warzywa - 14856 przepisów (strona:246/991)

Szczupak z warzywami 173

wiedziałam co począć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego postanowiłam ją upiec :) Składniki: szczupak sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek olej roślinny, np oliwa z oliwek warzywa (np. ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić(...)głowy i ogona. Rybę nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz od środka i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy od 1 do 1,5 godziny (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 170 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykryłam naczynie folią, by zanadto nie wyschła i nie była

Taste Of My Day
SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 236

pomidor obrany ze skórki  1 papryka  łyżka majonezu  1/3 kubeczka jogurty naturalnego  sól, świeżo mielony pieprz czarny  odrobina czosnku  Sposób przyrządzenia:  Warzywa umyć, pokroić w malutką kosteczkę. Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem, przyprawami. Soczewicę połączyć z warzywami, polać sosem przed podaniem. Tak proste a takie pyszne

pieprzny smaczek
Surówka z selera i pora 157

zregenerować siły i uzupełnić niedobory witamin po mijającej zimie na naszych talerzach już powinno pojawiać się coraz więcej warzyw, pod postacią surówek, sałatek… i nie tylko. Pozwolą one zachować nam kondycję i zdrowie oraz obudzić witalność ze snu zimowego, a pomoże w tym – Surówka z selera i pora. Inspiracją była dla mnie Smaczna Pyza i jej surówka. Przepis(...)posypujemy startymi (lub posiekanymi) orzechami i dodatkowo - skórką pomarańczową. Surówka z selera i pora to kolejna propozycja na dostarczenie organizmowi tak bardzo potrzebnych witamin. O tym, że warto jeść warzywa nie trzeba nikogo przekonywać, a podane w formie apetycznej surówki będą zdrowym uzupełnieniem naszej diety. Smacznego i na zdrowie.   Wydrukuj przepis The post Surówka z selera i pora appeared

mojewypiekiinietylko
Moje plany na wiosnę. Sałatka grecka z serem feta i oliwkami. 155

więcej kolorów, jeszcze więcej zieleni, witamin i witalności. Ostatnio serwuję sobie przedsmak wiosny w postaci zielonych sałatek. Dziś prosty przepis : Sałatka grecka, czyli smaczna sałatka ze świeżych warzyw, z serem feta i oliwkami. Przygotowanie 15 minut. Porcja dla 6 osób. Potrzebne nam będzie : 6 pomidorów, 1 papryka, 2 cebule, sałata, 50 g czarnych oliwek, 200 g fety(...)łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, ewentulanie ocet i musztarda (do przygotowania sosu winegret). Przepis : Dokładnie umyć warzywa. Pokroić pomidory w grubą kostkę. Przepołowić paprykę, oczyścić i pokroić w cieńkie plasterki. Umyć liście sałaty. Pokroić fetę w kosteczkę. Posiekać cebulkę w cieńkie plasterki. Włożyć wszystkie składniki do dużej miski. Dorzucić oliwki. Doprawić do smaku sosem winegret (3 łyżki oliwy

MODA NA BIO
Zagraj 163

boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 6 ziemniaków 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól ciepła woda Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, pokroić i zalać ok. 4l wody. 2. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać natkę pietruszki, lubczyk, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek, obrane i pokrojone w sporą kostkę

A Ty Smakuj Mnie
Krem z warzyw korzeniowych, Delicatessen 198

pietruszki kilka łyżek oleju 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego lubczyk curry sól, pieprz opcjonalnie: kilka łyżek mleczka kokosowego lub kwaśnej śmietany Obierz i pokrój wszystkie warzywa na większe kawałki. Podsmaż na oleju (kilka minut). Następnie zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotuj do miękkości (20-30 minut). Dopraw

Qlinarnie i Qlinarnie
Risotto z szynką, cukinią i marchewką 211

pory, gdy miałam ochotę na ryż z warzywami, używałam zwykłego, białego ryżu. Ale tym razem kupiłam ryż do risotto i jest różnica w smaku... Składniki: 3 łyżki masła 1 posiekana szalotka 2 szklanki ryżu arborio 850 ml wrzącego wywaru warzywnego 1 cukinia 120 gramów szynki (u mnie końcówki wędzonek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz sól - opcjonalnie (ja nie dawałam(...)wędzonkę) Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szalotkę ok. 3-4 minut Dodajemy ryż i smażymy ok. 2 minut aż będzie szklisty Wlewamy porcjami, po pół szklanki wywaru z warzyw i gotujemy Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki Dodajemy pokrojoną w kostkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rodzaje i działanie błonnika pokarmowego 159

Większość osób wie, że błonnik (włókno pokarmowe) występuje w owocach, warzywach czy produktach zbożowych. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że istnieją dwa rożne rodzaje błonnika, które maja odmienny wpływ na organizm. Ale od początku...   Czym jest błonnik pokarmowy? To cała GRUPA związków, zaliczana do węglowodanów złożonych. Nie jest ona jest trawiona i wchłaniana przez nasz przewód pokarmowy(...)uczucie sytości po posiłku, wychwytuje toksyny, zwalnia wchłanianie cukru. Niestety łatwo fermentuje, co może prowadzić do wzdęć. Wyróżniamy pektynę, hemicelulozy obojętne, gumy, śluzy i polisacharydy algowe. Wraz z dojrzewaniem warzyw zmniejsza się zawartość błonnika rozpuszczalnego, natomiast wzrasta zawartość nierozpuszczalnego. W przypadku owoców jest dokładnie odwrotnie. U dorosłych, zdrowych osób zalecane dzienne spożycie wynosi minimum 25 g/dobę . Za duże ilości

Powiedz dietom nie
RISOTTO Z BOROWIKAMI na białym winie 106

się zrumienić Następnie dodajemy szklankę wytrawnego wina cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. W dalszej kolejności ryż będziemy podlewać po chochelce wywarem z -suszonych grzybów, oraz wywarem z warzyw. Gdzie dajemy dwie porcje wywaru z grzybów po sobie, a trzecią z warzyw i tak dalej. Zawsze dodajemy po jednej porcji płynu, cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. Czynność

W kuchennej krainie
Prezentacja systemu AMC - smacznie i zdrowo 292

Zdrowie i radość pod jedną pokrywką. Sekretem tego połączenia jest unikalny sposób przyrządzania potraw z AMC: gotowanie warzyw bez dodatku wody i smażenie mięsa bez dodatku tłuszczu. Warzywa gotowane w ten sposób mają bardziej intensywny smak i są zdecydowanie zdrowsze. W przeciwieństwie do tradycyjnego sposobu gotowania zachowują witaminy, minerały i aromaty. Podczas smażenia mięsa bez dodatku tłuszczu można zaoszczędzić wielu

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Moc warzyw! 113

Warzywa! Może nie przepadam za gotowaną marchewką z groszkiem (szkolne obiady, kiedy na talerzu widziałam taką papkę, to chowałam ją pod niedojedzonymi ziemniakami), to taka jej wersja z ziemniakami jest dla mnie idealna! Do swojego garnka wrzuciłam ziemniaki, w towarzystwie marchewki, cebuli i poru, wpasowały się w idealny wiosenny obiad:) A więc na zdrowie i miłego dnia! Składniki(...)duże cebule 3 ząbki czosnku 1 por przyprawy prowansalskie, sól, pieprz Sposób przygotowania Umyte ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i gotować ok 15 min w osolonej wodzie. Resztę warzyw również pokroić na mniejsze kawałki/plasterki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na samym końcu dodać ziemniaki obsypane przyprawami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Dać do piekarnika nagrzanego

pink envelope
Hummus pomidorowy 157

smarowidło do kanapki. Nie mogłam jej się oprzeć także w połączeniu z krakersami. Hummus możemy podawać również z innymi dodatkami, takimi jak - pitą, macą lub z chrupiącymi i świeżymi warzywami. Od niedzieli można w sieci znaleźć nowy magazyn kulinarny "Kocioł", w którym miałam swój udział. "Kocioł" tworzy grupa dolnośląskich blogerów, z którymi macie okazję poznać smaki i ciekawe miejsca(...)gładką masę. Jeżeli hummus nie będzie dostatecznie kremowy dodać trochę wody, w której się gotował. Przełożyć do miski i posypać posiekaną pietruszką. Zajadać ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi, warzywami lub krakersami.  Przepis dodaję do akcji

pink envelope
Zupa krem z cukinii i brokułów 155

podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Pokrojoną w kostkę cukinie i różyczki brokuła wrzucić do garnka i wszystko razem podsmażać na średnim ogniu przez 6 minut. Zalać warzywa bulionem i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Odstawić z ognia i zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem i można podać z łyżką naturalnego

pink envelope
WEGAŃSKI KEBAB 124

Wegański kebab, to nazwa oczywiście zapożyczona, dzisiejsze jedzonko nie ma nic wspólnego z kebabem. Będzie tortilla nadziewana cieciorką i warzywami. Dodatkowo polane przepysznym sosem jogurtowo- ziołowym a że jest niedziela, czas odpoczynku i relaksu i nie każdy ma ochotę siedzieć w kuchni,to będzie w sam raz. Nic tylko palce lizać :-)  SKŁADNIKI:  4 tortille  puszka cieciorki(...)zalewy, zmiksować blenderem dodając ząbek czosnku. Doprawić pieprzem kajeńskim i solą.  Każdy placek tortilli podgrzać na suchej patelni i posmarować pastą.    następnie rozłożyć warzywa .. i złożyć zawijając w folie aluminiową... zapakować w torebkę i pójść do parku na niedzielny spacer jeść

pieprzny smaczek
Co zrobić z cukinią? 109

zaczęła produkcję owoców, stanęliśmy przed nie lada dylematem- co z nią poczynić. I wymyśliliśmy. Moja mama bardzo lubi sezon cukiniowo-paprykowy. Średnio siedem razy w tygodniu robi wtedy te warzywa z sosem pomidorowym i innymi dodatkami. Kiedy kiedyś, jako nastolatka, zmarudziłam, że ciągle jest to samo, oburzyła się. "Jak to! Przecież dziś jest leczo, wczoraj było ragù a jutro planuję(...)gulasz!" Może dlatego moim pierwszym wyborem nie było leczo (chociaż bardzo je lubię:)) Do dyspozycji miałam te warzywa z ogródka i szklarni: Brat atakuje cukinią Taki Gonzo wyrósł nam w szklarni A powstały... ŁÓDECZKI Z CUKINII Z KUSKUSEM, MIĘSEM MIELONYM I OSCYPKIEM (dla 2 osób)   1 średniej wielkości cukinia 1 ćwiartka cebuli 1 ćwiartka czerwonej papryki 1 ćwiartka żółtej

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania