ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Pora, kapustę, cebulę i natkę opłukać. Do wywaru dodać przygotowane warzywa , natkę pietruszki oraz ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz i pokrojoną papryczkę chili. Gotować przez około godzinę na małym ogniu .Wyciągnąć wszystkie warzywa i pokroić w kostkę
MarciochaKucharzyMoje ulubione warzywo strączkowe z aromatyczną hiszpańską kiełbasą chorizo SKŁADNIKI: 100 g ciecierzycy 1 cukinia 1 cebula kolorowe papryki 4-6 pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, pasta paprykowa, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, oliwa kuskus Ciecierzyce moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin i następnie gotować przez 45 minut w lekko osolonej wodzie, aż ciecierzyca będzie(...)dente. Pokrojone w plasterki chorizo krotko podsmażyć w rondlu na łyżce oliwy. Kolejno dokładamy pokrojona w kostkę cebule. Do cebuli dodajemy czosnek i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i dusimy przez 10 minut. Do potrawki dodać pomidory. Następnie przyprawiamy do smaku m i dusimy pod przykryciem do momentu rozpadu pomidorów. Na sam koniec dodajemy ugotowana cieciorkę
MarciochaKucharzyPojawiły się już młode warzywa. Wiem , że na razie tylko takie importowane, ale nie mogłam się powstrzymać :) Bigos ze słodkiej młodej kapusty SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić(...)około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso mielone. Po podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze wymieszać z mięsem. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz, lubczyk oraz połowę posiekanego koperku. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około
MarciochaKucharzyzbędnych dodatków. Składniki: Pęczek włoszczyzny lubczyk - może byc suszony (ja dodaję 3 łyżeczki ) ale najlepiej pęczek świeżego sół,pieprz, odrobina curry pierś kurczaka 2x makaron Wykonanie: Warzywa i pierś zalewamy wodą tak, aby woda przykryła składniki. Jeśli robimy zupkę dla samego dziecka (parę porcji), to spokojnie możemy użyć, pół porcji warzyw i jedną pierś
Lubczyk i WaniliaTakie warzywne curry to raj dla smakoszy. Do garnka wkładamy nasze ulubione warzywa, ja w tym przypadku wzbogaciłam je grzybami i pyszne danie gotowe. Aromatyczne i bogate w witaminy, zachęcam do gotowania. Warzywne curry z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskładniki, których w inny sposób nie udało by mi się włączyć do diety. Was też zachęcam do robienia smoothie, tym bardziej, że teraz będzie coraz więcej świeżych owoców i warzyw. Składniki: 2 banany 2 kiwi 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka rzeżuchy spora garść jarmużu woda mineralna( bardzo zimna)lub kostki lodu Przygotowanie: Do pojemnika z miksera do koktajli wkładamy(...)wszystko miksujemy na gładki mus. Jeśli smoothie będzie zbyt gęste dolewamy zimną wodę mineralną lub dodajemy kostki lodu i ponownie miksujemy. Do smoothie najlepiej używać wcześniej schłodzone owoce i warzywa
Ala piecze i gotujeKiedy zobaczyłam w sklepie na stoisku z warzywami brązowe pieczarki, nabrałam wielkiej ochoty na zupę. Pamiętam, że moja mama do pieczarkowej dodawała kaszę zamiast makaronu i bardzo mi jej zupa smakowała. Ugotowałam i chyba już zawsze do pieczarkowej będę dodawać kaszę! Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 1 mały seler 1 duża marchew 1 pietruszka 3 ząbki czosnku mała cebula(...)Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, a kaszę przepłukać. Dodać do zupy razem z tartymi warzywami po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Wrzucić również pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki
Czerwień i błękitwoda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo-mięsny Wykonanie: Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję jajko i mieszam na jednolita masę
Bea(u)ty kitchenwynos możemy zaangażować całe towarzystwo. Będzie to fajny wstęp do wspólnego wyjścia, taki spacerowy biforek;) Moje przekąski przygotowałam z gotowych orkiszowo-owsianych wrapów, pikantnych piersi kurczaka i pysznych chrupiących warzyw. Świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos. Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka(...)chilli) Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać w misce, włożyć do niej pokrojonego w długie paski kurczaka. Marynować minimum 15 minut. W tym czasie możemy umyć i pokroić w paski warzywa. Awokado trzeba skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Szczypiorku nie kroimy, ładnie wygląda gdy włożymy go do tortilli w całości. Kurczaka smażymy na złoty kolor na niewielkiej
Kulinarne Inspiracjeoliwie na złoto . Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól(...)czosnkiem. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki według własnego uznania. Dodaj do cebuli, skrop sokiem z cytryny i smaż, aż nabiorą brązowego koloru. Zalej je gorącym bulionem z warzyw i duś pod przykryciem przez kilka minut . Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania
Food SquareKimchi czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką. Dziś podaję przepis na kimchi podstawowe. Ja używam kimchi do dań mięsnych, znakomicie podkreśla smak
Moje Małe CzarowanieMarchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo. Marchewka i jej wartości odżywcze: zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę zawieraj najwięcej witaminy(...)Najlepszym sposobem na wzmocnienie naszego organizmy jest wypicie kilka razy w tygodniu szklanki świeżego soku z marchwi. Możemy wzbogacić jego smak dodając: jabłko, banan czy swoje ulubione owoce lub warzywa
Truskawkowa Fiestałyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól(...)pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Zupę podawać gorącą. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy
Czerwień i błękitjest idealna na chłodniejsze dni lub gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie – zapiekanka jest bowiem świetna do odgrzania na drugi dzień. Cottage Pie wzbogacona o różnorodne warzywa, wino oraz przyprawy jest niezwykle aromatyczna i jest to danie, do którego chce się wracać. Można łatwo eksperymentować z jego smakiem – np. przemycając inne dodatki (mrożony groszek, fasolka szparagowa(...)ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę i wyciskamy czosnki. Podsmażamy przez
Poezja smakujest naprawdę pyszne. W wersji klasycznej oczywiście mięsne, jednak nasza wersja to odpowiednik wegetariański. Idealny dla miłośników takiego jedzenia. My lubimy placki ziemniaczane bardzo, a do tego gulasz z warzyw to już pełnia szczęścia :) Polecamy dzisiejszą propozycję. Koniecznie wypróbujcie :) Wegetariański placek po węgiersku (4 osoby) Składniki na placki: 8 ziemniaków 1 cebula 1 jajo 5 pieczarek pieprz, sól, tymianek(...)oregano, bazylia, sos sojowy, sos chili Składniki kroimy w grubszą kostkę, soczewicę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy je z lekka. Teraz zalewamy wszystko passatą. Dodajemy przyprawy, nieco wody i dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy kukurydzę i soczewicę, i jeszcze dusimy
vegetanie