jajek Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na większe kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą tak aby było 1 - 2 cm ponad mięso. Dodać przyprawy (liść, ziele) i warzywa. Gotować około 2 godziny pod przykryciem, aż mięso zacznie się rozpadać. Wyciągnąć ziele i liść i do garnka z mięsem i wodą włożyć bułki. Wszystko zmielić (można mielić(...)też samo mięso z bułkami, bez warzyw). Wymieszać razem z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką. 3 keksówki (30 cm) wyłożyć papierem. Przełożyć masę i wyrównać. Piec w 180 - 200 stopniach około godziny (mniej więcej tyle minut ile waży mięso w keksówce
Sto kolorów kuchnitakich pomysłów nie tylko na śniadanie, co o tym myślicie? :) pszenny chleb z garnka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem zrolowana pizza makaron (z sosem sojowym) z warzywami (brokuł, papryka, fasolka, marchewka) i orzeszkami ziemnymi orzechowy makaron ryżowy ( z masłem orzechowym) z kurczakiem i warzywami (marchewka, fasolka, brokuły) troszkę inna wersja, z makaronem noodle tortellini
More food, love and dreamswoli: albo ucieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w większe kawałki. U mnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki(...)małe tak, żeby łatwo można je było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne. Przepis znajdzie się w e-booku kulinarnym z potrawami(...)wykonania: Mąkę mieszamy z solą i pieprzem i obtaczamy w niej mięso. W brytfance podgrzewamy olej z przyprawami i obsmażamy mięso. Wyjmujemy mięso i w tej samej brytfance podsmażamy warzywa. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, wino, bulion, pomidory z puszki razem z sosem i tymianek. Do brytfanki wkładamy mięso, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotowujemy gremolatę
Smakowity Blog Kulinarnypierś z kurczaka 1 marchewka 1 biała część pora 1/4 brokułu sól, pieprz czarny przyprawa do dań chińskich* makaron wonton błyskawiczny sos sojowy olej do smażenia 1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy (marchewkę w słupki, pora w talarki, a brokuł dzielimy na mniejsze części ). 2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem(...)poczekać, aż uzyskamy odpowiednią temperaturę. Następnie dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Przygotowane mięso umieścić do innego naczynia (np. do miseczki), aby na tej samej patelni przesmażyć warzywa (polecam, aby najpierw przesmażyć marchewkę, a gdy uzyska minimalnie bladszy kolor dodać pokrojonego pora). 4. Wrzącą wodą zalać makaron (tak ,aby makaron był całkowicie zakryty i pozostawić
UgotowaćKolejny przepis na szybki obiad - nazwałam to danie zielonym omletem, ponieważ do tego przepisu wykorzystałam praktycznie same zielone warzywa. Polecam wypróbować! Składniki na 1 porcję: 3 jajka kilka różyczek brokułu kilka sztuk pomidorków koktajlowych szczypiorek garść konserwowego groszku kilka plasterków wędliny sól, pieprz olej 1. Brokuł zalać wrzącą wodą. Po jakimś czasie przecedzić go i zahartować zimną wodą(...)miseczki i roztrzepać. Posolić i popieprzyć. Szczypiorek posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę pokroić w większą kostkę. 3. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Rozgrzać i wsypać warzywa, a także wędlinę. Chwilkę przesmażyć. Następnie wlać roztrzepane jajka. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż jajka się zetną*. * opcjonalnie podczas smażenia - można obrócić omlet na drugą stronę wykorzystując do tego
Ugotowaćpokroić w piórka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. 3. Do garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. 4. Do tego samego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć obtoczone mięso. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą. 5. Gdy mięso(...)się zetnie dodać przesmażone warzywa, wlać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu (około 30-40 minut, aż woda lekko wyparuje). 6. Pod sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawić przyprawami. Podawać z kaszą bądź ze świeżym pieczywem
Ugotowaćbardzo małą kostkę. Rozgrzać garnek z odrobiną oleju i najpierw przesmażyć cebulę, gdy będzie lekko szklista dodać czosnek. W międzyczasie paprykę umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i chwilę smażyć. 2. Następnie do przygotowanych warzyw dodać mięso i tak długo smażyć, aż zmieni kolor (na szary). 3. Do przesmażonego mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Na końcu dodać
Ugotowaćolej 1. Na samym początku mięso/łososia umyć, osuszyć, przyprawić i usmażyć na złoty kolor. 2. Do wrzącej wody wrzucić obraną marchewkę i tak długo gotować, aż warzywo będzie miękkie. Później marchewkę, paprykę, ogórka pokroić w cienkie słupki. Piersi z kurczaka i łososia również pokroić na dosyć spore paseczki. Do miseczki (większej niż papier ryżowy) wlać(...)przez około 15 sekund). Namoczony papier stanie się lekko śliski i prawie przezroczysty. Należy uważać, aby go nie rozerwać. Zamoczony papier przełożyć na duży talerz, a na środek umieścić warzywa i mięso (kurczaka albo łososia). Następnie papier ryżowy zawinąć, tj. najpierw dół do góry, później boki i delikatnie zawinąć w rulonik. Podczas przygotowywania spring rolls'ów - gotowe przykryć
UgotowaćPyszne, chrupiące sajgonki z mięsem wieprzowym i warzywami. Idealne jako przekąska dla dwojga. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest czasochłonne! Składniki dla 2 osób: 8 sztuk papieru ryżowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki) 1 cebula 1 mała marchewka 4 liście kapusty pekińskiej 25 g suszonych grzybów mun sól, pieprz sos sojowy olej do smażenia(...)Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć starte warzywa. Gdy lekko zmienią kolor, dodać mięso wieprzowe. Smażyć, tak długo aż mięso mielone zmieni kolor na szary. Do przesmażonych składników dodać posiekane grzyby mun i kapustę pekińską. Doprawić solą, pieprzem
Ugotowaćniż kupny, a także wiemy co dokładnie jemy. Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 300 g drobiowej wątróbki 1 obrana cebula 1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu) sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 jajka 1 łyżka bułki tartej olej 1. Wątróbkę obrać, oczyścić. Na patelni rozgrzać olej i chwilę przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę(...)średnim ogniu. Gdy mięso będzie usmażone, zdjąć z ognia i ostudzić. 2. Z ugotowanych ćwiartek kurczaka obrać mięso. Za pomocą maszynki wszystko zmielić, tj. ugotowane mięso z kurczaka, warzywa i wątróbkę z cebulą. 3. Następnie do masy dodać 2 jajka, kaszkę manną , przyprawy (nie żałować;)) i wszystko ze sobą połączyć. Przygotowany farsz przełożyć do 250 ml słoików (nakładać
Ugotowaćpokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. Do innego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć serduszka z kurczaka. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem i papryką słodką. Gdy mięso się zetnie dodać(...)przesmażone warzywa, wlać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu (około 30-40 minut, aż woda lekko wyparuje). Pod sam koniec zagęścić* mąką i jeszcze chwilę zagotować. Podawać z kaszą i ogórkiem konserwowym.. * tzn. do szklanki wsypać 2-3 łyżki mąki, wlać 1/4 szklanki wody i całość ze sobą połączyć; następnie przygotowaną masę wlać powoli
Ugotowaćboczniaków 1 marchewka 1 obrana cebula mały koncentrat pomidorowy czosnek (jeżeli nie macie to pomińcie) sól, pieprz przyprawa do grzybów olej mąka do zagęszczenia sosu Warzywa umyć i osuszyć. Boczniaki pokroić w grube plasterki, a cebulę i czosnek w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na dno garnka wlać olej i gdy zacznie wrzeć dodać(...)długo, aż będzie lekko miękka. Po usmażeniu przełożyć ją na ten sam talerz, co cebulę. Na sam koniec dodać boczniaki, wlać odrobinę wody i chwilę smażyć. Następnie dodać przesmażone warzywa, zalać 1,5 szklanki wody i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Pod sam koniec doprawić solą, pieprzem i przyprawą do grzybów (jeżeli jej nie macie - to pomińcie) i dodać koncentrat
UgotowaćKolejna odsłona sałatki z krewetkami (inny przepis na sałatkę z krewetkami). Jak dla mnie idealne połączenie - mięso z krewetek i dużo warzyw zalanych sosem koperkowo-ziołowym. Składniki: 250 g dużych krewetek pół główki sałaty lodowej 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 sztuki długiego ogórka kilka rzodkiewek sos koperkowo-ziołowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku(...)wrzątkiem i pozbawić skórki), posiekanego na półplasterki ogórka (polecam go obrać) i rzodkiewki. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oliwy). 3. Następnie warzywa przemieszać ze sobą, a na sam wierzch ułożyć przesmażone krewetki
Ugotowaćogórek 1 pęczek rzodkiewki sok z 1 cytryny 2 duże jogurty naturalne (lub 1 duży jogurt+maślanka) ugotowane jajka (ilość według uznania) sól, pieprz cukier posiekany szczypiorek do dekoracji Warzywa umyć i osuszyć. Botwinkę drobno pokroić, następnie włożyć ją do garnka, zalać odrobiną wody i ugotować (mi to zajęło około 15 minut). Pod sam koniec gotowania można ją przyprawić. Ostudzić(...)międzyczasie ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego naczynia wsypać starte warzywa, dodać ostudzoną botwinkę, jogurty naturalne i wszystko ze sobą wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Ponownie wymieszać i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Chłodnik najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, a także podany z ugotowanym jajkiem i posiekanym szczypiorkiem
Ugotować