jednolitą masę. Uformować małe kuleczki. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę i groszek. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić uformowane pulpeciki. Gotować do miękkości około 12-15 minut. Do mleka wsypać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem . Dynię przekroić na pół, oczyścić(...)pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo, skropić oliwą, posypać solą, czosnkiem grubo pokrojonym i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Lekko przestudzić odciąć skórki i zmiksować. Do zmiksowanej dyni dodać roztrzepane jajka , mąkę, wodę, przyprawy
Gosia gotujepieczenia, piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez 70 minut. Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki. Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki. W słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos i polać nimi warzywa. Na środku talerza ułożyć ugotowaną na sypko kaszę, a wokół naprzemiennie porozkładać plastry
Gosia gotujeSurówka z młodej kapusty gości teraz często na moim stole. Jest akurat teraz sezon na to warzywo, a wiadomo, że z młodej surówka jest najsmaczniejsza. Pasuje niemal do każdego dania, jest tania, i bardzo smaczna. Składniki: 1 młoda kapusta 1,2 kg 1 duża marchewka 1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek koperku Sos: 2 łyżki majonezu(...)Szczypiorek i koperek drobniutko pokroić. Wszystko ze sobą wymieszać. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut w celu przemacerowania się smaków. Można podawać , smacznego
Gosia gotujezrobienia twarożku z warzywami użyłam domowego białego sera z tego przepisu . Sam serek już jest przepyszny, a dodanie do niego ziół i warzyw, tylko polepsza jego smak...polecam. Składniki: 250 g domowego białego sera 200 g jogurtu gęstego naturalnego 2 spore gałązki lubczyku garść świeżego tymianku 1/2 pęczka szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 2 ząbki czosnku sól
Gosia gotujesumie to się nawet zastanawiałam czy nie nazwać jej sałatką, bo w końcu buraczki trzeba wpierw ugotować, więc jest to już warzywo przetworzone. Pozostanę jednak przy surówce i serdecznie zapraszam, na moją jej wersję, bo wiadomo, ile domów, tyle przepisów na nią. Składniki: 1 kg długich buraków 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 łyzeczka octu(...)smaku szczypta cukru...wg gustu, ja lubię Sposób przygotowania: Buraczki umyć i włożyć w łupinach do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Czas jest uzależniony od wielkości warzywa (30-45 minut). Po tym czasie buraki odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet, olej
Gosia gotujeJeśli lubicie rosół tak, jak lubił go mój Brat, to polecam ten z prawdziwym domowym makaronem i dużą ilością warzyw. Dawno go robiłam, ale załuguje na wpis, bo był zwyczajnie doskonały. Zdjęcia w mojej kuchni, jak zwykle mało atrakcyjne, no ale nie zawsze można fotografować w oknie z odpowiednim oświetleniem. Składniki: 1 kurczak(...)pora 1 jałązka lubczyku sól i pieprz do smaku domowy wg tego przepisu makaron Sposób przygotowania: Kurczaka oczyścić, umyć i włożyć do dużego garnka, dodać umyte obrane warzywa i podpieczoną na palniku cebulę. Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na pykającym ogniu, przez minimum 90 minut, Na koniec ewentualnie dosmaczyć. Podawać z pysznym domowym makaronem . Smacznego
Gosia gotujeJesień na dobre zagościła we Wrocku, więc najwyższy czas na przepisy z dyni. Uwielbiam to warzywo i z utęsknieniem na nie czekałam. W tamtym sezonie, co prawda nie było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka kolejnych. Napewno się pojawią frytki i mufiny. A dzisiaj zupa krem. Od nie zaczynam(...)muszkatołowej 6 kromek bułki wrocławskiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo i pokrojony czosnek, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni C z termoobiegiem na około 20-25 minut
Gosia gotujeJesień na dobre zagościła w kalendarzu, ale nie we Wrocku, dzisiaj mamy piękny upalny dzień. Mimo to zapraszam na typowo jesienne danie...frytki z dyni. Uwielbiam to warzywo i z utęsknieniem na nie czekałam. W poprzednim sezonie, co prawda nie było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka kolejnych(...)Następny przepis z tym pysznym warzywem będzie na zapiekanki i mufiny. A dzisiaj fryty, takie grube, jak je jedzą z ziemniaków Belgowie czy Anglicy...Zapraszam. Składniki: 500 g obranej dyni hokaido 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry w proszku 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki rozdrobnionych płatków kukurydzianych sól i papryka ostra w proszku do smaku
Gosia gotujeolej do smażenia mąka 2 jajka Sposób przygotowania: Gdy ryba tak jak u mnie była mrożona, najpierw ją całkowicie odmrażamy , a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, lekko solimy W międzyczasie warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoto.. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy(...)dodajemy startą marchew, pietruszkę i seler.Solimy, przykrywamy patelnię i dusimy...po 5 minutach podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się z smażenie ryby. Do miseczki wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do drugiej miseczki wsypać
Gosia gotujepatelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawiamy lekko świeżo mielonym pieprzem. 2. Do warzyw dorzucamy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę smażymy, po czym odstawiamy. 3. W garnku prażymy wcześniej opłukany pęczak. Zalewamy go wodą, doprawiamy solą. Gotujemy około(...)minut tak, żeby był al dente. W między czasie, gdy wody będzie ubywać podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. Smacznego
Sajkofanka smakusolone orzeszki ziemne grzanki Bataty i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Chilli posiekać. Na maśle zeszklić cebulę. Dodać chilli, bataty i marchewki, podsmażyć, aż warzywa wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa zmiękną, 30-40 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać masło orzechowe, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowania klopsa zużyłam mięso z kury , pozostałe po ugotowaniu rosołu. SKŁADNIKI ugotowane mięso z drobiu jajko gałka muszkatałowa mała cebula mała bułka namoczona w mleku ugotowane warzywa 50 g masła nać pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oczyścić z kostek mięso pozostałe po ugotowaniu rosołu. Przemielić razem z jajkiem , cebulą , warzywami które były wykorzystane do gotowania rosołu, natką pietruszki
zielonacukinkapokrojoną w cieniutkie paseczki szynkę, pokrojony w plasterki czosnek i całość chwilkę podsmażyć. Dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę i ponownie podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać chrzan, zagotować i zdjąć z ognia. Do śmietany dodać 2-3 łyżki gorącej zupy(by zahartować śmietanę), wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku
Ala piecze i gotujerzeczy (czasami za dużo gadam!). Istotnym elementem mojego żywienia jest dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników. Dlatego też, zależnie od pory roku, włączam do moich potraw, sezonowe owoce i warzywa. Nie jest dla was tajemnicą, że zimą powinniśmy korzystać z dobroci warzyw strączkowych takich jak: fasola, groch, ciecierzyca. O ile groch nie jest moim faworytem w kuchni, o tyle fasola
Mój Smak na Życie