warzywa - 14856 przepisów (strona:239/991)

Stripsy w wędzonej papryce 167

posmakowały mu powsadzane w bułkę :) Jest dzieckiem, które nie ma problemów ze zjedzeniem wyraźnych w smaku potraw, a tym bardziej lekko pikantnych. Uwielbia mięso to jest pewne. Tylko z warzywami muszę cudować tworzyć cuda na kiju by go zachęcić do zjedzenia. WĘDZONA PAPRYKA Papryka słodka wędzona to przyprawa o unikatowym - dymnym smaku i aromacie. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej(...)jest niechęć do produktu, stwierdzenie: "to mi nie smakuje". Wówczas warto zachować ostrożność, a już na pewno nie zmuszać do jedzenia. Niemal dla wszystkiego można znaleźć akceptowalne zastępstwo. Wybór warzyw jest przecież duży

ClauditteMissCooking
Azjatycka zupa pak choi 164

szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy, dosłownie na 2 minuty, zielone(...)makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Mają być al dente, bo to bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Kolejną zaletą tej zupy jest to, że możemy ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Jedna i druga

mojewypiekiinietylko
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 250

lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od.....  pomysłowości kucharza.  Zazwyczaj farsz jest bardzo mocno doprawiony i aromatyczny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek z jajkiem i kiełbasą 194

twardo kilka plastrów białej kiełbasy Przygotowanie: Do wody włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia  i gotować około 15 minut, aż warzywa będą al dente. Dodać ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa wlać zakwas na żur i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć w całości

Ala piecze i gotuje
Terrina z serków wiejskich 285

drobiowej 0,5 kg serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/2 długiego ogórka sól, pieprz suszony lub świeży koperek Do miski przelać serek wiejski. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do serka wiejskiego. Całość przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. W 1/3 szklance wrzątku

Ugotować
Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers 275

dodaj cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut. Wmieszaj(...)kurczaka z warzywami spaghetti wraz z 1/2 szklanki parmezanu i dokładnie wymieszaj. Przełóż danie na talerze i posyp pozostałym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Podawać natychmiast. Smacznego! English version Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers (4-6 servings) Ingredients: 400-500 g package spaghetti 2 tablespoons olive oil 2 chicken breasts, thinly sliced 1/2 onion, thinly sliced 8 button mushrooms

karmelowy
Galareta drobiowa z batatami 108

wody. Ustawiłam program COOK i czas 1 godzina i 15 minut. Na 15 minut przed końcem dodałam pokrojone w kosteczkę bataty. Po upływie czasu z wywaru wyjęłam mięso i warzywa. Do dość ciepłej ale nie gorącej wody dodałam żelatynę. Mięso rozdziobałam na kawałki. Podzieliłam warzywa i mięso do trzech większych pojemników. Zalałam wywarem. Odstawiłam do całkowitego ostygnięcia, następnie do lodówki

ClauditteMissCooking
Pasztet wieprzowy z pistacjami 180

pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Zielona zupa krem 188

Podstawą tej zupy są różne zielone warzywa: groszek, brokuł i por. Im bardziej zieloną zupę chcemy otrzymać, tym więcej musimy dodać groszku, oczywiście mrożonego, a nie konserwowego. Kolor staje się jednolity dzięki zmiksowaniu na krem. Do tego rodzaju zup zawsze podaję jakiś chrupiący dodatek. Dziś prażone płatki migdałów. Składniki: mrożone brokuły (200g); może być oczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony(...)łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda łyżka masła Zagotować groszek i brokuły w szklance wody. Por pokroić na grubsze kawałki. Poddusić na maśle (nie smażyć) i dodać do zupy. Gdy warzywa zmiękną, zdjąć z ognia. Dodać ocet, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę i ponownie zagotować. Doprawić do smaku czubrycą, solą i pieprzem

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa fasolowa z burakiem 156

podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego rozmaryn (ok. łyżeczki po pokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki naciowej (lub natka pietruszki) szczypiorek jogurt grecki Obrać warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, imbir  wrzucić w całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową i wrzucić do zupy, gdy woda(...)będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut (buraki muszą być miękkie). Usunąć marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku i dodać (po wyłączeniu palnika) starty czosnek

Weekendy w domu i ogrodzie
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem. 109

selera kilka grzybów suszonych 500 ml zakwasu żytniego  1 ząbek czosnku  2 łyżeczki chrzanu  kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca majeranek  sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dokładamy grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, kości, ziele angielskie, ziarna jałowca, pokrojony w plasterki czosnek oraz chrzan i gotujemy na małym ogniu(...)samym czasie gotujemy także jajka na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki.  Do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy łyżką majeranku, solą oraz pieprzem. Warzywa, kości oraz kiełbasę wyjmujemy z wywaru. Żurek podajemy z kawałkami kiełbasy i ugotowanym jajkiem. Smacznego

Symfonia smakowa
Żurek 201

mały seler 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 200 ml śmietanki 30% 0,5 litra zakwasu naturalnego Wykonanie: Do garnka wlewamy 3 litry wody wkładamy kości. Warzywa myjemy obieramy dodajemy do wywaru z kości oprócz cebuli. Gotujemy 45 minut na wolnym ogniu, następnie wlewamy zakwas. Z wywaru wyjmujemy  warzywa kroimy w kosteczkę dodajemy do żurku. Boczek

kgwjanczewo
ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM 199

smaku można dodać Ziarenek Smaku Winiary )  2 średnie jabłka 2 słoiczki tartego chrzanu  2 łyżki masła  2-3 łyżeczki mąki Cebulę obieram, szklę na oleju. Pozostałe warzywa obieram, kroję  w drobniutką kosteczkę, wrzucam do smażącej się cebuli. Kiedy lekko  się podduszą, wlewam wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sól,  (lub Ziarenka Smaku Winiary), pieprz(...)oraz ogonki z natki pietruszki.  Listki natomiast drobno siekam - będą do ozdoby. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaję chrzan, dokładnie mieszam. Jabłka obieram ze skórek, pozbywam się gniazd nasiennych i ścieram na grubych oczkach. Dodaję do zupy,  doprowadzam do wrzenia, gotuję 2 minuty.  W osobnym rondelku rozpuszczam masło, a kiedy zawrze, wrzucam mąkę, dokładnie mieszam i przesmażam

W kuchni Karmel-itki
Pasztet z czerwonej soczewicy 142

ugotować w 2 szklankach wody. Przestudzić. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Opcjonalnie zmiksować blenderem

CookYourself
Pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami 156

żeby w soczewicy zostało jak najmniej wody. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Opcjonalnie zmiksować

CookYourself

Proponowane wyszukiwania