ekstra Virginie 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kolejna bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa sałatka. Przyrządzamy kaszę kuskus ja do wody dodaję Vegeta. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Cebulkę dymkę kroimy wraz z szczypiorkiem. Warzywa pomidorki, paprykę, ogórek ja kroje w kosteczkę gdyż według mnie smacznie tak się później zjada naszą sałatkę. Gdy kasza ostygnie
Sprawdzone przepisy kulinarnegórnych drogach oddechowych, przyspiesza odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w płucach i oskrzelach, a co najważniejsze odżywia, dostarcza cennych składników żebyśmy mieli siłę zwalczać przeciwnika. Najlepiej rosół gotować na dużej ilości warzyw i mięsie bez kości, bo w nich odkładają się leki i antybiotyki podawane zwierzętom. Podajemy po uprzednim usunięciu tłuszczu, który zbyt obciąża osłabiony organizm. Jednak na tym nasz atak się(...)najlepiej na dobę, by cebula z czosnkiem puściła sok. Pijemy po łyżce syropu co 3 lub 4 godziny. Podczas osłabienia nieoceniona jest zdrowa, zrównoważona dieta bogata w warzywa (witaminy, minerały), łatwo przyswajalne białko i obfitująca w dużą ilość płynów. Jak już wspomniałam, warto zostać w domu, odpocząć, zregenerować organizm i jak mówi moja mama "wygrzać się". Jeśli macie
Taste Of My Daysałatek z młynka. składniki: 1,5-2 kg batatów i/lub ziemniaków tymianek przyprawa do sałatek, u mnie młynek Prymat olej do skropienia Bataty/ziemniaki obrać ze skórki. Następnie obrane warzywa pokroić na grube frytki. Pokrojne warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i skropić olejem. Wymieszać i następnie oprószyć tymiankiem i przyprawą do sałatek. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeparówki 1 łyżka przypraw do dań z fasoli - mieszanka naturalna bez soli natka pietruszki 1. Marchewkę i ziemniaki ugotować w bulionie na półmiękko, dodać fasolkę i gotować do miękkości warzyw. 1-2 łyżki wazowe warzyw (głównie fasolki) przełożyć do kubka blendera i zmiksować. Przelać z powrotem do zupy. 2. Parówki pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać
Kto ugości moich gości?razem "Ziołowo mi" z Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy(...)nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Zapiekamy 25 minut ( termoobieg, góra dół ). Musimy kontrolować aby się nie przypaliły. To jest ten moment, kiedy w całym domu pachnie nieziemsko!!! Blendujemy podpieczone warzywa razem z marchewką z wywaru i bulionem ( tu kontrolujemy płynną ilość. Lepiej dać mniej i dolać w razie potrzeby ). Gotujemy. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną ( lekko przełamie bardzo słodki smak
Wypisz Wymalujwieczorem namoczyć ziarna cicierzycy wypłukaną ciecierzycę, w czystej wodzie ugotować do miękkości razem z kawałkiem boczku. Gotowałam około 1 godziny, aż ziarenka ciecierzycy częściowo się rozpadły w międzyczasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz sól i gotować w małej ilości wody około 15 minut , aż będą miękkie kiełbasę pokroić i zrumienić na patelni ugotowany boczek(...)pokroić w kostkę i dodać do zupy lub ostudzić i zużyć jako wędlinę do kanapek połączyć zawartość obu garnków - ugotowanej i ciecierzycy i warzyw. Dołożyć przysmażoną kiełbasę. Przyprawić majerankiem, pieprzem i dosolić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Składniki: - 1 duży brokuł - 1 duży ziemniak - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek pora - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do podania : łyżka jogurtu naturalnego, prażone płatki migdałowe Warzywa umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować. Gdy warzywa zmiękną zdjąć zupę z gazu i zmiksować blenderem. Ja przed miksowaniem wyjmuję marchewki, ponieważ chcę
Zgrabne Gotowaniepieprz zioła wg. upodobań, tymianek, majeranek, bazylia www.Skworcu.com.pl 1. Marchew i selera obrać, ugotować bez soli na pół twardo, odcedzić. 2. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć odcedzone warzywa i smażyć je kilka minut. 3. Do blendera wkładamy suszone pomidory i warzywa, dokładnie zblędować. Dodać pieprz i zioła wymieszać. Pomidory mają zdecydowany smak, więc po skosztowaniu pasty
Apetyczna babeczkaBazę na risotto sporządza się zawsze tak samo, dopiero dodatki które do niego dobierzemy nadają mu smak, który pragniemy wydobyć. Risotto serwowane jest z najprzeróżniejszymi dodatkami, od grzybów, mięs, warzyw po owoce morza. Dziś przedstawię właśnie tę ostatnią wersję, czyli risotto ai frutti di mare! SKŁADNIKI dla 2 osób : 1/2 opakowania ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku papryczka chili(...)mieszanki owoców morza 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu solę. KROK 2 Cebulę, papryczkę chili oraz czosnek kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam patelnię, po czym roztapiam około
smacznieinatematsię na 4 grupy i ruszyliśmy do boju. Ja miałam przyjemność przygotowywać Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich. Bardzo miło współgotowało mi się z Anną-Marią autorka bloga Kucharnia . Dzięki!!! Wszystkie dania bardzo mi smakowały, jednak deser pobił wszystkie potrawy na głowę! był cudowny(...)kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich Deser - Wytrawny brownie z czekolady, w polaczeniu z kasza gryczana, podawany z musem czekoladowym i cytrynowa smietana (kosztowaliśmy dwóch wersji, do każdej użyto innej procentowo czekolady
Dzieje kuchennej Wiewióryokoło 15 cm) 280 g śmietany 12% 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier sok z 1/4 soku z cytryny Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić(...)sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Inspiracja z drobnymi zmianami: kobieceinspiracje.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniDynię odkryłam...rok temu. Gotuję od wielu lat, ale dopiero rok temu odkryłam to wpaniałe warzywo Wcześniej nawet nie wiedziałam jak smakuje. Zakochałam się od razu :) Bo jak nie zakochać się w warzywie, z którego można zrobić dosłownie wszystko? Teraz nadrabiam dyniowe zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach
Zawsze głodna!świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla Apetina(...)skomplikowany i pracochłonny, ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam najpierw zrobić sos pomidorowy-można go przygotować nawet dzień wcześniej. Pokroić mięso i warzywa, a gdy będą już na patelni-ugotować w międzyczasie makaron. Danie zgłaszam do konkursu Apetina dobrze się komponuje
Zawsze głodna!Pyszny pasztet z przepisu mojej Mamy. Sekret smaku tkwi w różnorodności mięs, a dzięki dodatkowi warzyw, pasztet nie jest suchy tylko mięciutki i wilgotny. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona(...)godzinę do namoczenia. Przecedzamy. W małym garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy wątróbkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy 15 minut. Przecedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Mięsa wraz z warzywami i namoczoną bułką mieszamy z wątróbką. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie mieszamy. 4. Dwie keksówki wykładamy
My Culinary Artzewnątrz temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza, mało kto ma ochotę na jedzenie gorących potraw. W takie dni świetnie sprawdzi się chłodnik na bazie świeżych warzyw. Zwłaszcza, że jego przygotowanie trwa jedynie kwadrans. Składniki (dla 2-3 osób): - 1 pęczek rzodkiewek - 4 świeże ogórki (osobiście wolę gruntowe) - 4 ogórki kwaszone - 1 duży pomidor - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek natki pietruszki(...)celu obrane i poszatkowane ogórki przekładamy na sito, zasypujemy sporą ilością soli i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. W następnej kolejności myjemy i tniemy w kostkę pozostałe warzywa oraz szatkujemy zieleninę. Na koniec płuczemy ogórki, by pozbyć się soli i mocno je odciskamy, by pozbyć się wody. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do pożądanego smaku. Na koniec wlewamy nasze
W SMAK