warzywa - 14856 przepisów (strona:202/991)

EKSPRESOWA GROCHÓWKA 143

mielonego grochu 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 150 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę 250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 2 ząbki drobno posiekanego czosnku 150 g warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchew, pietruszka, seler, por) 1300 g bulionu  sól pieprz 2 liście laurowe 2 łyżeczki majeranku A jak to zrobić: Do garnka włożyć czosnek i warzywa

Kuchnia w opałach
10 pomysłów na kurczaka 265

pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem, które koniecznie musicie wypróbować tego lata! Zobaczcie także inne inspiracje obiadowe: 21 pomysłów na kasze! 10 pomysłów na pieczarki 16 dań z zielonymi warzywami 11 przepisów z oliwkami 12 zdrowych przepisów z bobem i fasolką szparagową 40 pomysłów na letnie obiady 30 pomyslów na cukinie Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kurczak

Moja smaczna kuchnia
Wywar drobiowy - baza na zupy 199

przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Zimą często korzystam

Atlas Smaków
Pierogi z mięsem 166

Kolejny sposób na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z rosołu. Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda  Farsz: mięso ( ugotowane z rosołu - drób, wołowina) warzywa ( ugotowane z rosołu - marchew, pietruszka, kawałek selera ) cebula  sól i pieprz Mąke przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 1 szklanki ). Wyrobić(...)zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Ostudzone mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce. Na patelni podsmażyć na złoto cebulkę, dodać do farszu. Przyprawić sola i pieprzem do smaku. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać kółka

Atlas Smaków
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 181

kawy i herbaty oraz specjalność Soffi - torty bezowe. Menu przejrzyste, zazwyczaj po parę dań z każdej kategorii. Dzięki temu jedzenie jest świeżo przygotowywane a w kuchni wykorzystywane są sezonowe warzywa i owoce. Wszystkie dania są pięknie przybrane i estetycznie podane. Obsługa miła, dbająca o klienta, znająca potrawy i sposób ich przyrządzania. Osobiście nie lubię opisów potraw, według mnie to sprawa(...)selera naciowego z grillowanymi krewetkami Planka Stek ( 55 zł ) - stek z brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek  Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką   Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja

Atlas Smaków
Zupa literkowa 'Marta mówi' 169

kurczaka ( udko, dwa skrzydełka, itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy makaron bez jajeczny w kształcie literek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy osobno

Atlas Smaków
Pyszna zupa pomidorowa 187

koperek sól pieprz pół łyżeczki cukru Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucić kostki rosołowe, marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę bazylii, por i seler. Gotować do momentu, gdy warzywa zaczną robić się miękkie. Następnie dodać cebulę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), natkę pietruszki i koperek. Gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz

The Sweet Damsel
Tortilla z kurczakiem 318

kurczaka  wyczyścić i pokroić w plasterki. Obsypać przyprawą do gyrosa i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum pół godziny. Usmażyć na patelni na łyżce oliwy z oliwek. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, posiekać cebulę, szczypiorek oraz koperek (Ja dodałam do nich łyżkę octu balsamicznego). Tortille przygotować według opisu na opakowaniu. Posmarować dokładnie sosem,  ułożyć sałatę, warzywa oraz kawałki kurczaka

The Sweet Damsel
Sałatka z kurczakiem, camembertem i sosem winegret 425

zioła do drobiu   Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Natrzeć mięso przyprawami i smażyć bez dodatku tłuszczu. Gotowe mięso  pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę. Szczypiorek i natkę drobno posiekać. Mix sałat wyłożyć na talerz razem z warzywami, ziołami, camembertem oraz kurczakiem. Całość polać sosem winegret.  Można podać z pieczywem

The Sweet Damsel
Pyszny i zdrowy sok 199

wyciskane soki, ten poniżej jest jednym z moich ulubionych :) Mniam :) Składniki: 4 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 jabłka 1 lub 2 pomarańcze pół pęczka natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć. Marchewki, pomarańcze i jabłka obrać. Z jabłek należy również wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić wszystkie warzywa i owoce do sokowirówki razem  natką pietruszki. Można do niego

The Sweet Damsel
Łosoś gotowany na parze z warzywami 292

Gorąco polecam pyszny i zdrowy posiłek. Łosoś jest bardzo smaczny i delikatny, bez zbędnego dodatkowego tłuszczu. Składniki: filet z łososia sól i świeżo zmielony pieprz kostka rosołowa lub vegeta warzywa (ja użyłam mrożonych) Wykonanie: Do naczynia do gotowania na parze wlać wodę i dodać kostkę rosołową lub vegetę. Na wierzchu ułożyć filet posypany pieprzem i solą oraz warzywa. Gotować

The Sweet Damsel
Chłodnik z botwniki 141

cytryny (ok. 1 łyżka) i odstawiamy botwinkę do ostygnięcia. W tym czasie myjemy i obieramy ogórki, które ścieramy razem z rzodkiewkami na grubych oczkach. Do warzyw dodajemy posiekany koperek. Do ostudzonej botwinki dodajemy kefir, jogurt i warzywa - całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę wkładamy do lodówki na minimum

Emcia Pichci
Tajska zupa krewetkowa 181

gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki.  Pora kroimy w plastry.   Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy

Taste Therapy
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 224

Może to nie jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde liście, o nieokreślonym jak dla mnie smaku, całkiem nieźle sprawdzają się w zupie.     Przepis ten powstał już pod koniec maja, ale całkowicie o nim zapomniałam (ach, ta skleroza!). Niemniej zupa wyszła na tyle ciekawa, że postanowiłam(...)zmiksować. Haha, gdyby to było takie proste! W tego typu zupach jest na tyle trudno, gdyż trzeba umieć odpowiednio je doprawić. W jaki sposób? Aby wydobyć niepowtarzalny smak użytych warzyw! Nie, nie chodzi o ich tłumienie poprzez dodanie przypraw, lecz o ich wyeksponowanie. W przypadku gruszki i jarmużu polecam wysublimowaną gałkę muszkatołową wraz z mieloną, pachnącą słońcem i cyrtusami kolendrą

W kuchni Karmel-itki
Liebster Blog Award razy cztery 156

Barcelona, Wiedeń. Może Kraków? Uwielbiam jego artystyczny klimat. Albo jakieś małe, malownicze miasteczko gdzieś w Europie, gdzie jest raczej ciepło niż zimno, gdzie na targu można kupić piękne sezonowe warzywa i owoce, żartując przy tym ze sprzedawcą, gdzie miałabym piękną kuchnię w drewnie, a z belek pod sufitem zwisałby czosnek i suszące się zioła... Tak sielsko-anielsko i spokojnie(...)przegryzać zupę? Miseczka, zdecydowanie. Muszę w końcu kupić jakiś ładny, nowy komplet, bo stary zaczyna mnie powoli nudzić. 3. A skoro o zupie mowa... Klarowna czy krem? Z jakich warzyw najchętniej? Krem, zdecydowanie. Z dyni lub marchewki pojawiają się u mnie najczęściej, ale lubię też eksperymentować z nowymi smakami i połączeniami. 4. Przyznaj się do swojego kulinarnego grzechu. Po którym

Pożeraczka, czyli raz adobrze