Pyszny, aromatyczny i pikanty kurczak - idealny na obiad, lunch, czy nawet na piknik! Świetny ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniaczkami czy świeżymi warzywami. Polecamy :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/3 limonki, sól, pieprz Piersi kurczaka umyć(...)godziny, do zamarynowania. Po tym czasie mięso ponakłuwać na patyczki do szaszłyków i zgrillować do zrumienienia z dwóch stron na patelni grillowej. Usmażone kawałki kurczaka podać ze świeżymi warzywami, ziołami i z oliwą z oliwek. Smacznego
Plate of Joyinformacji w karcie to Święty Graal wśród ramenów - skład zachęca do spróbowowania - mięso wieprzowe, taro z czarnego czosnku, sepia, szpik, sezam, węgierki, edamame, burak, ostre zielone, wywar z mięs, warzyw i glonów, makaron alkaliczny. Do wyboru mamy dwie porcje - mniejszą i większą - my wzięliśmy dużą, za 30 zł i to była na prawdę duża porcja, którą zresztą się podzieliliśmy! Pierwsza(...)myśl, która przychodzi po spróbowaniu? Jest moc! Aromaty, rozpływające się w ustach mięso, chrupkość warzyw - od ramenu można się uzależnić! Policzki wołowe podane z ogórkami marynowanymi, jarmużem, sosem hoisin, ostrym zielonym i makaronem alkalicznym - porcja kosztowała 36 zł. Mięso rozpływało się w ustach, a ogórki marynowane były absolutnie fenomenalne! Polubiłam to miejsce za pierwszym razem, wystrój bardzo mi odpowiadał. Można
Plate of Joykocha chłodniki ręka w górę! Ja ostatnimi czasy zakochałam się w tych zupach na zimno. Świeże warzywa, dobry jogurt naturalny i jajko na twardo - właśnie za te trzy pyszności pokochałam chłodniki. Bo czy jest coś lepszego na wiosenną, tak ciepłą w ostatnich dniach aurę? Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Obiecuję, że Wasz dzień nabierze smaku. Potrzebne nam: - pęczek botwinki - ogórek(...)odrobinę kwasku cytrynowego. Odstawić do ostudzenia. Zimny wywar połączyć z jogurtem naturalnym. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki dokładnie umyć i pokroić w pół plasterki. Wrzucić warzywa do zupy, dodać posiekane drobno koperek i szczypior. Całość doprawić do smaku, wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo
W poszukiwaniu inspiracjiokrzywa zwana zielonym złotem jest zarazem warzywem, ziołem, chwastem, kosmetykiem oraz ekologicznym środkiem do nawożenia i ochrony roślin. Właściwości parzące traci podczas suszenia i gotowania, wystarczy listki wysypać na sito i przelać wrzątkiem. Warto ją polubić bo jest wyjątkowa... i bezpłatna :). Zawiera duże ilości żelaza i chlorofilu, witaminy B, C, K i karoten. Sok z liści pokrzywy oczyszcza organizm(...)listków pokrzywy, 1 chili (opcjonalnie), 125 g serka Arla Apetina Pesto i rukola lub 200 ml śmietany 30%, sól i biały pieprz do smaku 5 filecików anchois (opcjonalnie). Przygotowanie: Warzywa umyć, pokroić na małe kawałki, ziemniaki w drobna kostkę. Zalać bulionem, dodać fileciki anchois, ugotować do miękkości (ok. 10 minut). Dodać serek z ziołami lub śmietanę, zmiksować, doprawić do smaku
SzczyptaSmaQmojego męża :) 9.Jakie znasz języki? Niemiecki,angielski i Polski 10.Komedia czy horror? Horror. 11.Czy masz tatuaż? Tak Pytania Cudaismakiregionu : 1.Kto nauczył Cię gotować? Uczyłam się sama. 2.Owoce czy warzywa? Warzywa 3.Ulubiona potrawa świąteczna? Pierogi 4.Lato czy zima? Lato 5.Ulubiony napój? Mleko 6.Kulinarna podróż gdzie? Jeśli odbyta to Grecja,jeśli wymarzona to Chiny. 7.Pierwsze upieczone ciasto,jakie? Biszkopt z galaretką
Wielki apetytwypełniona masą jajeczno śmietanową i zawsze wytrawna ( Quiche nie może być na słodko, możemy go wówczas nazwać tylko tartą). Ja do swojej zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny i warzywa. Tarta wyszła wilgotna i bardzo smaczna. Wieczorem przyjdzie do nas nasz "stały" gość, więc skonsumujemy z czerwonym, półwytrawnym winkiem. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno, gdyż obu opcjach(...)lodówce. Ciastem wyłożyć formę do tarty, po nakłuwać widelcem i wstawić obciążoną fasolą do piekarnika na 8 minut w temperaturze 190 stopni. Na podpieczony spód ułożyć pokrojone w plasterki warzywa i ser. Zalać masą jajeczną (jogurt wymieszany z mlekiem i jajami porządnie doprawiony do smaku solą i pieprzem z dodatkiem kolendry). Quiche piec w temperaturze 180 stopni przez ok.40-45
Wielki apetytkurczaka (ok. 8-10 sztuk) ulubiona przyprawa do kurczaka (ja użyłam słodko-kwaśnej) 3 łyżki oleju rzepakowego 3 duże łyżki masła klarowanego 2 cukinie 2 marchewki Sposób przygotowania: Warzywa Marchewkę umyj,obierz i pokrój w słupki. Cukinię umyj, osusz i wraz ze skórką pokrój je podobnie jak kroiłaś marchew. Obsmaż je przez chwilkę na rozgrzanym maśle i dopraw do smaku(...)solą. Jeśli tak jak ja lubisz warzywa lekko chrupiące zajmie ci to dosłownie 5 minut. Kurczak Kurczaka umyj, osusz i natrzyj ulubioną przyprawą (możesz skorzystać z gotowych mieszanek lub skomponować własną). Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego i polej olejem. Dokładnie wymieszaj mięso tak, aby każda jego część była pokryta zarówno tłuszczem jak i przyprawami. Piecz w temperaturze 180 stopni
Wielki apetytmoja twórczość jest jak najbardziej uzasadniona. Nie istotna jest nazwa! Ważne jest danie a raczej jego smak i konsystencja. Idealnie kremowe, lekko kwaśne, maślane no i smak poszczególnych warzyw. Cudeńko. Właśnie wcinaj- wypróbuj przepis a tak jak my będziesz zajadał się tym cudeńkiem w ciągu kilku chwil. Składniki: Garść makaron ( w kształcie ryżu) 150 ml bulionu drobiowego 50 ml wina(...)groszku 3-4 zielone szparagi mała cebulka oliwa z oliwek 2 łyżki suszonej żurawiny 50 g masła sól Sposób przygotowania: Masło rozpuść na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone warzywa- brokuła, szparagi i cebulkę. Przesmaż chwilkę i dodaj posiekany drobno czosnek, groszek i żurawinę. Następnie wsyp garść makarony wymieszaj tak, aby każde ziarenko pokryte było masłem z oliwą. Podlewaj naprzemiennie
Wielki apetytponownie rozgrzewamy odrobinę oliwy z dwiema łyżkami masła. Zamarynowane mięso obsmażamy szybko z każdej strony. Zalewamy winem i dusimy przez chwilę. Następnie układamy kawałki królika w naczyniu żaroodpornym na warzywach i zalewamy wszystko płynem pozostałym po smażeniu. Pomiędzy kawałki mięsa wtykamy kilka owoców jałowca, kilka ziaren ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Na wierzch układamy kawałki pozostałego masła i niedbale(...)porwane plasterki boczku. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy 50 minut w 200 stopniach. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy królika na warzywach, z puree z zielonej soczewicy z prażonym boczkiem i lekką sałatą skropioną cytryną. Kategoria: żarło powszednie Tagged: boczek , cebula , czosnek , jałowiec , królik , marchew , rozmaryn , soczewica zielona , tymianek , wino
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaobiad. Jestem na antybiotykach, smaku nie czuję..ale czuje go rodzina, za mnie. Takie danie jest dobre na wszystko. Kilka składników i gotowe! Składniki ćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw mrożonych dodatkowo kilka ziemniaków oliwa z oliwek Zioła Małgorzaty- przyprawa wspomagająca odchudzanie Skworcu sól i pieprz do smaku Ćwiartki kurczaka umyj i oddziel mięso od kości. Kości odłóż, zrobić(...)Włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień, obierz ziemniaki .Mięso przełóż do brytfanny, w której zapiekasz, najlepiej jakby była z pokrywą. Włóż mięso, wsyp ziemniaki, na to mrożone warzywa. Pokrop oliwą z oliwek. Zapiekaj do miękkości. Wyłóż na talerze, danie gotowe
Z Kuchni Do Kuchniogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy(...)warzywa będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty. Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy koperkiem
Kulinarne przygody Gatityżółta - 1 papryka czerwona - 1 cienka, młoda cukinia - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek oleju lub oliwy - łyżka octu - 3 młode ziemniaki - przyprawy jakie kto chce Przygotowanie: Warzywa oprócz myjemy i kroimy w grubą kostkę/plastry wrzucamy do dużego naczynia (ziemniaki należy wcześniej lekko obgotować), dosypujemy umyte pieczarki, zalewamy olejem i octem, dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony(...)się w nim znajdować chrząstek. Tak przygotowane składniki nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie warzyw lub użycie innego mięsa. Podajemy najlepiej z sosem czosnkowym lub keczupem, pieczywem i piwem. Na zdjęciu szaszłyki przed usmażeniem, z podanej ilości składników wyszło ich 16. Koszt: wiem
Tanie przepisy studenckieRabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku dzięki Marco Polo. Rabarbar, inaczej rzewień to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory(...)smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem. Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka
mojewypiekiinietylkodanie można przenieść się gdzieś w stronę Libanu. Świeże smaki, nic ciężkiego. Wołowina z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki staje się lekka, świeża. Do tego pita z humusem i warzywami. Jedząc to danie na balkonie, w ciepły dzień, czując delikatny wiatr we włosach poczułam się jak poza granicami naszego pięknego kraju. W odległym zakątku świata. Polecam! Przepis pochodzi z magazynu(...)stopni), powinna odrobinę urosnąć. Robimy tzatziki: ogórka ścieramy na tarce, czosnek drobno siekamy i mieszamy z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Pitę kroimy, do środka nakładamy hummus, warzywa, tzatziki. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z koftą. Gotowe
Mango Papajaketczupu ( lub domowy majonez Klik ), Szczypiorek, słonecznik, sezam, Przyprawy: pieprz, sól himalajska, czarnuszka , czosnek. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki, dzielimy na ćwiartki lub drobniej. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Łodygi botwinki obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie kroimy w kostkę. Korzeń botwinki (mini buraczek) cienko obieramy, kroimy w plasterki. Następnie te plasterki dusimy w minimalnej ilości(...)dodatkiem oleju ryżowego lub kokosowego pod przykryciem, przez około 7-10 minut. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Wyszuszoną sałatę i liście botwinki rwiemy na kawałki. Mieszamy w dużej misce wszystkie warzywa, dodajemy jajo, szczypiorek, ziarna. Na koniec polewamy oliwa z oliwek. Druga wersja zakłada dodatek domowego majonezu (klik) lub sosu czosnkowego: Pół kubka jogurtu wymieszaj z ketczupem (ilość dozuj
IzaGotuje