jęczmień dostarczaja naszemu organizmowi mnóstwo mikroelementów, a jęczmień dodatkowo poprawia trawienie. Przez długi czas nie mogłam się przekonać do owocowo- warzywnych koktajli, zawsze wybierałam te owocowe w obawie, że warzywa zepsują mi ten cudowny smak. Nic bardziej mylnego odpowiednio dobrane warzywa i ich proporcje nie zmieniają smaku koktajlu, a jedynie podwyższają jego atraktcyjność dla naszego organizmu :) Polecam :) SKŁADNIKI (1 porcja
DefinicjaSmakuKolejny fantastyczny pomysł na danie z grilla. Delikatne i aromatyczne szaszłyki z piersi kurczaka i zielonych warzyw. Mnóstwo świeżych ziół, czosnku i.... odrobina oliwy truflowej, która całości nadaje charakteru i jest "tym" tajemniczym składnikiem :) SKŁADNIKI ( ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 2 gałązki świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego oregano 10-15 listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku(...)przeciskamy przez praskę) i dokładnie zalewamy nią mięso. Wstawiamy na ok. 10-12 h do lodówki. Cukinię, bakłażana oraz cebulę kroimy w kawałki wielkością zbliżone do kawałków mięsa, wtedy warzywa ładnie się zgrillują. Szparagi chwytamy za dwa końce i odłamujemy zdrewniałą część. Pozostałą część szparaga kroimy na mniejsze kawałki. Na patyczku nadziewamy kolejno : bakłażan, kurczak, cebula, szparag, kurczak, cebula, cukinia
DefinicjaSmakureklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Brokuł umyć, podzielić na różyczki, głąb pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Warzywa zalać taką ilością wody, aby je zakryły. Ugotować do miękkości. Serek pokruszyć, dodać do warzyw. Całość delikatnie mieszać do czasu rozpuszczenia serka. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem ziołowym
Świat SmakuUwielbiam chodzić na zakupy na Stary lub Nowy Kleparz, Plac na Stawach, Imbramowski czy Nowowiejski. O tej porze roku stragany targowe mienią się feerią barw młodych warzyw i owoców. Nie ma nic smaczniejszego niż świeże nowalijki: soczyste, chrupiące o intensywnym smaku i aromacie :) Na jednym ze straganów pyszniła się młoda marchew o bujnej naci. Nie pozostało mi nic innego(...)zanieczyszczonych spalinami i metalami ciężkimi, bowiem korzeń marchwi silnie absorbuje wiele substancji organicznych, szczególnie tych, które zawierają pierścienie aromatyczne w cząsteczce. Stąd też palacze tytoniu powinni zwiększyć podaż tego warzywa w swojej diecie, aby co nieco ograniczyć ilość przyswajanych substancji rakotwórczych. Jedna duża porcja glazurowanej marchwi (3 sztuki) dostarcza około 83 kcal, 1,7 g białka, 0,3 g tłuszczu
W kuchni Katiebędzie ścięta. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy w niedużą kostkę, selera naciowego w plastry grubości 1 centymetra. Wszystkie warzywa, łącznie z tymi z puszki (bez fasolki) i ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą. Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, aż mięso i warzywa będą miękkie
Kuchenna KontrrewolucyaPoprzedni mój przepis na camembert z gruszką wielu z Was robiło, choć nie wszyscy za tym serem przepadali, to wszystkim smakowało, przynajmniej tym co do mnie
Parowar Facetaszaszłyki zobaczyłam w magazynie „Runner’s Word Extra” 2/2015. Tak naprawdę same szaszłyki to nic odkrywczego, ale ostry sos jest naprawdę wspaniały. Polecam nie tylko do warzyw, ale i do mięsa. My jedliśmy na pierwszym grillu w tym roku. Składniki: Na szaszłyki: 3 papryki (każda w innym kolorze) 1 cukinia (u mnie bakłażan) kilka pieczarek(...)cytryny 1 ostra papryczka chili ½ łyżki soli morskiej 1/3 kubka posiekanej natki pietruszki ¼ kubki posiekanego oregano ½ kubka posiekanej świeżej bazylii 1/3 kubka oliwy Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić na kawałki. Oprószyć przyprawami i obtoczyć w oliwie. Odstawić w misce, żeby się odrobinę zamarynowały. Następnie nadziać na namoczone patyczki od szaszłyków. Upiec w piekarniku lub grillować na patelni
Sto kolorów kuchniPodsmażamy kilka minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone pieczarki. Mieszamy całość, doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na talerzu układamy warstwę podsmażonej z warzywami cukinii, na nią wykładamy wątróbkę. Podajemy z pieczywem
Walijskie PichceniePodczas Warszawskich Targów Design'u - Wzory, Kukbuk - magazyn kulturalno-kulinarny zorganizował warsztaty z fotografii kulinarnej, na które udało mi się dostać :) Warsztaty trwały 1,5 godziny
Parowar Facetabób. A wraz z nim pytania - czy bób tuczy, czy bób jest zdrowy, jak gotować bób? Zebrałam dla Was garść podstawowych informacji na temat tego pysznego (przynajmniej wg większości) warzywa. JAKI BÓB KUPOWAĆ? Nasiona powinny być jasnozielone, bez przebarwień i zapachu. Przechowujemy w lodówce 3-4 dni. BÓB - ZALETY Bób zawiera mnóstwo kwasu foliowego, dlatego niewątpliwie jest pożądanym składnikiem(...)jadłospisu kobiety w ciąży. 100 g tego warzywa w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy u pań spodziewających się dziecka. Bób posiada także wysokie stężenie aminokwasu (lewodopy), który bierze udział w poprawie nastroju, a także jest stosowany w leczeniu choroby Parkinsona. Dodatkowo ma działanie odkwaszające, sprzyja poprawie pamięci, a dzięki zawartości witamin z grupy B i manganu korzystnie
Powiedz dietom nieziaren, 2 listki laurowe 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy boczek, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę-smażymy około 5 min., dodajemy pokrojone w warzywa(pomidor, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki)-smażymy kolejne 5 min. następnie dodajemy ziele angielski, liść laurowy, lubczyk, grzybki, poszatkowaną kapustę, żeberka, zalewamy wszystko około 2 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa(...)warzyw
Kuchnia BeatyStragany wprost uginają się pod ciężarem cudownych, świeżych owoców i warzyw. Kroczę pomiędzy nimi tak uśmiechnięta, zupełnie jakbym zobaczyła kurę znoszącą złote jajka. Tak się czuję - wygrałam los na loterii. A teraz, po przeprowadzce, będę miała miejski ryneczek jeszcze bliżej niż dotychczas. Tak, zdecydowanie to lubię! Urzekła mnie starsza Pani. Stała na boku, z dala od innych handlarzy(...)warzyw, wciśnięta gdzieś w kącie pomiędzy skarpetkami a miodem. Stała i czekała. Takiego dorodnego kopru na oczy nie widziałam! Grube pęki soczystej, pachnącej zieleni aż wzywały do zakupu. Rzadko używam koper, chyba, że do młodych ziemniaczków, których już tak dawno nie jadłam... No, cóż, ale zakupione, trzeba więc zużyć. W bardzo smaczny i sycący sposób! ZUPA KREM
W kuchni Karmel-itkifloat: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-126 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-126 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Sprawione mięso i warzywa Kurczaka najpierw obsmażamy Następnie okładamy warzywami i dusimy w winie Na koniec odkrywamy i dodajemy winogrona Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami Post Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami pojawił
Kulinarna Pokusasmakiem zaskoczy nie jednego fana sałatek. Ja swoją sałatkę zrobiłam z kurczakiem, ale myślę że z powodzeniem można go zastąpić szynką. Można też dodać do niej swoje ulubione warzywa albo żółty ser. Pychotka. Zresztą przekonajcie się sami;-) Składniki: 0,5 kg tortellini ( ja użyłam z serem i szpinakiem), 0,5 kg piersi z kurczaka, 1 ogórek(...)solą i pieprzem. Jeżeli mamy czas to odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie smażymy. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka i paprykę kroimy. Wszystkie warzywa mieszamy z wystudzonym kurczakiem i tortellini. Dodajemy jogurt i przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Passion of Cookinggarnka i wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Resztę świeżych warzyw i pieczarki wrzuciłam na olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając. Gdy kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa, pomidory, koperek
Kulinarny Pamiętnik