warzywa - 14856 przepisów (strona:250/991)

zupa ogórkowa 207

godziny, zbierając szumowiny.  W moim wypadku zupa jest gotowana na kawałku organicznej kury rosołowej.    2. Po tym czasie dodajemy, do zupy, nasze warzywa oraz listek laurowy i gotujemy kolejne 5-10 minut.  Ja na zimę robię  starte na tarce, solone warzywa do słoiczków - daje wtedy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zawijane ciasto francuskie z warzywami. 167

zmięknie. Następnie przekładamy go do miski, a na patelnię wrzucamy pieczarki i selera. Przesmażamy je i na koniec podlewamy delikatnie grzybowym sosem sojowym. Przekładamy do miseczki z bakłażanem, aby warzywa przestygły. Dodajemy sporo estragonu, pieprz, sos chili i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Do warzyw ścieramy na tarce ser bałkański. Jeśli macie niezbyt zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy

vegetanie
Kurczak w Czerwonym Curry według ALEXA 241

Jeśli macie pytania piszcie na priv lub w komentarzach poniżej. Ja jako mama jestem bardzo bardzo dumna! <3 Składniki na 2 osoby: 1 woreczek ryżu 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżka masła do smażenia 1 pojedynczy filet Mięso pokroić w kostkę. Obsmażyć na maśle tak jak na sos i dodać 1 łyżeczkę czerwonej(...)pasty curry. Rozmieszać. Co jakiś czas podlewać wodą. Dodać chińską mieszankę warzyw i dusić pod przykryciem do dopóki bambus będzie miękki. Między czasie ugotować ryż. Jak wszystko będzie gotowe wyłozyć na talerz płaski lub głęboki. Jak kto chce. I Gotowe. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Słownik kuliarny: Pot pie 201

źródło: flickr.com: jeffreyww) Pot pie to amerykańska zapiekanka przyrządzona w jednym garnku. Bazą zapiekanki jest mięso: wołowina, jagnięcina, mięso z indyka lub kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, marchewkę, groszek i fasolę). Mięso i warzywa zapieka się w cieście

WojnaNaSmaki.pl
Sieję w mieście - jak przetrwać przedwiośnie 142

zacząć się przygotowywać już latem poprzedniego roku ale czasami wystarczy tylko zaledwie kilka dni żeby sobie pomóc. Kilka przykładów jak to zrobić znajdziecie poniżej. Gynostemma (Jiaogulan) - ziele długowieczności Kiełki warzyw -  były już używane w starożytnej Azj jako lek na różne schorzenia. Zaczątki roślin, pełne witamin i składników odżywczych, białka i kwasów omega-3, regularnie spożywane podnoszą odporności organizmu(...)Kiełki buraka Dla przykładu: Kiełki buraka , bardzo dekoracyjne. Tak jak dojrzałe buraki zawierają cenne sulforafany, substancje stosowane w profilaktyce nowotworowej, jednak w stężeniu ponad 20 razy większym niż dojrzałe warzywa. Dbają o włosy i paznokcie.   Czas kiełkowania 6-8 dni , czas moczenia do 10 godzin. Kiełki lucerny , bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego żelaza, mogą zapobiec nagłym atakom zmęczenia

SzczyptaSmaQ
zdrowa,smaczna surówka z pietruszki,selera,jabłka z rodzynkami... 112

cytryny 2 łyżeczki, cukier 2 łyżeczki, jogurt naturalny 180 ml pietruszkę, seler, jabłka obrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć w blenderze na tarczy do warzyw lub ręcznie na tarce rodzynki zalać gorącą wodą i po 10 minutach wylać na sitko wsypać do warzyw, dodać cukier, sok z cytryny, jogurt i dobrze wszystko wymieszać, odstawić do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
GĘSTA JARZYNOWA Z ZACIERKAMI 206

Bardzo gęsta i syta  zupa.  Z dużą ilością warzyw i domowymi zacierkami. Dodatek podsmażonej wcześniej swojskiej kiełbasy sprawia, że zupa jest pożywna - nam zastępuję I i II danie.  Takie treściwe zupy gotuję jedynie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze zapotrzebowanie na energię jest zdecydowanie największe :))  Obowiązkowo wtedy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Składniki(...)ziele angielskie Zacierki: 1/2 szkl. mąki pszennej woda Wykonanie: Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy, por kroimy w paski. Kalafior rozdrabniamy. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Przygotowujemy zacierki. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy

Walijskie Pichcenie
Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami 109

mnie 1 szklanka ) Przygotowanie: Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami  zimnej  wody i  zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek, osmaloną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszonego prawdziwka,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko(...)pyrkać.W międzyczasie przygotować z w/w składników kluski lane. Wybrać mięso i warzywa na talerz, a rosół przecedzić przez sito i ponownie wlać do garnka. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, delikatnie przemieszać i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z pokrojoną marchewką i listkami pietruszki. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka misz-masz 195

oleju  1 płaska łyżeczka miodu szczypta suszonego tymianku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Wykonanie; Na dużym półmisku ułożyć umytą,osuszoną sałatę.Na niej naprzemienni układać warzywa...pokrojonego w ósemki pomidora, paprykę w paski, krążki cebuli i pociętego fantazyjnie pora. Poprzekładać warzywa segmentami z mandarynki, liśmii bazylii i pokruszoną mozzarellą.Udekorować przekrojonymi na pół oliwkami. Do małego

Gosia gotuje
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado 142

Mamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju(...)pół, wyjąć pestkę i cały środek owocu, cebulę obrać i wszystko pokroić w kosteczkę.Przełożyć do naczynia. Upieczoną w piekarniku paprykę włożyć do foliowego woreczka i poczekać aż warzywo się" spoci", wtedy skórka łatwo się obiera, również drobno pokroić. Dodać tuńczyka razem z oliwą bazylię i , drobno pokrojony szczypiorek.Jajka ugotować na twardo i przepuścić przez sitko.Wszystkie składniki porządnie wymieszać.Doprawić

Gosia gotuje
Zupa pomidorowa 153

puszka krojonych pomidorów bez skórki pelati  sól,pieprz do smaku szczypta słodkiej papryki szczypta suszonego oregano natka pietruszki 1 łyżka cukru 100 g śmietany około 2 l wody Warzywa obrać, umyć i wrzucić w całości do garnka, dodać korpus z kurczaka i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu około 1 godziny. Wyjąć porcję rosołową, dodać pomidory i gotować(...)momentu, aż się rozpadną...można zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem.  Podawać z makaronem, śmietaną i listkami pietruszki. Smacznego. Sposób przygotowania: Warzywa obrać, umyć i wrzucić w całości do garnka, dodać korpus z kurczaka i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu około 1 godziny. Wyjąć porcję rosołową, dodać pomidory i gotować do momentu, aż się rozpadną...można zmiksować

Gosia gotuje
Galaretka z kurczaka 175

ząbków czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzucić do garnka zalać zimną wodą tak, aby wszystko było zakryte, zagotować i zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać warzywa w całości oraz przyprawy.Gotować na pykającym ogniu aż łapki będą na pół miękkie.  Po tym czasie dorzucić udka i skrzydełka i gotować kolejną godzinę. Garnek zdjąć z palnika(...)łyżką cedzakową wyjąć udka, skrzydełka i warzywa .Resztę przecedzić przez sito. Do czystego wywaru dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić np magi, pieprzem. Ja daję dużo marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli ktoś ograniczy w przepisie jej ilość, warto zastąpić jej słodycz łyżeczką cukru.Udka i skrzydełka ostudzić, zdjąć  skórę i porozrywać na drobne kawałeczki .Ułożyć

Gosia gotuje
Kluski kładzione z dyni z pulpecikami w sosie warzywno - pieczarkowym 147

jednolitą masę. Uformować małe kuleczki. Pieczarki  i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę i groszek. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić  uformowane pulpeciki. Gotować do miękkości około 12-15 minut. Do mleka wsypać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem .  Dynię przekroić na pół, oczyścić(...)pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim  warzywo, skropić  oliwą,  posypać solą, czosnkiem grubo pokrojonym  i tymiankiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem na około 20-25 minut. Lekko przestudzić odciąć skórki i zmiksować. Do zmiksowanej dyni dodać roztrzepane jajka , mąkę, wodę, przyprawy

Gosia gotuje
Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa 97

pieczenia, piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez  70 minut. Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki.  Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki.  W słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos i polać nimi warzywa.  Na środku talerza ułożyć ugotowaną na sypko kaszę, a wokół naprzemiennie porozkładać plastry

Gosia gotuje
Surówka z młodej kapusty 192

Surówka z młodej kapusty gości teraz często na moim stole. Jest akurat teraz sezon na to warzywo, a wiadomo, że z młodej surówka jest najsmaczniejsza. Pasuje niemal do każdego dania, jest tania, i bardzo smaczna.  Składniki: 1 młoda kapusta 1,2 kg 1  duża marchewka  1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek koperku Sos: 2 łyżki majonezu(...)Szczypiorek i koperek drobniutko pokroić. Wszystko ze sobą wymieszać. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut w celu przemacerowania się smaków.  Można podawać , smacznego

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania