warzywa - 14856 przepisów (strona:250/991)

Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 176

Wykorzystuję ten sposób do zup jarzynowych. Surowy ziemniak również może nam uratować przesoloną zupę. Dodajemy surowego ziemniaka do zupy on wchłania sól po czym takiego ziemniaka usuwamy. PUREE Z WARZYW I OWOCÓW Różne rodzaje warzyw np takie jak seler, marchew, dynia, korzeń pietruszki nadają się do zagęszczenia sosu lub zupy. Pokrojone i zagotowane w bulionie po czym zmiksowane nadadzą wyjątkową

Basia w kuchni
Szynka wieprzowa z ryżem jaśminowym z parowaru 183

Miałem kupić filet z piersi indyka i on miał być na obiad, ale że w sklepie ich wygląd nie przekonał mnie do kupienia, wybór podczas zakupów

Parowar Faceta
Ryż z łososiem i zielonymi warzywami 207

pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego koloru. Pokroić drobno warzywa, wymieszać z ryżem. Dodać następnie łososia z puszki rozdrobnionego na mniejsze kawałki. Posypać natką pietruszki. Wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Wymieszać wszystko

Fabryka pomysłów
zupa ogórkowa 203

godziny, zbierając szumowiny.  W moim wypadku zupa jest gotowana na kawałku organicznej kury rosołowej.    2. Po tym czasie dodajemy, do zupy, nasze warzywa oraz listek laurowy i gotujemy kolejne 5-10 minut.  Ja na zimę robię  starte na tarce, solone warzywa do słoiczków - daje wtedy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zawijane ciasto francuskie z warzywami. 163

zmięknie. Następnie przekładamy go do miski, a na patelnię wrzucamy pieczarki i selera. Przesmażamy je i na koniec podlewamy delikatnie grzybowym sosem sojowym. Przekładamy do miseczki z bakłażanem, aby warzywa przestygły. Dodajemy sporo estragonu, pieprz, sos chili i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Do warzyw ścieramy na tarce ser bałkański. Jeśli macie niezbyt zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy

vegetanie
Kurczak w Czerwonym Curry według ALEXA 239

Jeśli macie pytania piszcie na priv lub w komentarzach poniżej. Ja jako mama jestem bardzo bardzo dumna! <3 Składniki na 2 osoby: 1 woreczek ryżu 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżka masła do smażenia 1 pojedynczy filet Mięso pokroić w kostkę. Obsmażyć na maśle tak jak na sos i dodać 1 łyżeczkę czerwonej(...)pasty curry. Rozmieszać. Co jakiś czas podlewać wodą. Dodać chińską mieszankę warzyw i dusić pod przykryciem do dopóki bambus będzie miękki. Między czasie ugotować ryż. Jak wszystko będzie gotowe wyłozyć na talerz płaski lub głęboki. Jak kto chce. I Gotowe. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Słownik kuliarny: Pot pie 197

źródło: flickr.com: jeffreyww) Pot pie to amerykańska zapiekanka przyrządzona w jednym garnku. Bazą zapiekanki jest mięso: wołowina, jagnięcina, mięso z indyka lub kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, marchewkę, groszek i fasolę). Mięso i warzywa zapieka się w cieście

WojnaNaSmaki.pl
Sieję w mieście - jak przetrwać przedwiośnie 138

zacząć się przygotowywać już latem poprzedniego roku ale czasami wystarczy tylko zaledwie kilka dni żeby sobie pomóc. Kilka przykładów jak to zrobić znajdziecie poniżej. Gynostemma (Jiaogulan) - ziele długowieczności Kiełki warzyw -  były już używane w starożytnej Azj jako lek na różne schorzenia. Zaczątki roślin, pełne witamin i składników odżywczych, białka i kwasów omega-3, regularnie spożywane podnoszą odporności organizmu(...)Kiełki buraka Dla przykładu: Kiełki buraka , bardzo dekoracyjne. Tak jak dojrzałe buraki zawierają cenne sulforafany, substancje stosowane w profilaktyce nowotworowej, jednak w stężeniu ponad 20 razy większym niż dojrzałe warzywa. Dbają o włosy i paznokcie.   Czas kiełkowania 6-8 dni , czas moczenia do 10 godzin. Kiełki lucerny , bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego żelaza, mogą zapobiec nagłym atakom zmęczenia

SzczyptaSmaQ
zdrowa,smaczna surówka z pietruszki,selera,jabłka z rodzynkami... 107

cytryny 2 łyżeczki, cukier 2 łyżeczki, jogurt naturalny 180 ml pietruszkę, seler, jabłka obrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć w blenderze na tarczy do warzyw lub ręcznie na tarce rodzynki zalać gorącą wodą i po 10 minutach wylać na sitko wsypać do warzyw, dodać cukier, sok z cytryny, jogurt i dobrze wszystko wymieszać, odstawić do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
GĘSTA JARZYNOWA Z ZACIERKAMI 206

Bardzo gęsta i syta  zupa.  Z dużą ilością warzyw i domowymi zacierkami. Dodatek podsmażonej wcześniej swojskiej kiełbasy sprawia, że zupa jest pożywna - nam zastępuję I i II danie.  Takie treściwe zupy gotuję jedynie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze zapotrzebowanie na energię jest zdecydowanie największe :))  Obowiązkowo wtedy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Składniki(...)ziele angielskie Zacierki: 1/2 szkl. mąki pszennej woda Wykonanie: Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy, por kroimy w paski. Kalafior rozdrabniamy. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Przygotowujemy zacierki. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy

Walijskie Pichcenie
Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami 104

mnie 1 szklanka ) Przygotowanie: Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami  zimnej  wody i  zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek, osmaloną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszonego prawdziwka,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko(...)pyrkać.W międzyczasie przygotować z w/w składników kluski lane. Wybrać mięso i warzywa na talerz, a rosół przecedzić przez sito i ponownie wlać do garnka. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, delikatnie przemieszać i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z pokrojoną marchewką i listkami pietruszki. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka misz-masz 191

oleju  1 płaska łyżeczka miodu szczypta suszonego tymianku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Wykonanie; Na dużym półmisku ułożyć umytą,osuszoną sałatę.Na niej naprzemienni układać warzywa...pokrojonego w ósemki pomidora, paprykę w paski, krążki cebuli i pociętego fantazyjnie pora. Poprzekładać warzywa segmentami z mandarynki, liśmii bazylii i pokruszoną mozzarellą.Udekorować przekrojonymi na pół oliwkami. Do małego

Gosia gotuje
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado 138

Mamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju(...)pół, wyjąć pestkę i cały środek owocu, cebulę obrać i wszystko pokroić w kosteczkę.Przełożyć do naczynia. Upieczoną w piekarniku paprykę włożyć do foliowego woreczka i poczekać aż warzywo się" spoci", wtedy skórka łatwo się obiera, również drobno pokroić. Dodać tuńczyka razem z oliwą bazylię i , drobno pokrojony szczypiorek.Jajka ugotować na twardo i przepuścić przez sitko.Wszystkie składniki porządnie wymieszać.Doprawić

Gosia gotuje
Zupa pomidorowa 147

puszka krojonych pomidorów bez skórki pelati  sól,pieprz do smaku szczypta słodkiej papryki szczypta suszonego oregano natka pietruszki 1 łyżka cukru 100 g śmietany około 2 l wody Warzywa obrać, umyć i wrzucić w całości do garnka, dodać korpus z kurczaka i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu około 1 godziny. Wyjąć porcję rosołową, dodać pomidory i gotować(...)momentu, aż się rozpadną...można zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem.  Podawać z makaronem, śmietaną i listkami pietruszki. Smacznego. Sposób przygotowania: Warzywa obrać, umyć i wrzucić w całości do garnka, dodać korpus z kurczaka i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu około 1 godziny. Wyjąć porcję rosołową, dodać pomidory i gotować do momentu, aż się rozpadną...można zmiksować

Gosia gotuje
Galaretka z kurczaka 171

ząbków czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzucić do garnka zalać zimną wodą tak, aby wszystko było zakryte, zagotować i zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać warzywa w całości oraz przyprawy.Gotować na pykającym ogniu aż łapki będą na pół miękkie.  Po tym czasie dorzucić udka i skrzydełka i gotować kolejną godzinę. Garnek zdjąć z palnika(...)łyżką cedzakową wyjąć udka, skrzydełka i warzywa .Resztę przecedzić przez sito. Do czystego wywaru dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić np magi, pieprzem. Ja daję dużo marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli ktoś ograniczy w przepisie jej ilość, warto zastąpić jej słodycz łyżeczką cukru.Udka i skrzydełka ostudzić, zdjąć  skórę i porozrywać na drobne kawałeczki .Ułożyć

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania