warzywa - 14856 przepisów (strona:211/991)

Zupa kalafiorowa z koperkiem 136

ziemniaki 250 ml śmietany sól pieprz liść laurowy koperek Wykonanie: Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem. Marchewkę , seler, pietruszkę ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa dodać do bulionu wraz z liściem laurowym. Wszystko gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. zupa kalafiorowa z koperkiem

O kuchni z uczuciem
Conchiglioni z bobem z parowaru 198

Jak pewnie zauważyliście conchiglioni jest jednym z moich ulubionych makaronów :) Chyba dlatego, że lubię nadziewać zarówno makaron jak i mięso :) Można go zrobić na bardzo dużo

Parowar Faceta
Tarta z młodą marchewką i zielonym groszkiem 127

targach można kupić teraz pełno cudownych, świeżych i pachnących warzyw. My tym razem postawiliśmy na młodą marchewkę i świeżutki zielony groszek – zapraszamy na tartę Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 pęczek młodej marchewki - 100 g świeżego zielonego groszku - 1/2 pęczka szczypiorku - 3 jajka(...)farsz do tarty. Marchewkę odcinamy od natki zostawiając kawałek zielonego i myjemy. W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy marchewkę oraz groszek i gotujemy ok. 15 minut. Jak warzywa są na wpół twarde to wyciągamy i odsączamy z wody. Do miski dajemy śmietanę, jogurt oraz jajka, mieszamy na gładką masę i doprawiamy. Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do masy

Kuchenne Wariacje
Pikantne puree z batatów 193

Słodkie ziemniaki nie należą do najpopularniejszych warzyw, a szkoda bo mają wspaniały oryginalny smak, który stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych ziemniaków z koperkiem. Można je piec, grillować, gotować, na co tylko mamy ochotę. Moją ulubioną propozycją podania batatów jest puree, smak jest niecodzienny, zdecydowanie wart spróbowania. Świetnie pasuje do pieczonych skrzydełek lub grillowanej wołowiny. SKŁADNIKI ( na 4 porcje) 2 duże(...)równe kawałki około 3 cm. Włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować ok 20 min, aż bataty i marchewką będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Ugotowane warzywa odcedzić. Do garnka dodać śmietanę, masło, ząbek czosnku, papryczkę jalapeno i całość zblendować na jednolitą, gładką masę. Dodać wedle uznania gałkę muszkatołową, pieprz cayenne i sól, powtórnie zblendować. Gotowe puree przełożyć

DefinicjaSmaku
Przepiórcze jajeczka zapiekane w kokilkach. 170

sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1.  Pieczarki umyć i posiekać w niedużą kostkę, dymkę oraz bazylię drobno posiekać i wymieszać z pieczarkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem sola i pieprzem. Warzywa połączyć ze śmietaną. 2. Warzywa wymieszane z sosem ułożyć w kokilkach, wbić jajka, ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać parmezanem lub solą.  3. Zapiekać ok 10-12 minut

DefinicjaSmaku
Sajgonki ze szparagami i pomarańczową kaszą jaglaną 197

pieprz sól SPOSÓB WYKONANIA Wstawić wodę na kaszę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. ( około 15 min) Szparagi umyć. Pozbyć się twardych końcówek, najłatwiej jest to zrobić chwytając warzywo za oba końce i odłamać twardą część. Szparagi są tak sprytnie skonstruowane, że pękają dokładnie w punkcie, który dzieli szparaga na tę "dobrą" i "złą" część. Paprykę pokroić w paski(...)papieru ułożyć farsz i zawinąć jak krokiet. Przekroić pod skosem na pół. Szparagi przekroić na połówki. Paprykę przyciąć w taki sposób by długość słupków odpowiadała długości szparagów. Równo pokrojone warzywa wcisnąć w każdą połówkę spring rolls'a. Podawać same lub z sosem słodko- kwaśnym. Smacznego

DefinicjaSmaku
Makaron shirataki z wieprzowiną papryczką jalapeno i świeżą kolendrą. 165

kalorii :) Tak jest w przypadku makaronu shirataki, który zwiera około 6kcl/100g, czyli tyle co nic. Dla mnie to prawdziwy hit! A z dodatkiem pulled pork, chilli, kolendry i chrupkich warzyw to prawdziwy rarytas :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1 opakowanie makaronu shirataki 250 g pulled pork z tego przepisu  lub surowa łopatka przyprawiona solą i pieprzem pokrojona w cieniutkie paseczki(...)czosnek. Po 2-3 minutach dorzucić bakłażana, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, jalapeno oraz orzeszki ziemne. Smażyć 2-3 minuty. W przypadku zwykłej patelni smażenie będzie trwało nieco dłużej. Warzywa powinny być lekko chrupkie, ale nie surowe. 5. Wrzucić makaron i mięso ( jeśli używaliśmy surowego, a nie gotowego pulled pork to mięso wrzucamy na początku). Dodać sos rybny

DefinicjaSmaku
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 192

Dziś mam propozycję na bardzo zielony i niezwykle smaczny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka

DefinicjaSmaku
Krem z cukinii z dodatkiem sera gorgonzola i mięty. 168

znalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy, świeże pomidory i miętę, która stanowi fantastyczny orzeźwiający akcent. SKŁADNIKI(...)oliwy, podsmażyć przez 2 min cebulkę i czosnek wraz ze szczyptą soli. Następnie dodać cukinie i ziemniaki. Podsmażyć 5 min i zalać dwoma szklankami wody ( tak aby przykryć wszystkie warzywa). Dodać liście laurowe oraz limonkki kaffir i mięty.  4. Gotować do momentu aż cukinia i ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy liście laurowe oraz limonki kaffir i ziana ziela

DefinicjaSmaku
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 229

łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić w mniejsze kawałki. Razem z pomidorkami koktajlowymi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa oprószyć solą morską i skropic oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W czasie gdy papryka i pomidorki się pieką, kroimy mango i awokado(...)skórki delikatnie wypycham miąższ i gotowe kawałki ściągam ze skórki palcami. Mango i awokado powinny być dość drobno pokrojone, ale nie na miazgę. Szalotkę również posiekać w drobniutką kosteczkę. Warzywa wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy. Pomidorki chwilowo odkładamy i zajmujemy się papryką. Należy obrać ją ze skórki i pokroić w taką samą kostkę jak mango i awokado. Dodać

DefinicjaSmaku
Makaron soba z wołowiną i pieczarkami 213

Dziś trochę orientalnie i lekko pikantnie. Mamy tu przede wszystkim chudą wołowinę marynowaną w słodkim sosie sojowym, makaron gryczany, czyli soba, (ugotowany al dente) oraz warzywa poddane krótkiej i wysokiej obróbce termicznej. Danie cudownie pachnie czosnkiem, chiili oraz imbirem, łączy w sobie wiele kontrastowych smaków i aromatów, dzięki czemu jest naprawde pyszne. Szczególnie polecam użycie woka, wtedy jego przygotowanie zajmie(...)gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Czosnek, chilli oraz imbir drobniutko siekamy. Marchew kroimy w talarki. Przed rozgrzaniem woka wszystkie warzywa musza być już przygotowane. W woku rozgrzewamy niedużą ilość oleju o wysokiej temperaturze palenia. Gdy wok się mocno rozgrzeje wrzucamy, cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy chilli, czosnek i imbir

DefinicjaSmaku
Kasza bulgur z kurczakiem, fasolką szparagową, czosnkiem i oliwą truflową 249

kurczaka 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku 1 gałązka świeżego rozmarynu sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżka oliwy truflowej sól morska świeżozmielony pieprz warzywa 400g fasolki szparagowej (w sezonie świeżej) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 zielonej papryczki chilli kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu świeżozmielony pieprz(...)drobno siekamy mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty i zalewamy kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórką cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz tymianek. Kiedy warzywa uwolnią aromat dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie (kilka minut) i wrzucamy fasolkę szparagową. Po 3-4 minutach dodajemy pokruszoną fetę. Doprawiamy świeżozmielonym pieprzem

DefinicjaSmaku
Szpinakowy koktajl z bananem, pomarańczą i młodym jęczmieniem 171

jęczmień dostarczaja naszemu organizmowi mnóstwo mikroelementów, a jęczmień dodatkowo poprawia trawienie. Przez długi czas nie mogłam się przekonać do owocowo- warzywnych koktajli, zawsze wybierałam te owocowe w obawie, że warzywa zepsują mi ten cudowny smak. Nic bardziej mylnego odpowiednio dobrane warzywa i ich proporcje nie zmieniają smaku koktajlu, a jedynie podwyższają jego atraktcyjność dla naszego organizmu :) Polecam :) SKŁADNIKI (1 porcja

DefinicjaSmaku
Szaszłyki ziołowo- truflowe ze szparagami, cukinią i bakłażanem 208

Kolejny fantastyczny pomysł na danie z grilla. Delikatne i aromatyczne szaszłyki z piersi kurczaka i zielonych warzyw. Mnóstwo świeżych ziół, czosnku i.... odrobina oliwy truflowej, która całości nadaje charakteru i jest "tym" tajemniczym składnikiem :) SKŁADNIKI ( ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 2 gałązki świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego oregano 10-15 listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku(...)przeciskamy przez praskę) i dokładnie zalewamy nią mięso. Wstawiamy na ok. 10-12 h do lodówki. Cukinię, bakłażana oraz cebulę kroimy w kawałki wielkością zbliżone do kawałków mięsa, wtedy warzywa ładnie się zgrillują. Szparagi chwytamy za dwa końce i odłamujemy zdrewniałą część. Pozostałą część szparaga kroimy na mniejsze kawałki. Na patyczku nadziewamy kolejno : bakłażan, kurczak, cebula, szparag, kurczak, cebula, cukinia

DefinicjaSmaku
Zupa brokułowa z serkiem topionym 293

reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Brokuł umyć, podzielić na różyczki, głąb pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Warzywa zalać taką ilością wody, aby je zakryły. Ugotować do miękkości. Serek pokruszyć, dodać do warzyw. Całość delikatnie mieszać do czasu rozpuszczenia serka. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem ziołowym

Świat Smaku