warzywa - 14856 przepisów (strona:245/991)

Pieczony pstrąg łososiowy z cukinią i pomidorem 195

zawsze stawiam na zdrowe i szybkie posiłki, które robi się w nie całe 30 minut. Tym razem pieczona ryba z świeżymi warzywami. Smacznie i prosto - to ja lubię! Składniki: 120g filetu z pstrąga łososiowego pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 1 średni pomidor szczypiorek garść  dowolnych kiełków 1/2 średniej cukinii zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cukinię dodajmy zioła prowansalskie i sól. Smażmy do lekkiego zarumienienia. Pomidora mieszamy z kiełkami. Po upieczeniu rybę przekładamy na talerz i podajemy z warzywami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Koktajl Zielono Mi... 526

Moda na zielone smoothie, po naszemu zielone koktajle, przyszła do nas zza oceanu. Jest to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi codziennej porcji warzyw i owoców. Główną zaletą zielonych koktajli jest duża zawartość chlorofilu, czyli barwnika roślinnego zwanego "zieloną krwią". Chlorofil oczyszcza krew z toksyn, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wspomaga regenerację czerwonych krwinek, stymuluje regenerację komórek. Najlepszym źródłem chlorofilu(...)zielone rośliny liściaste. Obróbka termiczna niszczy większą część chlorofilu zawartego w warzywach, dlatego zaleca się spożywanie ich w postaci surowej. Zjedzenie główki sałaty czy pęczka pietruszki może czasem stwarzać problemy natury logistycznej, ale już w postaci zmiksowanej z owocami jako pyszny koktajl nie będzie wcale takie trudne. Co więcej urozmaici naszą dietę o nowe smaki i składniki odżywcze

Smakowity Blog Kulinarny
BULION WARZYWNY IDEALNY 131

Pora płuczę, dzielę na 3-4 części. Listki natki pietruszki siekam, łodyżki zaś zostawiam. W garnku rozgrzewam tłuszcz, wrzucam cebulę i czosnek, a kiedy lekko się zezłocą, wrzucam pozostałe warzywa, prócz posiekanych listków pietruszki, dodaję natomiast łodyżki. Wlewam wodę, wrzucam liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, dodaję sól. Stawiam na gazie i gotuję około godziny do półtorej. Następnie przelewam przez(...)sito. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej bądź innych potraw. Odcedzony wywar przelewam dodatkowo przez gazę, aby pozbyć się wszelkich szumowin. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez 145

jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych puszystych placuszków. Składniki podstawowe (dla 2 – 3 osób): Około 600g cukinii młodej

Smakowy Raj
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1608

kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie  cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na udka z kurczaka. Tym razem w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem. To świetny pomysł na smaczny obiad. Delikatny kurczak w aromatycznym śródziemnomorskim aromacie. Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować go z ryżem, kaszą czy ziemniakami.  Czas(...)oregano. Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układamy marchewkę i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Posypujemy je połową parmezanu i polewamy pomidorami w sosie. Na koniec posypujemy drugą częścią parmezanu, startą skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Pieczemy pod przykryciem

kulinarnyJa
ZUPA Z KUKURYDZY 177

masłem i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż około 1-2 minuty i dodaj odcedzoną kukurydzę (lub nasiona ścięte ostrym nożem z kolby) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewaj warzywa na patelni około 5-7 minut , często mieszając. Następnie przerzuć warzywa do gotujących się ziemniaków. Gotuj zupę jeszcze jakieś 20 minut . Pod koniec gotowania dodaj do zupy starty imbir

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka gyros z makaronem 662

wszystkie sałatki, które mają słowo "gyros" w nazwie. I tak było tym razem. Naprawdę rzadko zawodzę się na tej teorii :) Sałatka gyros z makaronem - to ciekawe połączenie smaku świeżych warzyw, kurczaka i sosu majonezowo-ketchupowego. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do głębszego naczynia, posypać niewielką ilością przyprawy(...)olejem. Paprykę oczyścić z nasion i razem z ogórkiem oraz cebulą pokroić w kostkę. Przygotować sos, łącząc majonez, jogurt i ketchup. W dużej misce wymieszać kurczaka, makaron, pokrojone warzywa i przygotowany sos. Podawać schłodzoną po minimum 1 godzinie. Inspiracja: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą 265

której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 1,5 szklanki ugotowanego mięsa  drobiowego z zupy ( z kilkoma warzywami z wywaru) zielona czubryca ( czubrica) do doprawienia garść natki pietruszki 2 łyżki oleju 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku -zmielić  mięso z warzywami i doprawić je zieloną czubricą - dodać usiekaną

Buniabaje w kuchni
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 182

mogę się doczekać lata, straganów z owocami i warzywami, malin, bobu. W oczekiwaniu na ten najbardziej smakowity okres roku kombinuję, jak mogę z warzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka

Kulinarna rozmowa
Pikantna pasta kanapkowa z gotowanego mięsa i wędzonego boczku 158

kostkę. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać. Czosnek również drobniutko posiekać. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić, dołożyć czosnek i papryczkę, przesmażyć krótko. Dodać do zmielonego mięsa i warzyw wraz z posiekanym szczypiorkiem i natką. Całość dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, żeby smaki przegryzły się. Pasta jest dość pikantna, ma niezbyt luźną konsystencje. Jeśli ktoś lubi pasty(...)bardziej "maziste" wtedy można dodać do niej więcej ugotowanych warzyw. Polecam na kanapki i życzę smacznego :) Lubicie takie pasty? Robicie je sami

Codzienna kuchnia niecodzienna
SMOOTHIE Z BURAKIEM 148

działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu. Dbając o zdrowie własnej rodziny (na szczęście choroby w sezonie zimowym nas omijają), do codziennej porcji witamin, postanowiłam dodać to bogate w minerały warzywo. SKŁADNIKI: 1 burak czerwony 1 marchewka  1 banan 1 jabłko 1 pomarańcza  1 łyżka syropu klonowego 1 szkl wody A jak to zrobić: Wszystkie owoce i warzywa obrać

Kuchnia w opałach
Smacznie i dietetycznie, czyli cukinia w roli głównej 205

cieplejszymi dniami, świeżym powietrzem... Niestety nasze organizmy po zimie nie są już tak sprawne i pełne energii. Dlatego należy zadbać również o odpowiednią dietę. A cóż jest lepszego niż warzywa i owoce. To one są źródłem witamin, a ich wspaniałe smaki radują nasze podniebienia. Dlatego na blogu pojawiają się coraz częściej przepisy, w których główną rolę odgrywają warzywa i owoce

Słodkie okruszki
Szczupak z warzywami 179

wiedziałam co począć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego postanowiłam ją upiec :) Składniki: szczupak sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek olej roślinny, np oliwa z oliwek warzywa (np. ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić(...)głowy i ogona. Rybę nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz od środka i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy od 1 do 1,5 godziny (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 170 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykryłam naczynie folią, by zanadto nie wyschła i nie była

Taste Of My Day
SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 242

pomidor obrany ze skórki  1 papryka  łyżka majonezu  1/3 kubeczka jogurty naturalnego  sól, świeżo mielony pieprz czarny  odrobina czosnku  Sposób przyrządzenia:  Warzywa umyć, pokroić w malutką kosteczkę. Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem, przyprawami. Soczewicę połączyć z warzywami, polać sosem przed podaniem. Tak proste a takie pyszne

pieprzny smaczek
Surówka z selera i pora 161

zregenerować siły i uzupełnić niedobory witamin po mijającej zimie na naszych talerzach już powinno pojawiać się coraz więcej warzyw, pod postacią surówek, sałatek… i nie tylko. Pozwolą one zachować nam kondycję i zdrowie oraz obudzić witalność ze snu zimowego, a pomoże w tym – Surówka z selera i pora. Inspiracją była dla mnie Smaczna Pyza i jej surówka. Przepis(...)posypujemy startymi (lub posiekanymi) orzechami i dodatkowo - skórką pomarańczową. Surówka z selera i pora to kolejna propozycja na dostarczenie organizmowi tak bardzo potrzebnych witamin. O tym, że warto jeść warzywa nie trzeba nikogo przekonywać, a podane w formie apetycznej surówki będą zdrowym uzupełnieniem naszej diety. Smacznego i na zdrowie.   Wydrukuj przepis The post Surówka z selera i pora appeared

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania