warzywa - 14856 przepisów (strona:248/991)

Gulasz warzywny z pieczonym czosnkiem, Proś odważnie 182

razu kilka główek i nadmiar wykorzystaj, np. jako pastę do chleba (po prostu rozsmaruj na bagietce lub chlebie i zjedz) – pycha! P.S. Oczywiście zamiast fasolki możesz dodać inne sezonowe warzywa. Składniki: 4-6 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy lub oleju 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 2 garście zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3-4 kulki ziela angielskiego(...)Czosnek ułóż w natłuszczonym naczyniu (nie obieraj!), polej oliwą lub olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz około 30-40 minut. Do garnka wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Wrzuć pokrojone warzywa, dodaj ziele, liście laurowe i lubczyk. Gotuj do miękkości (ok. kwadransa lub mniej). Na koniec odlej kilka łyżek płynu do kubka, dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek

Qlinarnie i Qlinarnie
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 185

stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis dodaję do akcji: Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje: Jabłka Truskawki Winogrona Seler naciowy Brzoskwinie Szpinak Papryka słodka Nektarynki Ogórki Ziemniaki Borówki Sałata zielona. Choć to niełatwe, najlepiej szukać powyższych(...)sprawdzonych miejscach, np. z upraw ekologicznych. Jeśli nie mamy takiej możliwości, nie oznacza to, że mamy w ogóle nie jeść ww. warzyw i owoców. Ich jedzenie jest korzystniejsze dla zdrowia niż pomijanie w diecie. Używaj tej listy, aby ograniczyć spożywanie toksyn. A poniżej czysta 15-stka: Cebula Kukurydza Ananasy Awokado Kapusta Szparagi Groszek Mango Bakłażan Kiwi Melon Słodkie ziemniaki Grejpfruty

Qlinarnie i Qlinarnie
Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 162

jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie wybierajmy nieuszkodzone warzywa, pozbawione plam, bez żółtych liści. Kiszona kapusta – przede wszystkim cenne źródło witaminy C. Wykazuje

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone warzywa z kuskusem 2.0, Pod słońcem Toskanii 175

smaczne danie. Tak, jak tutaj , ale udoskonalone: z dodatkiem sosu czosnkowego (pół dużego jogurtu naturalnego + pół kostki fety) i kotletami sojowymi kebab-gyros wg tego przepisu . Jak przygotować pieczone warzywa? Obierz dowolne, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do miski i dodaj kilka łyżek oleju (użyłam tego z suszonych pomidorów, może być zwykły + ulubione zioła i przyprawy). Wymieszaj, tak aby olej(...)pokrył wszystkie warzywa. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-30 minut. Przepis dodaję do akcji: Pod słońcem Toskanii (2003, Audrey Wells) opowiada historię Frances, która po rozwodzie kupuje stary dom w Toskanii i z pomocą polskiej ekipy budowlanej przywraca mu dawny blask. Obraz bardzo sielankowy i przesłodzony, ale nie jest to typowa komedia romantyczna. Idealny film

Qlinarnie i Qlinarnie
Przepis na miłość, dietetyczne ciasto czekoladowe 243

burakami. Warunek konieczny: nie mogą być surowe. Najlepiej ugotować warzywo lub upiec, np. przy okazji pieczenia zapiekanki lub warzyw . Burak nadaje ciasto odpowiednią wilgotność, ale nie jest w ogóle niewyczuwalny.  Skorzystałam z przepisu abcdietaodkuchni , ale go zweganizowałam:).  Składniki: Suche: 80 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (lub 80 g mąki żytniej), 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa krem z brukselki i kopru włoskiego 159

Brukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje sił witalnych. W połączeniu z koprem włoskim, śmietanką, kminkiem, miętą i świeżo startą gałką muszkatałową podbije Wasze serca :) Krem z brukselki i kopru podamy z świeżo potartym wędzonym serem który świetnie podkręci smak :) POLECAM(...)muszkatałowej mielony kminek sól himalajska suszona mięta starty ser żółty wędzony Przygotowanie: 1/ Gotujemy brukselkę i pokrojony koper w osolonej wodzie ok 2-2,5l do miękkości 2/ Ugotowane warzywa wraz z wodą miksujemy blenderem na mus, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatałową, miętę oraz kminek i ponownie miksujemy. 3/ Przelewamy do bulionówki i posypujemy świeżo startym serem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka – przedwiośnie 360

udko wędzone 1 ogórek 2 pomidory 1 por (biała cześć) 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Udko wędzone obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Pomidory, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa łączymy z makaronem. Dodajemy majonez, doprawiamy

VioletoweKucharzenie
6. Zupa dyniowa 147

marchew 2 ziemniaki Ok. 0,5 kg dynii 1 łyżka masła Kolendra, 2 liście laurowe, pieprz indyjski, papryka mielona słodka, ziele angielskie, pieprz sól, imbir świeży lub mielony. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy rozgnieciony czosnek i cebulę na złoty kolor, następnie wrzucamy wszystkie warzywa i przyprawy, podlewamy 2-3 szklankami wody i dusimy do miękkości. Następnie wyjmujemy

Jadło i czytadło
15. Zielony tort warzywny 356

Taki torcik w okresie zimowym, jak najbardziej można przygotować z mrożonek, jednak najlepiej smakuje wiosną, gdy możemy dodać świeże warzywa. marchew - 2 sztuki   szpinak świeży lub mrożony - 0.2 kg kalarepa 1 sztuka brokuły mały 1 sztuka kukurydza konserwowa   1/2 puszki groszek zielony - 1 szklanka fasolka szparagowa 0.2 kg. por 1/2 sztuki(...)kalafior ½ sztuki natka pietruszki 1 pęczek żelatyna 70 g. kostka rosołowa 2 sztuki Wszystkie warzywa ugotować, ale nie rozgotować. Gdy wystygną pokroić w kostkę lub w przypadku brokułu i kalafioru podzielić na większe różyczki. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i zmielić. 2 szklanki wody zagotować razem z kostkami rosołowymi. Do wrzątku dodać żelatynę (nie gotować) i dokładnie

Jadło i czytadło
17. Galantynki z musem z szynki 201

gotowanej   1 szklanka kremówki   1 szalotka 1 łyżka żelatyny, sól , pieprz Marchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść.  Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru z żelatyną. Wylać do foremek do ½ ich wysokości (mogą to być sylikonowe foremki do pieczenia mufinek). Wstawić do lodówki do stężenia. Szalotkę drobno posiekać. Szynkę zmiksować(...)śmietaną na gładki mus. Dodać szalotkę, doprawić solą, pieprzem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, gdy przestygnie dodać do musu. Mus wylać do foremek z warzywami i wstawić do lodówki. Z foremek wyjąć najlepiej następnego dnia

Jadło i czytadło
45. Selerne placki 142

Seler to moje ulubione warzywo. Do tej pory oprócz surówek i sałatek robiłam kotlety z selera. Przygotowywałam je jednak z obgotowanych plastrów warzywa, panierowałam i smażyłam. Przekonałam się jednak, że placki z poszatkowanego selera są o niebo lepsze, gdyż łatwiej taką masę można doprawić przed smażeniem, co w poprzedniej wersji nie zawsze mi się udawało.  Na 20 placków

Jadło i czytadło
109. Ryby w cieście z zalewy 145

wody lub mąki. Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Upieczone ryby układać na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotować zalewę: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka.dodać wodę,olej, cukier, ocet i sól. Całość zagotować. Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą. Danie najlepsze jest

Jadło i czytadło
Śledzie po grecku 119

Mało kto nie lubi śledzi, lecz pamiętajmy o tym, że śledzie oprócz swych wielu zalet potrafią zakwasić organizm (6,4 pH). Powinno się je spożywać łącząc z warzywami np. marchewką (4,9 pH), które neutralizują nadmiar kwasu. Dlatego śledzie po grecku z dużą ilości marchewki i cebuli są bardzo dobrym śledziowym kompromisem. 400 g śledzi  400 g marchewki(...)minut aż zmięknie, następnie dodać rodzynki i marchewkę oraz przecier.  Dusić ok 5 minut i odstawić do ostygnięcia.  Śledzie pokroić w paski i dodać do przestudzonych warzyw, wymieszać i ostawić na noc, gdyż najlepsze są następnego dnia

Jadło i czytadło
Królowa sałatek - sałatka jarzynowa wg Ewy Wachowicz 16651

ziemniaki 5  ogórków kiszonych 1  por 1 puszka  groszku konserwowego 5  jajek 4 łyżeczki - musztardy 2 łyżeczki - śmietany 5 łyżeczek - majonezu natka pietruszki sól pieprz Warzywa ugotować w osolonej wodzie, ale nie rozgotować. Wystudzić. Groszek odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo

Jadło i czytadło
Sałatka z melonem i fetą 142

Melon może wydawać się mdłym i nijakim owocem, jednak jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy A i C. W towarzystwie serka  fety i innych warzyw bardzo zyskuje na smaku. 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 melona 1/2 długiego ogórka zielonego 1 kostka serka feta 1 pomidor sos ziołowy + oliwa Sałatę poszatkować, warzywa i ser pokroić w kostkę, przygotować

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania