warzywa - 14856 przepisów (strona:216/991)

Zupa szczawiowa wykwintna 168

piękny, jędrny i świeżutki szczaw w moim tureckim warzywniaku. W głowie natychmiast pojawiła się wizja zupy szczawiowej z jajeczkiem i przysłoniła mi wszystkie inne fantastyczne, mniej i bardziej egzotyczne warzywa i owoce (a muszę przyznać, że sklep jest pod tym względem wspaniały) tudzież obracając w gruzy moje, tak pieczołowicie opracowane, kulinarne  plany na najbliższe dwa dni. Chwyciłam największy pęczek(...)jakości 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku szczypta kurkumy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku siekany koperek do dekoracji kilka jajeczek przepiórczych    1. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Warzywa kroimy w drobną kostkę, pietruszkę selera i marchew gotujemy do miękkości w bulionie. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut). Obieramy ze skorupek, przekrawamy na połówki. 2. Szczaw siekamy

Kuchnia Prezydentowej
Kapuśniak 212

zimną wodą w dużym garnku, dodać ziele angielskie, listki laurowe i kulki pieprzu. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i zdjąć pianę. Gotować 30 minut pod częściowym przykryciem. 3. Warzywa pokroić w kostkę -ziemniaki i marchewkę w grubą, resztę warzyw w drobną i dodać do wywaru. Gotować do miękkości, następnie dodać grzyby z cebulą oraz kapustę kiszoną, wsypać sól

Kuchnia Prezydentowej
Sajgonki (Cha Gio) 176

starty czosnek oraz resztę składników, trzymałam na małym ogniu jeszcze 2 minuty, przelałam do słoiczka, zamknęłam i zostawiłam do wystygnięcia. Podawałam zimny do sajgonek. 1 . Mój farsz warzywny - starłam warzywa na tarce w "julienne" - drobniutką zapałkę, pora w wąskie paseczki. Namoczone i osuszone grzyby podsmażyłam krótko z dymką i imbirem na silnym ogniu, dolewając po łyżce sosu rybnego i sojowego(...)Dodałam do warzyw razem z kiełkami i szczypiorem, wymieszałam ze sparzonymi kiełkami i roztrzepanym jajkiem, doprawiłam pozostałą łyżką sosu rybnego i sojowego. 2 . Mój farsz kim chi - 1 mała marchewkę i w małą rzepkę starłam na tarce, posiekałam kim chi na paski, dodałam małą garść kiełków, doprawiłam zalewą spod kim chi (2 łyżki), po 15 minutach odlałam nadmiar soków

Kuchnia Prezydentowej
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 196

może być z kostki) lub wody 3-4 kulki ziela angielskiego 7-9 ziaren pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe Sos: 1 mała garść suszonych grzybów 2 łyżki suszonych warzyw (gotowa mieszanka - marchew, cebula, pietruszka, por, seler, pasternak) utłuczonych na drobno w moździerzu 100 g śmietanki 36% 2 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz(...)podlewać bulionem. 5. Kiedy kiszeniaki są gotowe, zlać do garnka bulion, w którym się gotowały, dodać wodę z moczenia grzybów i ewentualnie pozostały bulion, wrzucić pozostałe grzyby i rozdrobnione warzywa suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy  i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać kiszeniaki z sosem grzybowo-warzywnym i sałatką

Kuchnia Prezydentowej
Zielone curry z krewetkami 166

łyżki)  4 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej na 4-5 części i zmiażdżonych trzonkiem noża 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w grube plastry dowolne warzywa, pokrojone w większe kawałki (u mnie kawałek cukinii, zielonej papryki, pora, kalarepki, marynowany bambus) - niekoniecznie 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego 250 g mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego(...)odstawić. 3. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, wlać pozostałą łyżkę oleju, na rozgrzany włożyć zieloną pastę curry, smażyć mieszając 2 minuty. 3. Dodać imbir, trawę cytrynową i liście kaffir oraz warzywa, smażyć 2-3 minuty. Dodać sos rybny i sojowy, cukier i pieprz. Wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty. Dodać krewetki, gotować kolejne 2 minuty. 4.  Zdjąć

Kuchnia Prezydentowej
Chicken Daily Superior 164

świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku Ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego lub parboiled kilka zielonych cebulek, tylko białe części (zielone odcinamy i zostawiamy do salsy) duża szczypta suszonych warzyw (rozdrobnionych w moździerzu) lub 1/2 łyżki vegety 2 saszetki zielonej herbaty ekspresowej Irving Pure Green sól do smaku (jeśli nie używamy vegety!) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Salsa ogórkowa(...)rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy ryż, mieszamy aż zrobi się biały. Wlewamy zieloną herbatę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty, dodajemy sól i suszone warzywa lub vegetę, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień na minimum. Trzymamy na ogniu 12 minut - w tym czasie ryż powinien wchłonąć płyn i zmięknąć.  4. W tym czasie przygotowujemy mięso

Kuchnia Prezydentowej
Azjatycka zupa z dynią, rzepą i tofu 174

szybką do zrobienia azjatycką zupę. Dynia i tofu bardzo łagodzą smak, sprawiając, że zupa staje się wręcz jedwabiście delikatna. Przepis opracowałam sama, bazując na paście miso i bulionie drobiowym. Warzywa dodać można dowolne, jednak dynia i tofu współgrają według mnie znakomicie w tym daniu, a rzepa jest wręcz niezbędna, gdyż jest fajnym akcentem w jego delikatności. Posmakuje z pewnością nawet(...)limonki lub ocet ryżowy i tofu; zupę zdjąć z ognia, przykryć i potrzymać tak ok. 2 minuty. 4. Makaron i rzepę rozłożyć do dużych misek, zalać gorącą zupą z warzywami, udekorować zieleniną i krążkami świeżej chili. Wcinać

Kuchnia Prezydentowej
Ratatouille (ratatuj) 161

kreskówce o sympatycznej francuskiej myszce z 2007 roku. Myszka marzyła o ugotowaniu tego dania, Wy możecie zrobić to w każdej chwili ;) Jest to niesamowicie tania propozycja obiadowa - za wszystkie warzywa wystarczające na ok. 6 porcji zapłaciłam niecałe 7 złotych, jest to więc niezła opcja dla studentów :) Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 2 papryki (mogą być różnokolorowe) - 4 pomidory - 2 duże(...)sama ;) Do dużego garnka wlewamy olej (ok. 4-5 łyżek), a gdy się rozgrzeje wrzucamy cukinię i bakłażana. Dodajemy po łyżce ziół prowansalskich i suszonego tymianku, mieszamy, obsmażamy. Gdy warzywa zmienią kolor dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jakieś pięć minut, a następnie w garnku lądują papryki i pomidory. Od tego momentu leniuchujemy ok. 40 minut, a warzywka na małym gazie

Kulinarne zapędy Kokosa
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup 168

przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco! Skorzystałam z przepisu z tej strony, lekko go tylko(...)średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia przez około 5-7 minut. Następnie dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę. Wlej do rondla bulion i włóż upieczone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj brie, bazylię, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj zupę do uzyskania kremowej

karmelowy
Pak choi z patelni w miksie ze szparagami. 212

minuty, kapustę i szparagi. Pamiętajcie, żeby odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Najlepiej zrobić to odłamując końcówki. Zielone szparagi zawsze łamią się w miejscu, gdzie kończy się zdrewniała część. Zblanszowane warzywa wyciągamy z wody i przekładamy na talerz. Powinny lekko obcieknąć z wody. Wcześniej na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Wrzucamy garść orzeszków ziemnych, cukinię, suszone pomidory, jalapeno. Przesmażamy chwilę warzywa razem

vegetanie
Owocowy deser z parowaru 191

Dawno deserów u mnie nie było, skupiłem się ostatnio na daniach obiadowych. Myślę, że przez okres wakacyjny będzie ich zdecydowanie więcej się pojawiać :) A dziś pierwszy

Parowar Faceta
Falafele z sałatką ze szpinaku, fasolki szparagowej i szparagów 162

cierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Szparagi i fasolkę myjemy, od szparagów odrywamy ich zdrewniałe końce i obieramy. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie 8 minut. Odcedzamy, fasolkę kroimy wzdłuż a szparagi na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy. Składniki winegretu dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy szpinak, następnie ugotowane warzywa i całość

Mango Papaja
Zdrowa sałatka z kalarepą i ryżowymi waflami wieloziarnistymi 165

śniadanie. A podając ją w szklaneczkach, możecie zachwycić nie tylko swoich gości, ale też zachęcić do jedzenia małych niejadków ;) To nietypowe połączenie lekkich wafli wieloziarnistych z jogurtowym serkiem i warzywami zaspokoi nie jeden głód. Zwieńczeniem sałatki jest tarta kalarepa, która mimo niepozornej formy kryje w sobie sporą liczbę witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Zapraszam, więc Was do spróbowania(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 rzodkiewki około 1/4 małej czerwonej papryki 1 łyżka startej na grubych oczkach kalarepy 4 listki roszponki sól i pieprz do smaku * ilość warzyw można dowolnie zwiększyć Przygotowanie: Serek przekładamy do miseczki, łączymy go z łyżką jogurtu naturalnego. Dodajemy do niego 3/4 łyżki posikanego szczypiorku (resztę zostawiamy do posypania wierzchu sałatki) oraz 2 pokrojone

Słodkie okruszki
Botwinka 111

wody - 100 g śmietany kremówki - sól, pieprz - 1 łyżeczka cukru Najpierw nastawiamy wodę i wrzucamy do niej umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy(...)resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa to odlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy dokładnie ze śmietaną i wlewamy do garnka, mieszamy i gotowe Smacznego

Kuchenne Wariacje
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym 281

ostra W rondelku topimy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli to dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Teraz przygotowujemy warzywa. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do kurczaka. Gdy pomidory zmiękną to dorzucamy paprykę pokrojoną w grubą kostkę i dodajemy do kurczaka. Całość dusimy do miękkości(...)Podczas duszenia kurczaka z warzywami gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy wszystko mamy gotowe łączymy ze sobą i podajemy Smacznego

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania