może być z kostki) lub wody 3-4 kulki ziela angielskiego 7-9 ziaren pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe Sos: 1 mała garść suszonych grzybów 2 łyżki suszonych warzyw (gotowa mieszanka - marchew, cebula, pietruszka, por, seler, pasternak) utłuczonych na drobno w moździerzu 100 g śmietanki 36% 2 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz(...)podlewać bulionem. 5. Kiedy kiszeniaki są gotowe, zlać do garnka bulion, w którym się gotowały, dodać wodę z moczenia grzybów i ewentualnie pozostały bulion, wrzucić pozostałe grzyby i rozdrobnione warzywa suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać kiszeniaki z sosem grzybowo-warzywnym i sałatką
Kuchnia Prezydentowejłyżki) 4 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej na 4-5 części i zmiażdżonych trzonkiem noża 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w grube plastry dowolne warzywa, pokrojone w większe kawałki (u mnie kawałek cukinii, zielonej papryki, pora, kalarepki, marynowany bambus) - niekoniecznie 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego 250 g mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego(...)odstawić. 3. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, wlać pozostałą łyżkę oleju, na rozgrzany włożyć zieloną pastę curry, smażyć mieszając 2 minuty. 3. Dodać imbir, trawę cytrynową i liście kaffir oraz warzywa, smażyć 2-3 minuty. Dodać sos rybny i sojowy, cukier i pieprz. Wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty. Dodać krewetki, gotować kolejne 2 minuty. 4. Zdjąć
Kuchnia Prezydentowejświeżo mielony pieprz, sól morska do smaku Ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego lub parboiled kilka zielonych cebulek, tylko białe części (zielone odcinamy i zostawiamy do salsy) duża szczypta suszonych warzyw (rozdrobnionych w moździerzu) lub 1/2 łyżki vegety 2 saszetki zielonej herbaty ekspresowej Irving Pure Green sól do smaku (jeśli nie używamy vegety!) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Salsa ogórkowa(...)rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy ryż, mieszamy aż zrobi się biały. Wlewamy zieloną herbatę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty, dodajemy sól i suszone warzywa lub vegetę, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień na minimum. Trzymamy na ogniu 12 minut - w tym czasie ryż powinien wchłonąć płyn i zmięknąć. 4. W tym czasie przygotowujemy mięso
Kuchnia Prezydentowejszybką do zrobienia azjatycką zupę. Dynia i tofu bardzo łagodzą smak, sprawiając, że zupa staje się wręcz jedwabiście delikatna. Przepis opracowałam sama, bazując na paście miso i bulionie drobiowym. Warzywa dodać można dowolne, jednak dynia i tofu współgrają według mnie znakomicie w tym daniu, a rzepa jest wręcz niezbędna, gdyż jest fajnym akcentem w jego delikatności. Posmakuje z pewnością nawet(...)limonki lub ocet ryżowy i tofu; zupę zdjąć z ognia, przykryć i potrzymać tak ok. 2 minuty. 4. Makaron i rzepę rozłożyć do dużych misek, zalać gorącą zupą z warzywami, udekorować zieleniną i krążkami świeżej chili. Wcinać
Kuchnia Prezydentowejkreskówce o sympatycznej francuskiej myszce z 2007 roku. Myszka marzyła o ugotowaniu tego dania, Wy możecie zrobić to w każdej chwili ;) Jest to niesamowicie tania propozycja obiadowa - za wszystkie warzywa wystarczające na ok. 6 porcji zapłaciłam niecałe 7 złotych, jest to więc niezła opcja dla studentów :) Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 2 papryki (mogą być różnokolorowe) - 4 pomidory - 2 duże(...)sama ;) Do dużego garnka wlewamy olej (ok. 4-5 łyżek), a gdy się rozgrzeje wrzucamy cukinię i bakłażana. Dodajemy po łyżce ziół prowansalskich i suszonego tymianku, mieszamy, obsmażamy. Gdy warzywa zmienią kolor dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jakieś pięć minut, a następnie w garnku lądują papryki i pomidory. Od tego momentu leniuchujemy ok. 40 minut, a warzywka na małym gazie
Kulinarne zapędy Kokosaprzepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco! Skorzystałam z przepisu z tej strony, lekko go tylko(...)średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia przez około 5-7 minut. Następnie dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę. Wlej do rondla bulion i włóż upieczone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj brie, bazylię, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj zupę do uzyskania kremowej
karmelowyminuty, kapustę i szparagi. Pamiętajcie, żeby odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Najlepiej zrobić to odłamując końcówki. Zielone szparagi zawsze łamią się w miejscu, gdzie kończy się zdrewniała część. Zblanszowane warzywa wyciągamy z wody i przekładamy na talerz. Powinny lekko obcieknąć z wody. Wcześniej na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Wrzucamy garść orzeszków ziemnych, cukinię, suszone pomidory, jalapeno. Przesmażamy chwilę warzywa razem
vegetanieDawno deserów u mnie nie było, skupiłem się ostatnio na daniach obiadowych. Myślę, że przez okres wakacyjny będzie ich zdecydowanie więcej się pojawiać :) A dziś pierwszy
Parowar Facetacierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Szparagi i fasolkę myjemy, od szparagów odrywamy ich zdrewniałe końce i obieramy. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie 8 minut. Odcedzamy, fasolkę kroimy wzdłuż a szparagi na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy. Składniki winegretu dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy szpinak, następnie ugotowane warzywa i całość
Mango Papajaśniadanie. A podając ją w szklaneczkach, możecie zachwycić nie tylko swoich gości, ale też zachęcić do jedzenia małych niejadków ;) To nietypowe połączenie lekkich wafli wieloziarnistych z jogurtowym serkiem i warzywami zaspokoi nie jeden głód. Zwieńczeniem sałatki jest tarta kalarepa, która mimo niepozornej formy kryje w sobie sporą liczbę witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Zapraszam, więc Was do spróbowania(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 rzodkiewki około 1/4 małej czerwonej papryki 1 łyżka startej na grubych oczkach kalarepy 4 listki roszponki sól i pieprz do smaku * ilość warzyw można dowolnie zwiększyć Przygotowanie: Serek przekładamy do miseczki, łączymy go z łyżką jogurtu naturalnego. Dodajemy do niego 3/4 łyżki posikanego szczypiorku (resztę zostawiamy do posypania wierzchu sałatki) oraz 2 pokrojone
Słodkie okruszkiwody - 100 g śmietany kremówki - sól, pieprz - 1 łyżeczka cukru Najpierw nastawiamy wodę i wrzucamy do niej umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy(...)resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa to odlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy dokładnie ze śmietaną i wlewamy do garnka, mieszamy i gotowe Smacznego
Kuchenne Wariacjeostra W rondelku topimy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli to dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Teraz przygotowujemy warzywa. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do kurczaka. Gdy pomidory zmiękną to dorzucamy paprykę pokrojoną w grubą kostkę i dodajemy do kurczaka. Całość dusimy do miękkości(...)Podczas duszenia kurczaka z warzywami gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy wszystko mamy gotowe łączymy ze sobą i podajemy Smacznego
Kuchenne Wariacjeuszek: - 250 g pieczarek lub suszonych grzybów - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - 1 białko - sól, pieprz Najpierw zaczynamy od barszczyku – myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucamy pokrojone buraki w plasterki (można też zetrzeć na tarce), marchewkę, pietruszkę i selera w większe kawałki. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie oraz liść
Kuchenne Wariacjełyżka oliwy pęczek koperku cytryna sól pieprz Przygotowanie: Zielone ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i czekamy chwilę aż warzywa puszczą sok. Następnie odsączamy sok i skrapiamy ogórki i rzodkiewki cytryną. Tak przygotowane warzywa zalewamy litrem maślanki oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz ponownie solą
Taste TherapyDziś kolejna propozycja z kaszą, tym razem gryczaną prażoną. Jeszcze się bardzo mocno nie zagłębiłem w książkę "Kipi Kasza", ale to chyba dzięki jej obejrzeniu zacząłem
Parowar Faceta