł do nas z Włoch. Większości z nas kojarzy się z włoszczyzną .... To, co najlepsze w porze poza smakiem i aromatem, to wartości odżywcze. Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i B6 oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego. Zawarte w porze(...)poziom cukru we krwi. Poza tym bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze. Jedzmy więc pory bo zdrowe;) Polecam dziś surówkę z tym aromatyzowanym warzywem. Składniki: por biała część 1 marchew 1 jabłko 1 łyżka majonezu 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz do smaku Większą - białą część i mniejszą zieloną
potrawyregionalneWyłowiłam ją i pokroiłam na mniejsze części. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażyłam na patelni na maśle. Dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Wymieszałam warzywa z cebulą i podsmażyłam. Następnie przełożyłam je do garnka z bulionem. Wyłowiłam pora i dodałam pokrojoną soję i przyprawy. Ilość ich zależy od upodobań smakowych. Gotowałam aż warzywa będą miękkie
potrawyregionalnekiszoniaki jak najczęściej! Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora, pokrojony na kawałki seler i kostkę bulionu. Pokroiłam jeszcze(...)pora na paseczki i dodałam do zupy wraz z podsmażonymi warzywami. Marchew,pietruszkę i selera (ilość w zależności od ilości zupy i gustów) starłam na tarce o grubych oczkach i podsmażyłam chwilę na patelni na maśle. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Część przecieru z ogórków zmiksowałam i dołożyłam do zupy wraz z pozostałym
potrawyregionalneczosnek sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam aż warzywa zmiękną. Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami
potrawyregionalneJARMUŻ Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych
potrawyregionalnepotas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego, które mają właściwości odkażające. Jest również cennym źródłem błonnika. Jednak rabarbar to przede wszystkim warzywo, którym można wzbogacić wiosenne menu. Kupując rabarbar pamiętajcie, że najlepsze są młode, sprężyste i różowe łodygi. Unikajcie pędów miękkich i popękanych. Ogonki o zielonym miąższu i skórce są grube i kwaśne(...)smak. Czyli – im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar. Łodygę obiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec. Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem. Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami. drożdżowe ciasto z rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki
potrawyregionalnegrillować. Fenkuł czyli koper włoski. Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków. Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają(...)trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne
potrawyregionalnedusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków. Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają(...)trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki
potrawyregionalneRisotto to popularna włoska potrawa. Dziś pomieszałam .... i nadałam jej trochę indyjskich smaków. Sycące i pyszne danie. Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw. Składniki: pierś z kurczaka puszka mleczka kokosowego szklanka ryżu Arborio na risotto szklanka bulionu 1-4 szklanki białego wina pół zielonej świeżej papryki różyczki kalafiora dwie dymki dwie małe cebule dwie marchewki kawałek(...)kalafiora. On również powinien być półtwardy. Do ryżu przełożyłam usmażoną marchewkę z papryką. Następnie pachnącego przyprawami kurczaka. Wlałam mleczko kokosowe. Na koniec dołączył kalafior. Wszystkie smaki połączyły się z warzywami. Ale aby było jeszcze smaczniej dodałam kawałki pokruszonej gorgonzoli. Wszystko wymieszałam i chwilkę jeszcze trzymałam na małym gazie. Posypałam całość startym parmezanem i delikatnie wymieszałam. Podawałam z uprażonymi płatkami migdałów
potrawyregionalneSurówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 duża(...)połowy cytryny opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę. Kalarepkę. Czerwoną paprykę. Rzodkiewki. Fenkuł. Dymkę i papryczkę chili. Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny
potrawyregionalnenajlepiej na noc) po czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem. Do barszczu ukraińskiego pasuje też fasola szparagowa. Warzywa do bulionu obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze części. Zalałam je 2 l wody. Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, jedną nieobraną cebulę(...)grubych oczkach. Dodałam je do wywaru. Po chwili dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszoną kapustę. Można również pokroić i dodać ugotowaną marchew. Następnie wrzuciłam fasolę. Gotowałam aż wszystkie warzywa były miękkie. Wlałam kwas buraczany. Doprawiłam do smaku. Po nalaniu na talerze można zabielić barszcz śmietaną. Smacznego
potrawyregionalneJARMUŻ Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan
potrawyregionalnesmaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię krajów Maghrebu. Składniki 15 pomarańczy najlepiej z upraw ekologicznych - ilość dotyczy suszarki MPM MSG-04 Sprzęt obierak do warzyw i owoców suszarka do warzyw i owoców młynek do przypraw Przygotowanie Pomarańcze bardzo dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata