odmianą kapusty. Jadalne są jego blaszki liściowe. Jarmuż zawiera prawie dwa razy więcej potasu niż pomidor i cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Jest też najbogatszym ze wszystkich warzyw kapustnych źródłem karotenoidów. W polskiej kuchni najczęściej można spotkać jarmuż zasmażany, ale z warzywem tym warto eksperymentować. Ja poddusiłem go i dodałem do makaronu. Składniki (dla 2 osób): - 10 liści
W SMAKbędzie gotowa, dodać posiekany czosnek i dusić pod przykryciem 3 minuty. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż połowa wina wyparuje. Całość dodać do gotującego się wywaru z warzyw razem z gałką muszkatołową, imbirem i pastą curry. Przykryć i gotować jeszcze 20 minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić. Zmiksować razem z ugotowaną(...)wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem
W SMAKsiarki i wykazuje podobne do nich właściwości lecznicze. Ponadto, jest w nim całkiem sporo betakarotenu. Krem z pora to jeden z niewielu, którego nie przecieram przez sito - po ugotowaniu warzywo to jest na tyle gładkie, że nie ma takiej potrzeby. Składniki (dla 4-5 osób): 2 duże pory 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 400 ml śmietany(...)minutach dodać pokrojonego pora i posiekany czosnek. Zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować do miękkości kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Łyżką cedzakową ugotowane warzywa przełożyć do miksera, dodać dwie łyżki wazowe bulionu, w którym się gotowały i zmiksować razem ze śmietaną na gładki krem. Przelać do pozostałego w garnku bulionu, dokładnie wymieszać i podgrzać
W SMAKmoczy się przez 3 godziny w zimnej wodzie. W Europie pilaw przyrządzany jest na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem jest w zasadzie fantazja kucharza. Mój pilaw przygotowałem z warzywami, papają i kurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry. Składniki (dla 2-3 osób): 250 g ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka(...)obsmażyć. Gdy będzie gotowe, dodać posiekane w arzywa i papaję, podsmażać przez chwile, po czym dodać pół szklanki wrzątku, przyprawy i - mieszając od czasu do czasu - gotować, aż warzywa będą wystarczająco miękkie (ok. 5 minut). Na koniec dodać ryż i dokładnie wymieszać. Jeśli danie będzie zbyt suche, dodać jeszcze pół szklanki wody i ponownie wymieszać
W SMAKochotę na lasagne. Ale nie miałam ochoty gotować ragu. Zrobiłam zatem bezmięsne lasagne, bardziej pomidorowo-serowe. Do pomidorów użyłam jarzynek drobno krojonych, mrożonych. Składniki -płaty lasagne -sos pomidorowy -mix warzyw mrożonych ugotowanych wcześniej na parze sos beszamelowy. Jak wykonać? Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania -masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało mi to taką jakby pastę(...)brzydki kożuch. ser topiony Gouda Lactima Cheddar- ser topiony w plastrach Lactima oliwa z oliwek Najpierw ugotuj sos pomidorowy. Dosmacz go pieprzem, oliwą z oliwek, solą...dodaj warzywa ugotowane na parze najlepiej znacznie wcześniej. Formę do zapiekania posmaruj masłem. Wylej trochę sosu. Jeśli płaty są surowe, dodaj więcej sosu. Układaj płaty. Przykryj sosem, dodaj
Z Kuchni Do KuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Śledzie pod pierzynką znane inaczej szuba to warstwowa sałatka śledziowa z warzywami. Połączenie wyrazistych śledzi z łagodnymi warzywami idealnie komponuje się ze sobą tworząc harmonijną całość. To chyba mój ulubiony przepis na sałatkę śledziową Post Śledzie pod pierzynką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetrzeba tego robić. Wkładamy do garnka i zalewamy około 3,5-4 l zimnej wody. Dodać pół łyżki soli. Doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie obieramy, czyścimy warzywa i kroimy je w kawałki (oprócz cebuli). Gdy wywar się zagotował zmniejszamy ogień do minimum, wyciągamy wszystkie szumowiny i wrzucamy warzywa. Cebulę obieramy i nacinamy w krzyż, ale nie przekrawamy do końca
dom-agi.plJuż jakiś czas temu wspominałam, że bardzo lubimy smaczne zupy. Teraz w szczególności lubię gotować zupy odkąd pojawiły się młode warzywa, a ich smak jest na prawdę smaczny. W związku z tym postanowiłam ugotować zupę jarzynową. Moja mała córeczka jest wielkim łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami(...)zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia. Marchewkę umyć, pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Łodygi selera oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu. Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze
dom-agi.plUwielbiam lekkie dania. Wprawdzie latem mogłabym jeść właściwie same owoce i świeże warzywa nawet bez obróbki termicznej, pić koktajle i nie gotować. Bycie mamą jednak zmusza, o ile starsze dzieci też można podkarmić nawet makaronem z koktajlem truskawkowym (to danie jest uwielbiane), to najmłodsze muszą zjeść porządny obiad i przy okazji my też się najadamy. Lekkie pulpeciki w jarzynkowym sosie(...)gotować jeszcze 10 minut. Wyciągnąć wszystko łyżką cedzakową, nie odlewając bulionu. Rozprowadzić śmietaną mąkę, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji. Dodać do bulionu, tak, żeby powstał sos. Do sosu dodać warzywa i pulpety, razem zagotować. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plczyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię jakieś zdrowe ciastka lub jednoporocjowe ciasto. Jem więcej owoców i warzyw. Od tamtych momentów jestem inną osobą, zmieniłam w sobie wszystko. Dbam o siebie i staram się dbać o innych, mówiąc, że to jest nie zdrowe i nie warto tego jeść(...)słonych przekąsek. Na co zamienić słodycze i słone przekąski? gorzka czekolada minimum 70% woda mineralna nie gazowana pieczywo i pozostałe produkty mączne na ciemne lub pełnoziarniste owoce więcej warzyw więcej przypraw np. pieprz cayenne, chili, cynamon Piszę po raz enty! Nie warto tego spożywać! Na pewno myślicie, że łatwo mi napisać, ale to prawda. Wszystko staje się
Truskawkowa Fiesta/ChujowaPaniDomu ? :D Co do przepisu na spaloną zupę - to już koniec, ale jak ktoś myśli, że musiałam gotować obiad od nowa - nie, nie, nie, co to, to nie. Oderwałam warzywa od dna garnka (spalenizna została w garze), wrzuciłam do blendera, dołożyłam 1 litr ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej już wcześniej, z myślą o rosołku, hłe, hłe), dodałam 2 ząbki czosnku(...)garnku (na szczęście mam jeszcze inne ;)), na talerzach posypałam szczypiorkiem i choć minęły już 2 godziny, jeszcze nie jestem głodna. A ponoć zupa to nie obiad. Tak, fakt, te warzywa tak naprawdę były już bez sensu, wygotowane z witamin, minerałów, bla, bla, bla, ale za to jaki kolor kremu z kaszy! P.s. Czy Ikea przyjmuje reklamacje spalonych garnków
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, ryż. Doprawić. 3. Z gotowego farszu uformować kotlety, lekko obsmażyć. 4. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ok. 3 szklankami wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody koncentrat. Doprawić. Zaciągnąć mąką. 5. Na dno garnka wlać
A Ty Smakuj Mnietalerzu układamy sałatę, cebulę, pomidora i paprykę. Sos: Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy ułożone na talerzu warzywa. Na wierzch kładziemy podzielonego na mniejsze części łososia. Pamiętajcie, że sosem polewamy warzywa tuż przed podaniem. ŻYCZĘ SMACZNEGO! :)) Przy liczeniu kalorii korzystałam z kalkulatora kalorii ze strony http://www.fitwit.pl
Czerwona Porzeczkapełnił brokuł – tzw. „zielony kalafior”. Jest on bogaty w składniki mineralne – wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas oraz witaminy - A, C, B1, B2, PP . Ale uwaga - warzywo należy krótko gotować, by nie pozbawić go tych wartościowych składników. „Broccoli italiana” to warzywo niskokaloryczne, dlatego jest świetnym uzupełnieniem posiłku. Jeśli komuś przeszkadza zapach wydzielający się w trakcie gotowania
Powiedz dietom niecytryny Dodatki: · 100 g ryżu dzikiego & parboiled · warzywa Wykonanie: Rozmrożone filety pokroić, zblendować. Dodać białka, ponownie blendować, aż masa zesztywnieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki pod przykryciem na min. 30 minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut(...)talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem. Podawać z ryżem i warzywami wedle uznania:) Dzisiaj użyłam dorsza, ale potrawę można także zrobić z innej „białomięsnej” ryby, np. mintaja czy soli. Nie polecam natomiast pangi i tilapii, ponieważ ich wartość odżywcza pozostawia wiele
Powiedz dietom nie