warzywa - 14856 przepisów (strona:217/991)

Barszcz czerwony z uszkami 138

uszek: - 250 g pieczarek lub suszonych grzybów - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - 1 białko - sól, pieprz Najpierw zaczynamy od barszczyku – myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucamy pokrojone buraki w plasterki (można też zetrzeć na tarce), marchewkę, pietruszkę i selera w większe kawałki. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie oraz liść

Kuchenne Wariacje
Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy 179

łyżka oliwy  pęczek koperku cytryna sól pieprz Przygotowanie: Zielone ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i czekamy chwilę aż warzywa puszczą sok. Następnie odsączamy sok i skrapiamy ogórki i rzodkiewki cytryną. Tak przygotowane warzywa zalewamy litrem maślanki oraz jogurtem naturalnym.  Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz ponownie solą

Taste Therapy
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej 202

Dziś kolejna propozycja z kaszą, tym razem gryczaną prażoną. Jeszcze się bardzo mocno nie zagłębiłem w książkę "Kipi Kasza", ale to chyba dzięki jej obejrzeniu zacząłem

Parowar Faceta
Kotlet schabowy z nadzieniem serowo-paprykowym 78

Gotowanie na parze stało się ostatnio bardzo modne. Mówi się o zaletach takiego przygotowywania posiłków w wielu programach kulinarnych. Warzywa nie tracą wówczas witamin i soli mineralnych, które w czasie gotowania tradycyjnego zostają wypłukane do wody. Trzeba tylko uważać aby wrzątek nie stykał się bezpośrednio z gotowanymi warzywami. Nie można też w ten sposób gotować dużych kawałków, bo para

Wiem co jem
Seler naciowy 139

Jest jednym z najstarszych warzyw na świecie. Znany był już w starożytnym Egipcie. Do Polski trafił za sprawą królowej Bony. Rośnie dziko na wybrzeżach morskich Europy i Azji. Uprawiany w ogrodach klimatu umiarkowanego jest mniej aromatyczny od tego dziko rosnącego. Bardzo popularny w kuchni francuskiej i włoskiej. Część jadalną stanowią ogonki liściowe, które są grube, mięsiste i aromatyczne.Ma między innymi(...)zachowania znakomitego wyglądu. Seler naciowy jest bogatym źródłem witaminy C i fosforu. Ponadto zawiera także kwas foliowy, witaminy E i PP,wapń, potas, magnez, cynk i żelazo. 100g tego warzywa to tylko 32 kcal". Przepisy z selerem naciowym Lasagne z selerem naciowym Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym Mintaj pod pomidorowo-ziołową kołderką Grecka zupa fasolowa Pomidorowa "na rauszu" Koktajl

Wiem co jem
Oszczędny pasztet rosołowy 129

zrobić z mięsem i warzywami, które są pozostałością po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego? Takie pytanie zadaje sobie nie jedna z nas i to dość często. Bo ile można jeść pierogi z mięsem. Alternatywą może być pasztet, który nie dość, że jest smaczny to w dodatku tani. Ponadto ma mało tłuszczu, a dużo błonnika z warzyw. Żeby zwiększyć jego ilość

Wiem co jem
Drobiowe krokiety z otrębami 69

ramach akcji „Otręby na 1000 sposobów” zrobiłam pyszne krokiety drobiowe. Przy okazji wykorzystałam mięso i warzywa z gotowanego wczoraj rosołu. Zastosowałam otręby pszenne bo one mi tu najbardziej pasowały. Nie tylko opanierowałam w nich krokiety, ale dałam je także do środka. Krokiety są bardzo syte, wystarczy podać je z surówką lub gotowanymi warzywami. Doskonale pasuje do nich marchewka z groszkiem

Wiem co jem
Ziołowy filet z kurczaka z warzywami 90

dostałam do przetestowania. Ponieważ jestem z natury oszczędna, to pomimo moich zarzutów co do ilości użytej w nim soli postnowiłam go wykorzystać. W czasie gdy pierś się smaży przygotowujemy warzywa i obiad gotowy. Warzywa mogą być dowolne wg upodobania lub to co mamy pod ręką. Ja wykorzystałam gotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu, cebulę, cukinię, pieczarki i pomidory. Przepis

Wiem co jem
Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce 136

kupować. Pozostał mi więc rodzimy Pan Karp. Żeby nie bawić się w wydłubywanie tych najmniejszych haczykowatych ości, zrobiłam kotlety. Na ryby słodkowodne to dobry patent. Kotlety podałam z warzywami gotowanymi na parze. Odkąd stałam się posiadaczką wspaniałego garnka właśnie do gotowania na parze, często je robię. Jest to o tyle wygodne, że można gotować jednocześnie różne warzywa, zaczynając od tych

Wiem co jem
Żeberka w słodkiej pomidorowej marynacie z olejem rzepakowym i warzywami 143

Soczyste, słodko-pikantne żeberka w pomidorowej marynacie na oleju rzepakowym. Smakują doskonale ze smażonymi warzywami. Idealne na rodzinny obiad lub kolację w gronie przyjaciół. Warzywa są jędrne i chrupiące. Usmażone na bezzapachowym oleju rzepakowym, zachowały swój neutralny smak. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego… używam go codziennie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 135

czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek Wykonanie: Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki, a pora w kosteczkę. Z kapusty wykroiłam głąba i pokroiłam ją w dość grube(...)plastry. W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam marchew, selera korzeniowego i pietruszkę, smażyłam kilka minut, aż warzywa zwiotczały. Dodałam pora i selera naciowego. Smażyłam razem jeszcze chwilę, po czym zalałam 2 litrami wrzącej wody. Dodałam kostki bulionowe – ideałem byłby bulion domowy, ale czasem trzeba się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę

Kuchenne zapiski Edyty
Wieprzowe serca w warzywach 118

ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu uzupełniałam odparowujący płyn, podlewając gorącą wodą. Kiedy serca były miękkie, dodałam zamrożone warzywa, a kiedy zagrzały się i zwiotczały dodałam do smaku sól, pieprz i suszony koperek. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Mnie się wprawdzie troszkę za mocno rozgotowały, bo zagapiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem 245

zdarza Wam się kupić za dużo warzyw, a potem martwić co z nimi zrobić, żeby się nie zmarnowały? Mnie się zdarza całkiem często, zaś ostatnio przeceniłam zdolności "przerobowe" moich przyjaciół. Z grillowego spotkania pozostało mi za dużo bakłażana i cukinii, a kupione przedwczoraj na Szembeku pomidory jakoś bardzo dziwnie szybko zaczęły przejrzewać. Pomysł na zagospodarowanie nadwyżek chodził(...)głowie, a że upał nieco zelżał i moje szare komórki podjęły normalną pracę, więc wymyśliłam sobie zapiekankę. Mało mięsa, dużo warzyw, makaron w kształcie o dziwnej nazwie, ser i zioła prowansalskie. PYCHA! Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
.805. niedziela dla owsianki 120

również w środku) i domowym masłem orzechowym ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Niedawno otrzymałam paczkę od sklepu internetowego Piątnica . Firma zajmuje się dystrybucją produktów własnej marki m.in. ryżów, kasz, płatków, przypraw, warzyw strączkowych, orzechów, herbat i wiele innych...Produkty są wytwarzane zgodnie z wymogami systemu HACCP oraz możecie je nabyć w naprawdę dobrych cenach! W najbliższym czasie będę testować niektóre spośród produktów(...)Piątnica, a będą to:   błonnik witalny , przyprawa pomidor-czosnek-bazylia , ryż z warzywami , kozieradka mielona , sezam czarny , orzechy piniowe , herbata pomarańcza z czekoladą , migdały w słupkach , miechunka suszona , płatki ryżowe , ziarno czarnuszki Dziś rano wypróbowałam już herbatę pomarańcza z czekoladą , bo ogromnie kusiła mnie swoim zapachem - czuć go były intensywnie nawet przez torebkę. A gdy ją otworzyłam...wspaniały aromat

breakfast of dreams
wegański pasztet z soczewicy 213

papryka słodka/ostra, sól do smaku Soczewicę moczymy w wodzie ok. 30-45 minut, następnie gotujemy w 300ml wody razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. Do ugotowanych warzyw wyciskamy czosnek i blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ziarna, mąkę, mielony len oraz przyprawy do smaku i mieszamy wszystko. Przekładamy masę do keksówki i pieczemy ok. 50-60 minut

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania