warzywa - 14856 przepisów (strona:211/991)

Kurczak pieczony na butelce piwa 122

akurat dojrzewał wyjątkowo długo. Aż wreszcie Madzia, nie chcąc czekać kolejnych kilku lat, wzięła sprawy w swoje ręce i sama tego kurczaka zrobiła. A do tego jeszcze pyszne warzywa, pieczone razem z kurczakiem. Rewelacja! Potrzebujemy: 1 kurczak (1-1,5 kg) 1 piwo 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie Marynata do kurczaka(...)wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia kurczaka nadziewamy na butelkę z piwem (tak żeby szyjka ledwo tylko wystawała znad kurczaka), umieszczamy w wyższej brytfannie, a dookoła układamy warzywa pokrojone na kawałki i wymieszane z oliwą, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę na każdy kilogram kurczaka. Nasz miał około 1,5 kg więc siedział

Marder&Marder Manufacture
Kurczak po hawajsku 259

Jedliście kiedyś karmelizowaną cebulę? W tym daniu wyszła idealna. Upiekła się z miodem i ostrą czerwoną papryką. Z kurczaka powstał sos, który idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami. 7 udek z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka Pieprz młotkowany z kolendrą Cząber Zioła prowansalskie Glazura: 4 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy(...)dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem z kolendrą, cząbrem i ziołami prowansalskimi. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Obsypujemy go pokrojonymi warzywami. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy glazurę. Miód, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną glazurą smarujemy kurczaka. Pieczemy w nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Zielony ryz z bobem i groszkiem cukrowym 135

sitko i płuczemy, aż woda nie będzie mętna. Odcedzamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy,  a następnie lekko przesmażamy, aż warzywa się zeszklą. Dodajemy ryż, mieszamy i dolewamy bulion. Ryż solimy i pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż ryż będzie al dente. W międzyczasie bób gotujemy na parze przez około(...)minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy  do niego groszek. Do garnka z  ryżem dodajemy pesto i warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa kalafiorowa z koperkiem 133

ziemniaki 250 ml śmietany sól pieprz liść laurowy koperek Wykonanie: Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem. Marchewkę , seler, pietruszkę ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa dodać do bulionu wraz z liściem laurowym. Wszystko gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. zupa kalafiorowa z koperkiem

O kuchni z uczuciem
Conchiglioni z bobem z parowaru 192

Jak pewnie zauważyliście conchiglioni jest jednym z moich ulubionych makaronów :) Chyba dlatego, że lubię nadziewać zarówno makaron jak i mięso :) Można go zrobić na bardzo dużo

Parowar Faceta
Tarta z młodą marchewką i zielonym groszkiem 123

targach można kupić teraz pełno cudownych, świeżych i pachnących warzyw. My tym razem postawiliśmy na młodą marchewkę i świeżutki zielony groszek – zapraszamy na tartę Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 pęczek młodej marchewki - 100 g świeżego zielonego groszku - 1/2 pęczka szczypiorku - 3 jajka(...)farsz do tarty. Marchewkę odcinamy od natki zostawiając kawałek zielonego i myjemy. W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy marchewkę oraz groszek i gotujemy ok. 15 minut. Jak warzywa są na wpół twarde to wyciągamy i odsączamy z wody. Do miski dajemy śmietanę, jogurt oraz jajka, mieszamy na gładką masę i doprawiamy. Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do masy

Kuchenne Wariacje
Pikantne puree z batatów 186

Słodkie ziemniaki nie należą do najpopularniejszych warzyw, a szkoda bo mają wspaniały oryginalny smak, który stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych ziemniaków z koperkiem. Można je piec, grillować, gotować, na co tylko mamy ochotę. Moją ulubioną propozycją podania batatów jest puree, smak jest niecodzienny, zdecydowanie wart spróbowania. Świetnie pasuje do pieczonych skrzydełek lub grillowanej wołowiny. SKŁADNIKI ( na 4 porcje) 2 duże(...)równe kawałki około 3 cm. Włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować ok 20 min, aż bataty i marchewką będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Ugotowane warzywa odcedzić. Do garnka dodać śmietanę, masło, ząbek czosnku, papryczkę jalapeno i całość zblendować na jednolitą, gładką masę. Dodać wedle uznania gałkę muszkatołową, pieprz cayenne i sól, powtórnie zblendować. Gotowe puree przełożyć

DefinicjaSmaku
Przepiórcze jajeczka zapiekane w kokilkach. 164

sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1.  Pieczarki umyć i posiekać w niedużą kostkę, dymkę oraz bazylię drobno posiekać i wymieszać z pieczarkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem sola i pieprzem. Warzywa połączyć ze śmietaną. 2. Warzywa wymieszane z sosem ułożyć w kokilkach, wbić jajka, ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać parmezanem lub solą.  3. Zapiekać ok 10-12 minut

DefinicjaSmaku
Sajgonki ze szparagami i pomarańczową kaszą jaglaną 191

pieprz sól SPOSÓB WYKONANIA Wstawić wodę na kaszę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. ( około 15 min) Szparagi umyć. Pozbyć się twardych końcówek, najłatwiej jest to zrobić chwytając warzywo za oba końce i odłamać twardą część. Szparagi są tak sprytnie skonstruowane, że pękają dokładnie w punkcie, który dzieli szparaga na tę "dobrą" i "złą" część. Paprykę pokroić w paski(...)papieru ułożyć farsz i zawinąć jak krokiet. Przekroić pod skosem na pół. Szparagi przekroić na połówki. Paprykę przyciąć w taki sposób by długość słupków odpowiadała długości szparagów. Równo pokrojone warzywa wcisnąć w każdą połówkę spring rolls'a. Podawać same lub z sosem słodko- kwaśnym. Smacznego

DefinicjaSmaku
Makaron shirataki z wieprzowiną papryczką jalapeno i świeżą kolendrą. 161

kalorii :) Tak jest w przypadku makaronu shirataki, który zwiera około 6kcl/100g, czyli tyle co nic. Dla mnie to prawdziwy hit! A z dodatkiem pulled pork, chilli, kolendry i chrupkich warzyw to prawdziwy rarytas :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1 opakowanie makaronu shirataki 250 g pulled pork z tego przepisu  lub surowa łopatka przyprawiona solą i pieprzem pokrojona w cieniutkie paseczki(...)czosnek. Po 2-3 minutach dorzucić bakłażana, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, jalapeno oraz orzeszki ziemne. Smażyć 2-3 minuty. W przypadku zwykłej patelni smażenie będzie trwało nieco dłużej. Warzywa powinny być lekko chrupkie, ale nie surowe. 5. Wrzucić makaron i mięso ( jeśli używaliśmy surowego, a nie gotowego pulled pork to mięso wrzucamy na początku). Dodać sos rybny

DefinicjaSmaku
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 186

Dziś mam propozycję na bardzo zielony i niezwykle smaczny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka

DefinicjaSmaku
Krem z cukinii z dodatkiem sera gorgonzola i mięty. 163

znalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy, świeże pomidory i miętę, która stanowi fantastyczny orzeźwiający akcent. SKŁADNIKI(...)oliwy, podsmażyć przez 2 min cebulkę i czosnek wraz ze szczyptą soli. Następnie dodać cukinie i ziemniaki. Podsmażyć 5 min i zalać dwoma szklankami wody ( tak aby przykryć wszystkie warzywa). Dodać liście laurowe oraz limonkki kaffir i mięty.  4. Gotować do momentu aż cukinia i ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy liście laurowe oraz limonki kaffir i ziana ziela

DefinicjaSmaku
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 221

łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić w mniejsze kawałki. Razem z pomidorkami koktajlowymi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa oprószyć solą morską i skropic oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W czasie gdy papryka i pomidorki się pieką, kroimy mango i awokado(...)skórki delikatnie wypycham miąższ i gotowe kawałki ściągam ze skórki palcami. Mango i awokado powinny być dość drobno pokrojone, ale nie na miazgę. Szalotkę również posiekać w drobniutką kosteczkę. Warzywa wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy. Pomidorki chwilowo odkładamy i zajmujemy się papryką. Należy obrać ją ze skórki i pokroić w taką samą kostkę jak mango i awokado. Dodać

DefinicjaSmaku
Makaron soba z wołowiną i pieczarkami 207

Dziś trochę orientalnie i lekko pikantnie. Mamy tu przede wszystkim chudą wołowinę marynowaną w słodkim sosie sojowym, makaron gryczany, czyli soba, (ugotowany al dente) oraz warzywa poddane krótkiej i wysokiej obróbce termicznej. Danie cudownie pachnie czosnkiem, chiili oraz imbirem, łączy w sobie wiele kontrastowych smaków i aromatów, dzięki czemu jest naprawde pyszne. Szczególnie polecam użycie woka, wtedy jego przygotowanie zajmie(...)gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Czosnek, chilli oraz imbir drobniutko siekamy. Marchew kroimy w talarki. Przed rozgrzaniem woka wszystkie warzywa musza być już przygotowane. W woku rozgrzewamy niedużą ilość oleju o wysokiej temperaturze palenia. Gdy wok się mocno rozgrzeje wrzucamy, cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy chilli, czosnek i imbir

DefinicjaSmaku
Kasza bulgur z kurczakiem, fasolką szparagową, czosnkiem i oliwą truflową 244

kurczaka 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku 1 gałązka świeżego rozmarynu sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżka oliwy truflowej sól morska świeżozmielony pieprz warzywa 400g fasolki szparagowej (w sezonie świeżej) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 zielonej papryczki chilli kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu świeżozmielony pieprz(...)drobno siekamy mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty i zalewamy kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórką cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz tymianek. Kiedy warzywa uwolnią aromat dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie (kilka minut) i wrzucamy fasolkę szparagową. Po 3-4 minutach dodajemy pokruszoną fetę. Doprawiamy świeżozmielonym pieprzem

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania